Dodaj do ulubionych

Egipt w przekroju - oferta fortuna

02.08.10, 20:11
czy warto zaryzykować i wykupić wycieczkę objazdową w wersji fortuna 4 lub 5? 1 raz jadę do Egiptu (wrzesień). Nastawiam się na intensywne zwiedzanie i plażowanie, nie mam dużych wymagań, ale chciałabym żeby te wakacje były wyjątkowe - ładny, czysty hotel, plaża, i czyste morze (z racji podróży jakby poślubnej smile). czy wszystkie hotele 5 * są nad samym morzem? i czy warto na 7 dni dopłacać do konkretnego hotelu? i do opcji AI? może ktoś był w tym sezonie na podobnej objazdówce z alfa star? proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • 12adam12345 Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 07.08.10, 14:35
      Na pewno warto wziąć taka ofertę,zwłaszcza jeśli planujesz zwiedzać nie odpoczywać
    • 12adam12345 Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 07.08.10, 14:35
      Na pewno warto wziąć taka ofertę,zwłaszcza jeśli planujesz zwiedzać nie odpoczywać
    • filipo_z_lasu Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 21.08.10, 00:53
      olgakrzyska napisała:

> czy warto zaryzykować i wykupić wycieczkę objazdową w wersji fortuna 4 lub 5?

Każdy ma swoje zdanie smile.
      Byłem z Alfy na "Egipcie w Przekroju" w lipcu. Jestem bardzo zadowolony. Wybrałem wszelkie możliwe dopłaty. Inwestując kilka tysięcy warto dopłacić kilkaset zł i nie mieć do siebie pretensji, że mogło być lepiej podczas "Wakacji Życia" a nie jest bo szkoda nam było kilku stówek.

- dopłata do przedziału sypialnego w pociągu - jest konieczna. Ci co jej nie mieli siedzieli 14 godzin na lotniczych fotelach w niezbyt czystym wagonie z własnym prowiantem. My w dość czystym przedziale sypialnym dostaliśmy nawet smaczną gorącą kolację, po czym kierownik wagonu rozłożył spanie z czystą pościelą i sami nie wiemy kiedy minęła noc. Następnie zostaliśmy obudzeni, podano nam śniadanie z gorącą kawą/herbatą i sami nie wiemy kiedy znaleźliśmy się w Gizie. Oczywiście przedział sypialny - 2 osobowy posiadał sterowaną indywidualnie klimę.

- dopłata do górnego pokładu - część osób nie dopłaciła i też miała górny pokład na statku ale inni nie dopłacili i mieli kabinę np tuż nad maszynownia i hałas niekiedy całą noc - masakra.

- dopłata do konkretnego hotelu - myślę, że warto. My wybraliśmy Suuny Days El Palacio - polecili nam znajomi. Wiedzieliśmy czego się spodziewać czyli dużej ilości braci ze wschodu i niekiedy kolejek w restauracji. Co otrzymaliśmy w zamian - niezły czysty pokój - wart dać portierowi 5-10 dolców i powiedzieć,że chce się mieć pokój w lewym skrzydle od strony laguny - trzeba być asertywnym i nie przejmować się łapówką dla obsługi to chleb powszedni , możliwość snurkowania na resztkach rafy przy hotelu - coś niesamowitego - moja Pani była zauroczona, kąpiele w lagunie - czysta lub basenie - czysty z barem wodnym.

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem
      pozdr. FzL
    • filipo_z_lasu Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 21.08.10, 13:43
      olgakrzyska napisała:

> czy wszystkie hotele 5 * są nad samym morzem? i czy warto na 7 dni dopłacać do
      > konkretnego hotelu?

Nie wszystkie - ale większość. Morze też wygląda różnie. Parę osób na statku skarżyło się, że morze przy jednym z 5* hoteli jest mocno cofnięte i kąpać można się praktycznie wyłącznie w basenie. Idąc w morze po kolana w wodzie kilkaset metrów można poranić nogi nawet w butach do kąpieli ze względu na ostre muszle.
      Jednym słowem to samo co w poprzednim poście - uważam, że należy wybrać konkretny hotel kierując się opiniami najlepiej osobistymi znajomych ponieważ na forum jest mnóstwo malkontentów.
      Wracając z rejsu poznałem faceta, który naubliżał strasznie egipskiemu pilotowi ponieważ ten nie potrafił mu powiedzieć do jakiego hotelu jedzie. Pilot opiekował się tylko nami na okres przejazdu autobusem i nie mógł mieć wiedzy na temat zakwaterowania.
      To są właśnie uroki opcji fortuna często do ostatniej minuty nie wiesz na jaki hotel trafisz. Najczęściej jest to ten sam, w którym było się przed rejsem.

pozdrawiam FzL
      • kkjp Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 05.09.10, 18:48
        Filipo na początku serdecznie pozdrawiam! Oczywiście obiema rękoma podpisuję się pod tym co
        napisałeś - jak sam wiesz jestem przykładem opcji fortuna z "cofniętym" morzem big_grin By się w nim
        wykąpać musieliśmy znaleźć sposób by się do niego dostać a mianowicie przechodziliśmy po
        ostrych, obumarłych szczątkach rafy (całe szczęście że mieliśmy buty do wody) "morzem" do
        sąsiedniego hotelu, gdzie była piękna plaża. Oczywiście brzegiem nie byłoby to możliwe ponieważ
        plaże są od siebie oddzielone i pilnowane. Woda natomiast jest dla wszystkich wink Tak więc uważam
        że opcja fortuna nie jest dobrym rozwiązaniem. Lepiej dopłacić i wybrać konkretnie. Jak
        zamawialiśmy wycieczkę kierowaliśmy się tylko 5* uważając że każdy hotel o takim standardzie
        będzie przyzwoity. Trafiliśmy do Harmony Makadi Bay, którego największym plusem była dosyć duża
        ilość basenów, wynikająca z pewnością z tego "utrudnionego" dostępu do morza. Chociaż nie
        mam wymagań bardzo wygórowanych jednakże dobrowolnie tego hotelu bym nie wybrała. Hotel
        co prawda zadbany, wszędzie dużo przestrzeni, nie było tłoczno, dużo zieleni i basenów - po prostu
        ładnie. Największym jego minusem byli kelnerzy - co potwierdziło wiele wypowiedzi na różnych
        forach, które przeczytałam dopiero po powrocie. Jak już gdzieś pisałam - ludzie znający angielski
        urządzali im nawet awantury za bardzo wyniosłą obsługę. Na szczęście nie okupuję barów więc
        akurat ja miałam problem "z głowy" big_grin Lepiej jest więc wybrać hotel nawet 4* ale taki który ma
        dobre opinie i będziecie wiedzieli czego się spodziewać. Jeszcze jedna rada - powinien być bliżej
        centrum, bowiem Harmony było dosyć daleko i brakowało mi takiego swobodnego "szwędania się".
        Pozdrawiam
        www.afn.pl
        • kkjp Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 05.09.10, 19:08

"- dopłata do górnego pokładu - część osób nie dopłaciła i też miała górny pokład na statku ale inni
          nie dopłacili i mieli kabinę np tuż nad maszynownia i hałas niekiedy całą noc - masakra. "

Nawet nie wiedziałam że tak można

Co do wagonów sypialnych - popieram Filipo! My jechaliśmy w zwykłych, fotele co prawda
          wygodne ale strasznie brudne. Nie wspominając o toaletach. Choć znaleźliśmy na to fajny sposób -
          mianowicie chodziliśmy w "odwiedziny" do zaprzyjaźnionej ekipy z naszej grupy śpiącej w sypialnych
          i korzystaliśmy z ich toalety. Tamta była chyba co godzinę sprzątana - taki luksusik wagonu
          sypialnego. Naszej można naprawdę było się wystraszyć.

Podsumowując jestem przykładem "oszczędnościowego" podejścia do wycieczki i z całą
          stanowczością nie polecam tego! Nie ma sensu potem się denerwować że nie wszytko jest takie
          jak sobie wymarzyliście.

Polecam za to rejs z Alfą, życzę tylko innego przewodnika niż my mieliśmy.
          Pozdrawiam
          www.afn.pl
    • olgakrzyska Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 07.09.10, 19:03
      dzięki za rady! zaczynam odliczanie (wylot w piątek) ... po powrocie opiszę jak sprawdziła się moja wersja raczej oszczędnościowa i extreme wink - dla niektórych , czyli (hotel 3* lecz wybrany świadomie, bez gwarancji górnego pokładu, ale za to z wagonem sypialnym smile )
      • olgakrzyska Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 21.10.10, 19:39
        z rejsu wróciłam prawie miesiąc temu, no ale lepiej późno niż wcale (opisać w skrócie wrażenia). Wakacje były bardzo udane, potwierdzam to co pisali inni - rejs to najlepsza forma zwiedzania - zwłaszcza dla osób, które za pierwszym razem chcą zobaczyć w Egipcie prawie wszystko wink. Faktycznie warto dokupić wagon sypialny, bo zwiedza się intensywnie. co do statku mi się podobał, chociaż nie był nowy i te 5 * to chyba trochę na wyrost smile - no ale to też pewnie kwestia szczęścia na co się trafi - jedzenie na statku super. Mimo zakwaterowania na dolnym pokładzie nikt nie narzekał na hałas - byliśmy w części dziobowej. Hotel Empire - jak dla mnie rozczarowanie - za dużo pozytywnych opinii się naczytałam w necie. Warto tam pojechać (jeżeli ktoś nie ma kasy) ale może nie z Alfa Star, bo mają wykupione najgorsze pokoje i do tego my trafiliśmy np. na brudne i zdewastowane (być może pech). w każdym razie zmiana wg mnie była konieczna (za dopłatą). statek w porównaniu do hotelu to luksus. jednakże hotel to tylko szczegół bo nastawieni byliśmy wyłącznie na zwiedzanie i nurkowanie, a to podobało nam się w 100%.
        • kkk Re: Egipt w przekroju - oferta fortuna 22.10.10, 11:28
          jesli rejs po Nilu to polecam Sky Club - fajny statek z all incl. co ważne, basen, jedzenie, obsługa, wszystko w najlepszym porzadku. Świetna przewodniczka, zwiedzanie jest wielką radością i przygodą, dobra organizacja.
          potem hotele - wybrane najlepsze, 4* 5* z luksusowej sieci Pickalbatros
          szczerze polecam, miałam jedne z najlepszych wakacji w swoim życiu, zero rozczarowań

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka