Gość: woody IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 13:09 Bush też ogląda i śmieje się z tego idioty - bohatera filmu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Arnold usa IP: *.l3.c1.dsl.pol.co.uk 10.01.05, 13:29 Szkoda tylko ,ze popularnosc tego filmu nie wplynela na wynik wyborow w usa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja . . . . . . . . . PRZYGLUP BU$H IP: *.ght.iadfw.net 10.01.05, 13:36 Tata przyglupa George W. Bush's, tez Bush, byl bardzo oburzony na film, ale poza oburzeniem nic nie sprostowal, nie komentowal - no coz, prawda w oczy kole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . ukarać busza za zbrodnie przeciw ludzkości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:53 doprowadzil do śmierci 100 tys ludzi w iraku na podstawie sfabrykowanych zarzutów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Niewola Lewackie Holiwud jest lepsze na internecie. That's IP: *.mclnva23.covad.net 10.01.05, 16:01 ALL. Dummies dostaje w dupe w rzeczywistych wyborach, to wtedy staraja sie byc aktywni na internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLIGLOWA FILM KNOT WYKONCZYL SYMPATYCZNEGO PLAY BOYA KERREG IP: *.sympatico.ca 10.01.05, 23:16 Poza innymi epizodami i glownymi watkami ten film knot skutecznie wykonczyl sympatycznego Play Boya Kerrego. Ameraykanie znaja sie na reklamie wyborczej i nie akceptuja knotow. Okazalo sie, ze na ten film chodza tylko ci sami wynajeci ludzie. Klaka w wyborach to zly pomysl. Pseodo-autor tluscioch, knot Moore byl najlepsza reklama "negatwyna" przeciwnika wyborow. Tlusciocha po poczatkowych wrzaskach klakierow, lewakow nie chciano wpuszczac na widownia mimo, ze ten sie pchal rekami, nogami i brzuchem. Nie wiadomo dlaczego autor tej notatki chce zrobic psikus "kaczke" czytelnikom GW. Kto zreszta GW odgadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: FILM KNOT WYKONCZYL SYMPATYCZNEGO PLAY BOYA K IP: 24.36.218.* 11.01.05, 22:20 Osle, ogladales Peoples Choice Awards? Jak ogladales, to nie miel ozorem o "kaczce dziennikarskiej" skoro publicznosc, a nie jakas klika to wlasnie wybrala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prwada prl przyglup kwach IP: *.client.comcast.net 11.01.05, 08:11 prezydent polski to ubecki swiniak a jego zona to ubecka maciora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr sam jestes przyglup IP: *.kuins.net / 130.54.130.* 11.01.05, 11:26 Wszystko bylo sprostowane. Amerykanom niby film sie podobal, ale nie zaglosowali wg. tej propagandy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joris Re: . . . . . . . . . PRZYGLUP BU$H IP: *.dsl.support.nl 11.01.05, 14:50 Bedac glupim wytworem komuchow i lewackiej Europy nie ma nic lepszego jak antyamerykanizm i anty buszyzm.Masz poglowa , pijaczka i lgarza prezydencika (ksywa prezio), masz pajaca Chiraca , masz kokieta i erotomana Schroedera, (ktory uwaza ze Putin to rasowy demokrata ) masz wreszcie bandyte Putina ale czujesz sie becwale lepiej piszac "przyglup Bush". Jestes Arabem znad Wisly . POWODZENIA I PLACZ KIEDY cI DADZA W DUPE I NIE BEDZIE KOGO INNEGO JAK aMERYKANIE ZEBY cIE RAGTOWAC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Moore i Bush jr IP: *.client.comcast.net 10.01.05, 13:50 Gość portalu: Arnold napisał(a): > Szkoda tylko ,ze popularnosc tego filmu nie wplynela na wynik wyborow w usa. Wplynela, tylko za malo. Problem w tym, ze Bush jr podzielil spoleczenstwo amerykanskie na dwie polowy. Ta polowa, ktora mu wierzy i go popiera nie oglada filmow Moora uwazajac je za swietokradztwo. Bush jr wygral na fali "Bog i Ojczyzna", na bazie wiary i nacjonalizmu, a nie racjonalnych argumentow. Moore optymistycznie powiedzial "This country is still all of ours, not right or left or Democrat or Republican" - "ten kraj jest ciagle nasz, nie prawicowy lub lewicowy, czy Demokratyczny lub Republikanski". Moze wiec epoka bushyzmu skonczy sie zanim Stany zbankrutuja w wyniku polityki Busha "pozycz i wydaj", a w Iraku zostana zywi ludzie, a nie zostana wybici w wyniku demokratyzujacych bombardowan. Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Moore i Bush jr 10.01.05, 15:45 > Wplynela, tylko za malo. Problem w tym, ze Bush jr podzielil spoleczenstwo > amerykanskie na dwie polowy. Ta polowa, ktora mu wierzy i go popiera nie oglada Nonsens. Gdyby w Polsce jakaś partia zrobiła taki film jego efekt w kraju też byłby zerowy bo każdy może sobie skonfrontować to co widzi w kraju z teoriami w filmie. Co innego widz zagraniczny który tezy firmu przyjmie bezkrytycznie bo nie skonfrontuje ich z rzeczywistością którą widzi w swoim kraju. Poza tym teorie Moora są mocno naciągane a wręcz chwilami bardzo inflantylne. Np. stwierdza on że za zamachami z 11/09 wsześnia stoi sam Bush który zresztą po 11/09 ustalał wersje wydażeń ze swoim wspólnikami. Myśle że takie teorie są po protu obrażliwe dla widza. A to nie jedyna taka opinia/teoria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: Moore i Bush jr IP: *.noname.net.icm.edu.pl 11.01.05, 14:33 > Poza tym > teorie Moora są mocno naciągane a wręcz chwilami bardzo inflantylne. Np. > stwierdza on że za zamachami z 11/09 wsześnia stoi sam Bush który zresztą po > 11/09 ustalał wersje wydażeń ze swoim wspólnikami. To chyba oglądaliśmy inny film, albo ktoś z nas nie myślał w trakcie... Moore SUGERUJE, że w imię interesów swojej rodziny i innych przedstawicieli branży paliwowej, jak również interesów sektora bankowego (i - trzeba niestety też przyznać małego plusa Debilju - gospodarki własnego kraju) Bush rozłożył parasol ochronny nad Arabią Saudyjską (w tym rodziną bin Ladena) i nie pozwolił nikogo skrzywdzić, by przypadkiem ktoś bardzo bogaty się nie obraził na USA i Debilju w szczególności i nie wycofał z układów biznesowych, czy też potężnych kapitałów z USA. Moore nawet dokładnie tego nie mówi. PRZYTACZA pewne FAKTY (a raczej gromadzi je, gdyż większość i tak jest dobrze znana) i szansę na wyciągnięcie wniosków pozostawia widzowi... Chyba nikt nie zaprzeczy, że Bush po 11 IX działał potwornie wolno, a nikomu odpowiedzialnemu za zamachy żadna krzywda się nie stała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralphie01 Re: Moore i Bush jr IP: 170.74.18.* 11.01.05, 20:51 ok, ide Twoja teoria, wiec Kerry tez nic nie robil, po jego zona produkuje Ketchup Heinz, i on nie chcial nic zrobic, bo spadek sprzedazy ketchupu w arabi by byl... lalalala... no ale nic, Clinton demokrata, to tak sie zabieral za bin ladena, ze az na monike trafil... udawac jelenia to ja tez potrafie, ale jak na to patrzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: Moore i Bush jr IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 13.01.05, 15:02 na jakiej podstawie wysnuwasz wnioski, że jestem / byłem zwolennikiem Kerry'ego bądź Clintona? owszem, na długo przed ostatnimi wyborami byłem przekonany, że era miłośników wojny skończy się na początku stycznia 2005 roku. dlatego myślałem w sposób bardzo prosty (parafrazując Churchilla): gdyby sam diabeł wystartował w wyborach przeciw Bushowi, to poparłbym diabła. nigdy natomiast nie byłem miłośnikiem Clintona. o Monice i innych paniach, sprawie z White Water w Arkansas nie wspominam nawet. natomiast agresja na Jugosławię to było coś niewybaczalnego. w wyborach AD 2000 popierałem nawet Busha (do czego ze wstydem się przyznaję). na długo przed atakiem na Irak byłem za, co wywoływało u wszystkich wielkie zdziwienie ("Ty, który tak nie cierpisz USA?") lub oburzenie (że popierałem plan wywołania wojny). później jednak doszło do mnie, o co w tym wszystkim chodzi. gdy usłyszałem, ile (na kilka miesięcy przed atakiem) to wg Pentagonu ma kosztować. wtedy wiedziałem już, że tu nie chodzi o dobro Arabów i Kurdów (przecież teraz traktowani są jak wściekłe psy we własnym kraju!!!). za taką kasę można byłoby pomóc wielu krajom, nie tylko jednemu Irakowi. czy to bezpośrednią pomocą, czy budując opozycję. dowiedziałem się o koneksjach Cheney'a itd. przejrzałem na oczy... tak więc musisz zrozumieć, że żaden keczup nie ma dla mnie znaczenia... i nie porównuj decyzji konsumentów kupujących keczup do decyzji właścicieli pól naftowych, zastanawiających się, gdzie by te swoje petrodolary zainwestować. to jest po prostu czyste kpiarstwo z Twojej strony... Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Moore i Bush jr 12.01.05, 10:08 Gość portalu: yatzech napisał(a): > > Poza tym > > teorie Moora są mocno naciągane a wręcz chwilami bardzo inflantylne. Np. > > stwierdza on że za zamachami z 11/09 wsześnia stoi sam Bush który zresztą > po > > 11/09 ustalał wersje wydażeń ze swoim wspólnikami. > > To chyba oglądaliśmy inny film, albo ktoś z nas nie myślał w trakcie... Moore > SUGERUJE, że w imię interesów swojej rodziny i innych przedstawicieli branży > paliwowej, jak również interesów sektora bankowego (i - trzeba niestety też > przyznać małego plusa Debilju - gospodarki własnego kraju) Bush rozłożył > parasol ochronny nad Arabią Saudyjską (w tym rodziną bin Ladena) i nie pozwolił > > nikogo skrzywdzić, by przypadkiem ktoś bardzo bogaty się nie obraził na USA i > Debilju w szczególności i nie wycofał z układów biznesowych, czy też potężnych > kapitałów z USA. Moore nawet dokładnie tego nie mówi. PRZYTACZA pewne FAKTY (a > raczej gromadzi je, gdyż większość i tak jest dobrze znana) i szansę na > wyciągnięcie wniosków pozostawia widzowi... O tak podaje całe mnóstwo "faktów". Głowne fakty to uśmiechy i ućsisku dłoni. Skoro jest tyle faktów i skoro jest to takie oczywiste czemu nie toczą sie jakieś dochodzenia w tej sprawie. Przecież nie ma żadnej siły by Bush mógł media powstrzymać przed jej dochodzeniami?? > Chyba nikt nie zaprzeczy, że Bush po 11 IX działał potwornie wolno, a nikomu > odpowiedzialnemu za zamachy żadna krzywda się nie stała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: Moore i Bush jr IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 13.01.05, 15:09 > Przecież nie ma żadnej siły by Bush mógł > media powstrzymać przed jej dochodzeniami?? nie byłbym tego wcale taki pewien... dlaczego dziennikarz, który zrobił zdjęcie trumien żołnierzy USA zabitych w Iraku, stracił pracę? w USA służby specjalne mają nieograniczone możliwości inwigilowania obywateli (nie bez podstaw mówi się o USA "Wielki Brat"). zawsze mogą te informacje wykorzystać... poza tym, skoro już ktoś coś zaprezentował - i to w bardzo głośnym filmie - to czy jakiś dziennikarz chciałby to jeszcze przerabiać, przy okazji narażając się władzy? czy Moore'owi wytoczono jakiś proces o podawanie nieprawdziwych informacji? ja nie słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leaaa Re: Moore i Bush jr IP: 62.79.53.* 13.01.05, 17:10 > > Poza tym > > teorie Moora są mocno naciągane a wręcz chwilami bardzo inflantylne. Np. > > stwierdza on że za zamachami z 11/09 wsześnia stoi sam Bush który zresztą > po > > 11/09 ustalał wersje wydażeń ze swoim wspólnikami. > > To chyba oglądaliśmy inny film, albo ktoś z nas nie myślał w trakcie... generalnie słonko to ja też odniosłam wrażenie, że Moore próbuje zasugerować, że Bush stoi za zamachami gdy oglądaliśmy ten film razem... a swoją drogą to bardzo miłe, że masz czas na pisanie postów na forum a nie masz czasu na maila do mnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Do agg IP: 81.185.88.* 11.01.05, 22:05 Zadajac podstawowe pytanie: komu zamachy z 9 wrzesnia przyniosly najwiecej pozytku trudno oprzec sie wrazeniu, ze byl to wlasnie Wasz Prezydent Bush. Pozycje w spoleczenstwie amerykanskim jaka ma obecnie (wygrane wybory prezydenckie pomimo licznych klamstw) osiagnal wykorzystujac wydarzenia z 9 wrzesnia by zbudowac swoj obraz medialny w taki sposob, by podobal sie przecietnym Amerykanom. Przecietnym znaczy tym, ktorych nie interesuje nic wiecej jak czubek wlasnego nosa i fakt ze Prezydent to "fajny facet", bo sie nikogo nie boi i wysyla wlasnych zolnierzy by gineli w imie jego klamstw. Do tego nie potrzeba filmu tylko troche wyobrazni, ale tej przecietnemu Amerykaninowi brakuje (sadzac z Twojej wypowiedzi).Stad film Moora ktorego zreszta nie widzialem wywolal tyle krzyku w Ameryce. Pozostaja fakty przedstawione w filmie prawdziwosci ktorych nikt nie kwestionowal. Ostatnie doniesienia o udziale CIA w zamachach (poprzez biernosc wobec posiadanych informacj) potwierdzalyby ta teze. Bo "stac za zamachami" to rowniez, w wypadku Prezydenta Stanow Zjednoczonych, nie zrobic nic bu nim przeciwdzialac, wiedzac ile korzysci politycznych bedzie mozna przy okazji osiagnac: to jest wlasnie teza na ktora znajduje sie coraz wiecej argumentow w dzialaniach administracji Busha sprzed 9 wrzesnia. Tylko tym mozna wytlumaczyc awanturnicza wojne w Iraku: bedzie sie podobac przecietnym Amerykanom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralphie01 Re: Do agg/europejczyka IP: 170.74.18.* 11.01.05, 23:01 urojenia... serio... nie wiem jak kraj madrych/inteligentych/ ludzi moze tak slabo sobie radzic... ale coz... byles tutaj? widziales? zyles? a glupoty gadasz... bush nie wygral przez irak, i nie przegral takze. jest o wiele wiecej innych rzeczy. ale skoro nie umiesz zobaczyc tego, to kogo to jest wina? od ekonomiki, spraw socjalnych, po ochrone panstwa. kazdy normalnie myslacy czlowiek wybierze kierunek republikanski. chyba ze wierzy w to co jest w polsce, czy sie stoi czy sie lezy, to i tak sie nalezy---wtedy idziesz glosowac na demokratow. proste, jasne. a ile tych zolnierzy zginelo w iraku? 1000? 1200? srednio 3-4 osoby gina na dzien w nyc. wiec o co tak naprawde chodzi? tak upierdliwie te klamstwa busha pamietasz, a ktory polityk nie klamie? kwasnieski? ktory? a skoro tak w iraku dobrze bylo, to czego nie przeniesiesz sie do sasiedniego iranu i zaczniesz z tamtad swoje poglady wyglaszac? Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Do agg 12.01.05, 10:05 > Zadajac podstawowe pytanie: komu zamachy z 9 wrzesnia przyniosly najwiecej > pozytku trudno oprzec sie wrazeniu, ze byl to wlasnie Wasz Prezydent Bush. W takim razie I wojnę światową wywołała Polska ponieważ to ona odzyskała w jej wyniku niepodłegłość. II wojnę rozpętali Żydzi ponieważ powstał Izrael. > Pozycje w spoleczenstwie amerykanskim jaka ma obecnie (wygrane wybory > prezydenckie pomimo licznych klamstw) Ale te kłamstwa są tajemnicą publiczną. > osiagnal wykorzystujac wydarzenia z 9 > wrzesnia by zbudowac swoj obraz medialny w taki sposob, by podobal sie > przecietnym Amerykanom. Bardzo absurdalny pogład. Równie dobrze możesz napisać że podmioty gospdoarcze specjalnie urządzają akce promocyjną aby sprzedawać swoje produkty. ).Stad film Moora ktorego > zreszta nie widzialem wywolal tyle krzyku w Ameryce. > Pozostaja fakty przedstawione w filmie prawdziwosci ktorych nikt nie > kwestionowal. To absurd że nie ogłądałeś firmu a wypowiadasz się na jego temat. Potwierdza to tylko moję pogładu. Lewica po prostu ma swoje pogłady tak jak prawica. Nie potrzeba ogładać filmu bo ten nie ma żadnego znaczenia. Ten film nie podaje kłamst. On podaje fałszywą i nachalną interpretacje tych faktów. Np. zdaniem Moora terroryzmu jak zjawiska grożącego Ameryce nie ma wogóle i Bush wie o tym. Równie dobrze można twierdzić ze w świecie arabskim nie ma extremizmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Re: Moore i Bush jr IP: 81.185.88.* 11.01.05, 21:40 "Moze wiec epoka bushyzmu skonczy sie zanim Stany zbankrutuja w wyniku polityki Busha "pozycz i wydaj", a w Iraku zostana zywi ludzie, a nie zostana wybici w wyniku demokratyzujacych bombardowan." Problem polega na tym, ze dlugi amerykanskie, z racji pozycji dolara w handlu miedzynarodowym placi caly swiat.Innymi slowy beficyt budzetowy i handlowy Stanow Zjednoczonych jest splacany przez caly swiat. Znaczy sie, ze na dobrobyt w Stanach Zjednoczonych placimy my wszyscy. Cieszyc sie nalezy i chyba Amerykanie zdaja sobie z tego sprawe, ze bliski jest jednak koniec dominacji dolara.Powolne wejscie na rynek euros spowoduje, ze niedlugo Amerykanie beda zmuszeni pracowac sami na siebie a nie jak dotychczas korzystac z uprzywilejowanej pozycji zdobytej po II WS. W Iraku zas prawdopodobnie bedzie demokracja, ale nie bedzie Irakijczykow dzieki trwajacej obecnie wojnie domowej, w ktorej Amerykanie uczestnictwo, ze strachu o o zycie wlasnych zolnierzy, ograniczyli do bombardowanie cywilnych obiektow w poszukiwaniu powstancow Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Moore i Bush jr 12.01.05, 12:49 > Problem polega na tym, ze dlugi amerykanskie, z racji pozycji dolara w handlu > miedzynarodowym placi caly swiat.Innymi slowy beficyt budzetowy i handlowy > Stanow Zjednoczonych jest splacany przez caly swiat. > Znaczy sie, ze na dobrobyt w Stanach Zjednoczonych placimy my wszyscy. Kapitalna myśl. A wiec jesli ameryka ma deficyt to ma dobrobyt, podczas gdy jej deficyt to nadwyżka np. dla Chin, Japonii, UE która jak rozumiem powoduje ich biednienie. Koleś ty zasługujesz na nobla z enonomii!!!!!:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes_z_USA Re: usa IP: *.proxy.aol.com 10.01.05, 20:27 Arnold, jak mozna byc takim tepym i to w dodatku cwiercinteligentem? Chyba nie wierzysz w to co piszesz, a tak na marginesie to ten pier.....y spasiony wieprz Micheal Moore ma tak antyamerykanskie poglady ze sie jeszcze dziwie ze on mieszka w USA i jeszcze kocha te paskudne obrzydliwe bushowskie dolary. Szkoda ze matka jego nie zdecydowala sie usunac ciazy w pore. To najglosniejsze bydle w USA. W tym filmie jego nie ma ani okrucha prawdy. Ciekawy jestem jego kariery filmowej gdyby to byl np. film o czekiscie Putinie. Jak zareagowalaby na to Rosja? Dzieki Bogu President BUSH jest nadal w Bialym Domu, bo przyzwoita wiekszosc Amerykanow glosowala na niego wlasnie na zlosc glupiej i zadufanej w sobie Europie..............oraz wieprzowi Michealowi Moore!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: usa IP: *.noname.net.icm.edu.pl 11.01.05, 14:39 > Dzieki Bogu President BUSH jest nadal w Bialym Domu, bo przyzwoita > wiekszosc Amerykanow glosowala na niego Kto Ci kazał wierzyć w te brednie? Zastanów się chwilę, albo lepiej poproś kogoś o pomoc (chociaż tam za oceanem może być ciężko ze znalezieniem kogoś myślącego): ile osób mieszka w USA, ile z tej liczby to połowa, a ile osób głosowało na Busha? Albo w ten sposób: ile wyniosła frekwencja i jaką przewagą wygrał Bush? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joris Re: usa IP: *.dsl.support.nl 11.01.05, 14:54 Polactwo za to mysli i po uszy w gnoju siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: usa IP: *.noname.net.icm.edu.pl 11.01.05, 15:07 > Polactwo za to mysli i po uszy w gnoju siedzi. Jak można przeczytać, nie myśli. Na szczęście to najgorsze zawszone polactwo opuszcza ten kraj i pędzi do amerykańskiego motłochu. A po drodze chyba i do Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralphie01 Re: usa IP: 170.74.18.* 11.01.05, 20:38 dziwne... ale wiekszosc ludzi z usa widzi inna ameryke... ludzie z polski widza inna ameryke... ciekawe czy jakis sociolog mi na to odpowie na forum... trzeba zyc aby zrozumiec... a tak z daleka to kazdy madry... a ktory prezydent usa nie byl uwiklany w jakies wojny??? clinton? zrownal jugoslawie... ale nie widze jakiegos szumu wokol tego... lista dluga... kazdy chcial wolny kraj w polsce, ale ciagle zyje sie propaganda.... material do przemyslen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: usa IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 13.01.05, 15:13 każdemu prezydentowi USA można coś zarzucić. jednym tylko więcej, innym mniej. bez znaczenia, czy są demokratami, czy republikanami. i tak działają zawsze tak, żeby pokazać, że świat poza USA nie istnieje... a to nie może się nikomu (poza tępakom współobywatelom tych prezydentów) podobać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: usa IP: *.leom.ec-lyon.fr 11.01.05, 19:44 W zasadzie moglbym bez trudu udowodnic, ze podobnie jak twoj idol G.W.B., bezczelnie klamiesz. Ale nie bede sobie zadawal trudu i powiem ci krotko i na twoim poziomie: wyp...alaj glupkowaty polaczku z europejskich portali, bo tu i tak nikt sie nie nabierze na twoja propagande. A jak tak kochasz swojego idola, to wal do Iraku. Dolacz do tych wszystkich kryminalistow z murzynskich gett, bo to glownie takie tepaki, ktore nic w zyciu nie potrafia osiagnac, poszly na te wojne. I to byl jeden z podstawowych podwodow, dla ktorych jankesi te wojne poparli - wyczyscic jankeskie miasta z kolorowych bandziorow, wysylajac ich pod arabskie kalasznikowy. A druga grupa dzielnych GIs, to takie jak ty glupkowate polaczki i inna swolocz z calego swiata, dla ktorych wojsko to jedyna szansa zostania w USA. Taka sama swolocz, jak ta ktora sluzy w Legii Cudzoziemskiej. Ot i cala prawda o "amerykanskim patriotyzmie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralphie Re: usa IP: 170.74.18.* 10.01.05, 20:57 no coz... zadam kilka pytan retorycznych co do wyborow w usa: wolalbys aby dziecko wychowywane bylo przez dwoch tatusiow/mamusie czy moze sam byles wychowywany przez dwoch tatusiow? gospodarka: wieksze podatki czy moze wolny rynek? podatki: wieksze czy mniejsze? wiec wybor naprawde nie jest nawet wyborem. ale jak ktos madrzejszy powiedzial, trzeba zobaczyc, aby wiedziec o czym sie mowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark renton Re: usa IP: 213.17.194.* 11.01.05, 14:01 wpłynął misiu wpłynął, na szczęście.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rx409 Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.pjwstk.edu.pl 10.01.05, 13:39 Filmow takich ludzi jak Moore nie komentuje sie tak jak nie powinno sie komentowac wypowiedzi takich ludzi jak Lepper. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: 195.205.158.* 12.01.05, 00:09 ...pięknie i tak prosto powiedziane. Cieplutkiego dwa tysiące piątego życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
thallo Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki 10.01.05, 13:52 Ciekawe kto go w takim razie wybrał na prezydenta? Wybory były wszak po premierze filmu! Pshaw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak77 Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: 81.15.189.* 10.01.05, 15:27 thallo napisała: > Ciekawe kto go w takim razie wybrał na prezydenta? Wybory były wszak po > premierze filmu! Pshaw! nie zapominaj , że nie ważne kto głosuje ... ważne kto liczy głosy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak77 jednak nie jest tak źle z tymi hamerykanami IP: *.dami / 213.76.164.* 10.01.05, 15:24 jednak nie jest tak źle z tymi hamerykanami , skoro uznali farenhaita za najlepszy film ... zgadzam się w 100% z tym wyborem pasji nie oglądałem , bo nie jestem sadomaso... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sram na to oprah i jej grube kolezanki IP: *.client.comcast.net 11.01.05, 08:10 to nagroda idiotow dla idiotow. normalni ludzie maja plebiscyty w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 to się nazywa konsekwencja: obejrzeć film i wybrać 10.01.05, 15:28 znowu Busha. Brawo Amerykanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerry Co to znowu za lewackie nagrody? IP: *.nc.us.ibm.com 10.01.05, 15:50 Mieszkam w USA i nic nie slyszalem o "Nagrody People's Choice". Zapewne jakas lewacka propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak77 Re: Co to znowu za kałboy'ska bezmyślność IP: *.dami / 213.76.164.* 11.01.05, 01:36 Gość portalu: Gerry napisał(a): > Mieszkam w USA i nic nie slyszalem o "Nagrody People's Choice". Zapewne jakas > lewacka propaganda skoro mieszkasz w usa to nie dziw sie, że nie słyszałeś o tej nagrodzie, bo tam słyszysz tylko co chcą abyś usłyszał ... zapewne nie słyszysz też o izraelskich wojskach w palestynie , a jedynie o palestyńskich zamachowcach w izraelu ... pyerdole wszystkich proamerykańskich zyebów z tego forum , spyeprzać hooje do hameryki (jak was jeszcze tam niema) , jak nie macie wizy to kurna przez meksyk. pyepszyć wszystkich polańskich kałboy'sów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Docent AK 77 weź sobie AK- 47 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:22 I się zastrzel byle szybko, świat będzie lepszy. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Co to znowu za lewackie nagrody? IP: 24.36.218.* 11.01.05, 22:25 Pierd... lisz albo mieszkasz w mysikiszkach a nie w stanach... w niedziele CBS to pokazywala o 21-szej Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Aleee wobor :) 10.01.05, 15:52 Jeden "tytlul" lepszy od drugiego - "Fahrenheit", "Pazja", "Troja", "Ja, robot" - same wiekopomne dziala hehehe. Boze, alez gnioty... Yhhhh. To chyba bardzo dobry przyklad, ze plebiscytow tego typu nie powinno sie w zasadzie przeprowadzac li tylko droga internetowa, bo pozniej tylko wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as31 Ale bredzą...Ale: ile głosów w sumie oddano?Kto to IP: 194.181.190.* 10.01.05, 15:57 sprawdzał ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.ummhc.org / *.ummhc.org 10.01.05, 16:19 Moore tlusta swinia i klamie jak wszystkielewaki. Zrobil typowo propagandowy i klamliwy film i w zasadzie pomogl Buszowi wygrac wybory poniewaz wiekszosc Amerykanow wykazuje duzo zdrowego rozsadku i nie daje sie nabrac na tania propagade, w przeciwienstwie do Europejczykow ktorzy latwo ulegaja propagandowej manipulacji czego dowodem jest nazim , komunizm no i teraz irracjonalny antyamerykanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur Moore to manipulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:09 a film to zwykla propagandowka dla pod malo myslaca publiczke mozna by ten film wypunktowac tylko po sie w tym taplac ? :) Wezmy z brzegu (!) sprawe tego straznika patrolujacego bezludne wybrzeze w Oregonie na odcinku 100 km. 1)Ten straznik stwierdza w pewnym momencie " Mozna by tu niezle narozrabiac " Czyli co ? Wysadzic wydmy w powietrze ? Czemu Moore nie pyta konkretnie co tu sie moze tak naprawde stać ? Bo nic sie nie moze stac tak naprawde, to tylko czysta manipulacja. Otoz jest to straznik stanowy - wiec kto decyduje ilu straznikow stanowych patroluje te wybrzeze - administracja Busza czy administracja stanu Oregon ??? Wiec czemu zarzut kierowany jest do administracji Busza ? Przeciez wiadomo ze stany w USA maja badzo duza autonomie. 2)Moore wymienia (w zabawny wedlug siebie sposob - prezentujac przebitki starych zdjec na tle nazw kraju )sojusznikow Busza w wojnie z Irakiem, zapomina oczywiscie o Wielkiej Brytanii (bo wiedza Amerykanow o Wielkiej Brytanii jest juz spora i glupie przebitki zdjeciowe okazalyby sie nieskuteczne). A o Afganistanie mowi jakoby oni nie posiadali zadnej armii i po chwili dodaje , jednak maja armie "naszą" (amerykańską). O Islandii i Rumunii w USA malo kto posiada wiedze wiec mozna je zobrazowac jako kraje zacofane i prymitywne. A Holandie przedstawic jako kraj cpunow. Tak to sie bawi pan Moore - ma do tego prawo, tak jak i ja mam prawo ocenic jego prymitywne i pozornie smieszne sztuczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indianin_ak77 cia, nasa i broń masowego rażenia ... IP: *.dami / 213.76.164.* 11.01.05, 01:45 Gość portalu: Gbur - a jak wyjaśnisz te 12 rządowych samolotów , które 13.11 ewakuowały cała rodzinę bin ladena z usa , w czasie gdy wstrzymano wszystkie loty na około dwa tygodnie? i czy wypada rodzinie busha robić interesy z rodziną bin ladena? dobry film, ktoś mówił, że był na seansie w usa i "pół kina" płakało ze wzruszenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gbur obejrzyj sobie film jeszcze raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 02:04 jestes najlepszym przykladem na manipulacje Moora gdyz wywnioskowales z tego filmu jakoby Bin Ladenowie wylecieli z USA wtedy kiedy byl zakaz lotow. Tam jest taka scena i glos mowiacy : "Nikt nie mogl wtedy latac" "Bo kto chcialby latac samolotami w tym okresie ?" "nikt, oprocz Ben Ladenow" i pozazuje nam Moore zdjecie odlatujacego samolotu. Moore nie podaje kiedy odwolano zakaz lotow, mowi tylko "po 11 wstrzymano loty na kilka dni" Tak naprawde odwolano ten zakaz 13 (latwo to sprawdzic) - a Bina ladenowie odlecieli po 13 - sam Moore o tym mowi kilka kadrow dalej. To przyklad manipulacji widzem - wiekszosc odebrala (tak jak ty) ze Bin Ladenowie wylecieli kiedy byl zakaz lotow. Gdyby Moore podal date kiedy odwolano zakaz nikt by tak tego nie odebral - ale jej nie podal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thomas Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 10.01.05, 21:21 Wszyscy jadą z Busha że przgłup,idiota wala dziwiami i oknami na Fahrenhit 9/11.Ale mimo wszystko wygrywa wybory prezydenckie z palcem w nosie. To daje do myślenia i jest najlepszą odpowiedzią dla twórcy tego filmu "dokumentalnego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak77 Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.dami / 213.76.164.* 11.01.05, 01:51 Gość portalu: thomas napisał(a): > Wszyscy jadą z Busha że przgłup,idiota wala dziwiami i oknami na Fahrenhit > 9/11.Ale mimo wszystko wygrywa wybory prezydenckie z palcem w nosie. To daje do myślenia i jest najlepszą odpowiedzią dla twórcy tego filmu "dokumentalnego" z palcem w nosie? moim zdanie z marchewką w swojej i twojej (thomas i kałboyz ska) dupie film jest "manipulantem" , i dobrze, ale gdyby były tam jakieś kłamstwa to moore już dawno by nieźle beknął. pyerdole wszystkich prohamerykańskich kałboyzów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjerzy Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.01.05, 05:20 A może kolego ak77, przekonasz tego wybitnego reżysera aby nakręcił film o Twoich dokonaniach seksualnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tse-tse Wyniki wyborow nie potwierdzaja tej tezy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: 216.223.64.* 10.01.05, 21:50 Zeby jeszcze Amerykanin mogl zrozumiec o czym jest film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.fnj1.hawkcommunications.com 11.01.05, 06:18 Anty amerikanski, antypatriotyczny. Skoncentrawany na anty a nie an "pro". Destrukcyjny. Liberalowie nigdy nie kochali historii. Bo jakze mogli kochac jesli maja swoje zdrodla w komunizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewusiaUSA A wiecie jak wygladalo glosowanie ???? Na komucha IP: *.client.comcast.net 11.01.05, 07:56 Na komucha grubasa mozna bylo glosowac po kilkanscie razy z tego samego komputera ale na Pasje Gibsona niestety tylko raz. A jak myslicie kto tak to ustawil ? Znamy te metody komuchow z przeszlosci. Zgroza dokad ta Ameryka zmierza !!! Tylko naiwni Amerykanie nie wiedza co to rzady komuny przez lata. Moze sie dowiedza jak tak dalej pojdzie. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Czy nie ma specjalnego filtra, ... IP: *.noname.net.icm.edu.pl 11.01.05, 14:57 ... który by nie dopuszczał buszołomów na forum??? Ta choroba jakoś niebezpiecznie się rozszerza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralphie01 Re: Czy nie ma specjalnego filtra, ... IP: 170.74.18.* 11.01.05, 20:44 a ja mysle, ze Ty nie wiesz o czym piszesz... jeden sensowny przyklad dlaczego glosowac na kerrego? jeden prosze, tylko dobrze uzasadniony a nie wyssane z palca bzdury w stylu moore'a. ketchup tez sprzedawany w arabi, to znaczy ze heinz pomaga arabi? ---tylko bez takich aluzji. jasno, czysto, z kazdego punktu. czy to ekonomicznego---wole wyzsze podatki, spolecznego---wole dwoch tatusiow, panstwa---prezydent ktory sie nie boi europy, i wtedy pogadamy. bo takie klepania na oslep, to dalo 100,000 nietykalnych w polsce... czysty przyklad polskiej korupcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat do ralphiego01 IP: 81.185.88.* 12.01.05, 00:09 Kazdy lepszy od swiatowego awanturnika ktory nie wie co robi, a jak juz robi to tak, ze gorzej zrobic nie mozna. Kiedys sie mowilo: Wspaniale To Ameryka. Teraz sie mowi Spiepszyles jak w Ameryce !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralphie01 Re: do ralphiego01 IP: *.proxy.aol.com 12.01.05, 04:32 wiesz... chyba, ze nie mialbym nad czym sie zastanawiac niz nad tym co sie mowi o ameryce... szkoda, ze nie przytoczysz ni slowa o tym co mowi sie o polakach poza granicami polski... chyba, ze chesz przeczytac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: Czy nie ma specjalnego filtra, ... IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 13.01.05, 15:20 > a ja mysle, ze Ty nie wiesz o czym piszesz... jeden sensowny przyklad dlaczego glosowac na kerrego? a ja myślę, że to Ty nie wiesz, o czym ja piszę... przecież nigdzie nie agitowałem za Kerrym... > jeden sensowny przyklad dlaczego glosowac na kerrego? ale mimo wszystko - proszę bardzo: żadnej wojny w przeciwieństwie do Busha nie wywołał. Hitler największe poparcie społeczne też miał wkrótce po wywołaniu wojny. > spolecznego---wole dwoch tatusiow a już myślałem, że wśród osób popierających Busha są jacyś rozsądni osobnicy. a nie tylko sami homofobi, widzący wszystko i wszystkich w czerwonych barwach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: Czy nie ma specjalnego filtra, ... IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 14.01.05, 08:50 > jeden sensowny przyklad dlaczego > glosowac na kerrego? jasno, czysto, z kazdego > punktu. czy to ekonomicznego---wole wyzsze podatki nie słyszałeś chyba o dylemacie rikardiańskim (zwanym też równoważnością rikardiańską). jest to pytanie: jak państwo ma znaleźć dodatkowe pieniądze na swoje wydatki. czy podnosząc podatki, czy zadłużając się. odpowiedź jest prosta: nie ma to żadnego znaczenia - jeśli państwo się zadłuży, to kiedyś i tak dług ten będzie musiało spłacić. ponownie zadłużając się (co w pewnym momencie staje się bardzo niebezpieczne, skończyć się mogą też chętni do udzielenia pożyczki), albo podnosząc podatki. stąd określenie równoważność. co robi Bush z budżetem, wszyscy wiemy, dlaczego - też. (wyjątkowym ciemniakom wyjaśniam, że USA mają obecnie najwyższy chyba w swej historii deficyt budżetowy, co związane jest z wojną w Iraku: wcześniej USA na wojnach się dorabiały (poza Wietnamem), teraz tylko tracą). Bush gdyby nie był wyjątkowym Debilju, to pomyślałbym, że postępuje zgodnie z maksymą Ludwika XIV (ale on na pewno o nim nie słyszał...) "Po mnie choćby zgliszcza". w każdym razie pozostawi po sobie wielkie i głębokie morze szamba, które kiedyś ktoś będzie musiał posprzątać. a czy to będzie demokrata, czy republikanin, to na szczęście już nie moje zmartwienie. mam nadzieję też, że Europa będzie dostatecznie silna, by nasza gospodarka nie ucierpiała zanadto z powodu kłopotów amerykańskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)) Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: 62.69.200.* 11.01.05, 20:57 Hm... ojcem liberalizmu jest Adam Smith, ktory tworzyl swoje dziela - jak Marksa i Engelsa rodzice nie mogli planowac!!!!!!!!! trudno miec swoje zrodla w czyms, co nie istnieje :-)))) moze czas do szkoly, zanim sie cos napisze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gowno warte a ja wyszlem po 15 minutach IP: *.client.comcast.net 11.01.05, 08:06 ta wykrecona propaganda jest glupsza nie prlu.zachwyt pijanych lewakow wiecznie zywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faktotum Re: a ja wyszlem po 15 minutach IP: *.telkab.pl 11.01.05, 09:02 jak "wyszleś" po 15 minutach tzn. że film jest genialny - sam wywala idiotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. A ja wogole nie poszedlem, po co, lewicowcow IP: *.cpc.uea.ac.uk 11.01.05, 10:57 oplacac? To jedna wielka propaganda, jak za Hilteryzmu czy Stalinizmu. Zal forsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerykanin Samokrytyka:WYSZLES.. bos glopi. IP: *.archidiom.com.au 12.01.05, 00:17 Kolejny Kumpel busia. Wiedza sie go nie ima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sram na was spadaj ortograficzny cw..u IP: *.client.comcast.net 12.01.05, 06:20 kazdy polaczek za najwieksze osiagniecie uwaza mozliwosc poprawiania ortografii. banda pedalow komunistycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies was jebal mowi sie poszlo nie poszedlo IP: *.client.comcast.net 12.01.05, 06:24 mowi sie wyszlo nie wyszedlo. cos poszlo nie poszedlo. ktos poszedl nie poszedel. kkos wyszedl, nie wyszedel. on wyszedl, ja wyszlem oni wyszli. czy oni wyszedli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Radykalno-lewicowy film wygrywa, to albo manipulac IP: *.cpc.uea.ac.uk 11.01.05, 10:55 ja, albo samych radykalnych lewicowcow do glosowania dopuszczali. Moore powinien zyc w III Rzeszy, wsrod swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb skoro tak ten film lubia, to czemu bush jest nadal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:13 prezydentem? Odpowiedz Link Zgłoś
cptniamo w miasteczku South Park wręczono nagrody 11.01.05, 15:03 "Odbierając nagrodę na gali w Los Angeles Michael Moore zadedykował ją rodzicom, których dzieci pełnią służbę w Iraku." co? Dzieci pełnią służbę w Iraku? Departament "pedofilia", czy co? "Wyróżnienie traktuję jako zachętę do tego, żeby kręcić więcej filmów takich, jak "Fahrenheit 9/11" - wyznał reżyser." Litości... To brzmi jak żywcem wzięte z South Parku... Litości, po wtóre... Ja już nie chcę żadnego amerykańskiego paradokumentu czy, jak kto woli, kryptoagitki. I jeszcze jedno: cudowne sprzężenie zwrotne. Ludzie używający internetu czytają na komercyjnych stronach teksty o filmach, widzą ich reklamy, więc idą do kina właśnie na te filmy. Nie zobaczywszy innych decydują, że te nieliczne obejrzane filmy są najlepsze. Gazeta to przedrukowuje. Wszystko w porządku, tyle że nagrody nie niosą już ze sobą żadnej treści. Odpowiedz Link Zgłoś
szymonsilny Na szczęście każdy może oglądac takie filmy, jakie 11.01.05, 17:30 ...chce. Wiadomo, ze wybrali Fahrenheita, bo człowiek ma naturalna tendencję, by kpić z tych, do których nie może się zblizyć. Dobrze, ze Bush wygrał te wybory, na pohybel komunistom i pseudointelektualistom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DURSZLAK Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: 217.152.182.* 12.01.05, 07:44 sZMATA,CHALA I PROPAGANTA OT CO. tYLKO NIE PROBOJCIE PSUEDOKULTORALI ROBACZKI SZMATLAWEJ PROPAGANDY. cHYBA LEPSZ BY BYLA O STALINIE !!! O TYM ULUBIONYM TO NIEPRAWDA - BUJDA Odpowiedz Link Zgłoś
msjunior Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki 12.01.05, 08:53 A patrząc na wybory prezydenckie w USA nigdy bem nie powiedział, że to ulubiony film Amerykanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicagowiak [...] IP: *.client.comcast.net 15.01.05, 06:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosha Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:09 Najbardziej podobał mi się motyw z zaciąganiem do wojska dzieci kongresmenów miodzio :) a tak to: Nie Bushujmy w Iraku kiedyś takie fajne hasło słyszałam...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 17.01.05, 17:42 > Choc swoja > droga tez nie cierpie Busha za napad na Irak. Ruscy tez nas "wyzwolili". to czemu się czepiasz Moore'a? poza tym jego film powstał jeszcze chyba zanim rozpoczęły się prawybory Demokratów... był antyBushowski, a nie pro-Kerry... > powinien startowac w kategorii filmow dokumentalnych. poza tym, to czy masz ze sobą jakiś problem? powyższe zdanie brzmi, jakbyś traktował określenie "film dokumentalny" jako pejoratywne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicagowiak Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.client.comcast.net 18.01.05, 03:56 Oczywiscie ze, tak uwazam i wcale sie tago nie wstydze. Daruj sobie wymadrzanie sie. De gustibus non disputandum est. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatzech Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 18.01.05, 10:33 Nie wymądrzam się... Postaram się też nie czepiać się gustów :-) ... Ja po prostu należę do kategorii osób, która z przyjemnością ogląda filmy dokumentalne, zwłaszcza (a nawet prawie wyłącznie) zrealizowane przez BBC... Filmy dokumentalne przedstawiają znacznie szerszy obraz tego, co skrótowo i pobieżnie prezentują serwisy informacyjne w TV. Można dzięki nim wyrobić sobie na pewne sprawy pełniejszą i bardziej sprawiedliwą opinię... Oczywiście jest różnica pomiędzy filmami Moore'a, które po prostu mają za cel dowieść pewnej tezy, a wspomnianymi już przeze mnie dokumentami z BBC... Poza tym, są filmy dokumentalne o walorach kina artystycznego, gdzie właściwie ta granica się zaciera (np. słynny cykl "...qatsi" Goddfreya Reggio), czy też realizowane przez znanych reżyserów (świetne robi moim zdaniem Werner Herzog)... O filmach przyrodniczych nie wspominam nawet :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leaaa Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: 62.79.53.* 18.01.05, 21:16 obiecałeś coś chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: "Fahrenheit 9/11" ulubionym filmem Ameryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 14:42 Nie tak dawno temu pewien śmieszny gruby facecik, niejaki Michael Moore, storpedował George`a W. Busha swoim dokumentem p.t. “Fahrenheit 9/11”. Większość mediów, w tym nasza Gazeta Wyborcza zarzuciła mu wtedy stronniczość, subiektywizm i manipulację faktami. Moi drodzy recenzenci filmowi, proponuję wam obejrzeć dokument “Outfoxed”, dotyczący potężnej amerykańskiej stacji telewizyjnej Fox News -a dowiecie się, co tak naprawdę oznacza termin “manipulacja faktami". Fox News to potężny, 24-godzinny serwis dziennikarski - jeden z najbardziej liczących się w Stanach Zjednoczonych, a więc jednocześnie na naszej planecie. Należy on do Ruperta Murdocha - właściciela stu kanałów telewizji kablowej, czterdziestu sieci telewizji satelitarnej, stu siedemdziesięciu gazet, czterdziestu wydawnictw książkowych i jednego studia filmowego. Cóż, Rupert Murdoch jest tylko człowiekiem i jak każdy człowiek ma swoje poglądy polityczne oraz przyjaciół. Ma też swoją wizję świata - a niewielu ludzi na całym globie ma takie możliwości jej urzeczywistniania jak on. Idealne do tego narzędzie to Fox News. Pitbull dokumentu O Robercie Greenwaldzie, reżyserze “Outfoxed” serwis filmowy Rotten Tomatoes napisał trochę przesadnie : “Jeśli Michael Moore to szczekający piesek, Robert Greenwald to pitbull”. Trudno jest nie doceniać autora książki “Głupi biali ludzie”, ale jest w tym trochę racji. Greenwald w swoich dokumentach zagląda pod powierzchnię sterowania opinią publiczną oraz kreowania obrazu medialnego w Stanach Zjednoczonych. Duże poruszenie wywołały już jego poprzednie dokumenty. “Uncovered”, ujawniał niedomówienia, jakie stały za interwencją USA w Iraku oraz jej propagandą w mediach. “Unprecedented” skupił się na niesławnych wyborach prezydenckich w 2000 roku oraz "prawdzie" o kulisach wygranej George`a W. Busha. “Outfoxed" zahacza również o te tematy, ale skupia się na nich z perspektywy jednej z największych medialnych maszyn Ameryki - telewizji Fox News. Idea dokumentu według Greenwalda jest zupełnie inna niż w przypadku Moore`a - zamiast bezpośrednich interwencji autora i jego narracji mamy kameralny i skromny w środkach wyrazu film, złożony z wypowiedzi aktywistów medialnych, byłych pracowników Foxa oraz, przede wszystkim, fragmentów programu stacji. Jak mówi sam Greenwald : “Outfoxed to film o tym, co dzieje się w przypadku, gdy mamy absolutną kontrolę medialną(...). Chcieliśmy opowiedzieć historię, która nie była opowiedziana przedtem w filmie, używając ich własnych słów i obrazów.” Ta forma wymagała długiej, żmudnej i niezbyt przyjemnej pracy. Na swojej stronie internetowej realizatorzy “Outfoxed” piszą, że podczas pracy nad filmem musieli obejrzeć około kilku tysięcy godzin materiałów z Fox News. Nie jesteś prawdziwym Amerykaninem Kierownictwo Fox News nie kryje swych republikańsko-konserwatywnych sympatii. Probushowską agitką tryska zarówno talk-show bezczelnego Billa O`Reilly, jak i zwykłe, typowe newsy z kampanii prezydenckiej. Negatywny wizerunek Johna Kerry`ego można ugruntować nawet, pisząc o jego jednodniowym pobycie na nartach. Tymczasem O`Reilly, agresywny, bardzo lubiący używać w stosunku do swoich gości stwierdzenia “zamknij się”, publicznie obraża w swoim programie chłopaka, którego ojciec zginął w zamachu na World Trade Center. Czerwony ze wściekłości O`Reilly nawrzeszczał na niego, gdy ten na wstępie programu przypomniał o pieniądzach, jakie Ameryka przekazała Talibom w czasie wojny w Afganistanie. W odpowiedzi usłyszał, że nie jest prawdziwym Amerykaninem, a jego ojciec, gdyby żył, byłby bardzo niezadowolony z tego, co on robi. Być może O`Reilly nie oglądał trzeciej części "Rambo", w której Sylvester Stallone gna przez pustynię na wierzchowcach z dzielnymi wojami z Al-Kaidy. Za jego poważne filmowe zapóźnienie zapłacił rozmówca, który podczas picia kawy w holu podczas przerwy zdjęciowej został grzecznie poproszony przez obsługę o wyjście - bali się, że wściekły O`Reilly może go najzwyczajniej w świecie pobić. Totalna inwigilacja W dokumencie wypowiadają się byli pracownicy Foxa. Niektórzy nie chcą ujawniać swoich twarzy, słychać tylko dobiegające z taśmy ich zmodulowane głosy. Mówią o permanentnej inwigilacji i kontroli nad tym, co robili. Szef redakcji John Moody każdego dnia wysyłał do ekipy realizującej programy krótkie notki, w których opisywał sposób interpretacji newsów z agencji prasowych oraz klucz do selekcji faktów danego dnia. Ludzie niestosujący się do jego zaleceń musieli liczyć się z poważnymi konsekwencjami. Każde wydarzenie musiało być przedstawione w taki, a nie inny sposób. W stacji dochodziło do absurdów - Fox dostał zalecenie, aby odbudowę Iraku pokazywać tylko w pozytywnym kontekście, przez pryzmat radości Irakijczyków. Krótki reportaż o paru młodych Irakijczykach, którzy testują możliwości swoich samochodów i sprzętu nagłaśniającego jeżdżąc po małym placu i ciesząc się, że “teraz mogą to robić, a za Saddama było to zabronione”, mógł u widza wywołać jedynie uśmiech politowania. Fox News dba też o interesy Partii Republikańskiej w inny sposób - po 11 września serwis był jednym z bardziej odpowiedzialnych za nakręcanie spirali strachu i, w konsekwencji, ograniczanie swobód obywatelskich w Stanach Zjednoczonych. To na Fox leciał m.in. słynny spot reklamowy, w którym grobowy głos z offu mówił: “Stanięcie twarzą w twarz z zamachowcem samobójcą na pewno Ci się nie przydarzy. Myślisz tak? Jesteś w poważnym błędzie”. Należy dodać jeszcze kolejny ciekawy fakt - jeden z występujących w filmie medioznawców po długiej analizie większości emitowanych w Fox News talk-shows stwierdził, że 75% różnych gości reprezentowało opcję konserwatywno - republikańską, a tylko 25% demokratyczną. I gdzie tu mowa o obiektywizmie? Promyk nadziei “Outfoxed” to dopiero początek przetaczającej się przez Stany Zjednoczone fali demaskatorskiego dokumentu. Ta forma wypowiedzi artystycznej może w przyszłości stać się jednym z dominujących czynników kształtowania się opinii publicznej w Stanach. Problem tkwi jednak w pytaniu, czy takie filmy jak “Outfoxed” mogą coś naprawdę zmienić? Film pokazuje nagą prawdę o mechanizmach sterujących tym telewizyjnym gigantem, ale nie daje żadnych poważnych recept na zmianę tego systemu. Wypowiadane pod koniec filmu słowa różnych działaczy obywatelskich oraz medioznawców o zwiększeniu świadomości społecznej oraz kontroli, którą mieliby obywatele nad rzetelnością i neutralnością mediów, brzmią niczym pobożne życzenia. Jeszcze smutniejsze są pokazane pod koniec migawki z niemrawych demonstracji grupek studentów, przechadzających się z kartkami, na których widnieją nabazgrane flamastrami napisy “Free media”. Czy nadejście świata bez korporacji medialnych i ich zunifikowanej wizji rzeczywistości jest jeszcze możliwe? “Outfoxed” nie daje na to jednoznacznej, pozytywnej odpowiedzi. Vincent Vega Za Indymedia.pl 06.12.2004 Odpowiedz Link Zgłoś