IP: 157.25.200.* 28.06.01, 14:14
O różnych rzeczach tu sobie czytam i tak szukam, i szukam, i nie widzę - czy
tylko ja widziałam w Polsce film "Shrek"? Był pokaz przedpremierowy - poszłam,
zobaczyłam. To jest coś absolutnie rewelacyjnego! No odlot kompletny -
popłakałam się ze śmiechu. Odezwijcie się - czy ktoś jeszcze lubi zielone ogry?
Obserwuj wątek
    • Gość: szczepik Re: SHREK! IP: 195.116.62.* 28.06.01, 15:54
      Je jedynie widziałem zapowiedzi w kinie i tylko mogę powiedzieć, że animacja
      (zresztą komputerowa) jest zrobiona fantastycznie.
      • Gość: FYI Re: SHREK! IP: 157.25.200.* 28.06.01, 16:04
        Ja! Ja! Ja byłem! Widziałem Shreka i moim absolutnym faworytem jest Osiołek
        (Stuhr podkłada głos!). Nie mogę się doczekać, kiedy film będzie normalnie
        grany w kinie - pójdę natychmiast! Zdecydowanie najlepszy film 2001 roku!!!
        • Gość: Chris Re: SHREK! IP: *.bh.com.pl 13.07.01, 16:40
          Byłem, obejrzałem: FANTASTYCZNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Bart Re: SHREK! IP: *.acn.waw.pl 14.07.01, 02:00
            Właśnie wróciłem z kina. Rewelacja, niesamowite, dawo czegoś tak dobrego nie
            widziałe, a Stuhr przeżywa drugą młodość. Zreszta chyba najbardziej wartościowe
            jest to, że tłumacz nie tylko przetłumaczył dialogi, ale tez powsadzał w nie
            polskich aluzji (szczególnie do samego Stuhra i jego wcześniejszych dokonań
            artystycznych). A moze zrobił to już sam Stuhr w czasie negywania dialogów? Tym
            bardziej brawa dla niego.

A przy okazji - czy ktoś wiem dalczego Wyborcza recenzję ze Shreka zamieściła w
            dodatku "Co jest grane?" dopiero w działe filmów dla dzieci. Wydaje sie, że
            jednak film ten adresowany jest do co nieco starszego widza, a literki "b.o."
            są nie na miejscu. A może Wyborcza nie zwalcza już pokazywania małym dzieciom
            brutalnych scen w filmach animowanych?

Bart
            • Gość: chitarra Re: SHREK! IP: *.torun.dialup.inetia.pl 14.07.01, 12:36
              Ja tez bylam. I troche sie zawiodlam. Animacja oczywiscie NIESAMOWITA a dubbing
              Stuhra to rewelacja, zreszta postac osiolka jest moja ulubiona postacia z tego
              filmu. ale za duzo dowcipow "fizjologicznych" jak na moj gust, srednio mnie to
              bawilo, za to czulam sie zazenowana.
              No ale generalnie - bylo troche smiesznych momentow i nie zaluje 15 zl na bilet
        • Gość: Arti Re: SHREK! IP: 192.168.0.* / *.tempservice.com.pl 18.07.01, 09:29
          Rewelacja. Super zajebisty filmik. Odczekam ze dwa tygodnie i idę jeszcze raz!
      • Gość: pawo@ Osioł IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.01, 19:09
        Osioł jest smieszniejszy od shreka
    • Gość: trin Re: SHREK! IP: *.chello.pl 15.07.01, 12:09
      ABSOLUTNA REWELACJA!!!
      animacja niewiarygodna, super zabawa, aluzje do filow, bajek etc - pierwsza
      klasa!!!
      nawet zarty fizjologiczne byly smieszne! :)
      • Gość: JULIUS Re: SHREK! IP: 213.76.59.* 15.07.01, 22:13
        To juz nawet nie chodzi o 15 zlotych za film i stracony czas...to tez nie
        animacja - bo tu sie zgodze byla rewelacyjna, ani Sthur(do ktorego mam osobisty
        uraz) - bo On jak zwykle pokazal klase...a własciwie nie pokazal tylko
        powiedziel z klasą. To o czym chcialbym wspomniec to dwie podstawowe
        rzeczy...po pierwsze juz z reklamówek mozna wywnioskowac ze film nie powinien
        byc "b.o.", i widac to w kinie dziecui wielu zartów po prostu nie łapią, po
        drugie wielka recenzja w "Wyborczej", tak jak sobie cenie recenzje "Wyborczej"
        tak tym razem przesadzona i to bardzo...film sie reklamuje jako wielką kampanię
        anty-Disney'owska a tu co mamy...dokladnie to samo...bajeczka o prawdziwej
        przyjazni pokonującej wszelkie kłopoty na swej drodze(Osiołek - Shrek), wielkie
        pastiże filmów i innych bajek (kazdy wie o czym mowa), potwory i potworn...ie
        smieszne sceny walki no i oczywiscie wielka MIŁOŚĆ (Shrek - Fiona), która jak w
        bajkach Disneya tez konczy sie happy end'em w takt ckliwej muzyczki. Mam
        wrażenie, że recenzent "Wyborczej" chciałby widzieć w tej parodi coś więcej jak
        tylko parodię... i jedyny plus dla niego za to, że jemu sie to udało, bo dla
        mnie to tylko kolejna bajka według określonego schematu...zawsze z happy end'em.
        zatem "Shrek" *** i tyle.
        • Gość: trin Re: SHREK! IP: *.chello.pl 16.07.01, 11:48
          Happy end: ale ksiezniczka stala sie potworem, a nie potwor ksieciem.
          Milosc: tak, ale jaka! :)
          Ckliwa muzyczka???? gdzie, przepraszam?
          A przede wszystkim wszechogarniajace "przymruzenie oka", parodia mass mediow i
          pop kultury.
          Ah, zeby choc 30% produkcji aktorskich mialo w sobie tyle "glebi" i tak malo
          stereotypu jak ten film!
          • Gość: Jazzman Re: SHREK! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 12:44
            Ludzie dlaczego powiedzieliście o tajemnicy księżniczki?????????? Przecież to
            jest jeden z "dobrych" momentów w filmie. Osioł jest the beściak !!!!!! Super
            film !!!!!
        • Gość: marcin Re: SHREK! IP: *.lodzbynight.com 08.08.01, 18:53
          Happy End??

Zakochaj sie a twoja wybranka na pewno stanie sie potworem! Milosc rodzi
          potwory! Super! :)))
          Niezly happy end... :))))

A film jest REWELACYJNY!
    • Gość: Pudel Re: SHREK! IP: 157.25.200.* 16.07.01, 16:16
      Ale fajowo, że ktoś lubi Sheka. Ogry górą!
    • Gość: Goran Re: SHREK! IP: *.radio88.com.pl 16.07.01, 18:42
      Powiem tylko tyle: Coś absolutnie niesamowitego!!! Uśmiałem się do łez
      zwłaszcza z dwóch rewelacyjnych scen: Duetu Księżniczki z ptaszkiem (genialna
      pointa) i sceny walki ksieżniczki z Robin Hoodo - podobnymi typkami (to trzeba
      zobaczyć!). Oczywiście samego siebie przechodzi Jerzy Stuhr no i sprawa
      najważniejsza: Wielkie brawa dla autorów polskiego dubbingu za to, że nie
      zawahali nad takim a nie innym opracowaniem wersji polskiej! Więcej nie ma co
      mówić, Shreka trzeba po prostu zobaczyć!!! Polecam Gorąco!
      • Gość: Mar Re: SHREK! IP: 195.94.206.* 18.07.01, 22:15
        Rewelacja, szkoda ze tylko 95 min. :( Ale nic to jezeli tylko ukarze sie na
        kasecie Video od razu kupuje do swej kolekcji. Odjazdowy film i dubbing
        polskich aktorów. Polecam wszystkim ktorzy wybieraja sie do kina a jeszce nie
        wiedza na jaki film :))))))

pzdr
        Mar
    • Gość: nefil Re: SHREK! IP: *.res.st-and.ac.uk 19.07.01, 22:55
      Jestem w Szkocji i tutaj obejrzalem ten film- jest super, naprwde niesamowity,
      wszystkie inne animy wysiadaja, nawet Mrowa z, dawno tak sie nie smialem
      • Gość: nolan Rewelka!!! IP: *.ds2.univ.gda.pl 20.07.01, 12:03
        Kochani! Kto nie widział niech czym prędzej to zrobi
        Ten film to klasa dla samego siebie! Wytwórnia DreamWorks" górą!
        Technika,scenariusz i pomysły naprawdę wspaniałe. Brawa dla polskich tłumaczy
        no i Stuhr!!!
        To co tutaj zrobił można porównać tylko z "Seksmisją", kilka tekstów z tego
        arcydzieła na pewno będziemy jeszcze słyszeli nie raz.
        Z niecierpliwością czekam na dalsze projekty DremWorks.Pozdrawiam wszystkich i
        jeszcze raz polecam
        P.S. Niedługo znowu się wybieram na ten seans :)
        • Gość: JULIUS a juz myslalem IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 20:24
          No cóż brawa dla wszystkich, tylko czekam aż wśród tych ochów i achów pojawi
          się w końcu opinia kogoś całkiem zorientowanego w filmach animowanych. moim
          zdaniem nadal szkoda czasu na ten film

a tak poza tym to w wojnie DREAMWORKS kontra DISNEY COMP.
          jeden zero dla DISNEY''A
          • Gość: sikor Re: a juz myslalem IP: *.bresa.com.pl 25.07.01, 10:09
            Gość portalu: JULIUS napisał(a):

> No cóż brawa dla wszystkich, tylko czekam aż wśród tych ochów i achów pojawi
            > się w końcu opinia kogoś całkiem zorientowanego w filmach animowanych. moim
            > zdaniem nadal szkoda czasu na ten film
            >
            > a tak poza tym to w wojnie DREAMWORKS kontra DISNEY COMP.
            > jeden zero dla DISNEY''''A

Widze, ze mamy do czynienia z calkiem prawdziwym "koneserem" i "znawca" filmow
            animowanych :). No coz, zawsze znajdzie sie ktos, komu nic nie pasuje. Mam
            wrazenie, ze to ogolne podejscie, he? Szkoda, ze w Shreku widzisz tylko wojne
            Disney vs. Dreamworks. Troche dorabianie teorii na sile. Nie wydaje mi sie zatem
            zeby Twoja opinia byla obiektywna.

Poszedlem na ten film bez zadnych uprzedzen i musze powiedzec, ze w porownaniu do
            produkcji ostatnich miesiecy na pewno bardzo sie wyroznia, na plus oczywiscie.
            Film posiada prosta fabule, ale chyba nie to mialo byc jego zaleta. Trudno, zeby
            film animowany byl wielowatkowym dramatem. Najbardziej podobal mi sie humor
            sytuacyjny, liczne nawiazania do innych filmow, bajek, wspaniale animacje,
            szczegolnie mimiki twarzy no i oczywiscie kreacja Stuhra, ktory dodal kilka
            tekstow od siebie. Film rzeczywiscie nasmiewa sie z innych bajkowych postaci, ale
            nie jest to ani agresywne, ani zlosliwe. Po prostu smieszne. Sala wybuchala
            smiechem raz po raz, tak ze nie slyszalem wszystkiego i trzeba bedzie pojsc
            jeszcze raz :). Tak wiec moim zdaniem, bardzo dobry film animowany, ktory po
            prostu warto obejrzec. Goraco polecam.

Pozdrawiam.

• Gość: ale Re: a juz myslalem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 12:51
              sluchajcie, wszyscy, ktorzy zachwycacie sie dubbingiem w wersji Jerzego Stuhra -
              UWAGA !!! podobno sa kina w ktorych wyswietlaja film bez dubbingu tylko z
              napisami !!! Nie wiem jak to mozliwe ale podobno tak jest...
              A tak poz tym, gorąco polecam
              • Gość: trin Re: a juz myslalem IP: *.chello.pl 26.07.01, 22:30
                Gość portalu: ale napisał(a):

> sluchajcie, wszyscy, ktorzy zachwycacie sie dubbingiem w wersji Jerzego Stuhra
                > -
                > UWAGA !!! podobno sa kina w ktorych wyswietlaja film bez dubbingu tylko z
                > napisami !!! Nie wiem jak to mozliwe ale podobno tak jest...
                > A tak poz tym, gorąco polecam

ja bylam na seansie z napisami i nie zaluje... chocby dla tego jednego
                nieprzetlumaczalnego tekstu... :)
                ale chyba pojde drugi raz na Stuhra... :)))
            • Gość: ale Re: a juz myslalem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 12:51
              sluchajcie, wszyscy, ktorzy zachwycacie sie dubbingiem w wersji Jerzego Stuhra -
              UWAGA !!! podobno sa kina w ktorych wyswietlaja film bez dubbingu tylko z
              napisami !!! Nie wiem jak to mozliwe ale podobno tak jest...
              A tak poz tym, gorąco polecam
            • Gość: kuba Re: a juz myslalem IP: *.supermedia.pl 10.08.01, 16:33
              Przede wszystkim to nie jest film dla dzieci. No bo co jest śmiesznego w
              wybuchającym ptaszku, nadmuchiwanych zabach, czy urwanej nodze ciasteczka? Poza
              tym denerwuje mnie miejscami polskie tłumaczenie. Ktoś kto je robił wiedział,
              że wrzucenie kilku tekstów w stylu C C CWK..., czy latać każdy może... wywola
              salwy śmiechu. Dla mnie żarty w tym stylu z daleka "pachną" sitcomem. Co w tym
              złego? Niby nic, ale oryginalna wersja ma naprawdę dużo bardziej wyszukany
              dowcip. Widziałem. Z resztą siedząc w kinie i patrząc, a raczej sluchając
              "Shreka" mialem wrażenie, że kiedyś się już śmiałem z tych żartów.
              P.S. Jest oczywiście kilka zabawnych scen, ale w dużej mierze humor w "Shreku"
              to poziom Kiepskich, Graczyków, Dańca i tym podobnych...
    • Gość: quest Re: SHREK! IP: *.chello.pl 27.07.01, 14:48
      SHREK-znakomita animacja komputerowa, odjechane teksty,poprostu extra
      film,nieco ponad 1h smiechu!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: lelek Re: SHREK! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 31.07.01, 12:44
      ogladalem i dla mnie zadna to rewelacja
      owszem animacja niezla ale nie rozumiem zupelnie
      jak mozna zachwycac sie dubbingiem - ja bylem zazenowany
      jesli chodzi o fabule to kabaret Potem robil cos podobnego (tylko na
      zdecydowanie wyzszym poziomie) duzo wczesniej a i marcin wolski pisal
      smieszniejsze bajki
      ogolnie z braku laku mozna obejrzec
    • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 31.07.01, 14:24
      Widzialam Shrek w ostatnia sobote i uwazam, ze byl dobry. Animacja jest bardzo
      ciekawa, dobra obsada aktorska, swietny dobor muzyki. Film ten jest jak zaden
      inny i milo jest zobaczyc cos innego niz Disney czy japonskie kino. Nowoczesne
      podejscie do swiata basni, bylo niezlym pomyslem. Film nie mial nudnego
      poczatku i przykul moja uwage od momentu, kiedy uslyszalam przeboj wykonany
      przez Smash Mouth -cos czego bym sie nie spodziewala w filmie dla dzieci.
      Jednym slowem SWIETNE KINO. Co do mojego czterolatka... byl gotowy do wyjscia
      jak tylko uporal sie z prazona kukurydza...
      • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 31.07.01, 15:49
        KIEDY MIALAM NA MYSLI DOBRA OBSADE AKTORSKA, TO MYSLALAM O TEJ ORYGINALNEJ- M.
        MYERS, E. MURPHY, C. DIAZ, J. LITHGOW.
        • Gość: go-go Re: SHREK! IP: *.man.lodz.pl 31.07.01, 16:35
          Byłam, zobaczyłam, umarłam ześmiechu i poszłabym jeszcze raz!!!
          Nikt nie pobije Stuhra w roli Osiołka!
          No i te dialogi..." Śpiąca Królewna mieszka z siedmioma krasnoludkami, ale
          twierdzi, że nie jest łatwa"
          Absolutna rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 31.07.01, 20:38
            Myslisz, ze Stuhr jest smieszny? Nikt nie pobije Murphy''ego z wersji
            oryginalnej. Swoja droga zastanawiam sie, czy Shrek w polskiej wersji ma
            akcent tak jak w oryginale?
            • Gość: Ticky Re: SHREK! IP: 157.25.200.* 01.08.01, 08:18
              To może się nie zastanawiaj, tylko sprawdź. To chyba najprościej.
              • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 01.08.01, 12:21
                Hello!! Jak na razie nie znam sposobu na obejrzenie filmu, ktory jest w kinach
                w Polsce z Nowego Yorku!!!, I to zanim ukazal sie na kasetach. Jak bym mogla
                sie sama przekonac, to bym nie zadala takiego pytania. Polacy mieszkaja nie
                tylko w Polsce, ale moze o tym nie masz pojecia!!!!!!
                • Gość: Ticky Re: SHREK! IP: 157.25.200.* 01.08.01, 13:04
                  Jak nie widziałaś i szybko nie zobaczysz, gastarbaiterko jedna, to dlaczego od
                  razu wyjeżdżasz z ironią "ciekawe czy jest akcent?". Pewno że jest akcent -
                  Stuhrowski akcent.
                  • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 01.08.01, 14:20
                    W oryginale Shrek ma szkocki akcent!! Nie ma to nic wspolnego z polskim
                    akcentem, ktory ma Sthur. Chodzilo mi tylko o to czy zachowano go w polskiej
                    wersji. Glupio ci teraz!? Lepiej sie nie wypowiadac na temat, o ktorym sie
                    nie ma pojecia!!
                    • Gość: Ticky Re: SHREK! IP: 157.25.200.* 01.08.01, 14:40
                      Kobito, idź zmywaj gary. A po cholerę nam w Polsce szkocki akcent? A niby kogo
                      to ma śmieszyć? Tu nie kraj anglojęzyczny, tu się ludzie śmieją z czego innego.
                      Ale jak widzę, wieśniaro z Queensu, ty już nie pamiętasz. No to gadaj sobie,
                      gadaj. Tyle twojego, co sobie pogadasz, he, he, he!!
                      • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 01.08.01, 15:01
                        Typowa odpowiedz Polaka. Jak nie ma co powiedziec to kobiete do garow wysyla.
                        Kazda kolejna odpowiedz bardziej bez sensu. Tracimy grunt jak widze.
                        • Gość: Ticky Re: SHREK! IP: 157.25.200.* 01.08.01, 15:18
                          He,he... Tyle twojego, co sobie pogadasz....
                          • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 01.08.01, 15:21
                            Dito
    • Gość: Lubka Re: SHREK! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 18:57
      Nie będę analizować fabuły, strony technicznej filmu i jakości dubbingu.
      Wystarczy mi, że świetnie bawiłam się w kinie i mam wielką ochotę pójść
      jeszcze raz.
      • Gość: bambosz Re: SHREK! IP: 212.244.59.* 02.08.01, 12:44
        Shrek jest całkiem fajną bajką dla "dużych" dzieci. Daje mu pewne szanse, że za
        jakiś czas stanie się kanonem ( trudno określić czego i dla kogo ).
        Kilka postów wyżej "mada" napisała, że jej czterolatek po prażonej kukurydzy
        był gotowy do wyjścia. Ja pochłonąłem precelki, soczek i wytrzymałem do końca
        bez wychodzenia do klopa, bo to była bajka właśnie dla mnie.
    • Gość: barton Re: SHREK! IP: 132.147.1.* 02.08.01, 15:25
      Ależ oczywiście, że kocham i uwielbiam zielone Ogry!!! Film zdobył mnie całego.
      Potrzebowałem trochę rozrywki, a zaimplikowano mi dawkę wprost śmiertelną!!!
      Film rządi; jeżeli ktokolwiek jest na tyle nieświadomy rewolucji kinowej
      dziejącej się na naszych oczach dzięki Shrekowi i jeszce nie uświadczył tego
      zaskakująco fantastycznego obrazu - polecam całoserdecznie!!! Sztuhr przeszedł
      samego siebie... Nigdy nie przypuszczałem, że czasami aktora nie trzeba
      widzieć, ażeby prawdziwie odczuć geniusz jego kunsztu - czad!! Już czuję, jak
      ten film wpływa na mnie... już aż mi oko lata.
    • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 02.08.01, 21:02
      Dla milosnikow Shrek''a www.shrek.com
    • lukaszl Re: SHREK! 07.08.01, 12:55
      Gość portalu: Pudel napisał(a):

> O różnych rzeczach tu sobie czytam i tak szukam, i szukam, i nie widzę - czy
      > tylko ja widziałam w Polsce film "Shrek"? Był pokaz przedpremierowy - poszłam,
      > zobaczyłam. To jest coś absolutnie rewelacyjnego! No odlot kompletny -
      > popłakałam się ze śmiechu. Odezwijcie się - czy ktoś jeszcze lubi zielone ogry?

mysle ze amerykanska wersja jest gorsza bo stuhr nie jest oslem!
      wyborne!
      bylem w niedziele 0 12:30
      swietnie sie czulem wsrod calej sali smiejacych sie dzieciakow, zapomnialem o
      wszystkim na 2 godziny
      lukaszl nie dziecko juz

• Gość: AN Re: SHREK! IP: *.chem.uni.wroc.pl 07.08.01, 15:52
        Ticky! Dlaczego jesteś taki niegrzeczny podczas wymiany zdań. Aż przykro
        czytać.
        • Gość: Ticky Re: SHREK! IP: 157.25.200.* 07.08.01, 16:24
          To wczytaj się uważnie w teksty Mady. Wielkimi literami mówi, że podoba jej się
          oczywiście obsada oryginalna - to jest OK (de gustibus...). Potem wyraża
          zdziwienie, że Stuhr w polskiej wersji może być śmieszny. I to już nie jest ani
          śmieszne ani OK. Powiedziałaby kobita od razu, że mieszka w kraju, w którym nie
          widzieli, jak Stuhr zrobił Osiołka, zapytałaby jak człowiek, jak to wyszło - i
          byłoby spoko. Ale jak mi rzuca z ironią, że jest w Nowym Yorku (BTW - trochę
          konsekwencji w pisowni nazwy miasta)i nie ma możliwości obejrzeć polskiej
          wersji, to ja przestaję ją rozumieć i uprzejmość zanika. Jak się ocenia - z
          założenia negatywnie - to jednak wypada poczekać na możliwość porównania. No a
          pytanie o szkocki akcent w polskiej wersji językowej... No comments - bo to
          albo jest złośliwość albo - że się tak wyrażę - wieczne zadziwienie światem. A,
          jeszcze jedno - w Warszawie można obejrzeć obie wersje, więc mam porównanie. Są
          po prostu ciut inne. I nie ma co z Nowego Yorku (he, he) oceniać przedwcześnie
          i ironicznie czegoś, czego się nie widziało.
          • Gość: AN Re: SHREK! IP: *.chem.uni.wroc.pl 08.08.01, 11:32
            Zgoda. Ale tak czy tak Shrek jest bezkonkurencyjny!
            • Gość: Ticky Re: SHREK! IP: 157.25.200.* 08.08.01, 11:49
              No pewno! Serio, serio...
              • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.dyn.optonline.net 08.08.01, 18:45
                Chodzilo wylacznie jak dalece wersja polska jest wierna oryginalowi. Szkocki
                akcent Shreka ma widocznie znaczwnie jezeli byl uzyty w oryginale, a co do
                mojego angielskiego to jest nienaganny. Gdybys czytal uwaznie co napisalam to
                bys sie nie czepial, a epitety zachowaj dla swojej zony, albo matki i nie
                uzywaj ich w stosunku do kogos kogo nie znasz.
                • Gość: riand Re: SHREK! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 00:51
                  Gość portalu: mada napisał(a):

> Chodzilo wylacznie jak dalece wersja polska jest wierna oryginalowi. Szkocki
                  > akcent Shreka ma widocznie znaczwnie jezeli byl uzyty w oryginale, a co do
                  > mojego angielskiego to jest nienaganny. Gdybys czytal uwaznie co napisalam to
                  > bys sie nie czepial, a epitety zachowaj dla swojej zony, albo matki i nie
                  > uzywaj ich w stosunku do kogos kogo nie znasz.

Mam nadzieję, że różnice między polską wersją a oryginałem są znaczące - napewno
                  wkład polskich twórców musiał być bardzo duży, by film w największym stopniu
                  dotarł do przeciętnego polskiego widza (w tym wyżej podpisanego). Szkocki akcent
                  w polskiej wersji językowej? Nawet jeśli to możliwe, to tylko nieliczni
                  zwróciliby na niego uwagę (to chyba językowa wyższa szkoła jazdy). I odwrotnie -
                  obficie serwowne cytaty z polskiego kina nie byłyby docenione przez
                  cudzoziemców ... Z tych samych powodów zróżnicowane mogą być opinie dotyczące
                  wysiłków obsady aktorskiej. Wydaje mi się, że w "polskim" Shreku język jest
                  momentami stylizowany na staropolszczyznę, co może być inspirowane wersją
                  oryginalną. Nie da się ukryć, że opinie Mady postrzegam jako
                  bardzo "obcobrzmiące", choć i polemika mogłaby być bardziej elegancka...
    • Gość: riand Re: SHREK! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.01, 23:33
      Jestem świeżo po projekcji. Początkowo rezerwa, z czasem autentyczny entuzjazm.
      Wychodząc z miną panoszącego się na ekranie gadatliwego czworonoga (nieidelna
      reklama Colgate) miałem ochotę klaskać - co bardziej spontaniczni tak reagowali
      (tekst autentyczny: "powiedzcie im, że już się skończyło"). Znakomity dubbing,
      grafika, twórcza praca tłumacza (chwała za rodzime wstawki), niektóre sceny to
      prawdziwy odlot (np. wrestlingowy turniej rycerski, czy pogrom bandy Romana
      (Robina)). Fenomenalny film.
    • Gość: mada Re: SHREK! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 00:19
      Gość portalu: Pudel napisał(a):

> O różnych rzeczach tu sobie czytam i tak szukam, i szukam, i nie widzę - czy
      > tylko ja widziałam w Polsce film "Shrek"? Był pokaz przedpremierowy - poszłam,
      > zobaczyłam. To jest coś absolutnie rewelacyjnego! No odlot kompletny -
      > popłakałam się ze śmiechu. Odezwijcie się - czy ktoś jeszcze lubi zielone ogry?

• Gość: Iwona Re: SHREK! IP: 211.39.46.* 09.08.01, 03:13
      Shrek!!!
      Obejrzalam Shrek''a 4 razy.Jest naprawde super.Uwaga!Kopie tego filmu sa juz w
      Hong Kongu na DVD.(jakosc niezla) Czesc!
    • Gość: Leila80 Re: SHREK! IP: 211.39.46.* 09.08.01, 03:13
      Shrek!!!
      Obejrzalam Shrek''a 4 razy.Jest naprawde super.Uwaga!Kopie tego filmu sa juz w
      Hong Kongu na DVD.(jakosc niezla) Czesc!
    • Gość: tttOMEK Re: SHREK! IP: 212.244.246.* 14.08.01, 09:41
      Taaaak Shrek jest OK.
      Moim zdaniem baaaardzo dużo film ten zawdzięcza Panu Sthurowi która jako głos
      osła jest fenomenalny. A film, kto nie widział niech się śpieszy bo zostaje w
      tyle za Kulturą, prawdziwą KulturĄ a nie wyznaczaną przez muzyczkę typu uups
      uups uups i filmy z pięknymi kobietami i przystojnymi mężczyznami pojawiającymi
      się co 120 odcinków, a na dodatek podglądanych non stop. A tak na marginesie:
      dlaczego amazonki mają obie piersi? A w kwestii muzyki: Muza ze Szreka to je
      ono.
    • Gość: Greg Re: SHREK! IP: 194.139.172.* 17.08.01, 09:07
      Szukałem tematu na który mogłbym wylać swoje emocje i .... trafiłem SHREK!
      Bardzo dobry, odlotowy i wogóle brak mi słów żeby go opisać. Jedyną "wadą" a
      zarazem zaletą jest to że przez cały film umykały mi część jego gagów.
      DLACZEGO? To proste cały czas nie mogłem opanować śmiechu. A film leciał dalej.
      Dlatego planuję iść jeszcze raz i dooglądać te fragmenty które mi uleciały.
      Duże COOOOOOL !!!! dla Pana Sthur''a, który odwalił kawał dobrej roboty. Nie
      wiem czy nie lepszej niż w Seksmisji. WARTO IŚĆ NAPRAWDĘ !!!!!!!!!!!!
      • Gość: grg Re: SHREK! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 18:16
        „Shrek” rewelacyjny !!! Stuhr genialny !!! A Dreamworks robi dobra robote.
        Przedtem niezle się usmialem na „Mrowce Z” – Woody Allen był wspanialy... A
        wracajac do „Shreka”, to na swoim seansie zbyt wiele dzieci nie widzialem. I
        chyba dobrze...
    • Gość: Maciek Re: SHREK! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 19:30
      Shrek to najlepszy film roku. Nie wpisałem go jednak do mojej piątki
      najlepszych filmów ,gdyż o nim zapomniałem
    • Gość: Odys Re: SHREK!-kultowy film!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.08.01, 20:47
      Nie ma innego wyjscia:SHREK bedzie(jesli juz nie jest)filmem kultowym!!!
      Pod kazdym wzgledem fenomenalny film a powiedzonka osiolka-Stuhra wejda do mowy
      potocznej podobnie jak po Seksmisji to pewne...."niech mnie ktos przytuli" np.
      choc inne teksty rownie smieszne jak np.o krolewnej sniezce ktora nie jest
      latwa:) Film niesamowicie "rozwalajacy" czlowieka prezentowanym humorem i
      zaluje ze nie udalo mi sie wszystkich tekstow doslyszec na wskutek ciaglego
      smiechu.Wystarczylo ze pojawi sie osiolek i wybuch smiechu doslownie.....
      Ponoc byl motyw o zwirku i muchomorku ktory przeoczylem....czy ktos moze
      powiedziec o co chodzilo w tym nawiazaniu?
    • Gość: Trotula Re: SHREK! IP: *.dabrowa.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 13:46
      Stuhr był niesamowity!!! A mnie i kumpla dosłownie zmasakrowało ze śmiechu
      przy: ciasteczku - "Tylko nie guziczek!!!", pękającym ptaszku i nadmuchiwanych
      żabkach. I jeszcze totalny surrealizm - jak Shrek z Osiołkiem weszli do zamku,
      a ten facet z dużą głową zaczął nagle uciekać w poprzek :) Niesamowity film!!
      A co do szkockiego akcentu, to też nie wiem, o czym mada pisała. Rozpoznaję
      szkocki akcent, ale nie widziałabym w tym nic śmiesznego - mada,oświeć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka