IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:19
Obserwuj wątek
    • Gość: SliMAcowsky Recenzja z Dublina IP: 83.71.33.* 20.01.05, 21:10
      wlasnie wyszedlem z kina..Ray...po pierwsze lubie jego muzyke, po drugie
      naprawde fajny film, poruszajacy choc jego zycia to prosta historia, po trzecie
      nie dawno wspolpracowalem przy reklamie Redd'sa z facetem, ktory robil
      zdjecia , czy byl Directior of photography w tym filmie...czyli z Panem PAwelem
      Edelmanem...swiat jest maly... Czyli potrojnie lubie ten film, i polecam...
      pozdrawiam z dublina
      • Gość: a**a Recenzja z San Fran IP: *.dsl.rawbw.com 04.02.05, 23:13
        Pawel Rocks! Pojde zobaczyc ten film tylko dlatego, ze Pawel robil zdjecia. Bardzo, bardzo, bardzo sie
        ciesze, ze Hollywood rozpoznal jego talent i dedykacje. Pawel jest wspanialym operatorem i
        przesympatycznym czlowiekiem.
    • Gość: maggiemay Re: Ray IP: *.sg.fr.studentenwohnheim-bw.de 22.01.05, 15:28
      widzialam wczoraj i rowniez polecam. publicznosc momentami tanczyla podczas
      ogladania filmu (i to stateczna, opanowana niemiecka publicznosc:))
    • Gość: kasia-ateny Ray IP: *.otenet.gr 02.02.05, 17:53
      film widzialam w sobote, zrobil na mnie wrazenie i na dluzej zatrzymal w
      odleglym swiecie wartosci, do ktorych dzis trzeba sie nam przedzierac przez
      gaszcz komercji i plycizne zycia. polecam wszystkim, ktorzy lubia chodzic na
      filmowe senase po to, zeby przezyc jakies uczucia. poniewaz interesuje sie
      kinematografia, sadze ze ten obraz jak malo ktory w biezacycm repertuarze
      kinowym, zasluguje na nagrode nie aby zarobic, ale aby swiat zatrzymal sie raz
      jeszcze nad historia pojedynczego czlowieka.
    • Gość: g faaaajny IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 04.02.05, 11:23
      całkiem fajnie opowiedziana historia, zwłaszcza pierwsza część, wręcz czuje się
      świetny klimat knajp dla Czarnych (przepraszam - Afro Amerykanów :) z tych
      czasów... Polecam!
    • Gość: Matylda (USA) Oscar dla Foxa! IP: *.37.189.254.adsl.snet.net 04.02.05, 18:38
      Film widzialam juz jakis miesiac temu, wspanialy! Swietnie opowiedziana
      historia niezwyklego zycia niezwykle utalentowanego muzyka. Ale gra J. Foxa to
      po prostu rewelacja. Swietnie odegrana rola. Ponoc obaj panowie spotkali sie
      jeszcze przed rozpoczeciem zdjec, kiedy to rezyser przedstawil aktora muzykowi.
      Ray "przetestowal" Foxa, razem zagrali na fortepianie itp. Potem Ray
      stwierdzil, ze aktor "sie nadaje"! I sie nie pomylil. Jakies 5 lat temu mialam
      okazje widziec ( i slyszec) Ray na zywo i uwazam, ze aktor w tym
      filmie "wykonal zadanie" celujaco. Poza tym sam film bardzo mnie wzruszyl, ale
      tez momentami rozsmieszyl, a to najbardziej w kinie lubie. No i ta muzyka...
      Polecam wszystkim!!!!!!!
    • Gość: erwin Re: Ray IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 15:06
      Film rewelacja, muzyka obłędna, wyszedłem z kina jak nowo narodzony! :) gorąco
      polecam!!!
      • Gość: Jacek Re: Ray IP: *.cs.ubc.ca 05.02.05, 23:47
        Ja natomiast 100% zgadzam sie z recenzja p. Mossakowskiego. Muzyka wspaniala,
        kreacja Foxa wysmienita, a sam film po prostu poprawny. Lacznie wciaz wielkie
        przezycie, ale czulem pewien niedosyt

Jacek
    • Gość: agga Re: Ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 15:38
      świetny film,wspaniała muzyka i rewelacyjnie autentyczny aktor grający role
      główną.Smutne jest chyba jedynie to,ze film pewnie niepowstałby gdyby nie
      śmierć Ray'a...
    • Gość: Aga Re: Ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 20:41
      obejrzalam i polecam, super muzyka
    • Gość: mariposka Re: Ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:28
      film zwala z nóg. długaśny ale człowiek wtapia sie w nigo i czas się nie liczy.
      już nie jesteś w kinie, ale podążasz oczami i duszą z ray'em. zawodowo zagrana
      rola ray'a przez jamie'go foxx'a. wszystkie gesty i mimikę opanował do perfekcji
      (niejedna niewidoma osoba by się nie powstydziła). momentami dość ciężki i
      przygniatający realnościa. naprawde warto.
    • Gość: * Re: Ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 15:55
      film jest niestety płytki, historia opowiedziana bardzo prosto, poza tym jest za długi
      natomiast J. Foxx jest bardzo dobry! tak jak strasznie nie podobał mi się ostatnio w Zakładniku, tak tutaj bardzo :)
      muzyka świetna, ale z tym film nie ma nic wspólnego... :)
    • Gość: KasiaK Re: Ray IP: 213.238.67.* 12.02.05, 01:39
      Bylam na nim 2 godziny temu. Pisze na goraco :) Jamie Foxx, muzyka i zdjecia...
      warto zobaczyc i posluchac. Naprawde :)))))))))
      A film sam w sobie? Hm.. widzialam lepsze. Scenariusz nie trzyma sie kupy.
      Przesadzone, hollywoodzkie sceny majace chyba budzic... ja wiem? wzruszenie?
      Np "spotkanie" Raya z matka i bratem. Co to za tanie efekty? W jakim celu?
    • Gość: Rodrigez Re: Ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 00:55
      B.dobry film. Niezwykle normalna historia czlowieka utalentowanego. Bez ikon.
      Nie stara się idealizować jego charakteru czy życia jakie prowadził. Popełniał
      błędy jak każdy i to pokazano w filmie. A film nie ocenia. Doskonała muzyka.
      Polecam wszystkim. oraz scena pogrzebu ( jak dla mnie niesamowicie pelna
      ekspresji). Na takie film chcialbym chodzic. ale takich malo.
    • Gość: bo Re: Ray IP: *.dialup.nuria.telefonica-data.net 16.02.05, 01:07
      No to tez sie dopisze.
      Wlasnie wrocilam z filmu i podobal mi sie.Mialam wrazenie,ze patrze na samego
      Ray Charlesa no i ta muzyka...nozka mi sie rwala do tanca.
    • awenidapauliszta Re: Ray 16.02.05, 23:05
      Moim zdaniem typowy film biograficzny. Nie rzucił mnie na kolana. Polecam w
      celach poznawczych, no i dla muzyki.
    • Gość: Barthezzz Re: Ray IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.02.05, 09:45
      Baaaaardzo dobry film, a sam Ray Charles mógłby być dumny z gry Jamiego Foxxa.
      Polecam!
      • Gość: Ola Re: Ray IP: *.kolobrzeg.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 22:20
        Fantystyczny film wlasnie skonczylam ogladac w zyciu bym sie nie spodziewala ze
        Jamie Foxx potrafi tak zagrac polecam
    • Gość: bartko Re: Ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:43
      "Ray" zachwycił mnie i poruszył. Porywającą muzyką, niesmowicie rzeczyswistą
      grą Jamie Foxx'a i uderzającym odczuciem, nie bycia widzem ale uczestnikiem
      historii z życia Ray'a Chrales'a. Całość mocno pobudza zmysly: barwą, muzyką,
      grą Jamie Foxxa, światłem, a nawet zapachem...).. mam nadzieje, ze uda mi sie
      jeszacze raz na niego wybrać....
    • Gość: stranger OSCAR DLA FOXX'A IP: *.interkam.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 03:47
      Zdecydowanie najlepsza kreacja wsród pozostałych nominowanych (Di Caprio,
      Estwood, Deep) i moim zdaniem byłoby dużym nietaktem ze strony Akademii
      nieprzyznanie mu nagrody (nic nie umniejszając pozostałym). Nie bez znaczenia
      jest tez stopień trudności (ślepota bohatera) któremu bez zarzutu podołał Foxx.
      Tak więc trzymam kciuki! (mam nadzieję że wy również ;)
    • mark2270 Re: Ray 05.03.05, 18:39
      Film bombowy. Bardzo dobra gra J. Foxx. Swietna muzyka. Polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka