Gość: Dagmara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:18 Ten las to ma byc chyba stumilowy a nie stuwiekowy :) jeszcze nie ogladalam ale chce zobaczyc ta bajeczke :)zapewne jak kazde inne z seri Kubusia bedzie super Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jentyk Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.net81-65-192.noos.fr 30.12.04, 13:54 Pewnie, ze Stumilowy, ale przede wszystkim nie zadne "hefalumpy" (a to po jakiemu?) tylko HOHONIE ! Ignoranci, psiakrew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.glfd.dial.virgin.net 30.12.04, 15:30 Ano wlasnie. Hefalumpy sa po angielsku, bo "heffalumps" brzmi jak mocno przekrecone "elephants". Tak jak "hohonie" przypomina "slonie". Mam nadzieje, ze zauwaza blad i zmienia tytul. Tym bardziej, ze przeciez tak to przetlumaczyla Irena Tuwim, a skoro nazywaja Winnie the Pooh Kubusiem Puchatkiem (a nie Fredzia Phi Phi) to chyba maja obowiazek trzymac sie tlumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Jest to kwestia praw do tłumaczenia Ireny Tuwim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:01 Disney nie ma praw do korzystania z polskiego tłumaczenia Ireny Tuwim - nie chciał za nie zapłacić, właścicielem praw jest jakaś fundacja (chyba SOS?). Wiem jednak zbyt mało, by rozstrzygać, kto w tym sporze (sprzed paru lat) miał rację. Ale to przez to są stuwiekowe lasy, hefalumpy i parę innych ciekawostek. Np. Disney nie moze uzywać też chyba słowa "Puchatek" - nie wiem czy zauwazyliście, że głowny bohater nazywany jest zawsze tylko "Kubusiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksyś Re: Jest to kwestia praw do tłumaczenia Ireny Tuw IP: 195.205.76.* 11.02.05, 10:17 qrde by się wydawało że Disneya stać na zakup praw do najlepszego tłumaczenia. Cieszę się że mam jeszcze bardzo stare wydania Kubusia i nie mają takich dziwnych przekręceń... a filmy? Filmy trzeba będzie im tłumaczyć. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 01.01.05, 02:51 film może być niezły. ale jednak to nie jest dla 12-latek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nester Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.chello.pl 15.02.05, 11:42 To jest film do dziesiatego roku zyci ;) P(^)zniej juz sie nie zrozumie sensu tego filmu ^^ Wspolczucia dla rodzicow ktorzy sa zmuszeni isc na ten film ze wzgledu na swoje dzieci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.aine.pl 27.02.05, 22:46 Ja byłam na tym filmie i nie musisz mi współczuć. Uważam że jest bardzo fajny. PS. Mam koło 30-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijau Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:24 Nie ma znaczenia z jakiego powodu Puchatek jest Kubusiem, Hohonie Hefalumpami a Stumilowy Las Stuwiekowym - to tłumaczenie jest do kitu (proszę tłumacza o wybaczenie jeśli to wina producenta). Kubuś Puchatek to ikona kultury, Disney robiąc takie partactwo jak Hefalump niszczy to co w tej książce najwspanialszego. Spór o tłumaczenie wziął się stąd, że Disney kupił kanadyjskie prawa autorskie i zakazał wszystkim na całym świecie wydawania tej książki. Ta firma niszczy jedno z dziedzictw ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adinka Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:40 Sądzę że ten kolejny film o Kubusiu Puchatku może być tak ciekawy jak inne więc na pewno pójde na niego do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.multicon.pl 04.02.05, 07:34 moze byc stumilowy istuwiekowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.multicon.pl 04.02.05, 07:38 czy uwazacie ze 14-latki moga isc na taki film?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zużka Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.gorzow.mm.pl 05.02.05, 13:21 Hey ! Ja mam 10 lat i ide na ten film :) Ale nie przepadam za Puchatkiem :/ Robie to tylko dla przezwycienzenia nudy. W gorzowie sa ferie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dark Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.polkomtel.com.pl 04.02.05, 09:12 Fatalna animacja. Film zasługiwał tylko na wydanie DVD. Kopia wygląda jak wyprana w zwykłym proszku. Ale dzieciom i tak się będzie podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Kubuś i Hefalumpy IP: 217.153.24.* 04.02.05, 10:32 tlumaczowi naleza sie mega becki. to skandal tlumaczyc cos, nie czytajac przy okazji literatury na temat (czyli przyjetej u nas wersji tlumaczonej przez Irene Tuwim) chcialabym poznac nazwisko tego fajansiarza i dowiedziec sie ile na tym zarobil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 19:10 Ja wynudziłam się konkretnie, ale mojej córeczce(5 lat) podobało się bardzo. Obserwowałam ja, wciągnęła się w akcję. W sumie dobra zabawa dla mniejszych dzieci. Ale rzeczywiście daleko to już odeszło od oryginału, no ale materiał literacki im się kończy i muszą wymyślać. Przesłanie chwalebne- nie bójmy się innych i najpierw ich poznajmy, moze nie są tacy "źli" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margot Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 15:36 A moze sami pobawaimy sie w tłumaczenie? Moja propozycja: Kubus i Chyba Lumpy Odpowiedz Link Zgłoś
o.madzia Re: Kubuś i Hefalumpy 07.02.05, 11:00 co do tego Stumilowego lasu, to tę nazwę wymyśliła w swoim tłumaczeniu Irena Tuwim, i ma do niego prawa autorskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOLA Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.biblioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:05 Film w sam raz dla dzieci bez aktów przemocy fajne efekty,muzyka,jest bardzO dobry polecam wszystkim maluchom ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanessa Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.radzanow.sdi.tpnet.pl 23.02.05, 13:35 Swietne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_malucha Re: Kubuś i Hefalumpy 28.02.05, 14:14 Po calej powodzi filmow o rybkach i szrekach, ktore filmami dla maluchow na pewno nie sa, nareszcie film, na ktorym moje 5-letnie dziecko wytrwalo i rozumialo wszystkie zarty oraz koncowe przeslanie. Godny polecenia przedszkolakom :) A tak ode mnie, to mam wrazenie, ze disney'owski Kubus coraz mniej ma wspolnego z Kubusiem Puchatkiem Milne'a. Czasem mam wrazenie, ze poza tym samym imieniem te dwie postaci dzieli caly Stumilowy, a moze nawet Stuwiekowy, Las :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia 100wiekowy las :| IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 10:01 kurcze! kubus i przyjaciele nigdy nie mieszkali w 100wiekowym lesie. Byl to las 100milowy!!!! POPARWCIE TO NATYCHMIAST KOCHANI... Odpowiedz Link Zgłoś