12.09.10, 19:04
nie udaje mi się czosnek ?
wydawałoby się nic prostszego niż powtykać ząbki czosnku do ziemi. gdy przychodzi pora zbiorów okazuje się, ze to co zaczęło kiełkować znikło, ewentualnie czasem wyciągnę coś co bardziej cebule przypomina niż czosnek. co robię źle ?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: dlaczego 12.09.10, 19:51
      ewidentnie wygląda mi to na niewłaściwe ząbki:chińszczyzna albo inna napromieniowana marketowa hołota czosnkowa.
      W tym roku zrobiłam eksperyment i kilku czosnkom nie obrywałam pędów z pąkami- po wyjęciu przypominały właśnie małe cebulki...
      Nic, poza tymi dwoma ewentualnościami nie przychodzi mi do głowy.
      Nawet biorąc pod uwagę niewłaściwą glebę, pogodę itp., jakieś główki, podzielne na ząbki, powinny jednak być.
      • leloop Re: dlaczego 12.09.10, 20:00
        no to cebula jest już wyjaśniona, będę pamiętać o tych kwiatkach :)
        wydawało mi się, ze sadziłam jakieś tubylcze odmiany a nie mutanty ale kto to wi ... :/
        kiedyś posadziłam czosnek od baby z rynku (takiej starowinki co to do ujemnej renty dorabia) i to samo ale wtedy było bardzo mokre lato, może wiec zgnił :/
        a my tak lubimy czoch :)
        • yoma Re: dlaczego 13.09.10, 12:24
          A ja doszłam z czochem do porozumienia

ja się umawiam, że nie będę od niego wymagać dorodnych główek, a on się umawia, że będzie strzegł róż przed robalami i produkował szczypior do jajecznicy. Działa. Główki mogę kupować na bazarku. Właśnie idę, bo mi do tagliatelle con funghi :P zabrakło.
          • lellapolella Re: dlaczego 13.09.10, 14:15
            ja znam super patent, sąsiadka mi sprzedała, wypróbowałam i się sprawdza... Przestałam korzystać, bo czosnek z tej metody się kiepsko przechowuje ale jak komuś zależy na bieżąco i do zapraw to voila:
            wsadzamy ząbki czosnku jesienią, dość płytko, przykrywamy zagon warstwą obornika, na to narzucamy warstwę liści, nie żałując.
            Rosną łby, nie główki:)
            • yoma Re: dlaczego 13.09.10, 15:29
              O.

Kompost zamiast obornika może być?
              • krista57 Re: dlaczego 13.09.10, 17:06
                Lella powiedz proszę kiedy i jak sie sadzi czosnek....ale dokładnie :)
                Obornika niet ,siedzi w dołach do róż.
                A mogą być bobki końskie?
                • yoma Re: dlaczego 13.09.10, 20:06
                  Bierze się główkę, rozdziela na ząbki i wtyka pojedynczo piętką do dołu. Teraz albo na wiosnę. Najlepiej takie od baby z targu, im bardziej zapyziały targ, tym lepiej. W żadnym wypadku nie chińskie.

Są jeszcze czosnki ozdobne. Moimi "Hair" się chwaliłam?
                  • leloop Re: dlaczego 13.09.10, 20:35
                    yoma napisała:
                    Moimi "Hair" się chwaliłam?

no, nie chwaliłaś się a przyznam szczerze, ze nie dojrzałam w ofertach tubylczych.
                    zamawiam cebulę po rozmnożeniu :)
                    • yoma Re: dlaczego 13.09.10, 22:53
                      No podobno takie ło.
                      www.cebule.pl/product-pol-869-Czosnek-Hair.html
                      Jak przezimuje, to dam, bo z holenderskimi wynalazkami przy padniętym Golfsztromie nie wiadomo :)
                      • leloop Re: dlaczego 14.09.10, 09:26
                        to go przykryj dobrze liśćmi i co tam znajdziesz :)
                        • yoma Re: dlaczego 14.09.10, 09:37
                          Tak zrobię :)
                        • yoma Re: dlaczego 14.09.10, 09:38
                          Ewentualnie jak będę znowu tam, gdzie kupiłam, a będę, to kupię dla ciebie. Chcesz?
            • leloop Re: dlaczego 13.09.10, 16:03
              ooo ... :)
              to samo pytanie czy kompost może być ? bo z guan zaposiadywam jedynie kurze ewentualnie kocie ;)
              • lellapolella Re: dlaczego 13.09.10, 16:09
                nie wiem, próbujcie:)
                • yoma Re: dlaczego 13.09.10, 16:38
                  Dzięki, spróbujemy :)
                  • bei Re: dlaczego 13.09.10, 19:47
                    Przechowywanie- ząbki mozna przechowywac w oleju- tylko tego skubania na jeden raz jest dużo- zalac olejem i do chłodnego.
                    Sam olej (albo oliwa) służy za czosnek- taki naaromatyzowany.

A tu znalazłam coś o czosnku:)

dzialka109.republika.pl/czosnek.htm
                    • lellapolella Re: dlaczego 14.09.10, 15:12
                      czosnek w oleju- mniammm:)
                      nie wiem, kiedy sadzę:O Tak jakoś w ostatniej chwili, żeby nie zdążył wykiełkować. Sądzę, że wypada to na przełomie października i listopada.
                      Też mam ten cz. hair, kupiłam na targach. Na razie posadziłam wszystkie(pomieszane) w koszykach i czekają na róże:)
                      końskie bobki, jak mniemam, mogą być, bo czemu nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka