Dodaj do ulubionych

Dziecko RoseMary

IP: *.chello.pl 07.02.02, 09:07
Czy ktos oglądał w niedziele na polsacie Dziecko RoseMary?
Wg mnie to byl jeden z lepszych filmów Polańskiego obok Chinatown czy
Nóż w wodzie.Szkoda tylko że tak późno.PA!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pneuma Re: Dziecko RoseMary IP: 158.75.35.* 07.02.02, 15:17
      Swego czasu gdy wyświetlali ten film w kinach, publiczność była przekonana, że
      widziała dziecko Rosemary. A dziecko jej/szatana nie pojawiło się ani razu.
      Taki to już jest ten Polański.
      • Gość: szcz Re: Dziecko RoseMary IP: *.czes.gazeta.pl 07.02.02, 15:24
        To nie tylko najlepszy - obok Chinatown - film
        Polańskiego, ale i w ogóle jeden z najlepszych
        horrorów
    • nocomment Re: Dziecko RoseMary 07.02.02, 15:37
      Gość portalu: Estele napisał(a):

> Czy ktos oglądał w niedziele na polsacie Dziecko RoseMary?
      > Wg mnie to byl jeden z lepszych filmów Polańskiego obok Chinatown czy
      > Nóż w wodzie.Szkoda tylko że tak późno.PA!

W tą niedzielę nie oglądałem, ale ogólnie to chyba ze trzy razy ten film
      widziałem. Też uważam, że jest bardzo udany.

• ellivia Re: Dziecko RoseMary 07.02.02, 16:59
      Gość portalu: Estele napisał(a):

> Czy ktos oglądał w niedziele na polsacie Dziecko RoseMary?

ja ogladałam, bo nie opuszcze w tv żadnego horroru. Kiedyś widziałam, ale tylko
      końcówke tego filmu. Teraz obejrzałam w calości i mogę powiedzieć, że to jeden z
      lepszych horrorów jakie w zyciu widziałam.

• Gość: Słońce Re: Dziecko RoseMary IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.02, 21:21
        O rany, ale sie balam... Polanskiego wielbie od dawna. Bardzo mi odpowiada w
        jaki sposob pokazuje strach. Okazuje sie, ze najpotworniejsze rzeczy rozgrywaja
        sie wewnatrz nas, w najblizszym otoczeniu. By to ukazac nie sa potrzebne super
        efekty specjalne...
        Ja kocham Polanskiego za Wstret - uwazam, ze dobor Denevue byl strzalem w
        dziesiatke. Bardzo tez lubie jego Klub Dumas, adaptacje wspanialego Pereza -
        Reverte.
        Baradzo doby rezyser
        pzdr
    • Gość: asia Re: Dziecko RoseMary IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 08.02.02, 10:29
      W filmie przez dwie sekundy pokazane jest dziecko, te oczy i trochę twarzy, ale
      zauważyłam to dopiero po sugestii drugiej osoby, gdy film obejrzałam 3 raz...
      • Gość: Słońce Re: do Asi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 11:03
        ja nic nie zauwazylam..;-(( czy to w momencie gdy ona podchodzi do kolyski
        (jesli tak ja mozna nazwac;-))?
      • Gość: Pneuma Re: Dziecko RoseMary IP: 158.75.35.* 08.02.02, 11:47
        A właśnie, że nie pokazano dziecka. "Te oczy" widać tylko na przenikaniu twarzy
        Farrow, ale nigdzie nie pokazano dziecka w kołysce. Z kołyski wydobywa się
        tylko płacz dziecka i to w cale płacz "niediabelski". To właśnie siła
        Polańskiego. No i muzyka Komedy.
        • Gość: asia Re: Dziecko RoseMary IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 08.02.02, 12:01
          Warto zerknąć trochę w literaturę fachową, twarz dziecka i jego oczy to
          przecież w zasadzie też trochę dziecka, czyż nie?
          • Gość: Pneuma Re: Dziecko RoseMary IP: 158.75.35.* 08.02.02, 12:10
            Gość portalu: asia napisał(a):

> Warto zerknąć trochę w literaturę fachową, twarz dziecka i jego oczy to
            > przecież w zasadzie też trochę dziecka, czyż nie?

W którą literaturę fachową? Podręcznik anatomii? Cała sztuczka magiczna reżyserii
            tej sceny polega na tym, że w Farrow patrzy w kołyskę i jest przerażona i
            krzyczy "Te oczy coście zrobili z jego czami?!" Następnie jest prznikanie jej
            twarzy obrazem oczy diabelskich. I teraz zbliżamy się do meritum: ci co chcą
            wierzyć, że to oczy dziecka wiedzą że w kołysce jest dziecko szatana. Ci co
            interpretują to jako przejaw manii prześladowczej Farrow...nic nie wiedzą,
            pytanie nadal jest otwarte. Ja wolę to drugie.
            • Gość: asia Re: Dziecko RoseMary IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 08.02.02, 12:22
              Spokojnie, ja to interpretuję tak, a ty inaczej, nie ma sprawy, a poza tym, to
              bdb, że dziecko Rosemary nie jest pokazane praktycznie ani razu, klimat jest
              zachowany, a film trzeba to przyznać, jest jednym z ciekawszych Polańskiego
              • Gość: Pneuma Re: Dziecko RoseMary IP: 158.75.35.* 08.02.02, 12:39
                Fakt, trochę nerwowy jestem. To wszystko przez ten świat.
                Lubisz "Dziecko" obejrzyj sobie jeszcze "Lokatora" - podobny klimat tajemnicy.

Naraziewicz.
                • Gość: asia Re: Dziecko RoseMary IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 09.02.02, 12:42
                  Uwielbiam Lokatora, Polański z tamtych lat to nie to samo co teraz, niestety
                  • Gość: meggi Re: Dziecko RoseMary IP: *.osiedle.net.pl 09.02.02, 18:06
                    fakt, "9th gate" to juz niestety nie te sam Polański, osobiscie uwielbiam
                    jego "wczesniejsze wcielenie"
      • Gość: ksenia Re: Dziecko RoseMary IP: *.de.ihost.com 13.02.02, 11:26
        Gość portalu: asia napisał(a):

> W filmie przez dwie sekundy pokazane jest dziecko, te oczy i trochę twarzy, ale
        >
        > zauważyłam to dopiero po sugestii drugiej osoby, gdy film obejrzałam 3 raz...

nic podobnego!!! film oglądałam DZIESIĄTKI razy i absloutnie nie ma tam nawet
        śladu widoku dziecka! mam ten film na VHS od wielu lat, a ostatnio zakupiłam na
        DVD. Jedyne 'szatańskie' oczy jakie pojawiają się w filmie, to oczy pana Antona
        Szandora La Vey'a, który zapładnia Mię Farrow w narkotycznej scenie kopulacji. I
        tyle. Zresztą w wielu opracowaniach na temat tego filmu przewija się
        stwierdzenie, że widzowi zostaje zasugerowane, że widział przez moment dziecko, a
        jedyne co tak naprawdę widzi to rozszerzone z przerażenia oczy Rosemary,
        zasłaniającej sobie dłonią usta. Zresztą pokazanie dziecka - nawet 'podprogowo' -
        byłoby zupełnie NIE w stylu Polańskiego.
        pozdrawiam
        ksenia
        • Gość: 666 Re: Dziecko RoseMary IP: *.conexnet.pl / 10.1.3.* / *.gda.supermedia.pl 17.02.02, 02:12
          dziecka nie ma, zgadza się, sam RP o tym pisze w swojej autobiografii...
          inna sprawa, że żadnego AS La Vey'a też tam nie ma...
    • Gość: Dodasor Re: Dziecko RoseMary IP: 193.0.110.* 10.02.02, 22:05
      Film był nawet fajny, ale trochę błędny logicznie. Główna bochaterka mogła
      przecież wyjechać do innego miasta, albo pujść na policję zanim urodziła. Ona
      natomiast wpada w sidła sekty jak owieczka na rzeź.
      Poza tym zakończenie jest głupie. Spodziewałem się, że będzie przez chwilę
      udawać dobrą matkę szatanka, poczym zbliży sie do kołyski i zadźga sukinsyna
      nożem!
      • Gość: 666 Re: Dziecko RoseMary IP: *.conexnet.pl / 10.1.3.* / *.gda.supermedia.pl 17.02.02, 02:10
        proszę cię, nie popełniaj więcej tak idiotycznych, boChaterskich postów i nie
        pisz głupot kompletnych o czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia, a nie masz,
        bo skoro wyskakujesz z tak "rewelacyjnymi" pomysłami na zmiane fabuły czy
        zakończenia, to niewątpliwie świadczy to tylko o tym, że twój malutki umysł nie
        jest stworzony do oglądania filmów, które mają nieco większe od standardowych,
        ambicje artystyczne i nie jesteś w stanie pojąć, że w siłą tego filmu, mówiąc
        obrazowo, jest fakt, że nie wiesz,czy sekta istnieje, czy też nie ma żadnej
        sekty... zajmij się więc czymś pożytecznym, na przykład robieniem butów w
        jakiejś fabryce i nie zawracaj nam dupy...
        • Gość: Słońce Re: Dziecko RoseMary IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.02, 15:47
          plissssss troche tolerancji...
          • Gość: 666 Re: Dziecko RoseMary IP: *.gda.supermedia.pl 28.02.02, 13:26
            nie.
            • Gość: kim liu do 666 IP: *.zipnet.com.pl 01.03.02, 08:15
              co ty wiesz o szatanie synku....I nie naduzywaj 666 nadaremnie( wiesz o co
              chodzi) wybierz inną kombinację cyfr moze 69, a moze 1410 o! 966 jest niezła.
              Dosyc tu pozerstwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka