20.02.06, 18:57
witam serdecznie,
wiele lat temu bedac na wegrzech zajadalam sie langoszem. a w zw. z tym , iz
dalej pamietam jego smak chcialabym sobie go zrobic w domu.
czy ktos z was moglby mi podac przepis na langosa? serdeczne dzieki- Anka
Obserwuj wątek
    • peter.szabo Służę uprzejmie ;-) Oto langosz... z polskim akcen 20.02.06, 22:03
      tem :-)
      Dodatki: 400g mąki ciechanowieckiej 2 ugotowane ziemniaki 30g drożdży 1
      łyżeczka cukru 400ml ciepłego mleka 3 łyżeczki oleju sól olej do głębokiego
      smażenia śmietana, sos czosnkowy (lub wyciśnięty czosnek), tarty żółty ser.

      Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na
      około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku
      zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i
      wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz
      wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu
      na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Na patelnię wylać olej na wysokość ok.
      6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki
      wielkości talerzyka deserowego. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na
      gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane śmietaną i
      sosem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem.

      Sos czosnkowy: posiekane 3-4 ząbki czosnku wsypać do miseczki, dodać odrobine
      cukru i soli. Po godzinie zalać 1/4 szklanki wrzątku. Po 15 minutach odcedzić;
      otrzymujemy gotowy sos czosnkowy do langosza.

      Pożyteczna rada - przy formowaniu placuszka potrzeba mąki aby się ciasto do
      palców nie przyklejało.

      Smacznego!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka