bitch 18.02.02, 13:25 Cz ktos ktos odkryl tajemnice dlaczego nie mozna nakrecic filmu ktory powstalby w europie i bylby ciekawy? (z wyjatkiem: kino brytyjskie, luc besson,) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
behemod Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 13:34 To chyba jakies nieporozumienie!Jak mozna stwierdzic,ze w Europie poza kinem brytyjskim nie powstaja interesujace filmy?Czy autor watku byl w pelni swiadom Swoich wnioskow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 18.02.02, 13:40 A nowa generacja francuskiego kina, a tyle cud-perełek z Hiszpanii, podobno we Włoszech prężnie idą ambitne realizacje (nie widziałam, naczytałam się), nowa fala z Czech też jest piękna... A czy Luc Besson obecnie robi artystyczne kino? Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 13:44 jeyeli twierdzisz ze filmy almodovra i saury (przedewsyzystkim) sa ciekawe to bardzo mi przykro... kino francuskie taaaa... nowa fala z czech - kola samotni a reszta to co niby... czy wielki blekit to nie jest kino artystyczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.czes.gazeta.pl 18.02.02, 13:49 bitch napisał(a): > jeyeli twierdzisz ze filmy almodovra i saury > (przedewsyzystkim) sa ciekawe to bardzo mi przykro... > kino francuskie taaaa... nowa fala z czech - kola > samotni a reszta to co niby... czy wielki blekit to nie > jest kino artystyczne??? Wielki błekit to już prehistoria. Od tej pory w Europie zrobiono na prawdę wiele dobrych filmów, choćby von Trier, którego akurat nie lubię. Dla mnie Almodovar nie jest nudny, ale de gustibus... Na a przede wszytskim kino artystyczne to dziś także Iran, Japonia, Chiny... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 14:21 z japonskich filmow znam shoguna a reszta jest mi nie znana ale dobre raczej nie sa jak mozesz pisac ze von trier jest fajny jak go nie lubisz czy przypadkiem nie masz na imie jacek a na nazwisko szczerba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.czes.gazeta.pl 18.02.02, 14:30 bitch napisał(a): > z japonskich filmow znam shoguna a reszta jest mi nie > znana ale dobre raczej nie sa jak mozesz pisac ze von > trier jest fajny jak go nie lubisz czy przypadkiem nie > masz na imie jacek a na nazwisko szczerba? Mogę pisać o von Trierze, że jego filmy są dobre, bo tak uważam, nawet jeżli nie przepadam za nimi. A jeżeli nie znasz kina japońskiego to bardzo wiele tracisz, bo Shogun to tylko amerykańska papka na orientalny temat. Narabianie strat radzę zacząć już od lat 50.: Kurosawa, Mizoguchi, Kobayashi, Ozu. Teraz też się tam wiele dzieje. PS. Na imię faktycznie mam Jacek, tylko nazwisko inne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 18.02.02, 13:56 wiesz, co że ty akurat jakiegoś kina europejskiego nie lubisz, nie znaczy, że inni też. Trochę tolerancji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.czes.gazeta.pl 18.02.02, 14:05 Gość portalu: asia napisał(a): > wiesz, co że ty akurat jakiegoś kina europejskiego nie lubisz, nie znaczy, że > inni też. Trochę tolerancji Chyba się nie rozumiemy. ja lubię kino europejskie i nie zgadzam się z autorką tego wątku. Tylko, że akurat von Triera mniej. Chciałem zwrócić uwagę na inne kontynenty Odpowiedz Link Zgłoś
behemod Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 13:44 Dorzucilbym do tego kino skandynawskie(Bergman,von Trier),rosyjskie (Michalkow),niemieckie(filmy Herzoga).Mozna tak jeszcze dlugo wymieniac(a przeciez sa to reprezentanci najbardziej znani "masowym"odbiorcom). Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 13:48 czy to ze sa znani znaczy ze sa ciekawi. bo np tki michalkow to nuda i dluzyzna... chodzi o to ze zastanawiam sie co stoi na przeszkodzie by nakrecic film madry i ciekawy (tzn nie nudny i dluzacy sie niemilosiernie np przelamujac fale jesli juz wspomniales von triera) Odpowiedz Link Zgłoś
behemod Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 13:47 W mysl zasady,ze o gustach sie nie dyskutuje nie bede komentowal poprzedniego postu,autorstwa autora watku.Szkoda tylko,ze taka wlasnie ocena zostala wystawiona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 18.02.02, 13:54 Też się zgadzam, że nowe kino to właśnie filmy z Azji...Na szczęście, moim zdaniem, trafia do nas wspaniałe azjatyckie kino i naprawdę warto się się wybrać do kina... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 14:03 czy widzialas film czas pijanych koni jezeli tak o o jakich filmach piszesz bo ten to zbyt interesujacy nie byl... Odpowiedz Link Zgłoś
behemod Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 14:20 Nie wiem jak to sie dzieje,ale poszczegolne posty(przynajmniej na moim komputerze)nie sa poukladane w chronologii czasowej:)) >>czy to ze sa znani znaczy ze sa ciekawi?? Piszac,ze sa najbardziej znani nie mialem na mysli tego,ze od razu sa genialni i w ogole zasluguja na bezkrytyczny poklask.Chcialem tylko wskazac Tobie te najbardziej popularne nazwiska.Co do tego,czy robia Ci tworcy dobre filmy mozna dyskutowac i dyskutowac i kazdy podejrzewam zostanie przy swoich wnioskach. bo np tki >>zastanawiam sie co stoi na przeszkodzie by nakrecic film madry i ciekawy (tzn nie nudny i dluzacy sie niemilosiernie np przelamujac fale jesli juz wspomniales von triera)>> Nic nie stoi na przeszkodzie,zeby takie filmy powstawaly czego dowodem sa filmy wciaz zasilajace nasze kina np.Pianistka,Intymnosc,101 Reykjawik,Moj brat Tom,Powrot Idioty... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 14:23 behemod napisał(a): > Nie wiem jak to sie dzieje,ale poszczegolne posty(przynajmniej na moim > komputerze)nie sa poukladane w chronologii czasowej:)) > >>czy to ze sa znani znaczy ze sa ciekawi?? > Piszac,ze sa najbardziej znani nie mialem na mysli tego,ze od razu sa genialni > i w ogole zasluguja na bezkrytyczny poklask.Chcialem tylko wskazac Tobie te > najbardziej popularne nazwiska.Co do tego,czy robia Ci tworcy dobre filmy mozna > > dyskutowac i dyskutowac i kazdy podejrzewam zostanie przy swoich wnioskach. > bo np tki > >>zastanawiam sie co stoi na przeszkodzie by nakrecic film > > madry i ciekawy (tzn nie nudny i dluzacy sie > niemilosiernie np przelamujac fale jesli juz wspomniales > von triera)>> > Nic nie stoi na przeszkodzie,zeby takie filmy powstawaly czego dowodem sa filmy > > wciaz zasilajace nasze kina np.Pianistka,Intymnosc,101 Reykjawik,Moj brat > Tom,Powrot Idioty... > > zawsze znajdzie sie wyjatek potwierdzajacy regule (cokolwiek mialoby znaczyc to powiedzenie) > Odpowiedz Link Zgłoś
behemod Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 14:31 Nic z tego...Ani Ty mnie nie przekonasz,ani ja Ciebie.To,co uwazam za koronny przyklad kina artystycznego Ty kwitujesz tylko jednym:wyjatek.I w tym problem:inna optyka widzenia:)A tu nie pomoze nawet wymienianie kolejnych tytulow gdyz znow sprowadzisz to do wyjatku potwierdzajacego regule.Pozostaje tylko trzymac kciuki,ze w koncu w Twojej perspektywie widzenia beda pojawialy sie filmy,ktore utwierdza Ciebie w przekonaniu,ze kino artystyczne w Europie ma sie dobrze i ze ono istnieje! Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 14:46 dlaczego fani kina artystycznego traktuja fanow hollywoodu tak jak i ch traktuja Odpowiedz Link Zgłoś
behemod Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 14:52 Moglabys tak sprecyzowac o czym dokladnie mowisz? O jakie traktowanie Tobie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 15:13 behemod napisał(a): > Moglabys tak sprecyzowac o czym dokladnie mowisz? O jakie traktowanie Tobie > chodzi? WIEC TAK. ZAUWAZYLEEEM ZE JEZELI NIE CHODZISZ 2 RAZY W TYGODNIU DO MURANOWA I KOLEJNE 2 DO ILOZJONU A ZAMIAST TEGO 4 RAZY W TYGODNIU DO MULTIPLEXU GDZIE ZAMIAST FILMOW IRANSKICH CZY TYBETANSKICH ODLADASZ FILMY PRODUKCJI AMERYKANSKIEJ TO JESTES TRAKTOWANY PRZZ MILOSNIKOW KINA TZW.ARTYSTYCZNEGO JAK POLINTELIGENT I IGNORANT. A JEZELI JESZCZE NA DOMIAR ZLEGO TE AMERYKANSKIE FILMY CI SIE PODOBAJA TO ZNACZY ZE JESTES KOMPLETNYM DEBILEM..... TYLKO NIE PISZ ZE TAK NIE JEST BO ZNAM TO Z DOSWIADCZENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
behemod Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 15:36 Zapomnials jeszcze nadmienic o Kulturze i Warsie:) Tutaj(po raz pierwszy)musze sie z Toba zgodzic.Ale tez byloby bledem twierdzic,ze wszyscy tzn.zarowno zwolennicy twz.artystycznego kina jak i Ci,ktorzy wierni sa kinematografii zza oceanu sa jednakowi.Nie mozna ugolniac ani jednych,ani drugich.Tak wiec nie jest prawda,ze wszyscy bywalcy np.Muranowa patrza z pod byka na tych,ktorzy odwiedzaja multipleksy.To jest kwestia po prostu szacunku dla gustow innych.Jedni maja ten dar,a inni nie.Ale nie stawialbym wszystkich pod wspolnym mianownikiem. Poza tym to jest kwestia dziwnie pojmowanego snobizmu czy wypaczonej mody.Ale w tym wypadku nie mowimy o koneserach kina,tylko o zwyklych pozerach,ktorzy probuja siebie wykreowac na tych,ktorzy wiedza co najlepsze.I to oni wlasnie najczesciej patrza na tych,co odwiedzaja multipleksy krzywym okiem.Warto o tym pamietac! Odpowiedz Link Zgłoś
bitch Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 18.02.02, 15:47 No wiec ja tez musze sie z toba zgodzic:) Po raz pierwszy. Nie mam oczywiscie nic przeciw koneserom kina ale wlasnie przeciw tym pozerom kreujacym sie na nie wiadomo jakich intelektualistow, twierdzacych, ze kazdy film stworzony za wiecej niz 10 dolarow jest, delikatnie mowiac, do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_ Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 19.02.02, 14:51 faktycznie nikt tu nikogo nie przekona. Ale, Bitch, tak samo jak Ty uwazasz, ze milosnicy kina artystycznego atakuja milosnikow filmow z multipleksow tak samo bywalcy Iluzjonu, Muranowa etc odczuwaja atak na siebie. Zarzuty brzmia najczesciej: ze to kino jest nudne, ze same dluzyzny, ze jak to sie moze komus podobac, ze to glupie, ze bez sensu, ze strata czasu... Ja sie nudze na filmach typu "szybcy i wsciekli", zal mi i czasu i pieniedzy by isc na taki film, nie lubie kina akcji, nie lubie filmow szpiegowskich. Ja wole sie zanurzyc w Tarkowskiego, Bergmana, Almodovara, Saure, kino iranskie... Ja przy tym odpoczywam, uspokajam sie, wyciszam. Nie sa dla mnie rozrywka amerykanskie oskarowe produkcje, mecze sie na takich filmach. A w wiekszosci przypadkow bywalcy multipleksow tez mnie mecza bo sa halasliwi. Nie mowie, ze wszyscy, jak jeden maz...ale jednak... Jesli ktos nie lubi filmow "kontemplacyjnych" raczej sie do nich nie przekona. Tak jak ja sie nie przekonam do "terminatora", "pearl harbor" i "szklanką po łapkach".... Ale smutnym pozostaje fakt, ze sa pozerzy, ktorzy ogladaja na sile tzw kino artystyczne nawet nie starajac sie go pojac i tak naprawde im sie ono nie podoba. Po co tak udawac? Mam wielu inteligentnych, blyskotliwych znajomych, ktorzy ogladaja kino akcji bo przy nim odpoczywaja. i to nie wyklucza ich inteligencji. Po prostu nie chodzimy razem na seanse : ) ja nie kreuje sie na filmoznawce, nie mowie ze rozumiem felliniego, bergmana i Tarkowskiego od A do Z bo zycia by mi na to nie starczylo. Ale chce ich zrozumiec bo kocham takie kino, ten klimat i to, co Ci ludzie chcieli przekazac. Wystarczy ze przez rok mialam wyklady z filmu radzieckiego i zobaczylam jaka jestem malutka... ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milene Re: Sam jestes nudny ! IP: *.w.club-internet.fr 20.02.02, 14:50 Filmy Luca Bessona maja sie mniej wiecej tyle do kina artystycznego co filmy Spielberga. Moze napiszesz nam jakie nudne europejskie filmy widziales ostatnio a jakie ciekawe amerykanskie. Ja osobiscie lubie kino amerykanskie ale bedzie to raczej David Lynch, bracia Coen anizeli super produkcje z Hollywood(ktorych nota bena nie jestem w stanie ich ogladac, to chyba alergia -:)) Kazdego roku wchodzi na ekrany mniej wiecej tyle samo dobrych (i nie nudnych) filmow europejskich co amerykanskich. Ostatnie ktore ogladalam : "Sur mes levres" (Na moich wargach) film francuski Jacques'a Audiard "101 Rejkyavik" - film islandzki 8 kobiet - F. Ozon film francuski "Ma femme est une actrice" (moja zona jest aktorka) - Y. Attal, film francuski Billy Elliot - S. Daldry, film angielski No man's land - D. Tanovic, film bosniacki Le fate ignoranti- F. Ozpetek, film wloski "Le gout des autres" - film francuski A. Jaoui Filmy Almodovara,Bigas Luna, Amenabara, komedie francuskie zwlaszcza E. Chatillez, Peter Greenway, Emir Kusturica itd. itp. A jezeli chodzi o nude i pretensjonalnosc, to masz racje, nie brakuje tego w kinie europejskim. Moim ostatnim "zalamaniem" byl strasznie nagrodzony i okrzyczany film Larsa Van Triera "Tanczacy w ciemnosci". Slynna "Amelia" czyli film o niczym tez mnie niezle zalamal. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajęczyn Re: Sam jestes nudny ! IP: 193.0.73.* 21.02.02, 11:37 Gość portalu: Milene napisał(a): > Filmy Luca Bessona maja sie mniej wiecej tyle do kina artystycznego co filmy > Spielberga. > Moze napiszesz nam jakie nudne europejskie filmy widziales ostatnio a jakie > ciekawe amerykanskie. > Ja osobiscie lubie kino amerykanskie ale bedzie to raczej David Lynch, bracia > Coen anizeli super produkcje z Hollywood(ktorych nota bena nie jestem w stanie > ich ogladac, to chyba alergia -:)) > Kazdego roku wchodzi na ekrany mniej wiecej tyle samo dobrych (i nie nudnych) > filmow europejskich co amerykanskich. > Ostatnie ktore ogladalam : > "Sur mes levres" (Na moich wargach) film francuski Jacques'a Audiard > "101 Rejkyavik" - film islandzki > 8 kobiet - F. Ozon film francuski > "Ma femme est une actrice" (moja zona jest aktorka) - Y. Attal, film francuski > Billy Elliot - S. Daldry, film angielski > No man's land - D. Tanovic, film bosniacki > Le fate ignoranti- F. Ozpetek, film wloski > "Le gout des autres" - film francuski A. Jaoui > Filmy Almodovara,Bigas Luna, Amenabara, komedie francuskie zwlaszcza E. > Chatillez, Peter Greenway, Emir Kusturica itd. itp. > > A jezeli chodzi o nude i pretensjonalnosc, to masz racje, nie brakuje tego w > kinie europejskim. > Moim ostatnim "zalamaniem" byl strasznie nagrodzony i okrzyczany film Larsa Van > > Triera "Tanczacy w ciemnosci". Slynna "Amelia" czyli film o niczym tez mnie > niezle zalamal. > Pozdrawiam TO SIĘ ODŁAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toska jestem snobem ;) IP: 193.59.130.* 27.02.02, 15:40 Trudno mi uwierzyć, że są ludzie którzy chodzą do kina z tego powodu, że są snobami. Muszą być chyba supersnobami, żeby wysiedzieć na Bergmanie tylko po to by komuś zaimponować (chyba że wytrzymałością - zwłaszcza w Iluzjonie). Ja nie znam nikogo takiego. Znam za to osoby, którym nie podoba się np. Almodovar i w związku z tym twierdzą, że każdy komu sie podobają jego filmy jest snobem. Znam nawet polonistkę!, ktora twierdzi, że ludzie czytają prozę iberoamerykańską tylko z tego powodu, że jest to modne. Nie może zrozumieć, że coś, co nie podoba się jej może podobać się komuś innemu. Z drugiej strony, wśród tzw koneserów są zapewne osoby, które uważaja, że nie jest mozliwe by jeszcze komuś innemu podobał sie film, który podoba się jemu - przecież cała reszta nie jest tak mądra i wrażliwa jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
zientek Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE???? 19.02.02, 16:06 Widzialem wiele filmow Felliniego, Von triera, Bergmana, Almodovara, wszystkie Jarmusha, Herzoga widzialem.... Ale widzialem rowniez bardzo duzo filmow rodem z hollywood. Do ,tego te ostatnie lubie. Oczywiscie nie wszystkie ale generalnie mi sie podobaja: glupie komedie, filmy sensacyjne czy akcji... Niestety fakt ten sprawia, iz przez niktorych wielbicieli kina artystycznego jestem czasami traktowany (delikatnie mowiac) poblazliwie ( jezeli kogos to interesuje mam konkretne przyklady). I to jest wlasnie smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_ Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE???? 19.02.02, 17:02 zientek napisał(a): > przez niktorych wielbicieli kina artystycznego > jestem czasami traktowany (delikatnie mowiac) poblazliwie ( jezeli kogos to > interesuje mam konkretne przyklady). I to jest wlasnie smutne. Wydaje mi sie, ze jestes tak traktowanych wlasnie przez tych pozerow. Ludzi, ktorzy potrzebuja dowartosciowania. Ale moge sie mylic, oczywiscie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Segregacja? IP: *.proxy.aol.com 20.02.02, 01:51 To w Polsce kinomani zaczynaja sie dzielic na tych co ogladaja "artystyczne kino" i tych co preferuja Hollywood?Prawie jak gangi,niedlugo bedziecie sie potykac na ulicach.Kino mozna podzielic na dobre i zle,gdzie jest granica? Nie wiem ,kazdy lubi co innego - de gustibus non disputandum est. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebraca Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.02.02, 04:33 a kino francuskie, hiszpańskie, czeskie. O co ci chodzi kino europejskie jest najlepsze na świecie, no chyba że lubisz "ambitne" amerykańskie produkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemod Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.noname.net.icm.edu.pl 21.02.02, 17:15 Zientek napisal: >>Ale widzialem rowniez bardzo duzo filmow rodem z hollywood. Do ,tego te ostatnie lubie. Oczywiscie nie wszystkie ale generalnie mi sie podobaja: glupie komedie, filmy sensacyjne czy akcji... Niestety fakt ten sprawia, iz przez niktorych wielbicieli kina artystycznego jestem czasami traktowany (delikatnie mowiac) poblazliwie ( jezeli kogos to interesuje mam konkretne przyklady). I to jest wlasnie smutne. Ja mysle,ze jest to najwiekszy problem.Przypomina mi to probe udowodnienia wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkiej Nocy.Nie da sie tego sporu roztrzygnac.Ale tak naprawde czy jest jakis spor?Bardzo podoba mi sie idea,ze kino mozna podzielic tylko wedlug jednej kategorii:na dobre,albo na zle. I wcale nie jest powiedziane,ze tworcy kina tzw.artystycznego robia tylko najlepsze filmy,ale ci z tzw,kregu hollywoodzkiego robia same gnioty.Przestanmy sie zastanawiac nad tym skad dany film pochodzi i kto go zrobil,a skoncentrujmy sie na tym,czy jest w ogole warty ogladania.A przede wszystkim nauczmy sie jednego:szanowac czyis gustow pamietajac przy tym,ze o nich sie nie dyskutuje i ze jest tyle opini ilu ludzi na swiecie. Chodzmy do kin bez zadnych uprzedzen,przestanmy snobowac sie na snobizm(tu zwracam sie do fanow tzw.kina artystycznego)i najzwyczejniej w swiecie ogladajmy FILMY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sol_ Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 21.02.02, 17:35 kino ponad podziałami? : )) Zgadzam sie z Toba całkowicie ale sam wiesz jak Polacy "potrafia" dyskutować. popatrz na to co sie dzieje na forum "fantastyka" - mięso lata w powietrzu az gęsto... Niewiele tam kulturalnej wymiany pogladow, rozmow o plusach i minusach danych dziel... Brak tolerancji to ogromny problem. i brak checi zrozumienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.czes.gazeta.pl 23.02.02, 12:16 Przeczytełem właśnie bardzo ładne zdanie Johna Boormana, calkiem a propos tego wątku: �Kino europejskie pyta: jak żyć? Kino amerykańskie pyta: kto wrobił królika Rogera?�. Mnie się podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
winnik1 Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 26.02.02, 23:03 bitch napisał(a): > Cz ktos ktos odkryl tajemnice dlaczego nie mozna > nakrecic filmu ktory powstalby w europie i bylby > ciekawy? (z wyjatkiem: kino brytyjskie, luc besson,) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: 217.153.32.* 27.02.02, 16:43 Mam nadzieję ze nie zostane zlinczowana jak zapytam gdzie mogę obejrzeć może kupić dobre filmy. Uwielbiam europejskie kino, ale ten amerykański szajs tak mi zamącił we łbie, ze już zatraciłam potrzebę odreagowania. Ostatni ratunek w was. Może jakieś wypożyczallnie kaset? Strasznie ciężko cokolwiek znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_ Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? 27.02.02, 18:17 przewaznie małe osiedlowe prowadzone przez zapalencow (wiem, bo mam taka obok siebie)-ale nie wiem czy to nie sa miejsca na wymarciu (dominacja sieci wypozyczalni z najnowszymi dvd). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgaga Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.pl 03.03.02, 00:04 a może by tak się trochę dokształcic droga bitch i nie wypisywać bzdur.To nie kino jest nudne tylko Ty moze się nie wysilaj bo wyżej d ... i tak nie podskoczysz ; poprzestań na wenezuelskich telenowelach tam jest bardzo ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE???? IP: *.chello.pl 03.03.02, 09:26 bitch napisał(a): > Cz ktos ktos odkryl tajemnice dlaczego nie mozna > nakrecic filmu ktory powstalby w europie i bylby > ciekawy? (z wyjatkiem: kino brytyjskie, luc besson,) A "Amelia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaahooz Re: DLACZEGO KINO ARTYSTYCZNE JEST TAKIE NUDNE??????? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.03.02, 11:31 e...kolejna głupawa dyskusja o tym, że "ja mam lepszy gust niż Ty", a później niemożliwa do rozstrzygnięcia kłótnia o tzw. "kinie ambitnym". Jaki jest sens tworzenia tematu na podstawie tylko tego, że się czegoś nie lubi?...Przecież oczywiste jest, że jedni coś lubią, inni nie. O czym tu dyskutować? Równie dobrze możnaby założyć temat pt. "Nie lubię Seana Penna"...Tylko co z tego, poza tym, że się inni o tym dowiedzą?... Cóż. A co do kina ambitnego to naprawdę czasami jest zadziwiające, że tak wielu ludzi w tak łatwy sposób ulega medialnym wzorcom i półprawdom kreowanym przez niedouczonych dziennikarzy. Mówię o tym, że pojęcia "kino ambitne", "kino amerykańskie", "kino europejskie" i tym podobne podziały są zwykłą bzdurą i popłuczyną. Wymysły pismaków typu Mossakowski etc. Jeżeli sięgnąć do rzetelnego źródła (np. branżowy tygodnik pt. "Moviemaker" albo jemu podobne) to w życiu nie uśiwadczymy takiego kłamliwego podziału, a hedynie krytykę nierzetlności pseudodziennikarzy, którzy w ten sposób kino dzielą. Nie ma czegoś takiego jak amerykański styl - w Stanach kręci się na wiele sposobów i nieprawdą jest, że jedynie komercyjnie. Są tam wielkie ośrodki niezależne i - że już takl powiem - awangardowe. Np. W Bostonie albo w NY. W Hollywood też nie kręci się tylko kina akcji i pornosów. To tylko część obrazka, a my nie widzimy całości, nie dlatego, że jej nie ma, ale dlatego, że polskie kina ściągają jedynie część filmów z Hollywood. Nie ma u nas wyświetlanych setek tytułów albo zdarzają się sporadycznie i odnosimy wrażenie, że Hollywood to tylko fabryka pieniędzy, co jest bzdurą. Zresztą media też przyczyniają się do takiej otoczki. Chociażby przez robienie z oskarów najważniejszego wydarzenia na świecie filmowym i kreując wrażenie, że te nagrody świadczą o poziomie kina na świecie, co jest nieprawdą, bo one dotyczą kina amerykańskiego, a większość amerykanów śmieje się z fałszu tej gali. Tylko w Europie, która cierpi chyba na jakieś kompleksy tak się o tym dużo mówi. Nie wiem czemu tylko. I w końcu meritum - co to jest kino ambitne, a co to jest komercyjne? To powtarzanie obiegowych opinii i generalizowanie, bzdurne zresztą straszliwie. KAŻDY film jest komercyjny jeżeli jego celem jest zarabianie pieniędzy i mówienie, że jeden jest, a drugi nie to zwykła bzdura. Myślicie, że w Europie wszyscy są nagle tak bardzo uduchowieni artyzmem i chcą tak bardzo 'tworzyć'? A może to też właśnie specjalna konwencja by przyciągnąć widzów? Tworzenie wrażenia artystyczności i jechanie na tym by zarobić kasę? Tak sobie spekulować można wiele godzin. A prawda jest w/g mnie taka, że każdy reżyser chce zrobić dobry film, chce by to było dzieło, chce by było ciekawe, nowatorskie, by ludziom się podobało. Tylko później zabierają się za to spece od marketingu i tak dalej i albo robią kampanię 'artystyczną' albo niekoniecznie, a my dajemy się podejść jak pelikany, które łykają wszystko bez zastanowienia. A warto mieć trochę dystansu i pamiętać, że celem kina jest jedno - pieniądze. I nie ma się co zżymać, bo to jest od początku istnienia przemysł po prostu. Biznes jak każdy inny. Odpowiedz Link Zgłoś