Dodaj do ulubionych

Tago- szok

24.06.09, 15:20
przez przypadek uslyszalam jak pracuje sie w Tago - szok.
Obserwuj wątek
    • kchacinski Re: Tago- szok 24.06.09, 15:25
      A jak pracuje się w TAGO?
      • agatek.1 Re: Tago- szok 24.06.09, 15:51
        Nie wiem czy to mozna pisac na forum.Osobiscie jestem
        porazona.Popytajcie ludzi - szczegolnie panie z produkcji.
        • kchacinski Re: Tago- szok 24.06.09, 15:54
          Jeżeli zaczynasz i masz sprawdzone informacje to je podaj, a jak nie
          masz żadnych informacji to nie siej plot.

Więc napiosz jak sie tam pracuje, jeśli coś wiesz na ten temat.
          • agatek.1 Re: Tago- szok 24.06.09, 16:41
            Praca po 12 godzin - bez mozliwosci powiedzenia - nie.Nie placenie
            za sprzatanie po zakonczeniu produkcji na tasmie.Pracownice ze
            zmiany nocnej -po przepracowanej nocy- przychodza tez do pracy na 2
            zmiane.Brak wsparcia ze strony kierownictwa.
            • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 18:11
              Dziwi Cie to? Skoro pracodawca do kazdych 2000zl, ktore daje pracownikowi musi
              dodatkowo zaplacic panstwu 1500zl.
              Przez to nie ma konkurencji na rynku pracy.

Ale nic nie bój.
              Bedziemy mieli autobus. Powiedz to tym pracownikom i szybko uciekaj.
              • gduba17 Re: Tago- szok 24.06.09, 18:28
                Pasożycie jeśli nie masz do powiedzenia nic innego to zamilknij i
                nie zaśmiecaj kolejnego wątka - powiedział człowiek wrażliwy na
                niedolę innych do wyzutego z uczuć obiboka.
                • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 18:36
                  A co ty o mnie mozesz wiedziec...
                  Przez takie jak ty Ci biedni ludzie w Tago sa wykorzystywani wiec ty zamilknij.
                  Ale mamy autobus smile Hura!!!
                • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 19:09
                  Poza tym jak na kochajaca wszystkich ludzi masz dziwny jezyk.
                  Obrazasz mnie na okraglo.
                  Pisze prawde i dostaje kubel pomyj na glowe.
                  Napisz cos madrego a nie tylko wyzywasz mnie jezykiem z rynsztoka.
                  Chacinski pokaz, ze jestes obiektywny w koncu.
                  Za te obelgi bana jej daj.

Przeciez to oczywiste, ze te problemy biora sie z malej konkurencji na rynku
                  pracy. Nie zalatwicie tego przez kolejne zakazy i nakazy czy kontrole.
                  Gdyby ci ludzie mieli wybor gdzie indziej isc do pracy to by ich Tago
                  widzialo...albo zaczeloby ich inaczej traktowac.
                  Nie maja, bo nikomu nie oplaca sie dawac pracy bo to kosztuje.
                  A kosztuje dlatego, ze panstwo musi sfinansowac potrzeby ludu. Panstwo to
                  najwiekszy zlodziej i nie mozna mu dac w morde jak zlodziejowi na ulicy.

Dlatego gruba17 to twoja wina i wina 99% spolecznosci , ze ci ludzie maja zle.
                  Wasz ZTM to kolejny milion z wielu milionow do zaplacenia.
                  A teraz idzcie z nowym rozkladem jazdy i przeproscie tych ludzi.
                  • picooz Re: Tago- szok 24.06.09, 19:42
                    radzradzu !!!

O ile się orientuję to nie jesteć kolega kchacinskiego więc
                    niegrzecznie zwracać sie do kogoś po nazwisku!!!

PS
                    Twoja chora krucjata przeciwko ZTM jest juz męcząca. Każdy zna juz
                    Twoje poglądy na ten temat, więc bądź na tyle kulturalny i nie
                    zaśmiecaj kazdego wątku swoimi dywagacjami "co by było gdyby"
                    Jeśli nie powstrzymasz sie od zasmiecania, osobiście usune Twoje
                    wypowiedzi nie związane z tematem wątku.
                    • kchacinski Re: Tago- szok 24.06.09, 19:57

Po 1 nie życze sobie żebyś zwracał się do mnie po nazwisku.
                      Gduba odstała upomnienie, a bana nie odstanie bo ty też go nie
                      dostałeś.

Na forum wciąż jesteś niekwestionym liferem w obrażaniu innych i w
                      pobitym polus zostawiasz całą resztę.
                      • liberal-2 Re: Tago- szok 24.06.09, 22:34
                        A gdzie to upomnienie dla Gdubej?

Sobie też dałeś upomnienie za ten tekst: "Anakondzie zwróciłem uwagę żeby
                        trzymała kulturę dyskusji, bo ją
                        wynosi się z domu i niestety w Twoim przypadku jest już za późno. "

W ogóle to proponuje założyć wątek czy grupę upomnienia i uwagi smile.
              • kchacinski Re: Tago- szok 24.06.09, 19:59
                Nie gadaj głupot. To nie ma nic do rzeczy.
                Każdy pracodawca w Polsce ma takie koszty pracy, a jednak warunki
                pracy róznią się między miejscami.
                • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 20:19
                  Przepraszam.
                  Masz racje to bylo nie na miejscu.

Ja sie upieram jednak przy braku konkurencji.

• agamek12 Re: Tago- szok 24.06.09, 21:13
                    radzradz napisał:

> Ja sie upieram jednak przy braku konkurencji.

A jakoś nie protestujesz przeciwko zmowie cenowej prywatnych
                    przewoźników autobusowych. Jako liberał i zwolennik wolnej
                    konkurencji przyznasz bowiem, że taka sama cena biletu u wszystkich
                    (!!!) i zbliżony "standardem" poziom usług przewoźników pozwala
                    przypuszczać, że stosują oni niedozwolone monopolistyczne(?)
                    praktyki uniemożliwiające (lub conajmniej utrudniające) "głosowanie"
                    biletami Narodowego Banku Polskiego??? Tu jakoś nie masz nic nikomu
                    do zarzucenia...
                    • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 21:31
                      Ich sprawa.
                      Nikomu nic nie zabraniam.
                      Takie zycie.
                      Wlasnie dlatego, ze jestem liberalem nie protestuje.
                      • agamek12 Re: Tago- szok 24.06.09, 21:40
                        radzradz napisał:

> Ich sprawa.
                        > Nikomu nic nie zabraniam.
                        > Takie zycie.
                        > Wlasnie dlatego, ze jestem liberalem nie protestuje.

aha...
                    • gdev Re: Tago- szok 24.06.09, 21:46
                      Słusznie zauważyłeś. Zuważ także, że on i jego kumplo/nicki nie
                      protestują przeciwko budowie sanktuarium. Na to im nie żal.

Mnie się wydaje, że koleś uprawia hucpę w czyimś konkretnym
                      intresie. Nie wierzę żeby bezintrsowanie chciało mu się napisać ok
                      1000 postów (w jednym wątku było ze 120) na temat.

Moim zdaniem jest ich mniej niż widać. Może nawet 1, ale za to pod
                      roznymi nickami.

Dla mnie to żaden liberał. Jakby rzeczywisce wierzyl w wolnosc
                      rynkowa tak mocno, to by zalozyl firme i walczyl kazdego dnia o byt
                      walczac z konkurencja.

Jeśli rzeczywiście jest z budżetówki, wszyscy płacimy na jego pensję
                      i Internet z naszych podatków, w tym takze za to, ze moze pisac, to
                      co pisze.

• radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 21:54
                        nie zasmiecaj watka
                        • agamek12 Re: Tago- szok 24.06.09, 22:39
                          radzradz napisał:

> nie zasmiecaj watka

Pozwolę sobie zauważyć (autora tematu przepraszam za OT), że w wątku
                          dotyczącym warunków pracy w prywatnym przedsiębiorstwie TAGO to TY
                          rozpocząłeś zaśmiecanie (kolejny juz niestety raz) przywołaniem
                          tematu ZTM. Tym samym wnioskuję, że TWOJA uwaga (cutuję w
                          oryginalnej pisowni): "nie zasmiecaj watka" jest co najmniej nie na
                          miejscu...
                          • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 22:47
                            Jak zwykle nic nie zrozumiales. Podaje przyczyne problemu zeby wiedziec jak z
                            nim walczyc.

Problemy tych ludzi biora sie z tego, ze nie maja mozliwosc zmiany pracy.
                            Nie maja mozliwosci zmiany pracy bo nie ma pracodawcow.
                            Nie ma pracodawcow bo im sie nie oplaca.
                            Nie oplaca im sie bo oddaja prawie tyle samo panstwu co pracownikom.
                            Oddaja panstwu bo panstwo potrzebuje pieniedzy.
                            Panstwo potrzebuje pieniedzy bo dziala bardzo niegospodarnie spelniajac wasze
                            zachcianki.
                            Prosciej sie tego nie da ujac.

Na miejscu pracownikow z Tago bym wam zloil skórę dzieci.
                            Bo mam wrazenie, ze tu same dzieci pisza.
                            • agamek12 Re: Tago- szok 24.06.09, 22:50
                              aha...
                            • kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 00:01
                              Chcac dystrybuowac towar na terenie calego kraju po prywatnych
                              platnych drogach zaoszczedzona nadwyzke szybko by stracono
                              • radzradz Re: Tago- szok 25.06.09, 09:24
                                Bzdury.
                                W kazdym litrze benzyny 2/3 to podatki i akcyzy.
                                Za 2 na krzyż panstwowe autostrady placi sie coraz wiecej.
                                Znow brak konkurencji i zlodziejstwo tego systemu.
                      • gdev Re: Tago- szok 24.06.09, 22:39
                        W twoich ustach to brzmi śmiesznie. Moja wypowiedź dotyczy
                        wypowiedzi Agamka, komentujacej twoje zasmiecanie.
                        • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 22:50
                          A ty gdev jak znow spamujemy to niezly dyktatorek jestes.
                          Wszystko bys kontrolowal, bo rozumiem, ze takie jest rozwiazanie tego problemu
                          wg ciebie?
                          To nie Simy. To ludzie.
                          Jak zaczniesz sie wtracac w prace Tago to Golebiewski sie wkurzy i zamknie to w
                          cholere.
                          Zamknie bo po co mu klopot. Ma hoteli od groma.
                          Wtedy dopiero byli pracownicy beda niezadowoleni.

Ale w Simach pewnie to sie udawalo.
                          • gdev Re: Tago- szok 24.06.09, 22:57
                            Jak ci cos nie pasuje, i rozmowa niebezpiecznie sie zbliza do sedna,
                            to zmieniasz temat, ktory sam zaczales. W niczym sie nie
                            ustosunowales do tego, co napisalem wyzej. Robisz dalej hucpę.
                            Wyglada to naprawde zabawniesmile
                            • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 23:08
                              Mi wszystko pasuje tylko Twoi koledzy groza ze mnie zbanuja.
                              Poza tym ile mozna pisac to samo?

Słusznie zauważyłeś. Zuważ także, że on i jego kumplo/nicki nie
                              protestują przeciwko budowie sanktuarium. Na to im nie żal.

Zal mi.

Mnie się wydaje, że koleś uprawia hucpę w czyimś konkretnym
                              intresie. Nie wierzę żeby bezintrsowanie chciało mu się napisać ok
                              1000 postów (w jednym wątku było ze 120) na temat.

Nie uprawiam. Wrecz przeciwnie. Chce zlikwidowac swoje stanowisko pracy. Ucinam
                              galaz na ktorej siedze a ty mi zarzucasz takie rzeczy. Precz z budżetówką.

Moim zdaniem jest ich mniej niż widać. Może nawet 1, ale za to pod
                              roznymi nickami.

Mozemy sie spotkac jak chcesz. Ty i ja w kilku osobach w realu.

Dla mnie to żaden liberał. Jakby rzeczywisce wierzyl w wolnosc
                              rynkowa tak mocno, to by zalozyl firme i walczyl kazdego dnia o byt
                              walczac z konkurencja.

Nie w tym systemie. Nie oplaca sie.

Jeśli rzeczywiście jest z budżetówki, wszyscy płacimy na jego pensję
                              i Internet z naszych podatków, w tym takze za to, ze moze pisac, to
                              co pisze.

Oj placicie, placicie naiwniaki.

Zadowolony?
                              • gdev Re: Tago- szok 24.06.09, 23:20
                                > Mi wszystko pasuje tylko Twoi koledzy groza ze mnie zbanuja.
                                > Poza tym ile mozna pisac to samo?

Ja tam uwazam, ze powiniennes pisac, co chcesz, co nie znaczy, ze
                                inni tez nie powinni. Nawet mnie bawi czytanie tych absurdow. Jestem
                                przeciwnikiem selektywnego usuwania wypowiedzi z danego watku.
                                Student przycial watek z twoim udzialem i ze 120 wypowiedzi zrobilo
                                sie 20. To jest fałszowanie rzeczywistości. Zmierzam do tego, ze nie
                                jestem zwolennikiem SFR, burmistrza, liberalow i czy jakis tam
                                innych. Prosta roznica miedzy mna a SFR, jest taka, ze ja uwazam, ze
                                jak juz wprowadzac ZTM, to gospodarnie zeby jak najmniej zaplacic,
                                jak najwiecej zyskujac, nie usuwajac istniejacej komunikacji, a ja
                                uzupelniajac. Uwazam, ze istnieja trzecie drogi, drogi srodka, nie
                                tylko galop po krawedziach.
                                • kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 00:06
                                  A skąd wywnioskowałes że SFR jest za niegospodarnym wprowadzaniem
                                  komuniacji?

Uważam, ze na dzien dzisiejszy najlepiej byłoby wprowadzic
                                  Warszawską Karte Miejską do istniejacych PKS + zaszczepic pewne
                                  standardy
                                  • gdev Re: Tago- szok 25.06.09, 00:18
                                    > A skąd wywnioskowałes że SFR jest za niegospodarnym wprowadzaniem
                                    > komuniacji?

Z poprzednich wypowiedzi.

> Uważam, ze na dzien dzisiejszy najlepiej byłoby wprowadzic
                                    > Warszawską Karte Miejską do istniejacych PKS + zaszczepic pewne
                                    > standardy

To zwrot conajmniej o 90 stopni, jesli nie o 180. Czyli jednak SFR
                                    mowi ZTM, nie ? Czyzby Liberalowie przekonali ?

W Wolominie, Ząbkach jezdza konkretne linie prywatne z Warszawy, np.
                                    S jezdzi pod szpital. Watpie zeby ktos do nich doplacal, jesli juz
                                    to pewnie malo. One jezdza po miescie. Wydaje mi sie, ze tu powinno
                                    byc conajmniej podobnie, ale zeby to istnialo. Musza byc linie, a
                                    nie Radzymin-Warszawa. Ktos musi dbac o rozklady jazdy, przystanki
                                    itp. Musi byc jakis system obslugi. No i polaczenia wieczorne musza
                                    byc. A czy to bedzie Zenek czy ZTM, to mnie to rybka.
                                    • kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 00:27
                                      To błędnie wywnioskowałes. Każde działania jakie sie podejmuje
                                      powino sie robic najtaniej jak tylko można.

W chwili obecnej ZTM wprowadził juz Karte Miejska do prywatnych PKS
                                      (np. w Lesznowoli).
                                      Radzymin, zawsze jest jeden poziom nizej.

Jak wszystkie miasta wprowadzały linie podmiejskie typu 7xx to
                                      Radzymin o nich nie myślał.

Jak od tego raku zaczynaja pojawiac się linie prywatne honorujace
                                      karte miejska to Radzymin wprowadza 7xx. Ale lepiej tak niz w ogóle.
                                      Moza z czasem Karta Miejska bedzie honorowana w PKS zamiast 7xx
                                      • gdev Re: Tago- szok 25.06.09, 00:46
                                        Dobrze wyczytalem. Wydaje mi sie, ze brak ci odwagi cywilnej zeby
                                        sie do tego przyznac, ale mozna spokojnie odnalezc niejedna taka
                                        wypowiedz w archwiwum. ZTM, to twoj i SFR pomysl. Teraz, gdy sie
                                        okazuje, ze wprowadzany, ze bedzie kosztawal budzet gminy spora
                                        kase, a kierowcy prywatnych autobusow moga stracic prace i przyjsc
                                        do ciebie po wyplate, to boisz sie odpowiedzialnosci. Ciekawy
                                        jestem, jak ty usprawiedliwicz tak nagly zwrot stanowiska
                                        czytelnikom tego forum, szczegolnie tym, ktorych przekonales. Tak
                                        samo, jak zabraklo cywilnej odwagi, zeby odpowiedziec na pytanie,
                                        ilu czlonkow SFR bedzie startowac w przyszlorocznych wyborach
                                        samorzadowych. Moze ja jestem z natury podejrzliwy, ale jak widze
                                        ten brak konsekwencji i odwagi cywilnej, cenzure wypowiedzi (nie
                                        kasowanie watkow, tylko ciecie wybranych wypowiedzi, ze 100 zrobiles
                                        20), to na jakiej podstawie mamy przypuszczac, ze bedziecie lepsi
                                        niz obecna rada i burmistrz ?
                                        • kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 08:00
                                          Mylisz 2 pojęcia.

Ja nie mówiłem, że ZTM będzie małym kosztem. Ale jednocześcnie
                                          mówię, że wydając tak duże pieniądze trzeba zrobić wszystko żeby
                                          osiągnąć cel (ilość kursów, odpowiedni tabor, itp.) za możliwie jak
                                          najmniejsze pieniądze, co jest chyba oczywiste.

Zilustruje ci przykład. Można mieć 30 kursy za 1,5 mln i za 1,2 mln.
                                          Obie kwoty są duże, ale jeżeli można zapłacić tą niższą, to trzeba
                                          zrobić wszystko żeby zapłacić niższą i tyle.

A tak uściślając już do końca.
                                          Ja osobiście jestem zwolennikiem ZTM (niekoniecznie w postaci
                                          klasyczmej). Dobrum pomysłem wydaje mi się wpradzenie WKM do
                                          prywatnych PKS), natomiast SRF nigdy nie wypowiedział się na temat
                                          ZTM.

Jedyne co zrobiło SRF to wysłanie pisma do ZTM z prośba o kalkukację
                                          kosztów połaczenia co wynikało z tego, że wszsycy mówili że ZTM
                                          kosztuje miliony ale niky nigdy nie zadał sobie trudu żeby to
                                          sprawdzić.

Od tamtego czasu mamy czarno na białym ile to kosztuje i każdą (a
                                          więc arówno pozytywną, jak i negatywną decyzję) można podjąć s
                                          wposób świadomy.

Poza tym nie pisz mi tu o cywilnej odwadze, bo jako jeden z
                                          nielicznych piszę pod nickiem zawierającymn moje nazwisko. Jak
                                          niewiele osób na tym forum biorę odpowiedzialność za to co piszę

A odnośnie moderacji, mogę się powstrzymać od kasowania wątków nie
                                          na temat, zresztą z kolejnego wątku też zrobił się śmietnik. Ja będe
                                          miał mniej pracy, a liberalni koledzy wreszcie będą mogli zaśmiecać
                                          do woli.
                                          • gdev Re: Tago- szok 25.06.09, 10:32
                                            Jak sie podpisujesz wlasnym nazwiskiem i bierzesz odpowiedzialnosc,
                                            za to co piszesz, to wez takze za to, co napisales poslugujesz sie
                                            nickiem student.

Napisales setki, jesli nie tysiace postow o wyzszosci autbusow ZTM,
                                            ze klimatyzowane, niskopodlogowe, ze nie trzeba sie przepychac.
                                            Odrzucales obecnie istniejaca komunikacje, jej tabor. Taraz mowisz,
                                            ze obecnie istniejaca tak, ale z karta miejska. Miales czerwoniaki
                                            wprowadzac, ze lepsze niz obecne. Startowales w poprzednich wyborach
                                            i na ultkach w tle z autobusami ZTM. I teraz mowisz ZTM nie, PKS z
                                            kartami miejskimi, tak. Brawo za konskwencje.
                                            Caly ten ZTM, to twoj osobiscie i SFR pomysl i nie krec, bo ci
                                            znajde twoje wlasne wypowiedzi w archium GW (chyba, ze to tez mozesz
                                            usunac).

• kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 13:45
                                              Zgadza się ciągle odrzucam. To radzymiński tabor jest nieprzyjazny
                                              dla osób niepełnosprawnych, starszych itd i wprowadzenie WKM by tego
                                              nie zmieniło, ale można opracować mapę drogową. Rozpocząć współpracę
                                              tylko z tymi którzy zobowiązą się, że przy wymianie taboru w
                                              przyszłości do kupna taboru o określonych parametrach, itp.

Jest cała masa rozwiązań tylko trzeba ruszyć głową...

Zawsze uważałem, że obecna komunikacja działa źle i zdania nie
                                              zmieniam. Dlatego byłem zwolennuikiem ZTM. Od stycznia okoliczności
                                              się zmieniły - ZTM zaczął współpracować z prywatnymi PKS-ami czego
                                              wcześniej nie było. I uważam, że mogłoby to być dobvre rozwiązanie z
                                              pewnymi zastrzeżeniami (jak wyżej).

Z moje strony to by było tyle.
                                              Proponu7je czytać wypowiedzi uważniej i wkontekście wszystkich moich
                                              wypowiedzi.

Przeglądnij sobie forum i sam zobacz...

Z mojej strony tyle, biorę sobie urlop od forum smile
                                              Będe się pojawiał tylkop w celu zamieszczania ogłoszeń.

Jak widzę ile macie czasu na pisanie na forum to zastanawiam się
                                              dlaczego nie wykorzystacie go żeby coś zmienić w naszym mieście smile
                                        • radzradz Re: Tago- szok 25.06.09, 09:51
                                          Nawet wiedzac, ze zadluzysz sasiadow chcesz tego.
                                          Ci kierowcy i pracownicy Tago powinni sie zglosic do Ciebie. Nie rozumiem takich
                                          ludzi jak Ty. Kazdy nazywa liberalow ludzmi bez serca a jak nazwiesz kogos kto
                                          widzac , ze zle robi, idzie w zaparte?
                                          Ja bym go nazwal jak Gruba 17 mnie. Nieczulym na ludzki los egoista, ktory chce
                                          wiecej i wiecej nie patrzac na nic.

Za to widze pewna dobra zmiane w panu Krzysztofie Chacinskim. Zaczyna sie
                                          zastanawiac. Zaczyna cos rozumiec.
                                          Jak tak dalej pojdzie moze bedzie parł w strone obniozenia kosztow pracy,
                                          stworzenia wiekszej konkurencyjnosci, bedzie dawal ludziom wedke a nie ryby.
                                          Wtedy bedzie mial moj glos.

Co za problem wydac nie swoje pieniadze? Zaden. Stad sie biora dlugi.
                                          To tak na marginesie.
                                          • kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 09:59
                                            Moje pofglądy się nie zmieniły. To że dostrzegam że w pewnych
                                            miejscach można poprawić prawo i efektywnbość wydawanie pieniędzy
                                            nie znaczy że podzielam Twoje poglądy co do zmiany ustroju.
                                            • radzradz Re: Tago- szok 25.06.09, 10:06
                                              Jakiej zmiany ustroju?
                                              Nizsze podatki, wieksza konkurecja, mniej państwa to zmiana ustroju? Kurcze to
                                              chyba rzeczywiscie jak mawia Korwin w jakims panstwie faszystowskim zyjemy.
                                              • kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 13:14
                                                To nie jest tylko kwestia tego żeby było mniej państwa, to kwestia
                                                przebudowy całego systemu prawnego w tym Konstytucji
                                    • radzradz Re: Tago- szok 25.06.09, 10:05
                                      W Twoich wypowiedziach czesto pojawia sie slowo - musi.
                                      Nic nie musi maly tyranku od Sim'ów.
                                      Co najwyzej mozesz grzecznie poprosic.
                                      Kup sobie skuter i jezdzij gdzie chcesz.

A tak wogole to chyba taniej wyjdzie wszystkim , ktorzy chca ZTM kupic samochody
                                      i niech sobie jezdza. Za milion rocznie mozna miec kilkadziesiat samochodow. A
                                      jak nie chca korkow to kupic im kilkaset skuterow. Jednorazowy wydatek nie
                                      zadluzy tak spoleczenstwa jak milion rok w rok.
                              • kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 00:04
                                Od samego gadania jeszcze nikt galezi nie ucial smile
                      • liberal-2 Re: Tago- szok 24.06.09, 22:41
                        "Czyli jednak ktoś przyznaje, że architektura i pewne decyzje podjęte na początku
                        lat 90-tych sprawiają, że teraz inicjatywa ludzi marnuje się na walkę
                        "niewydolnością socjalizmu".

Gdybyśmy mieli wolny rynek, nasze miasto by się rozwijało szybciej i lepiej, pod
                        warunkiem, ze ktoś by tu chciał mieszkać. A tak, sporo rzeczy zależy od władz
                        gminy, a ludzie próbują "wywalczyć coś dla siebie". Ale sukno jest małe.

Jak będzie ZTM to nie będzie sanktuarium albo drogi. Jak będzie droga, to nie
                        będzie przedszkola itd. Więc twój sąsiad staje się Twoim wrogiem, tylko dlatego,
                        że jego potrzeby są inne niż Twoje.

Przykre to, ale takie wrogie zachowanie obserwuje się i na tym forum. A
                        pretekstem jest rzekome zaśmiecanie wątków. Pół biedy, gdyby "NETYKIETA" była
                        jednakowo stosowana do wszystkich."

Tutaj chyba jasno napisałem, że nie podoba mi się, aby gmina finansowała różne
                        niedochodowe przedsięwzięcia. Jak masz wspólny worek, to zawsze jednemu
                        dogodzisz a drugiemu nie.

Zrobisz drogę, to osoba bez samochodu będzie Ci miała za złe. Zbudujesz
                        przedszkole albo szkołę, to pretensję będą mieli homoseksualiści albo bezdzietne
                        małżeństwa bo im akurat może potrzebny autobus. Zrobisz autobus, to rolnik z
                        Radzymina powie, że on chce dopłat a autobusem i tak nie jeździ.

Jak chcesz, aby każdy był przez władzę traktowany w miarę jednakowo, to oddaj
                        ludziom ich pieniądze i pozwól im samym sfinansować ich potrzeby. Jak mówili
                        przed objęciem rządów ludzie z PO, dajcie ludziom wędkę a nie rybę.

Ależ ile to samo można pisać?
                        • agamek12 Re: Tago- szok 24.06.09, 22:48
                          liberal-2 napisał:

> Ależ ile to samo można pisać?

a ileż razy jeszcze będziesz udowadniał, że dwa razy dwa jest
                          cztery???
                          • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 22:53
                            Zebys w koncu to pojal.
                            • agamek12 Re: Tago- szok 24.06.09, 23:07
                              Ależ przecież ja to pojmuję. Tyle tylko, że teoretyczny(!) model
                              gospodarki przez Was proponowany wcale nie gwarantuje, że będę mógł
                              sobie na więcej pozwolić! Co z tego, że mógłbym mieć więcej pieniędzy
                              (?), skoro musiałbym za wszystko więcej(!) zapłacić...?
                              • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 23:12
                                Blad.
                                Skoro jest konkurencja to mniej placisz.
                                Dlaczego uwazasz, ze teraz mniej placisz skoro dodatkowo oplacasz caly aparat
                                urzedniczy, politykow itd.
                                Czy za rozmowy telefoniczne w komorkach placisz co rok wiecej czy mniej?
                                Ja place coraz mniej dzieki konkurencji.

To ze te nieszczesne prywatne autobusy sa drogie i kiepskie nie oznacza fiaska
                                liberalizmu tylko to, ze nie ma na nie zapotrzebowania.
                                Dlatego doplaca sie do ZTM'u milion rocznie. Z tego samego powodu!! Bo nie ma
                                zapotrzebowania na ZTM.
                                • agamek12 Re: Tago- szok 24.06.09, 23:16
                                  radzradz napisał:

> Blad.
                                  > Skoro jest konkurencja to mniej placisz.
                                  > Dlaczego uwazasz, ze teraz mniej placisz skoro dodatkowo oplacasz
                                  caly aparat
                                  > urzedniczy, politykow itd.
                                  > Czy za rozmowy telefoniczne w komorkach placisz co rok wiecej czy
                                  mniej?
                                  > Ja place coraz mniej dzieki konkurencji.
                                  >
                                  > To ze te nieszczesne prywatne autobusy sa drogie i kiepskie nie
                                  oznacza fiaska
                                  > liberalizmu tylko to, ze nie ma na nie zapotrzebowania.
                                  > Dlatego doplaca sie do ZTM'u milion rocznie. Z tego samego
                                  powodu!! Bo nie ma
                                  > zapotrzebowania na ZTM.

a czy przyjdziesz do mnie i podpiszesz zobowiązanie, że w przypadku
                                  obniżenia się mojego standardu życia w gospodarce w pełni liberalnej
                                  dopłacisz mi kwotę taką, abym mógł znów funkcjonować na podobnym
                                  poziomie jak w socjalizmie?
                                  • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 23:21
                                    tak!!!!!!!!!!!!!!po 100 kroc tak!!!!!!!!!!!!
                                    Ty naprawde wierzysz w socjalizm!!!!!
                                    Ile Ty massz lat?
                                    • agamek12 Re: Tago- szok 24.06.09, 23:34
                                      radzradz napisał:

> tak!!!!!!!!!!!!!!po 100 kroc tak!!!!!!!!!!!!
                                      > Ty naprawde wierzysz w socjalizm!!!!!
                                      > Ile Ty massz lat?

a o co Ci teraz chodzi? Mam 32 lata...
                                      • liberal-2 Re: Tago- szok 25.06.09, 13:40
                                        Gdyby Państwo i socjalizm były wydajne, to dziś miałbyś państwowe sklepy
                                        spożywcze w trosce o to, aby nikt nie głodował. A państwo wydawałoby kartki na
                                        chleb w trosce o to, aby każdy mógł kupić sobie bochenek chleba.

Na szczęście Państwo rozumie, że bez chleba, ludzie by ten system roznieśli jak
                                        w 89 roku. Dzięki temu, że masz prawie wolny rynek w handlu, każdy ma co na nogi
                                        włożyć i może kupić chleba ile chce.

Celowo piszę prawie, bo niestety państwo może decydować ile może być dużych
                                        sklepów bądź aptek. Dzięki temu w Radzyminie masz jedne większy sklep w miarę
                                        zaopatrzony - Panoramę, ale ceny są tam raczej wysokie i nagminnie zdarza się,
                                        że inna cena w kasie a inna naklejona na towarze.

Alternatywy w Radzyminie nie ma. Ciekawe co się z Tesco dzieje?

Powiedz mi dlaczego, skoro ludzie są na tyle mądrzy, żeby głosować i wybierać
                                        posłów i pośrednio rząd, a nie mogą sami decydować, czy mają odkładać na
                                        emeryturę, właściwie dbać o zdrowie, decydować o szkole do jakiej posłać dziecko
                                        i w jakim wieku?

Ja się czuję przez to Państwo traktowany jak bydło, o które pastuch się musi
                                        troszczyć. Puki co daję jakoś radę i jeśli już muszę stykać się z "państwowym"
                                        lub "urzędniczym" to zawsze widzę marnotrawstwo, kolejki, niski poziom usług i
                                        władzę.

Powiedz coś głośno w US, że jest nie tak. Zobaczysz jak Ci mogą życie utrudnić.
                                        I nie pamiętają przy tym, że żyją z pracy drobnych przedsiębiorców lub podatków
                                        zwykłych ludzi.
                                    • gduba17 Re: Tago- szok 25.06.09, 16:31
                                      Mnie tez kolega pytał ile mam lat. Jakieś zboczenie chyba. A może
                                      sam jako Matuzalem radzyminskiej społeczności nie moze znaleźć
                                      partnera do rozmów w swoim wieku, stąd ta frustracja i dociekania.
                                      Taki liberalny a z chęcią wprowadziłby cenzus wieku na forum chyba,
                                      no bo jak z takim dojrzałym ktoś o nicku 17 może pisać.

Matuzalemie, mam 31 lat, 17 to liczba takich jak ty trolli których
                                      nielubie smile Zadowolony ? A poza tym kobiet, nawet grubych o wiek się
                                      nie pyta.
                                      A może sam napiszesz ile Twoja osoba liczy lat/wieków, skoro tak
                                      lubisz innych indagować ?
                                      • radzradz Re: Tago- szok 25.06.09, 18:30
                                        Pytalem Was o wiek bo jest takie stare powiedzenie:
                                        "Jesli nie byles socjalista za mlodu to znaczy , ze jestes bez serca. Jesli
                                        ciagle jestes w wieku dojrzałym znaczy zes glupi".

Nie podejrzewalem Was o glupote, a o mlody wiek. Widac pomylilem sie.

Gruba 17 powiedz w koncu cos w temacie. Umiesz tylko obrazac ludzi?
                                        Ze tacy ludzie moga glosowac.....
                                        • gduba17 Re: Tago- szok 26.06.09, 07:57
                                          Giń Trollu.
                                          • gduba17 Re: Tago- szok 26.06.09, 09:53
                                            W sensie - z tego forum - żebyś nie płakał że ci gruba baba grozi w
                                            realu smile
                        • gdev Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 24.06.09, 22:54
                          > Ależ ile to samo można pisać?

No wlasnie. Mam nadzieje, ze przynajmniej sie oplaca.

Moze byscie zalozyli partie polityczna: "Liberalowie i nie bedzie
                          niczego". Polaczylibyscie sily z Kononowiczem (odznacza sie wybitna
                          charyzma polityczna). Z jego haslem na waszych sztandardach, wszyscy
                          na was zaglosuja i NIE BEDZIE NICZEGO (ZTMU, CKEMU, WFU, SZKOL,
                          SZPITALI, OPERACJI SERCA itp.).

Swoją drogą, ilez to sie trzeba napracowac, zeby nic nie bylo.
                          Żeby nikt nic nic niz zrobil.
                          • radzradz Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 24.06.09, 22:57
                            Najlepiej jak kazdy wezmie interes w swoje rece a nie bedzie patrzyl co panstwo da.
                            Bo panstwo to póki co tylko zabiera.
                            • agamek12 Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 24.06.09, 23:13
                              radzradz napisał:

> Bo panstwo to póki co tylko zabiera.

a mi "dało" wykształcenie, wyremontowało drogę z Marek do
                              Stanisławowa, pozwoliło urodzić dziecko w państwowym szpitalu, itp.
                              Coś jednak "daje"...
                              Fakt, urzędnicy "przy okazji" też się przy tym najedli, ale co tam,
                              Konstytucja każe płacić podatki, to płaczę i płacę... A Ty możesz
                              mnie przynajmniej zwyzywać...
                              • radzradz Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 24.06.09, 23:18
                                Jakbys podliczyl ile Cie to kosztowalo i ile zaplacilbys prywatniw (nawet teraz,
                                nie w wolnym rynku) to by Ci mina zrzedła.
                                W tym sensie zabiera.

Za takie pieniadze to powinny powsta autostrady a nie remont drogi.
                                Kpisz sobie czy naprawde taki naiwny jestes?

Pozwolilo urodzic dziecko w szpitalu? Co to za argumeent?
                                • agamek12 Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 24.06.09, 23:26
                                  radzradz napisał:

> Kpisz sobie czy naprawde taki naiwny jestes?

a może nie znam żadnej (praktycznie sprawdzonej i udowodnionej)
                                  alternatywy???
                                  Ja mam teraz proste równanie: trochę oddaję i trochę dostaję. Może
                                  się od tego nie bogacę, ale mam też nadzieję, że nikt mnie za bardzo
                                  nie okrada. Niestety, w świecie już tak jest, że albo to Ty dym.sz
                                  kogoś, albo ktoś dy.a Ciebie. A czy będzie mnie dy.ało (zgodnie z
                                  obowiązującym prawem) Państwo, czy (godząc się na to dobrowolnie(?))
                                  prywatny przedsiębiorca, to tak samo mnie zaboli...
                                • agamek12 Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 24.06.09, 23:29
                                  radzradz napisał:

> Jakbys podliczyl ile Cie to kosztowalo i ile zaplacilbys prywatniw
                                  > (nawet teraz, nie w wolnym rynku) to by Ci mina zrzedła.

Skończyłem studia na Politechnice Warszawskiej na Wydziale
                                  Inżynierii Lądowej - takiego kierunku nie prowadziła ŻADNA prywatna
                                  uczenia, więc nie maiłem alternatywy...
                                • gdev Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 24.06.09, 23:32
                                  Conajmniej 2 osoby z mojej rodziny by juz nie zyly, gdybysmy zyli w
                                  twoim systemie - operacje serca w panstwowym szpitalu za pieniadze z
                                  podatkow. Nie stac by ich bylo zrobic takie operacje prywatnie.

Z tego, co wiem w USA, nie ma obowiazkowych ubezpieczen zdrowotnych,
                                  ale zamierzaja wprowadzic. Czemu ? Bo biednego robotnika z Detroit
                                  nie stac na wykupienie i placenie komercyjnego ubezpieczenia z
                                  opcjami wszystkich najdrozyszch operacji. Wiec pozniej sie okazuje,
                                  ze dziecko mu zachorowalo, ale ubezpiecznie nie przewiduje operacji
                                  na koszt ubezpieczyciela. Moi znajomi mieszkaja w Detroit i
                                  opowiadali mi kilka podobnych historii. Na faktach autetycznych
                                  powstalo na ten tamat kilka filmow fabularnych. Nie zycze ci
                                  RadzRadz, zeby ciebie cos takiego spotkalo. Dlatego nie zycze ci,
                                  spelnienia twoich postulatow.
                                  • radzradz Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 25.06.09, 09:19
                                    Teraz Cie nie stac to oczywiste.

Mam pytanie. Piszesz o uratowaniu 2 osob z Twojej rodziny. A wiesz ile
                                    codziennie umiera bezdomnych, bezrobotnych, ktorych nie stac na jedzenie bo nie
                                    maja pracy?

Poza tym Ty chyba gazet nie czytasz i TV nie ogladasz. To, ze 2 osoby z Twojej
                                    rodziny mialy to szczescie miec operacje to nie swiadczy o zdrowiu tego systemu.
                                    A co z reszta chorych, ktorym ten system nie potrafi zapewnic opieki zdrowotnej?
                                    Co z kolejkami do specjalistow. Co z kilkumiesiecznym czekaniem na zabieg?
                                    To wlasnie rzad USA rozpieprzyl sluzbe zdrowia. Ostatnio Obama nawet sie
                                    przyznal, ze trzeba wprowadzic konkurencje bo to za duzo kosztuje i jest kiepska
                                    jakosc uslug medycznych.

Z drugiej strony wcale Ci sie nie dziwie, ze kochasz socjalizm skoro uratowal 2
                                    osoby z Twoej rodziny. Jak mojego dziadka ruscy z obozu koncentracyjnego
                                    uwolnili tez do konca zycia byl rusofilem.
                                  • liberal-2 Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 25.06.09, 12:48
                                    Nie powołuj się na USA. Oni mają PRYWATNY monopol, który zafundował im związek
                                    zawodowy lekarzy (AMA). Ten związek decyduje ile przyjąć studentów na medycynę,
                                    komu dać uprawnienia itd.

Amerykanie mają na rynku usług medycznych to co my mamy na rynku prawników. Stąd
                                    tak drogie usługi u nich. Ale to nie jest wina wolnego rynku, tylko rządu USA,
                                    który uległ naciskom związków zawodowych.

Zamierza niedługo opublikować artykuł na ten temat. Jak skończę, to wkleję WAM
                                    link, żebyście sobie mogli poczytać jak naprawdę wygląda to w USA.
                                • agamek12 Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 24.06.09, 23:32
                                  radzradz napisał:

> Pozwolilo urodzic dziecko w szpitalu? Co to za argumeent?

Żaden prywatny szpital położniczy w Warszawie nie prowadzi oddziału
                                  Patologii Ciąży. Jeśli Twoja żona będzie miała zagrożoną
                                  lub "przenoszoną" (jak moja ślubna) ciążę, to skazany będziesz na
                                  państwową służbę zdrowia... w prywatnych placówkach nie prowadzi się
                                  tego typu usług... (porównuje z sytuacją sprzed dwóch lat - być może
                                  Medicover na Wilanowie już ma taką usługę...)
                                  • radzradz Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 25.06.09, 09:38
                                    Widzisz znow jestes wdzieczny temu panstwu za cos co psuje a pozniej nieudolnie
                                    naprawia. To ze miales szczescie urodzic to nie zasluga tego systemu. Moja
                                    slubna tez rodzila w panstwowym bo nie ma innego wyboru.
                                    Po co maja powstawac prywatne kliniki skoro ludzie i tak musza placic na
                                    panstwowe? Teraz placa wiecej bo konkuruja z panstwowym "darmowym" molochem. Ale
                                    i tak placa, bo chca wysokiej jakosci uslug.
                                    Panstwo dokladnie wie, ze jesli jest monopolista to ludzie beda bulic bo na
                                    zdrowiu i zyciu sie nie oszczedza. Perfidne zlodziejstwo.
                                  • liberal-2 Re: Tago- szok, liberalowie i nie bedzie niczego 25.06.09, 13:44
                                    Jeśli Twoja ślubna rodziła na Karowej, to wiesz dokładnie jak ogromny popyt jest
                                    na ten szpital i jak ograniczona podaż.

Na wolnym rynku, ten szpital szybko by sobie sfinansował budowę drugiego
                                    oddziału i szybko wykosił by pewnie konkurencję.

A tak co masz? Musisz kombinować i prosić o pozwolenie, żeby urodzić w dobrym
                                    szpitalu.

Pozwolenie dostaniesz jak jesteś w miarę obrotny, masz znajomości albo wykupisz
                                    sobie usługi dodatkowe (jak np. położna).

Przyznasz chyba, że lepszy jest system, który daje każdemu szansę zarabiania i
                                    bogacenia się, po to, aby ludzie mogli potem swoimi pieniędzmi głosować na tych
                                    usługodawców, którzy lepiej zabezpieczają i spełniają ich potrzeby.
                        • kchacinski Re: Tago- szok 25.06.09, 00:11
                          Jeżeli masz zastrzeżenia do moderacji wyslij skargę do gazety.pl. Ja
                          nie am sobie nic do zarzucenia. Na 10 naruszen regulaminu na tym
                          forum 6 pochodzi od Ciebie. A potem sie dziwisz.

Nawet w okresie przedwyborczym w 2006 chociaż na tym forum pojawiały
                          sie rózne komentarze posty nie byly kasowane, bo dyskutatni
                          potrafili zrozumiec, ze w danym watku rozmawai sie na okreslony
                          temat.

Ty najwyraźniej nie potrafisz tego zrozumiec.

Robisz offtop, na który inni opowiadaja offtopowo. Potem mówisz, ze
                          ktoś zaśmieca, ale kazde zaśmiecanie zaczyna sie od Ciebie...
            • radzradz Re: Tago- szok 24.06.09, 20:06
              Praca po 12 godzin - bez mozliwosci powiedzenia - nie.

Ja jak przez chwile pracowalem w duzej prywatnej firmie po 2 tygodniach
              stwierdzilem, ze praca jest nudna i zlozylem wymówienie.
              Wiec nie rozumiem tego tekstu.

Nie placenie za sprzatanie po zakonczeniu produkcji na tasmie

Przez te 2 tygodnie mojej przygody z praca w prywatnej firmie wiekszosc
              pracownikow zostawala po 16 w pracy i nie mieli placone za to. Ja powiedzialem,
              ze za darmo nie bede robil i wychodzilem punkt 16. Nie bylo sprzeciwow.

Coz moge poradzic?

1. Nie pracowac za darmo.
              2. Znalezc lepsza prace skoro w obecnej nie dobrze.
              3. Doskonalic sie, zostac specjalista w jakiejs dziedzinie a praca sama przyjdzie.

Nie ma tu ani jednego liberalnego stwierdzenia. Mam nadzieje, ze nie usuniecie.
              • jedynydudi123 Re: Tago- szok 24.06.09, 20:56
                Widzę że jesteś wściekły na każdego kto ma inne zdanie niż ty więc proponuję
                tobie grę, może ci troszkę ulży . www.krainagier.pl/graj.php?i=3338&kat=11
    • koko1235 Re: Tago- szok 26.06.09, 14:17
      I znów kolejny wątek zmienił się w pyskówkę nie na temat, w której biorą udział
      również opiekunowie forum. Może gdyby ignorować wpisy "liberałów" nie
      sprowadzali by każdego wątku do dyskusji o swoich poglądach.
      • meteorradzyminski Re: Tago- szok 26.06.09, 17:01
        Prośba do „opiekunów „
        Nie dajcie się wciągać w kanał przez radzradz!

• radzradz Re: Tago- szok 26.06.09, 22:22
          A teraz policzcie ile bylo wpisow w temacie i jak mu zaradzic a ile nie na temat
          jak powyzej.
      • radzradz Re: Tago- szok 26.06.09, 22:23
        A teraz policzcie ile bylo wpisow w temacie i jak mu zaradzic a ile w stylu jak
        powyzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka