Dodaj do ulubionych

Kubuś i Hefalumpy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:18
Ten las to ma byc chyba stumilowy a nie stuwiekowy :) jeszcze nie ogladalam
ale chce zobaczyc ta bajeczke :)zapewne jak kazde inne z seri Kubusia bedzie
super
Obserwuj wątek
    • Gość: Jentyk Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.net81-65-192.noos.fr 30.12.04, 13:54
      Pewnie, ze Stumilowy, ale przede wszystkim nie zadne "hefalumpy" (a to po
      jakiemu?) tylko HOHONIE ! Ignoranci, psiakrew.
      • Gość: j Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.glfd.dial.virgin.net 30.12.04, 15:30
        Ano wlasnie. Hefalumpy sa po angielsku, bo "heffalumps" brzmi jak mocno
        przekrecone "elephants". Tak jak "hohonie" przypomina "slonie". Mam nadzieje, ze
        zauwaza blad i zmienia tytul. Tym bardziej, ze przeciez tak to przetlumaczyla
        Irena Tuwim, a skoro nazywaja Winnie the Pooh Kubusiem Puchatkiem (a nie Fredzia
        Phi Phi) to chyba maja obowiazek trzymac sie tlumaczenia.
        • Gość: Rafał Jest to kwestia praw do tłumaczenia Ireny Tuwim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:01
          Disney nie ma praw do korzystania z polskiego tłumaczenia Ireny Tuwim - nie
          chciał za nie zapłacić, właścicielem praw jest jakaś fundacja (chyba SOS?).
          Wiem jednak zbyt mało, by rozstrzygać, kto w tym sporze (sprzed paru lat) miał
          rację.
          Ale to przez to są stuwiekowe lasy, hefalumpy i parę innych ciekawostek. Np.
          Disney nie moze uzywać też chyba słowa "Puchatek" - nie wiem czy zauwazyliście,
          że głowny bohater nazywany jest zawsze tylko "Kubusiem".
          • Gość: Ksyś Re: Jest to kwestia praw do tłumaczenia Ireny Tuw IP: 195.205.76.* 11.02.05, 10:17
            qrde by się wydawało że Disneya stać na zakup praw do najlepszego tłumaczenia.
            Cieszę się że mam jeszcze bardzo stare wydania Kubusia i nie mają takich
            dziwnych przekręceń... a filmy? Filmy trzeba będzie im tłumaczyć. ;)
    • Gość: weronika Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 01.01.05, 02:51
      film może być niezły. ale jednak to nie jest dla 12-latek.
      • Gość: Nester Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.chello.pl 15.02.05, 11:42
        To jest film do dziesiatego roku zyci ;) P(^)zniej juz sie nie zrozumie sensu
        tego filmu ^^ Wspolczucia dla rodzicow ktorzy sa zmuszeni isc na ten film ze
        wzgledu na swoje dzieci .
        • Gość: A Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.aine.pl 27.02.05, 22:46
          Ja byłam na tym filmie i nie musisz mi współczuć. Uważam że jest bardzo fajny.

PS. Mam koło 30-tki.
    • Gość: mijau Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:24
      Nie ma znaczenia z jakiego powodu Puchatek jest Kubusiem, Hohonie Hefalumpami a
      Stumilowy Las Stuwiekowym - to tłumaczenie jest do kitu (proszę tłumacza o
      wybaczenie jeśli to wina producenta). Kubuś Puchatek to ikona kultury, Disney
      robiąc takie partactwo jak Hefalump niszczy to co w tej książce
      najwspanialszego. Spór o tłumaczenie wziął się stąd, że Disney kupił
      kanadyjskie prawa autorskie i zakazał wszystkim na całym świecie wydawania tej
      książki. Ta firma niszczy jedno z dziedzictw ludzkości.
    • Gość: Adinka Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:40
      Sądzę że ten kolejny film o Kubusiu Puchatku może być tak ciekawy jak inne więc
      na pewno pójde na niego do kina.
    • Gość: julka Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.multicon.pl 04.02.05, 07:34
      moze byc stumilowy istuwiekowy
    • Gość: ola Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.multicon.pl 04.02.05, 07:38
      czy uwazacie ze 14-latki moga isc na taki film??
      • Gość: Zużka Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.gorzow.mm.pl 05.02.05, 13:21
        Hey ! Ja mam 10 lat i ide na ten film :) Ale nie przepadam za Puchatkiem :/
        Robie to tylko dla przezwycienzenia nudy. W gorzowie sa ferie
    • Gość: Dark Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.polkomtel.com.pl 04.02.05, 09:12
      Fatalna animacja. Film zasługiwał tylko na wydanie DVD. Kopia wygląda jak
      wyprana w zwykłym proszku. Ale dzieciom i tak się będzie podobał.
    • Gość: warszawianka Re: Kubuś i Hefalumpy IP: 217.153.24.* 04.02.05, 10:32
      tlumaczowi naleza sie mega becki. to skandal tlumaczyc cos, nie czytajac przy
      okazji literatury na temat (czyli przyjetej u nas wersji tlumaczonej przez
      Irene Tuwim)
      chcialabym poznac nazwisko tego fajansiarza i dowiedziec sie ile na tym zarobil?
      • Gość: maga Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 19:10
        Ja wynudziłam się konkretnie, ale mojej córeczce(5 lat) podobało się bardzo.
        Obserwowałam ja, wciągnęła się w akcję. W sumie dobra zabawa dla mniejszych
        dzieci. Ale rzeczywiście daleko to już odeszło od oryginału, no ale materiał
        literacki im się kończy i muszą wymyślać. Przesłanie chwalebne- nie bójmy się
        innych i najpierw ich poznajmy, moze nie są tacy "źli"
      • Gość: Margot Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 15:36
        A moze sami pobawaimy sie w tłumaczenie?
        Moja propozycja:
        Kubus i Chyba Lumpy
    • o.madzia Re: Kubuś i Hefalumpy 07.02.05, 11:00
      co do tego Stumilowego lasu, to tę nazwę wymyśliła w swoim tłumaczeniu Irena
      Tuwim, i ma do niego prawa autorskie...
    • Gość: JOLA Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.biblioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:05
      Film w sam raz dla dzieci bez aktów przemocy fajne efekty,muzyka,jest bardzO
      dobry polecam wszystkim maluchom ...
    • Gość: Vanessa Re: Kubuś i Hefalumpy IP: *.radzanow.sdi.tpnet.pl 23.02.05, 13:35
      Swietne!!!
    • lucja_4 Re: Kubuś i Hefalumpy 25.02.05, 14:26
      Fajniusi :)
    • mama_malucha Re: Kubuś i Hefalumpy 28.02.05, 14:14
      Po calej powodzi filmow o rybkach i szrekach, ktore filmami dla maluchow na pewno nie sa, nareszcie film, na ktorym moje 5-letnie dziecko wytrwalo i rozumialo wszystkie zarty oraz koncowe przeslanie. Godny polecenia przedszkolakom :)
      A tak ode mnie, to mam wrazenie, ze disney'owski Kubus coraz mniej ma wspolnego z Kubusiem Puchatkiem Milne'a. Czasem mam wrazenie, ze poza tym samym imieniem te dwie postaci dzieli caly Stumilowy, a moze nawet Stuwiekowy, Las :/
    • Gość: jadzia 100wiekowy las :| IP: *.acn.waw.pl 19.03.05, 10:01
      kurcze! kubus i przyjaciele nigdy nie mieszkali w 100wiekowym lesie. Byl to las
      100milowy!!!! POPARWCIE TO NATYCHMIAST KOCHANI...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka