Dodaj do ulubionych

Banki w Budapeszcie

21.12.13, 13:56
Cześć,
dostałam propozycję pracy w Budapeszcie, zaczynam w połowie stycznia.

Do tego czasu muszę założyć sobie konto w banku. Czy możecie mi polecić jakiś dobry bank? Chciałabym darmowy (w Polsce mam konto w ING - widziałam, że ten bank jest też na Węgrzech, ale nie wiem czy działają na tych samych zasadach). Jak z językiem angielskim w placówkach? Jeżeli w "zwykłych" nie mówią, to może powinnam zastanowić się nad bankiem typu Citi Bank?
Jakie dokuimenty są potrzebne do założenia konta?
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • slea Re: Banki w Budapeszcie 25.12.13, 09:36
      Banki na Wegrzech sa drozsze niz w Polsce. Nie spotkalam sie jeszcze z darmowym kontem. Zapytaj w pracy w dziale HR czy moze nie maja umowy z jakims bankiem, wtedy jest szansa na korzystniejsze warunki.
      • gosia_j1 Re: Banki w Budapeszcie 22.01.14, 11:11
        Niestety na węgrzech w bankach płaci się za wszystko - prowadzenie konta, wypłaty z bankomatu...
        Ja założyłam konto w OTP, bo bankomaty są na każdym rogu i mam oddział pod domem, niestety jeśli chodzi o opłaty to jest to chyba najdroższy bank.

ING widziałam tylko jeden oddział w Budapeszcie.
        • tomek_wl Re: Banki w Budapeszcie 23.01.14, 09:06
          Nie wiem dlaczego nie skorzystałaś z porównywarek węgierskich kont bankowych (www.bankracio.hu/bankszamla-osszehasonlito/bankszamlak/1-atlagos-hasznalat). Można tam znaleźć optymalne rozwiązanie w zależności o Twoich wymagań w stosunku do konta.
          Trochę informacji po polsku znajdziesz na forum.wegierskie.com - jest tam temat: Zakładanie konta w węgierskim banku - jak i w jakim?
          • gosia_j1 Re: Banki w Budapeszcie 24.01.14, 14:10
            a czy znacie najtańszy sposób na przesyłanie forintów do polski, zamieniając je na złotówki? mój bank liczy sobie straszne prowizje za taką operację.
            dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka