Gość: open IP: 193.19.140.* 15.06.04, 11:28 openmind.desk.pl ekstrema rodzinna ! dobra uwaga Moore'a !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chris Re: Moore tylko dla dorosłych IP: *.if.uj.edu.pl 15.06.04, 11:42 Moore jak zwykle manipuluje i klamie. Do armii USA nie przyjmuja 15-16 latkow, zanim do niej wstapia, beda mogli spokojnie obejrzec ten knot. A o wojnie moga sie dowiedziec nieporownanie wiecej od uczciwych filmowcow (takze i wrogow Busha, ale nie oszustow), jak Stone czy Spielberg. chris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Alez to ty manipulujesz, Chris IP: *.arcor-ip.net 15.06.04, 12:09 Gość portalu: chris napisał(a): > Moore jak zwykle manipuluje i klamie. Do armii USA nie przyjmuja 15-16 latkow, > zanim do niej wstapia, beda mogli spokojnie obejrzec ten knot. Ty manipulujesz, bo Moore nie powiedzial, ze przyjmuja do armii 15-16 latkow, tylko, ze "już 15- i 16-latków namawia się, żeby wstąpili do armii i w najbliższych latach pojechali do Iraku, żeby ryzykować życiem". > A o wojnie moga sie dowiedziec nieporownanie wiecej od uczciwych filmowcow > (takze i wrogow Busha, ale nie oszustow), jak Stone czy Spielberg. > chris Taaaa. Szczegolnie z tych bogoojczyznianych gniotow Spielberga :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilk Re: Alez to ty manipulujesz, Chris IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.04, 12:23 Masz racje Gosc, Moor jest krytyczny i to sie wielu ludzom nie podoba - szczegolnie tym od Busha. Napisz Chris, gdzie ten Moor manipuluje bo ja sie nie moge dopatrzec Manipulacji !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Timi Re: Alez to ty manipulujesz, Chris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 19:12 Oglądałem większość odcinków Nagiej Prawdy, Zabawy z bronią i pewnie obejrzę 9/11. Filmy te podobały mi się. Pokazywały rzeczy, dla niektórych niewygodne. Ale nie jestem ślepy i wiem, że Moor nie jest taki uczciwy za jakiego chce uchodzić. Jego poglądy są w dużym stopniu socjalistyczne - to nic złego, ale on wielokrotnie przemilcza, rzeczy które nie pasują do jego wizji świata. Chcesz dowodów manipulacji. Proszę bardzo. W Zabawach z bronią Moor podaje cyfry dotyczące wojen, w które były zamieszane Stany Zjednoczone. Sprawdź te cyfry. Czemu Moor nie mówi, że te niektóre z tych działań zbrojnych przyniosły pozytywne efekty, np Jugosławia. Buduje jakąś wizje Stanów Zjednoczonych, w której rząd za wszelką cenę stara się zastraszyć obywateli. Pyta o opinie ludzi, którzy chcą mieć w domu broń atomową. To się nazywa stronnicze montowanie faktów. Pokazuje tylko jedną stronę medalu. Takich filmów nie należy pochłaniać w całości a przepuścić je przez filtr. Świat nie jest czarnobiały tak jak widzi go Moor i zapewne ty. Jest tylko szarość. Oczywiste jest, że amerykanie pojechali do Iraku tylko dlatego, że widzieli zysk. Stany zjednoczone to nie organizacja charytatywna, która będzie walczyć w imię wyższego dobra do upadłego, aż zbankrutuje. Wojna musi się opłacać. Nawet jeśli jest w imię wyższych wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Alez to ty manipulujesz, Chris IP: *.cs.ubc.ca 17.06.04, 02:55 oczywisie, ze manipuluje. Np w Bowling for Columbine w ujeciach z Kanady pokazuje tylko sytuacje gdy drzwi do domow byly otwarte (jako dowod ufnosci i braku strachu u Kanadyjczykow). W wywiadach sam przyznal, ze w 40% przypadkow drzwi byly zamkniete. Nie mniej wydaje mi sie, ze inteligenty widz potrafi to wylapac, a nawet jesli nie, to zobaczenie maniakow z Minnesoty cwiczacych strzelanie aby obronic swoje rodziny (nie bardzo wiedza przed czym) wynagradza te przeklamania. Ja tam jego filmy lubie, natomiast nie jestem pewien czy powinno sie je nazywac filmami dokumentalnymi. Co do tezy, ze z tego samego materialu mozna zrobic film gloryfikujacy kogos, tudziez potepiajacy - w przypadku Busha, nie trzeba sie wysilac, zeby zmontowac film ukazujacy go jako kretyna ;-) Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
kafa Re: Alez to ty manipulujesz, Chris 17.07.04, 23:51 > Napisz Chris, gdzie ten Moor manipuluje bo ja sie nie moge dopatrzec > Manipulacji !!! hmm ...,o ile manipulacja to przedstawianie argumentów tylko jednej strony, to dopatrzeć się nietrudno całe szczęście niektórzy ludzie to jeszcze istoty myślące i sa w stanie traktować podobne wypowiedzi jako czynniki służące kształtowaniu WŁASNEGO poglądu, a nie jako gotowe opinie może obiektywny przekaz nie istnieje i mozemy go sobie stworzyć tykko sami przyglądając sie stanowiskm różnych stron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Chris - pelne poparcie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.06.04, 19:46 tylko tyle, zeby nie było, że wszyscy robią w majtki z radości, ze jakiś nudny nudny grubas zbija kasę na zachwycie lewaków wszystkim co antyamerykańskie. Nie żebym się cieszył z wojny albo uważał Busha za jakiegoś tam męża stanu, ale teksty o obozach k. na Guantanamo to po prostu bełkot a w Polsce - hańba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-t Re: Chris - pelne poparcie IP: *.chello.pl 16.06.04, 22:11 Ja również popieram twoją opinię. I warto dodać na poparcie twoich spostrzeżeń, że w oryginale wypowiedź Moore'a brzmiała "...they may get drafted" czyli "moga zostać powołani" co jest oczywiście manipulacją (ze strony moore'a) bo sugeruje równie dobrze czas przyszły jak i teraźniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfista Oto prawdziwe oblicze USA w epoce paranoi Busha IP: *.75.3.213.cust.bluewin.ch 15.06.04, 12:37 Wysylaja dzieciaki na smierc - to okey. Ogladac film -zabronione.. Pokazywac bez ograniczen na ekranach produkcje Hollywood, w ktorych krew leje sie strumieniem i trup pada gesto - to cenzorom nie przeszadza ! Zaklamanie Ameryki na temat wolnosci slowa i demokracji osiagnelo zenitu..Przypomne, ze film dokumentuje w calej krasie debilizm Busha Jr i jego ekipy. A amerykanski oboz koncentracyjny w bazie Guantanamo pracuje pelna para...www.panstwozla.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Oto prawdziwe oblicze USA w epoce paranoi Bus IP: *.if.uj.edu.pl 15.06.04, 13:00 Drogi pacyfisto, kiedy pokazesz mi drugie panstwo, gdzie produkuje sie i pokazuje w kinach taki paszkwil na rzadzacego prezydenta, to ci uwierze, ze amerykanska demokracja jest gorsza od innych. A nazywanie Guantanamo obozem koncentracyjnym jest obelga dla ofiar faszyzmu i komunizmu. Jakos dotad ani jednej ofiary ten "oboz" dla terrorystow nie zaliczyl, a ile przez te lata umarlo w wiezieniach "postepowych" krajow? Z antyamerykanskiej fobii naprawde mozna sie wyleczyc. A obywatel Polski, ktora zawdziecza USA w znacznym stopniu odrodzenie po I wojnie swiatowej, ratunek przed wymordowaniem przez nazistow i odzyskanie niepodleglosci przez zalamanie ZSRR, powinien sie o to postarac. Pozdrowienia chris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeT Oto prawdziwe oblicze USA w epoce paranoi Busha IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 17.06.04, 02:11 Gdyby USA bylo zlym krajem, to nie musialoby utrzymywac wiz aby zabezpieczyc sie przed naplywem niechcianych przybyszow. Natomiast Bush jr jest jednym z najgorszych prezydentow w historii USA. Nie widzialem jeszcze filmu Moora, ale wydaje mi sie, ze jest on o Bushu jr. Mysle, ze film ten bedzie pewna przeciwwaga dla propagandy prowadzonej przez Busha i jego zwolennikow. Nie sadze aby ten film byl obiektywna ocena polityki Busha. Jest na to za wczesnie. Natomiast dobrze jest zobaczyc rozne strony polityki Busha i jej efektow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Oto prawdziwe oblicze USA w epoce paranoi Bus IP: *.159.218.16.Dial1.Chicago1.Level3.net 17.06.04, 15:09 Gdybys swoje argumenty przedstawial siedzac w jakims miejscu publicznym w Stanach i ktos obok ciebie zle zinterpretowalby twoje slowa i doniosl na ciebie to moze zmienilbys zdanie. Nie wiadomo czy oboz w Guantanamo nie dal jeszcze zadnych ofiar bo jakos nie slyszlam o nikim ktoby stamtad wyszedl od 11.09.2001. Ludzie trafiaja tam bez procesow, a co za tym idzie bez wyrokow, czesto tylko na podstawie pomowien. Aresztowanie jednego podejrzanego terrorysty Bush w wiadomosciach uzasadnil mowiac ze to jest bardzo zly czlowiek. Dlaczego jest zly i jakie sa dowody na to jego zlo juz nie potrafil powiedziec. Sorry, ale kraju w ktorym listonoszow zacheca sie do obserwowania ludzi i donoszenia na nich do FBI nie moge nazwac pelna demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi polecam wycieczke do oswiecimia IP: 213.17.244.* 15.06.04, 13:20 A - nie dalej jak w zeszlym tygodniu bylem w oswiecimiu i z calym szacunkiem nie masz prawa porownywac ofiar faszyzmy do terrorystow i pupilkow 'saddamow' - obrazasz pamiec tych ludzi. B - Polecam tobie tez ta wycieczke - moze byc zrozumial troche wiecej nt. terroru. C - Nie pamietam twoich komentarzy do historii wiezniow czeczenskich /oni nie byli ponizani - oni byli zabijani/ D - zrobmy eksperyment - to proste - daj mi kiladziesiat losowo wybranych zdjec dokumentujacych twoje zycie, daj mi kilka godzin przypadkowego materialu filmowego dokumetujacego jakies zdazenia z twojego zycia... a ja przygotuje ci dwa materialy filmowe: jeden bedzie cie pokazywal w dobrym swietle a drugi bedzie cie oczernial i pokaze jako jedna z bardziej obrzydliwych person. wykorzystam w obu przypadkach ten sam material. oczywiscie wykorzystam stosowne fragmenty i opatrze w obu wypadkach stosownymi komentarzami. Na tym polega manipulacja filowa - i dlatego nie szanuje jako filowcow ludzi - ktorzy przyznali nagrode zlotej palmy w Kannes - oni jako ludzie filmu dokladnie powinni znac te sposoby, te techniki. kiepski dokumentalista to taki ktory stawia teze ktora chce dowiesc a potem sie ucieka do takich sposobow prezentacji materialu aby udowodnic swoja teze. ale coz - to nie jest dokument - to jest paszkwil. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: polecam pamietnik komendanta tego obozu IP: *.block.alestra.net.mx 15.06.04, 15:20 ty obrazasz pamiec ofiar nie tylko faszyzmu ale wszystkich innych obozow koncentracyjnych (niemieckie nie byly pirwszymi ani niestety nie byly ostatnie) bo takich bushow i ich pomagierow wszedzie jest pelno miedzy innymi i ty oraz chris do nich nalezycie lubicie przemoc i jesli sami w pojedynke nie macie odwagi zabijac to w linczu i zbrodni wykonanej cudzymi rekami chetnie bedziecie uczestniczyc podziwiam hiszpanow i podziwiam szwedow ze w ostatnim okresie jako spoleczenstwo skutecznie przeciwstawili propagandzie przemocy i nihilizmu z ust lajdackiej prowencji politykow pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi a co sadzisz nt. saddama? IP: 213.17.244.* 15.06.04, 16:52 ok to w takim razie powiedz mi co sadzisz nt. saddama, nt. jego polityki nt. jego morderstw, morderstw jego synow i jaki byl twoj szlachetny plan zatrzymania tego. pytam powaznie i o powazna odpowiedz prosze. ile razy publicznie w iraku ty lub ludzie podobni tobie wypowiedzieli sie przeciwko saddamowi kiedy on ucinal glowy, jego synowie gwalcili kobiety... itd. jaka byla/jest twoja konstruktywna propozycja. hetnie podejme dyskusje. wytlumacz tez racjonalne przyczyny porownania Buscha do Saddama - prosze o konkrety. prosze o konkretne propozycje rozwiazan pewnych drazliwych sytuacji. jaka jest twoja wizja 'pokoju' na swiecie. konkrety. relane a nie mzonki. zaloz oczywiscie to ze niektore kultury nie beda chcialy z toba dyskutowac tudziez pokojowo przyjac twoje rozwiazanie - wiecej - beda chcialy cie unicestwic - bo to lezy w ich wizji swiata. pzdr. ps. - nie oceniaj mnie i nie osadzaj - to ze wystepuje przeciwko totalitarnym rezimom bieze sie stad ze nie lubie przemocy - ale nauczylem sie juz w zyciu skad bierze sie ich zrudlo; z ignoracji dla zla - niestety pod przykrywka tolerancji. - nie jestem osoba zadna krwi - wrecz przecwnie nie lubie takich zachowan - a taki jest islam. - nihilizm - oznacza brak propozycji - i to wlasnie zaprezentowala hiszpania za co szczodze zostala przez terrorystow wynagrodzona i w charakterystyczny dla terrorystow sposob pozegnana z iraku. tak zegna sie tchorzy. - powtorze jeszcze raz - udawanie ze nie ma problemu, odwaracanie glowy = ignoranca = zlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: a co sadzisz nt. saddama? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.06.04, 16:46 Gość portalu: pi napisał(a): > ok > to w takim razie powiedz mi co sadzisz nt. saddama, nt. jego polityki nt. > jego morderstw, morderstw jego synow i jaki byl twoj szlachetny plan > zatrzymania tego. pytam powaznie i o powazna odpowiedz prosze. ile razy > publicznie w iraku ty lub ludzie podobni tobie wypowiedzieli sie przeciwko > saddamowi kiedy on ucinal glowy, jego synowie gwalcili kobiety... itd Saddam byl juz bandyta, kiedy byl jeszcze najlepszym kumplem USA, i jakos to nikomu nie przeszkadzalo. USA ma gleboko w dupie, czy gdzies panuje demokracja albo nie, czy przestrzega sie tam jakichs praw czlowieka, czy nie. Dla USA wazne jest jedynie, czy kraj nie zagraza intersom gospodarczym Ameryki, a chodzi glownie zaopatrzenie wrope. Reszta nie ma zadnego znaczenia. Mafia rodzinna rzadzaca w Arabii Saudyjskie, czy "nawrocony " bandyta Kadafi nie dsa ani na jote lepsi od Saddama. Pod rzadnym wzgledem. I jakos nikt nie robi tam wojny. Gdyby pod iracka ziemia nie bylo ropy, Saddam moglby nawet zjadac swoich poddanych i Ameryka nie kiwnela by palcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-t Re: a co sadzisz nt. saddama? IP: *.chello.pl 16.06.04, 22:18 "Gdyby pod iracka ziemia nie bylo ropy, Saddam moglby nawet zjadac swoich poddanych i Ameryka nie kiwnela by palcem." A ty byś kiwnął? Czy w ogóle zrobiłeś coś, żeby pozbawić władzy jakiegoś tyrana? Choćby ten zbrodniczy reżim w Arabii Saudyjskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: a co sadzisz nt. saddama? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.04, 08:25 Gość portalu: Jacek-t napisał(a): > "Gdyby pod iracka ziemia nie bylo ropy, Saddam moglby nawet zjadac swoich > poddanych i Ameryka nie kiwnela by palcem." > > A ty byś kiwnął? > > Czy w ogóle zrobiłeś coś, żeby pozbawić władzy jakiegoś tyrana? Choćby ten > zbrodniczy reżim w Arabii Saudyjskiej? Owszem. Wystarczy po prostu nie glosowac na takich idiotow jak Bush oraz na jego wszelkiej masci przydupasow w innych krajach. Swiat bedzie automatycznie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Moore tylko dla dorosłych IP: 200.187.136.* 16.06.04, 18:11 tajnedokumenty.com/roger.html Odpowiedz Link Zgłoś
jago anti-bush to nie anti-american... 17.06.04, 09:38 Moore dokumentuje patologie USA jako mocarstwa zaprzedajacego wlasne wartosci wyrazone w Konstytucji, Deklaracji Niepodleglosci pismach Ojcow Zalozycieli. Nie jest anty-amerykanski - wrecz przeciwnie. Chris nie manipuluj. Ponad polowa Amerykanow jest przeciwna Bushowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvis Moore tylko dla odmużdżonych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:08 Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Moore tylko dla odmużdżonych. 17.06.04, 12:27 Sądząc po temacie posta naoglądałeś się go aż za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Moore jest genialny 18.06.04, 19:24 Widziałam "Zabawy z bronia" i muszę przynać, że naprawdę dawno nie widziałam tak znakomitego dokumentu. Chociaż może słowo "dokument" jest nieadekwatne do stylu Moora. Potrafi być zabawny, przerażający, oryginalny i przede wszystkim odważny. Bo chyba nie każdy odważyłby się powiedzieć, że większość Amerykanów to świry:) Nie ma co, krytykować tak zjadliwie Busha w czasie jego kadencji musi być wstrząsające dla elity szanownego prezydenta, który opiera swą politykę tylko na prowadzeniu kampanii wojennych przeciwko prawdziwym i wyimaginowanym wrogom Ameryki. Trzymam kciuki, a na film nie moge się już doczekać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinoman Re: Moore tylko dla dorosłych IP: *.nyc.rr.com 26.07.04, 22:40 Ach jakze nieprecyzyjna jesta ta Gazeta Wybiorcza. W USA nie ma cenzorow a kategorie wiekowe okreslane sa przez MPAA (Motion Picture Association of America). Wszystkie filmy poddane ocenie moga otrzymac jedna z pieciu kategorii 1. G-General Audiences - Dla wszystkich kategorii wiekowych 2. PG-Parental Guidance Suggested.Moze byc nieodpowiedni dla dzieci. 3. PG13-Parents Strongly Cautioned. Moze byc nieodpowiedni dla dzieci ponizej 13 roku zycia. 4. R-Restricted. Ponizej 17 lat tylko w towarzystwie doroslego 5. NC17-No one 17 and under admitted. Od lat 17. www.movie-ratings.net/movieratings_us.shtml Operating since 1968, an important difference between the MPAA and movie rating boards of other countries is the voluntary nature of the American movie rating system. No studio, distributor, theater, or video store is bound by any legislation to follow the ratings applied by the MPAA ratings board. Amerykanski system kategoryzowania filmow rozni sie tym od systemoe innych krajow, ze jest dobrowolny. Zadne studio, dystrybutor, kino czy tez sklep video nie jest prawnie zobowiazane do przestrzegania zalecen MPAA. Odpowiedz Link Zgłoś