Dodaj do ulubionych

Złota Palma dla Polańskiego

IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 21:01
Po cichu liczyłem na jego zwycięstwo. Sądzę że teraz wróci na szczyt. Pytanie
tylko kiedy wejdzie na nasze ekrany bo najpierwn mówiono o kwietniu, później o
sierpniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: krayasny Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: 62.233.183.* 26.05.02, 21:58
      > Po cichu liczyłem na jego zwycięstwo. Sądzę że teraz wróci na szczyt. Pytanie
      > tylko kiedy wejdzie na nasze ekrany bo najpierwn mówiono o kwietniu, później o
      > sierpniu.

WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOo...
      Brawo!!!!
      Swoja to ironia, ze jest to film produkcji polskiej, a u nas kino praktycznie
      dogorywa.
    • Gość: Wojtek Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.telan.pl 26.05.02, 22:08
      No nareszcie go docenili. A tak a propos krytyki pana Sobolewskiego, pozwole
      sobie zauważyć, że wielkość filmu tkwi nie w szczegółach, ale w przekazie
      emocjonalnym. Jeżeli widz go uchwyci , oznacza to zwycięstwo reżysera i jego
      wizji, czepianie się szczegółów jest w tu troche nie na miejscu i przypomina mi
      wypominanie generalowi po wygranej bitwie, ze uzyl za duzo piechoty. Zlota
      Palma to chyba wystarczajace zwyciestwo, to jedna z dwóch Palm w historii kina
      polskiego. Ja osobiscie jestem dumny
      • Gość: fan kina Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.rutgers.edu 27.05.02, 07:30
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):
        troche lyso teraz Panu Sobolewskiem .... hihi
        Viva Polonia
        Viva Polanski
        > No nareszcie go docenili. A tak a propos krytyki pana Sobolewskiego, pozwole
        > sobie zauważyć, że wielkość filmu tkwi nie w szczegółach, ale w przekazie
        > emocjonalnym. Jeżeli widz go uchwyci , oznacza to zwycięstwo reżysera i jego
        > wizji, czepianie się szczegółów jest w tu troche nie na miejscu i przypomina mi
        >
        > wypominanie generalowi po wygranej bitwie, ze uzyl za duzo piechoty. Zlota
        > Palma to chyba wystarczajace zwyciestwo, to jedna z dwóch Palm w historii kina
        > polskiego. Ja osobiscie jestem dumny

• Gość: tomba Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.ima.pl 27.05.02, 16:27
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> No nareszcie go docenili. A tak a propos krytyki pana Sobolewskiego, pozwole
        > sobie zauważyć, że wielkość filmu tkwi nie w szczegółach, ale w przekazie
        > emocjonalnym. Jeżeli widz go uchwyci , oznacza to zwycięstwo reżysera i jego
        > wizji, czepianie się szczegółów jest w tu troche nie na miejscu i przypomina mi
        >
        > wypominanie generalowi po wygranej bitwie, ze uzyl za duzo piechoty. Zlota
        > Palma to chyba wystarczajace zwyciestwo, to jedna z dwóch Palm w historii kina
        > polskiego. Ja osobiscie jestem dumny

Moim zdaniem recenzja p. Sobolewskiego jest wywazona i pozbawiona niedobrych
        intencji. Pozwole sobie tez zauwazyc, ze p.Sobolewski, w przeciwienstwie do
        Ciebie, widzial "Pianistę" i wie o czym pisze. Poza tym, ja tez jestem dumny i
        bardzo chcialbym, zeby mi film sie spodobal.

PS. A o co Ci chodzi z tą piechotą, bo nie rozumiem.
    • Gość: K Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: 213.76.47.* 26.05.02, 22:13
      Po prostu gratulacje! Super - calkiem niemale swiatelko w ciemnym tunelu
      polskiego filmu.
      • Gość: kosmo... Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.ek-chor.th.com 28.05.02, 14:40
        Skad to przeswiadczenie, ze to polski film. Ani polska produkcja, rezyser tez
        nie bardzo, nie wspominajac glownych rol.
        • Gość: K Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 23:34
          Gość portalu: kosmo... napisał(a):

> Skad to przeswiadczenie, ze to polski film. Ani polska produkcja, rezyser tez
          > nie bardzo, nie wspominajac glownych rol.

Rezysera mimo wszystko uwazam za Polaka, choc wiem, ze na Forum wielu uwaza
          inaczej... Film powstal na podstawie polskiej ksiazki, zostal nakrecony miedzy
          innymi w Polsce, Polakiem byl scenarzysta i autor zdjec. "Pianista" jest filmem
          stworzonym przez ludzi z kilku panstw, jednak poprzez osobe rezysera kojarzy mi
          sie glownie z naszym krajem. Takie mam zdanie po prostu. I swoje gratulacje dla
          Polanskiego podtrzymuje. Pozdrawiam.
        • maretina Re: Złota Palma dla Polańskiego 29.05.02, 11:45
          Gość portalu: kosmo... napisał(a):

> Skad to przeswiadczenie, ze to polski film. Ani polska produkcja, rezyser tez
          > nie bardzo, nie wspominajac glownych rol.

zmien zrodlo informacji,rezyser jest polakiem, gluchy/ glucha byles kiedy to
          mowil?
    • Gość: Jarek Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.telkab.pl / 10.0.4.* 26.05.02, 22:44
      Jestem niezmiernie zadowolony ! Roman Polański to wybitny arystna, choć trochę
      niedoceniany na świecie, a w Polsce zupełnie nie znany. Krytycy zawsze lubili
      jego poprzedni film bardziej niz ten ostatni. Wreszcie może się to zmieni.
      Proszę docenić tego wspaniałego człowieka ! Polski film to nie tylko Wajda.
      • Gość: davis Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.pilickanet.pl 26.05.02, 22:57
        Zapewniam ciebie, że Polański JEST w Polsce znany.
    • Gość: tamarine Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 23:05
      Suuuuuuuuuper!swoja droga 'gazeta' troszeczke sie pospieszyla z krytyka tego
      filmu.no i ciekawe co teraz napisza?!:)))
      • kasiulek Re: Złota Palma dla Polańskiego 26.05.02, 23:51
        Brawo, brawo, brawo!!!
        Bardzo sie ciesze, bo lubie wiekszosc filmow Polanskiego, poza tym to jest
        naprawde artysta wielkiego formatu!
        Ciekawa tylko jestem, czy 'Pianista' bedzie pokazany w Niemczech, gdzie teraz
        mieszkam, czy raczej powinnam sie nastawiac na ogladanie go w Polsce?
    • Gość: JanSerce Re: Złota Palma dla Polańskiego i Zbigniew P. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 00:49
      Super!!! Ale przedtem już polski piesek w osobie pana Pietrasika zdążył ten
      film obszczekać w tv za jedynie poprawność, ale brak wielkości. Pan Pietrasik
      wyseplenił swoją recenzję na tle pięknęgo miasta, w przepoconej koszuli,pewnie
      za pasem miał kanapkę w tłustym papierze i jajka na twardo na śniadanie. Polski
      gniewny w Cannes! Żenada!
      • Gość: Homek Krytykom Krytyków (w szczególnosci do JanaSerce) IP: 212.106.6.* 28.05.02, 10:57
        Szanowni Państwo piętnujący naszych krytyków (p. Sobolewskiego i p. Pietrasika):

Wasze podejście jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe.

Po pierwsze, w.w. krytycy nie twierdzą absolutnie, że film jest zły, tylko że
        można go było lepiej zrobić. Po drugie, zapewniam was, że w.w krytycy również
        są dumni z tego iż Polak (dla wielu ludzi "ćwierć-Polak") zdobył Złotą Palmę.
        Ale zrozumcie - oni ten film WIDZIELI w odróżnieniu od was i mają prawo do
        własnego zdania. Poczytajcie opinie krytyków z innych krajów – ZERO entuzjazmu!
        Generalnie powtarzane jest to co mówi red. Pietrasik - ten film był skazany na
        sukces: Francuzi musieli "odreagować" ostatnie wybory, Niemcy cieszyli się, że
        wreszcie zobaczyli "dobrych nazistów", Amerykanie wiadomo...

Ja również cieszę się, że mamy (choćby częściowo) tą nagrodę. Cieszę się jednak
        również z tego, że mamy normalnych krytyków, potrafiących napisać coś więcej
        niż "Polański wielkim reżyserem był..."

P.S.

A to co o red. Pietrasiku napisał JanSerce to już zupełnie poniżej krytyki -
        zwyczajne chamstwo. Takie prymitywne wpisy prymitywnych osób w ogóle nie
        powinny tu mieć miejsca. Ciekawe kim jest JanSerce w porównaniu z red.
        Pietrasikiem, bądź co bądź uznanym krytykiem z którym liczą się i Wajda i
        Hoffmann? Myślę że śmieciem.

Pozdrawiam trzeźwo myślących
        • Gość: ioo Re: Krytykom Krytyków (w szczególnosci do JanaSerce) IP: 195.205.241.* 03.06.02, 12:49
          Brawo Homek!
          Od kilku dni przegladam rozne dyskusje na temat Zlotej Palmy dla Pianisty i w kazdej znajduja sie osoby opluwajace obu krytykow z Polski, ktorzy film widzieli i nie ulegli presji wychwalania Polanskiego (brawo Sobolewski! brawo Pietrasik!). Niestety rzadko ktos staje w ich obronie. A nie sadze, zeby ktokolwiek z Was, drodzy opluwacze krytykow, widzial Pianiste, bo Polakow na projekcji mozna bylo policzyc na palcach dwoch rak (no, moze trzech - przyjechali przeciez Lew Rywin i Kasia Figura) a prawdopodobienstwo, ze ktorys/ktoras z Was jest Gutkiem jest nikle.

Dodam tylko, ze Palma Polanskiego byla dla wielu tym wieksza niespodzianka, ze tegoroczny festiwal wyjatkowo obfitowal w na prawde dobre filmy (Sokurow, Loach, Leigh, Moore). To juz druga po zeszlorocznym "Pokoju Syna" Palma dla filmu, ktory nie jest wybitny ani przelomowy. Oby nie stalo sie to regula festiwalu.

pozdrawiam,
          bm.
          PS. a, zeby nie bylo watpliwosci - ja ten film widzialem i tez mi sie specjalnie nie podobal.
    • Gość: helen Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.netcom.ca 27.05.02, 04:25
      nie bede juz nic o tym fakcie mowic bo lzy gryza mnie w gardle ze wzruszenia i
      radosci..zawsze kochalam polanskiego i zawsze w niego wierzylam. teraz
      oczywiscie wszyscy beda mowic ze polanski wrocil na szczyt, choc po 9wrotach
      mowilo sie ze to koniec polanskiego...ale on byl zawsze wielki,i nie zwazal na
      opinie innych...dlaczego polscy krytycy zawsze musza go skrytykowac, to jest
      naprawde dziwny zbieg okolicznosci..kocham pana panie polanski...
      ps.a tak a propos,gdzie mozna przeczytac recenzje pana sobolewskiego,bo bardzo
      jestem jej ciekawa...;-/
    • Gość: Mał Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.02, 09:24
    • Gość: malgosia Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.02, 09:26
      Wielkie gratulacje!!
    • Gość: Tom Re: To oczywiste!!! IP: 213.77.14.* 27.05.02, 11:54
      Gdyby nie dostał nagrody to byłby antysemityzm!!!!
      ...skurwienie środowiska filmowego
      • youstynus Re: To oczywiste!!! 30.05.02, 15:00
        niestety musze sie zgodzic z powyzszym stwierdzeniem. Chyba jedynie ze wzgledu
        na temat ten film dostal glowna nagrode. Niestety...
    • Gość: Ginny Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: 212.160.195.* 27.05.02, 13:27
      Ciesze sie i tyle. Jestem dumna,zwłaszcza, że Polański nie zapomniał
      podziękować Polakom. I cieszę sie z tego wyróżnienia dla przynajmniej częściowo
      polskiego filmu( bo to przecież koprodukcja).Należało mu się.
      PS. Dlaczego Pianista u nas dopiero od 6 września??? TO skandal.
      • Gość: azja Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 19:52
        Nagroda zasłużona ..i cieszy że ją otrzymał.
        wspaniały człowiek i wspaniały reżyser!!
    • Gość: kubu Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.dwi.uw.edu.pl 27.05.02, 16:13
      1. moze sie myle, ale chyba mamy troche wiecej palem w naszym dorobku
      w kazdym razie ja licze rowniez te aktorskie

2. czy gdyby sie trafil nominacja do Oskara (hoho, ale ja jestem
      dalekowzroczny), to co zrobia z Polanskim - on chyba nadal nie moze wjechac do
      USA no i wogole jaki kraj mialby reprezentowac ten obraz

3. mam nadzieje, ze film spodoba kmi sie bardziej niz ksiazka
      wierze w polanskiego :-)))

i strasznie sie ciesze :-)))))))))))
      • Gość: sebulba Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.kato.gazeta.pl 27.05.02, 16:37
        Tak możemy być dumni. Sukces Polańskiego to po troszę sukces całej polskiej
        kinomatografii. Niestety to nie skowronek który czyni wiosnę. To wyjątek. W
        kraju ciągle bedziemy oglądali miernoty typu Czarek P., czy klnących macho
        Boguś L. O tym, że jednak polski firm może być dobry niech nie świadczy tylko
        przeszłośc np. poniedziałowy seans i Kamienne tablice. Oby więcej takich
        Romanów Polańskich.
        • Gość: Tom Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: 194.204.129.* 27.05.02, 18:21

gratulacje dla nazego Polanskiego.Jezeli to jestfilm w klimacie poprzednich
          filmow ,wieloznacznosci i jakas ukryta tresc poza obrazem filmowym.Ciekawe jak
          sie bedzie podobal w USA diasporze .
          • Gość: Gośka Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: 213.134.173.* 27.05.02, 18:53
            Drogi Tom i drodzy Rodacy Polacy!! Nie podbijajcie sobie tak bardzo bębenka,
            Polański nie jest NASZ. Jest wielki, ale jest Żydem! Przy innych
            okolicznościach by się to szybko okazało. Jak my to lubimy, tego Małysza,
            Papieża, Polańskiego.... Od razu lepiej, nie?
    • Gość: nena1 Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 18:40
      A JA KOCHAM "DZIEWIĄTE WROTA" !!!
      chociaż mało kto podziela moje zdanie, ale mi po prostu brakuje tych lekko
      satanistycznych kryminałów, może to dlatego. Oj tak, Roman, jesteś wielki...
      • Gość: Renka Re: www.thepianist-themovie.com IP: *.home.cgocable.net 27.05.02, 19:31
        Poogladajcie sobie.
      • Gość: craccers Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.talnet.pl 29.05.02, 08:40
        A po co się tak zachwycać, jeśli nie wiadomo jeszcze, czy jest czym? Obejrzymy -
        zobaczymy i ocenimy. Ludzie, bez przesady!
    • Gość: Widz Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.05.02, 20:07
      Polanski jest jednym z wielkich niewatpliwie tworcow filmowych pochodzenia
      zydowskiego. Chetnie obejrze ten film, ale obawiam sie ze jest to kolejne
      szkalowanie Polakow , podobnie jak w "The Schindler's list" Spilberga.
      Utalentowany i inteligentny Zyd , bardzo prymitywni i bestialscy Polacy oraz
      kolejny bohater pozytywny - wspanialy Niemiec nie mordujacy , lecz ratujacy
      bezinteresownie ukrywajacego sie Zyda. Mysle, ze w ten sposob zmienia sie , czy
      tez raczej wypacza historie. Dlaczego piszac o okropnosciach , ktore byly
      udzialem Niemcow, nie mowi sie slowa niemiec tylko faszysta? Piszac czy mowiac
      zle o polakach nie uzywa sie jednak substytutu slowa polak. I tak zapada w
      swiadomosc obraz negatywny Polaka, oraz pozytywny Zyda czy Niemca.
      • Gość: yasper Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 21:23
        boze,co ty pieprzysz zakompleksiony idioto!?!
        • Gość: agnes Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 21:38
          ten pan chyba nie przeczytal ksiazki. no, ale trudno sie dziwic przeciez to
          zbyt duzuy wysilek umyslowy;)
          • Gość: WIDZ Re:AGNES I YASPER IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.06.02, 19:48
            Wlasnie o to chodzi abyscie prostaki i osly ruszyly tym co byc moze macie w
            glowkach. Nie zachlystujcie sie i nie przypisujcie sobie niezasluzonych
            zaszczytow.
    • Gość: Rafal Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: 10.69.18.* 27.05.02, 20:22
      Filmu nie widzialem. Ciesze sie ze Polanski podkreslil swoja
      wdziecznosc dla ziomkow. David Lynch byl nie tak dawno rowniez
      gosciem lodzkiej filmowki. Mysle ze milo wspomina czas spedzony w
      Polsce. Polanski z kolei wielokrotnie wyrazal sie bardzo pozytywnie
      o dorobku tegorocznego przewodniczacego jury. Szczegolnie
      podobala mu sie " Prosta Historia."
    • graf0 Dla Pana Pietrasika i jego kolegów... 27.05.02, 21:11
      ...serdeczne podziękowania za to że, jak zwykle, swoim bełkotem potrafią zepsuć
      nam smak takiego sukcesu. Zamiast wychwalać pod niebiosa największy sukces
      polskiego filmu od wielu, wielu lat, oni szukają dziury w całym. Ciekawe jakie
      to wielkie osiągnięcia, których dokonali, dają im do tego prawo.

Jest pewien piękny wiersz Mariana Hemara o idiotach, którzy rządzą światem.
      Poniższy fragment dedykuję Panu Pietrasikowi - Wybitnemu Krytykowi Kina z
      Tygodnika "Polityka":

To krytyk, co bełkoce,
      Chociaż nikt go nie słucha
      I czepia się cudzego
      Pióra, jak wesz kożucha.

Pasuje idealnie. :-)
      • Gość: ioo Re: Dla Pana Pietrasika i jego kolegów... IP: 195.205.241.* 03.06.02, 13:17
        A teraz proponuje przeczytac sobie ten wierszyk na glos. I przedstawic nam SWOJ dorobek upowazniajacy do zbluzgania uznanego krytyka, ktory WIDZIAL film, o ktorym pisze.

A wlasciwie, to dlaczego powinien go "wychwalac pod niebiosa"? Dlatego, zeby nikt nie pomyslal ze Polacy to antysemici? Dlatego, ze Polanski studiowal w Polsce i zrobil tutaj swoj pierwszy film? Dlatego, ze Lew Rywin w swojej telewizji stwierdzil, ze tak nalezy? Dlatego, ze film byl krecony czesciowo w Polsce? Co to za argumenty!? Moze bardziej na miejscu przy dyskusjach o filmach bylyby: piekne zdjecia (Im Kwon-taek, Sokurow), powalajaca historia (Loach, Leigh), wydobycie dramatu bohaterow (Leigh), nowatorska forma (Sokurow!!), przekazanie tematu do przemyslen i dyskusji na nastepne dwa tygodnie albo i dluzej (Moore, Leigh, Loach, Sokurow), swietna gra aktorow (Nicholson, Outinen), perfekcyjna technicznie realizacja (Sokurow).

pozdrawiam,
        bm.
    • microwave Re: Złota Palma dla Polańskiego 27.05.02, 21:14
      A ja jakoś nie potrafię się cieszyć. Chyba właśnie z powodu tych nie do końca
      pochlebnych recenzji. Nie byłabym skłonna ich lekceważyć. Entuzjazm pana
      Sobolewskiego w stosunku do recezowanych przezeń filmów podzielam rzadziej niż
      częściej, ale w tych mniej przychylnych [recenzjach] znajduję zazwyczaj wiele
      trafnych uwag, a przynajmniej uwag, z którymi chętnie się godzę.
      Wiele z rozentuzjazmowanych osób zwraca uwagę, że mu się należalo. Co to
      znaczy? Z pewnością ma na swoim koncie filmy doskonałe, a nawet arcydzieła, ale
      nie za to go oceniano w Cannes. Dla mnie sam temat filmu wcale nie brzmi
      zachęcająco, już tyle tego było. Jeśli by dodano, że jest to ujęcie szczególne
      wyjątkowe, głębokie, takie które mówi naprawdę coś nowego o Holocauście, to
      może miałabym inne nastawienie. Tymczasem zwraca się uwagę na to, że jest to
      bardzo "klasyczna", "poprawna", czy wręcz "hollywoodzka" adaptacja powieści
      Szpilmana. Nie brzmi zachęcająco, wcale a wcale. Ja poczekam z entuzjazmem lub
      rozczarowaniem do premiery.
    • Gość: joolz Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 21:24
      Gość portalu: jasiu napisał(a):

> Po cichu liczyłem na jego zwycięstwo. Sądzę że teraz wróci na szczyt. Pytanie
      > tylko kiedy wejdzie na nasze ekrany bo najpierwn mówiono o kwietniu, później o
      > sierpniu.
      1 wrzesnia- premiera w Polsce

• Gość: agnes Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 21:41
        dzisiaj slyszalam,z e 5.09.2002 w warszawie odbedzie sie swiatowa
        premiera "pianisty".
        • Gość: V.C. GRATULACJE , PANIE ROMANIE ! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 22:19
          :-)

Pozdrawiam ,
          V.C.
          • Gość: ksenia Re: GRATULACJE , PANIE ROMANIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 23:17
            dołączam się do gratulacji! to jeden z moich absolutnie ukochanych reżyserów...
            filmu nie widziałam, czytałam książkę, która choć wstrząsająca - to mimo
            wszystko nie porywa. wierzę w geniusz filmowy Polańskiego, który urodził się po
            to, by robić kino... jednak znając na pamięć wszystkie jego filmy wierzę, że
            Polański nie uczynił z Pianisty przyziemnego rozliczenia się ze swoją
            przeszłością w kategoriach nadętej przypowieści o różnicach rasowo-
            narodowościowych...to zupełnie nie jego klimat.....
            zobaczymy wkrótce!
            pozdr!
            ksenia
            • Gość: vps Re: GRATULACJE , PANIE ROMANIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 23:20
              Gratulacje!!! Polscy kretycy po raz kolejny pokazali swoja malosc, znow szukaja
              dziury w calym, co chcieli filmu o Zagladzie w stylu MTV, panowie troche
              poziomu, zamiast cieszyc sie i gratulowac, znowu sracie pod siebie :(
              • Gość: ksenia Re: GRATULACJE , PANIE ROMANIE ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 23:41
                Gość portalu: vps napisał(a):

> Gratulacje!!! Polscy kretycy po raz kolejny pokazali swoja malosc, znow szukaja
                >
                > dziury w calym, co chcieli filmu o Zagladzie w stylu MTV, panowie troche
                > poziomu, zamiast cieszyc sie i gratulowac, znowu sracie pod siebie :(

vps - popieram wypowiedź w 100%! na Piratow tez wszyscy (w Polsce rowniez)
                rzucali gromy, a to naprawde znakomite kino przygodowe - ostatnio ogladalam po
                raz kolejny - tak wyrazistych postaci drugoplanowych tylko pozazdroscic, no i ten
                humor.... rewelacja! Polański pokazal ze oprocz Nieustraszonych zabojcow wampirow
                stac go na dobra komedie kostiumowa.....
                a po Pianiscie spodziewam sie prwadziwie Wielkiego Kina...
                pozdr!
                ksenia
                ksenia
                • nabialowiec Re: GRATULACJE , PANIE ROMANIE ! 28.05.02, 09:34
                  Od razu zaznaczam - "Pianisty" nie widziałem, tak więc będzie to wróżenie z fusów.
                  Ludzie!
                  Jak można porównać "Listę Schindlera" do "Pianisty"?! Przecież są to filmy ukute
                  w zupełnie innej sferze kulturowej.
                  Spielberg zawsze był, li tylko zbieraczem pamiątek poholocaustowych - cały zasób
                  jego życiowych doswiadczeń to Złota Ameryka, często bardzo powykrzywiana w swoich
                  wojennych sądach. To tam zrodziły się stereotypowe i krzywdące opinie na temat
                  polskiego udziału w Holocauście.
                  Natomiast ten, kto ujmuje Romanowi Polańskiemu prawdziwości przekazu, robi to
                  chyba złośliwie. To właśnie laureat Złotej Palmy jest najbardziej uprawnioną
                  osobą, do przekazania holokausowej wizji Szpilmana. To tak, jak wywołanie
                  projekcji własnych traumatycznych przeżyć z dzieciństwa. I o to chodzi -
                  Spielberg kręci filmy w duchu słynnego prawda czasu - prawdą ekranu. Polański
                  przeciwnie - jest wolny od nacisków teraźniejszości - to co kreuje, zawsze
                  wypływa z potrzeby prawdy - a tragizm własnych przeżyć ( wojennych i
                  amerykańskich) tylko tę potrzebę umacnia.
                  pzdr.
                  • Gość: Rafal Re: GRATULACJE , PANIE ROMANIE ! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.06.02, 20:07
                    Nie widzisz tu zbieznosci tematyki ze Spilbergiem??? A moze tak dla ODMIANY
                    Polanski mogl zrobic film o potwornych przezyciach narodu polskiego???? Nikt
                    nie moze dostrzec i przedstawic cierpien innych narodow niz zydowski???
                    • nabialowiec Re: GRATULACJE , PANIE ROMANIE ! 10.06.02, 12:20
                      Słuchaj, czy Ty dobrze przeczytałeś mój post? Czy ja twierdzę, że Polański zrobił
                      film o czymś innym? Nie - ja piszę, że zrobił film inaczej - a to jest duża
                      różnica.
                      A jak myslisz, co mi się nie podoba u Stevenka? A scena kiedy polskie dzieci
                      wykonują gest podcinania gardeł wobec Żydów jadących do Oświęcimia - cholernie
                      obiektywne, nie?
                      Czy Ty myślisz, że reżyser, który przyznaje się otwarcie do swojej polskości,
                      wyprodukuje podobnego paszteta?
                      No i nie odmawiaj Polańskiemu prawa do filmowania tego, w czym sam tkwił
                      bezpośrednio. Chyba nie myślisz, że będzie filmował ucieczkę Rydza-Śmigłego przez
                      Zaleszczyki? Polski Żyd ( z akcentem na to pierwsze) ma prawo do rozrachunku ze
                      sowim piętnem? Czyż nie?
                • Gość: Pegaz Re: ZMIENIC W KONCU BOHATERA. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.06.02, 20:11
                  Ksenia to i to sranie tez popierasz?????? Nie zanizajcie poziomu.To wy juz po
                  imieniu z panem Polanskim???. Co za prymitywna banda.
    • Gość: Robert Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 09:43
      To wieliki sukces Polańskiego. Niestety nie jest to sukces polskiej
      kinepatografii, która dogorywa.
      Tym bardziej smucą wypowiedzi tzw "zanawców"
      Polskie kino jest chore i to nie tylko z powodów finansowych. Dawni "wielcy"
      polskiego kina się skończyli, bo już nie mają nic do powiedzenia polskiemu
      widzowi. Żyjemy w trudnych czasach, ale historycznie przełomowych. Na naszych
      oczach rozpadł się system sowiecki, zaszły niewyobrażalne jeszcze stosunkowo
      niedawno, zmiany o historycznych konsekwencjach. Nasi filmowcy tego nie
      zauwazyli. Uciekają w klasykę, powtarzają się i robią narodowe knoty.
      Dlaczego tak jest?
      Boją się współczesności i niedawnej historii, bo są konformistyczni i
      tchórzliwi.
      Współczesnej historii nie da się opowiedzieć ani na kolanach, ani z obawa, że
      kogoś można urazić. Wajda stracił cała swoją odwagę, bez której nie powstał
      by "Człowiek z marmuru". Tymczasem dla stworzenia filmu o historii najnowszej
      potrzebna jest odwaga. Bo dobry film na ten temat musi być prawdziwy. Trzeba
      czasem szargać świętości, łamać stereotypy. Dobry film powinien wywołać
      dyskusję, gorące spory. I to nie tylko wsród krytyków, bo kino bez publicznosci
      to nie jest kino.
      Tyczasem każde nawet najmniejsza próba opowiedzenia prawdy budzi protesty
      różnych środowisk. A ile razy można jeszcze dowalać komunistom?
      Artysta nie może być stroną w sporze politycznym, bo staje się dworskim błaznem
      którejś z opcji.
      Wielcy naszego kina zamknęli się w klasyce, albo robią "kino jednego widza"
      A reszta? To nieudolne naśladowanie Hollywood. Głupawe komedie z blaznem
      Pazurą, albo tania sensacja gdzie wulgarność ma zastąpic poważną refleksję nad
      tym co przezywaliśmy przez ostatnie parenaście lat.
      Lizusostwo zastąpiło ostre opisy rzeczywistości.
      I na tym tle mizerii polskiego kina mądrzą się rózni ludzie wybrzydzajac
      na "Pianistę".
      Czy w Polsce mógłby na przykład powstać uczciwy film o Jedwabnem?( czy w ogóle
      o stosunkach polsko-żydowskich) Albo film w którym negatywnym bohaterem był by
      ksiądz katolicki? Pytanie retoryczne.
      Polańskiemu i wszystkim innym, którzy stworzyli "Pianistę" należy pogratulować
      wielkiego sukcesu. Z niecierpliwością czekam na premierę. Być może moja ocena
      filmu nie będzie zbyt entuzjastyczna. Każdy ma swój gust. Ale nie ma to nic
      wspólnego z tym co napisałem.
      R.
      .

• microwave Re: Złota Palma dla Polańskiego 28.05.02, 12:21
        Tych którzy rzeczywiście tylko się mądrzą należy pominąć milczeniem. A co jeśli
        ktoś czuje autentyczny niedosyt, właśnie z tej racji, że oczekiwał od
        Polańskiego czegoś innego niż można oczekiwać od Spielberga, a znalazł tego
        trochę za mało? Czy ma się rozpływać z zachwytu z powodu wielkiego sukcesu
        prestiżowego i oceniać film z perspektywy poziomu polskiego filmowego grajdołka?
        Jak wcześniej napisałam, jakoś nie umiem się cieszyć. Za bardzo to wszystko
        świeże, gorące, za dużo zamieszania, a przy tym mnóstwo osób zdaje się strzelać
        na oślep (pewnie i ja też). Z tym większą niecierpliwością czekam na premierę.
    • Gość: prawdak KTO NAJGŁOŚNIEJ KRZYCZY? IP: *.ceti.pl 28.05.02, 17:43
      Dlaczego amerykanskie stowazyszenie zydów nawoływało do bojkotu W CANNES?z
      powodu napadów na synagogi.niech ktoś mi powie jaki związek ma cannes a
      arabowie czy faszyści szturmujacy synagogi? ja takiego zwiazku nie widzę.
      zydzi znudzeni swą starą,nie życiową ,często amoralną religią popadają w
      ateizm.Przez to są podatni na egoizm i nienawiść.pozatym semitami sa także
      arabowie.canns podlizało się żydom dzięki wyborze pianisty.

• Gość: WALSH Re: KTO NAJGŁOŚNIEJ KRZYCZY? IP: 62.233.157.* 29.05.02, 08:46
        A co powiecie na to, że New York Times napisał, że "Pianista" to film
        o "żydowskim muzyku uciekającym przed nazistami w Polsce", niby wszystko się
        zgadza, ale brzmi trochę tendencyjnie.
    • Gość: ario Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 18:54
      Jedyny polski rezyser obok Wajdy i Kieslowskiego, ktory jest znany i
      nasladowany za granica!!!
    • Gość: walsh Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: 62.233.157.* 29.05.02, 13:09
      do Polski film wejdzie dopiero we wrześniu (rozumiem względy symboliczne, ale
      dlaczego musimy czekać tak długo!!!
      A przy okazji New York Times napisał, że Pianista opowiada o "żydowskim muzyku
      uciekającym przed nazistami w Polsce" niby wszystko się zgadza ale brzmi trochę
      tendencyjnie - obawiam się, że przeciętny nowojorczyk pomyśli, że Szpilman
      pisał piosenki w jidish, naziści byli Polakami (a przetrwać pozwoliła mu muzyka
      francuskiego kompozytora Chopina)
      CO WY NA TO???
      • Gość: tom Re: Złota Palma dla Polańskiego IP: 194.204.129.* 29.05.02, 18:35
        na tch przyglupow z New York Times nie ma sily. Jaki poziom szkolnictwa
        taka prasa.
        • sze Re: Złota Palma dla Polańskiego 30.05.02, 21:59
          czlowieku, przeciez to nie przyglupy i nie kwestia poziomu szkolnictwa...

> na tch przyglupow z New York Times nie ma sily. Jaki poziom szkolnictwa
          > taka prasa.

• Gość: Martyna Zamiast filozofować IP: *.ustrzyki-dolne.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 17:15
            No, cóż... Moim zdaniem żadna z wypowiedzi nie jest trafna. Ludzie mieszają tu
            wiele różnych rzeczy, które z filmem za dużo wspólnego nie mają. Dla mnie
            najważniejsze jest to, że za jakiś czas będę mogła pójść do kina, kupić bilet i
            obejrzeć sobie film, który na pewno spełni moje oczekiwania. Ktoś zapyta "Skąd
            wiesz, że film będzie dobry?". Trudno, naprawdę bardzoooo trudno spodziwać się
            po Polańskiemu złego filmu. Bardzo denerwuję mnie jeszcze jedna rzecz. Otóż ktoś
            napisał dlaczego Niemców, którzy znęcali się nad Żydami, nazywamy faszystami. A
            czemu nie skoro nimi są. Tak samo nie rozumiem ludzi, którzy pisali o New York
            Times. Co mają do Pianisty nowojorczycy, obecni Niemcy? Zamiast filozofować nad
            negatywnymi recenzjami, faszystami, polską kinomatografią, Hollywoodem,
            Spilbergem i palmą w Can, pomyślcie o czy
    • Gość: Jolanta Krytyki Pianisty - kompromitacja!!! IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.02, 09:29
      Czytałam Sobolewskiego, Pietrasika i Hollender. Krytykują treść, udzielają
      Polańskiemu rad, jak powiniwn był ten film zrobić. Jak za czasów Gomółki w
      komitecie kinematografii, usprawiedliwiając tzw. półkownika - odłożenie filmu
      na półkę z przyczyn znanych cenzorowi. Polański robił biografię Szpilmana. Miał
      ją sfałszować dla potrzeb Hollywoodu? Co by mu wtedy zarzucano?
      Zarzucić muszę jednak wymienionym krytykom brak fachowości. Żaden z nich nie
      zadał sobie trudu analizy warsztatu reżyserskiego, zdjęć, gry aktorów, muzyki,
      scenografii, wartości symboliki scenariusza, odgrywającej przecież tak wielką
      rolę w każdym filmie (np.Wesele Wajdy). Tymczasem Polański operuje symboliką,
      jak dobra wizażystka makeupem - nikt go nie zauważa, a każdy ma wrażenie,że
      modelka ma piękną twarz i idealną skórę. Manipuluje wspaniale emocjami
      publiczności, tworzy iluzję, która widza porusza. Korzysta z jak najbardziej
      nowoczesnej techniki komputerowej. Czy krytycy nie zauważyli trzystu nazwisk
      operatorów komputerowo-animacyjnych? Nikt nie zwrócił uwagi na grę
      intensywności koloru materiału filmowego (od szarości do przekolorowanych
      pasaży surealistycznie przerysowujących obraz), która pomaga w podświadomej
      percepcji nastroju, zgodnie z zamiarem reżysera. Film jest absolutnie utrzymany
      w atmosferze Hollywoodzkiej - a to porzez historię Szpilmana, która taka już
      była sama w sobie. Cieszy mnie to, gdyż dzięki temu wzrastają szanse
      Polańskiego na Oskara i znalezienie dużego grona odbiorców tego filmu w USA
      oraz reszcie świata. I nie zdanie ww. krytyków jest istotne, lecz sukces w USA.
      Nikt tam nigdy nie oglądał polskich filmów, a tak byśmy przecież chcieli. Każdy
      Polak marzy o karierze w USA.Zaś nasza publiczność uwielbia produkcje
      amerykańskie, może nawet zbyt mało krytycznie.Polecam wam premierę we wrześniu!
      • Gość: Pawel Re: GOMOLKA A NIE GOMULKA??- kompromitacja!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.06.02, 19:59
        Alez to nie polski przeciez film. W ameryce oglada sie tylko albo filmy akcji,
        albo filmy o martylologii narodu zydowskiego. Nie ma tu nic nowego. Tresc
        rowniez banalna i powtorkowa. Ps. czytajac tyle ksiazek powinnas chyba jednak
        wiedziec jak sie pisze GOMULKA(nie Gomolka).
        • Gość: Jolanta Re: GOMOLKA A NIE GOMULKA??- kompromitacja!!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.02, 00:34
          Moze Gomulka.Zas film niech bedzie francuski, antypolski i proniemiecki.
          Wszyscyscie powariowali; antysemityzm przycmil wam mozgi. Zajmijcie sie lepiej
          robieniem forsy.
          • Gość: Pawel Re: GOMOLKA A NIE GOMULKA??- kompromitacja!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.06.02, 19:58
            Nie moze , lecz napewno Wladyslaw Gomulka, pseudonim Wieslaw. Obudz sie w
            koncu i zobacz swiat takim jaki jest, nie jakim chcialabys aby byl. Te forse to
            tez tylko tamci sciagaja do siebie. Reszta musi zadowolic sie ochlapami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka