Dodaj do ulubionych

Konkurs: Recenzuj filmową klasykę

08.07.05, 18:12
Witamy,
Zapraszamy do wakacyjnego konkursu, który polega na publikacji własnej
recenzji jednego z 6 wybranych przez nas filmów.
Konkurs jest podzielony na 7 etapów (tygodni). W każdym tygodniu do
zrecenzowania będzie 6 różnych filmów i co tydzień rozdajemy wspaniałe
nagrody!
W tym tygodniu (8 - 14 lipca) są to następujące filmy:
Absolwent
Obcy-8 pasażer Nostromo
Ojciec Chrzestny
Ostatni seans filmowy
Ostatnie kuszenie Chrystusa
Windą na szafot

Dwie najciekawsze recenzje z każdego tygodnia konkursu zostaną nagrodzone
filmami DVD (Spragnieni miłości lub OldBoy).

Regulamin

Obserwuj wątek
    • mmroziuk To już miłość czy tylko pożądanie? 12.07.05, 15:59
      Kiedy kończy się uczelnię, nadchodzi czas, aby rozpocząć dorosłe życie. Grany
      przez Dustina Hoffmana bohater „Absolwenta” tak naprawdę jednak nie dorósł
      chyba jeszcze do takich decyzji, daje się wiec ponieść biegowi wydarzeń – kiedy
      starsza od niego mężatka, pani Robinson (Anne Bancroft) okazuje mu
      niedwuznacznie swoje zainteresowanie, to on nie ma nic przeciwko temu, chociaż
      trudno doszukiwać się u niego miłości do niej. Sprawy komplikują się dopiero,
      kiedy Benjamin Braddock poznaje Elaine - córkę pani Robinson i zakochuje się w
      niej z wzajemnością...
      Jednak „Absolwent” to nie jest moralizatorski obrazek, więc Benjamin nie
      zostaje potępiony na oczach widzów, natomiast musi wreszcie dorosnąć i zacząć
      walczyć o to, na czym mu zależy. Oglądając „Absolwenta” kibicujemy głównemu
      bohaterowi i chcemy, żeby udało mu się odzyskać Elaine – i to nawet jeśli w
      głębi serca uważamy jego postępowanie za co najmniej naganne moralnie. Taki
      stosunek widza do Benjamina, to - moim zdaniem - zasługa nie tylko scenariusza,
      lecz przede wszystkim wspaniałej kreacji aktorskiej Dustina Hoffmana – grany
      przez niego bohater początkowo wydaje się być takim zwykłym, nieco zagubionym
      chłopakiem u progu prawdziwego dorosłego życia, natomiast z biegiem wydarzeń
      odkrywamy coraz to inne cechy jego osobowości. A kiedy oglądam minę Benjamina w
      końcowej scenie, to zawsze nurtuje mnie pytanie, co ona wyraża – radość, że
      miłość zwyciężyła, czy też jest ona przejawem aroganckiej pewności siebie
      młodego „zdobywcy”.
      „Absolwent” to bez wątpienia film mający swój własny, niepowtarzalny klimat,
      który jest efektem połączenia nieco przewrotnej fabuły, rewelacyjnej gry
      aktorskiej, popisowej reżyserii Mike Nicholsa oraz wpadającej w ucho muzyki
      duetu Simon i Garfunkel. Jest to jeden z tych filmów, które ogląda się z
      przyjemnością nawet wtedy, kiedy fabułę zna się niemal na pamięć.
    • milagro2004 F.F. Copolla - ojciec chrzestny klasycznego kina 13.07.05, 11:07
      "Ojciec chrzestny"... Ten tytuł prawdziwych znawców klasyki zapewne powala na
      kolana, ja widocznie nim nie jestem, bo mnie powalił jedynie do poduszki.
      Nazwisko Francis Ford Copolla nie robi na mnie żadnego wrażnia, podobnie jak
      nie zrobił go jeden z (podobno) najlepszych jego filmów. Być może jest
      najlepszy w swoim gatunku - tu nie będę się spierać, jeśli natomiast ktoś tego
      typu filmów nie lubi, śmiertelnie zanudzą go dzieje rodziny Corleone. Trzeba
      natomiast oddać Copolli, że do swojego filmu zaangażował prawdziwą śmietankę
      Hollywood i kreacje Marlona Brando i Ala Pacino są wprost znakomite. Cóż jednak
      z tego skoro film nie przedstawia sobą nic szczególnego? Ot sobie "zwykła"
      gangsterska familia. Przekręty, pieniądze, hazard, narkotyki, morderstwa.
      Mnóstwo tego w każdym filmie, mnóstwo tego w życiu. Jest jednak coś, co
      sprawia, że mało ludzi przyzna, że film jest przeciętny... Co takiego?
      Czarodziejskie słowo "KLASYKA".
      • Gość: wuuj co innego gdy michael corleone byl pederasta, IP: *.npsp.com 14.07.05, 23:14
        wtedy film by cie zaciekawil, ogladalbys go pozno w noc smigajac konia
    • Gość: p_zakrzewska Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 22:29

„Ostatnie kuszenie Chrystusa” Martin Scorsese
      Film oparty na fabule powieści o tym samym tytule greckiego pisarza dramaturga
      Nikos Kazantsakisa. Autor ukazał życie Jezusa z Nazaretu w dosyć
      niekonwencjonalny sposób co było natchnieniem do realizacji projektu przez
      reżysera Martina Scorsese i twórcy scenariusza Paula Shradera. Opowiada o
      początkach życia Jezusa jako cieśli. Zagubiony, samotny wśród współbraci żydów,
      wykonuje krzyże na potrzeby ukrzyżowań. Za sprawa własnego sumienia rusza na
      pustynie chcąc odpokutować swoje grzechy, wcześniej słysząc głos Boga( który
      słyszał dość często) miał poprosić Marie Magdalenę o wybaczenie mu jego czynów.
      Gdyż jak okazuje się w treści filmu, Jezus od dzieciństwa wychowywał się z
      Maria i był w niej zakochany, ale nie chciał mieć z nią stosunków seksualnych
      jako mąż. Poświęcił się Bogu, jak mówił ze strachu. Na pustyni kusiły go różne
      zjawy: wąż, lew, żywy ogień oraz drzewo i owoce, każde z nich było szatanem w
      przebraniu niewinnych stworzeń Boga. I dalej film opowiada o uzdrowieniach,
      wędrówce z apostołami oraz ukrzyżowaniu. Jednakże ostatnie sceny z filmu
      stanowią odzwierciedlenie nękających pytań-jak można być Bogiem i człowiekiem?
      Ponieważ Scorsese podczas ukrzyżowania przedstawia inną drogę wyjścia dla
      Jezusa i „rzuca” go łono rodziny, jako męża i ojca. Początkowo Marii Magdaleny,
      następnie Marii, siostry Łazarza, i jej siostry. Ukazuje tym samym, że Jezus po
      ocaleniu na krzyżu nie żyje w zgodzie z przykazaniami Bożymi i jest mężem dwóch
      kobiet jednocześnie. Przedstawiając w ten sposób żywot Jezusa Scorsese był
      narażony na ostre ataki ze strony wierzącego chrześcijańskiego społeczeństwa.
      Jednak moim zdaniem jest to w cudowny sposób opowiedziana historia powstania
      jednej z trzech potężnych monoteistycznych religii. W zaskakujący sposób
      reżyser stworzył ten świat, Palestyny z początków wieków, oraz relacji Jezusa z
      bliskimi.
      Twórcy i obsada, jak to bywa u Scorsese jest niesłychanie wyjątkowo
      utalentowana. Scenariusz opracował Paula Shradera tworząc obraz Jezusa w
      wyjątkowy sposób, niezgodny z wierzeniami. Muzykę zaś, potężna, wspaniałą, z
      mocnymi uderzeniami oraz często zaskakująca swą lekkością opracował Petera
      Gabriel.
      W roli głównej Wiliam Defoe, wizualnie pasuje idealnie do roli Jezusa oraz w
      niezwykle cudowny sposób gra te role, która oparta jest w szczególności na
      przeżyciach wewnętrznych, rozdarciu i przemianie duchowej. Jako Judasz wcielił
      się Harvey Keitel, dając popis swoich umiejętności aktorskich.. Postać Judasza
      jest równie złożona wewnętrznie, jak i postać Marii Magdaleny-Barbara Hershey.
      Tej dwójce aktorów też nie można niczego zażucić. Spisali się „na medal” jak i
      cała obsada i twórcy.
      Z wielka satysfakcją musze przyznać, ze film wpłynął na mój odbiór religii.
      Jest teraz świeższy. Polecam wszystkim obejrzenie tego dzieła , naprawdę warto.

• karol113 Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 13.07.05, 23:01
      Ojciec Chrzestny jest najlepszy z tych filmów. Nie wiem o czym ma być recenzja
      skoro o filmie powstały książki. Jesteście śmieszni :))
    • Gość: ja Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę IP: *.gdynia.mm.pl 14.07.05, 00:01
      Czy teksty maja w naglowku miec podtytul - "sponsorowane"? Ilosc tytulow jest
      tak mala, ze chyba sie rozejrze po sieci, zeby kuknac jaka wytwornia je robila,
      i kto zaplacil za ten quiz (?). Naiwne.
    • greta_wierzbinska Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 14.07.05, 01:50
      Ja proponuje opublikowac w Gazecie najlepszą reczję, szanowna Redakcjo.
      • szoszon13 "Absolwent" 14.07.05, 13:02
        Film, który podobnie do pierwowzoru literackiego, może się wydawać pozbawiony
        emocji. Nakręcony jakby od niechcenia, bez głębszej analizy, zbędnych słów,
        jest jednak bogaty w treść, i... same emocje! Bo znudzenie, jakie udzieliło się
        Benjaminowi, najlepiej było pokazać poprzez zwolnienie... patrzymy na sceny,
        jakie się przewijają między naszymi oczami, i spodziewamy się nagłego
        przyśpieszenia. Ten film to jednak nie pociąg, który z każdą minutą nabiera
        coraz większego tempa. Właśnie jedną z największych zalet jest budowanie
        napięcia w powolnym tempie, wplatając kolejne wydarzenia jakby od niechcenia,
        co znów sprawia, że wydają się nam nieuniknione. Czas biegnie własnym rytmem,
        ale nikomu się nie śpieszy. Nie ma w tym filmie też głębszej analizy, oceny,
        komentarzy - widz sam mniejszą lub większą sympatią darzy każdego. Bo czy wina
        romansu stoi po stronie kobiety, która szukała odmiany od codziennej
        samotności, czy też Benjamina, który w ramionach koleżanki rodziców szukał
        oparcia? A może to wina społeczeństwa, w którym wszyscy udają, a tak naprawdę
        się gubią? Bo właśnie samotność dominuje. Otacza nas ze wszystkich stron, i
        wydaje się przenikać ten obraz... tak pełen ludzi, i głośnej muzyki. Film,
        który się nie starzeje, a zaskakuje. Bo się podoba!!! Wciąż, mimo że żyjemy
        inaczej, trafia i przemawia do nas. Czyżbyśmy dziś, w świecie pełnym ludzi,
        także odczuwali smaotność??
    • aragorn2123 W kosmosie nikt nie usłyszy twojego krzyku...... 14.07.05, 14:37
      1979 r. - to bardzo ważna data dla kina. Wtedy po raz pierwszy na ekranach
      zobaczyliśmy, m.in. "Czas Apokalipsy", "Żywot Briana", "Mad Maxa" oraz "Obcego".
      Mi prawie wszystkie te filmy przyszło zobaczyć conajmniej 20 lat później, ale
      nie żałuję tego bo tej pory nie straciły one nic ze swojej oryginalności i
      doskonałości. Nieszczęśliwym trafem nie udało mi się wtedy obejrzeć filmu
      Ridleya Scotta ("Obcy"), ale już to nadrobiłem i muszę podzielić się moimi
      odczuciami na ten temat.
      Do filmu siadałem wiedząc już, że jest to arcydzieło kina science-fiction i
      nie tylko. Przeczytałem o nim już tak dużo, że nie dopuszczałem do siebie myśli
      o rozczarowaniu i to był błąd. Pierwsze na co zwróciłem uwagę to płytkość
      scenariusza: obcy atakuje bezbronną załogę statku, ale w końcu sam zostaje
      pokonany przez (pozornie) bezbronną kobietę. Straszliwie banalne....Ale
      przyszło mi do głowy, że 26 lat temu to musiało być coś nowego, coś czego
      jeszcze w kinie nie było i mogło się to wydawać niesamowite. Druga rzecz to sam
      Obcy. Szczerze mówiąc w filmie nie wydawał mi się on tak przerażający jak na
      podrasowanych cyfrowo zdjęciach. Jednak żyjemy w dobie pikselowych cudów i to
      co prawie 30 lat temu było przerażające dziś może już tylko śmieszyć.
      Tym co najbardziej mnie w filmie zachwyciło była niesamowita atmosfera. Reżyser
      idealnie wykorzystał klaustrofobiczne wnętrza statku "Nostromo" to budowy
      ciężkiego, przytłaczającego nastroju. Mało które horrory potrafią dziś tak
      sugestywnie straszyć.
      Na osobny akapit zasługuje genialna scenografia autorstwa H.R Gigera. Wnętrza
      pojazdu obcych i "Nostroma" do dziś powalają na kolana, nie mozna o nich
      zapomnieć.
      Co do gry aktorskiej trudno mieć jakieś zastrzeżenia, szczególne wyróżnienie
      dla Johna Hurta (genialna scena "narodzin" potwora) i Iana Holma. Sigourney
      Weaver jako Ripley bardziej przypadła mi do gustu w kolejnych częściach.
      Podsumowując: "Obcy - 8 pasażer Nostromo" (mała nieścisłość: licząc z
      kotem "Nostromo" miał ośmiu pasażerów, więc obcy powinien być dziewiątym)
      jest z pewnością filmem zasługującym na miano "najlepszego horroru sf w
      dziejach", jednak dzisiaj nie robi już takiego wrażenia jak trzy dekady temu.
      Jednakże niesamowita atmosfera i surrealistyczna scenografia oraz kilka
      zapadających w pamięć scen tworzą razem dzieło ponadczasowe i godne polecenia.
    • ewa_przerwa_lucja Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 14.07.05, 19:38
      "Absolwent"

Świeżo upieczony absolwent collegu Benjamin (doskonały Dustin Hoffman) wraca do
      domu i oddaje się słodkiemu lenistwu. Rodzice starają namówić go, aby wreszcie
      zrobił coś ze swoim życiem- znalazł pracę, załozył rodzinę. Próbują nawet
      wyswatać go z odpowiednią ich zdaniem Elaine( Murray Hamilton), podczas gdy on
      wdaje się w romans z jej matką, uwodzicielską panią Robinson (Anne Bancroft).
      Wszystko zaczyna się komplikować w chwili, gdy Benjamin faktycznie zakochuje
      się w wybranej przez rodziców dziewczynie...
    • ewa_przerwa_lucja Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 14.07.05, 19:49
      "Absolwent"

Świeżo upieczony absolwent collegu Benjamin (doskonały Dustin Hoffman) wraca do
      domu i oddaje się słodkiemu lenistwu. Rodzice starają namówić go, aby wreszcie
      zrobił coś ze swoim życiem- znalazł pracę, załozył rodzinę. Próbują nawet
      wyswatać go z odpowiednią ich zdaniem Elaine( Murray Hamilton), podczas gdy on
      wdaje się w romans z jej matką, uwodzicielską panią Robinson (Anne Bancroft).
      Wszystko zaczyna się komplikować w chwili, gdy Benjamin faktycznie zakochuje
      się w wybranej przez rodziców dziewczynie...
      Brzmi jak kolejna romantyczna opowieść ? Nic bardziej mylnego!! Mike Nichols
      (zasłużony Oscar) ukazuje nam historię Benjamina jako swoistą metaforę. Bo
      przecież miłość nie jest tu tematem numer 1, ale o wile bardziej poważne
      problemy,z którymi muszą borykać się młodzi ludzie tacy jak główny bohater
      filmu, który usilnie próbuje wyzwolić się spod wpływu rodziców i odnaleźć w
      końcu cel w życiu. Ciągle zastanawia się, kim chce być, ale wie jedynie kim być
      nie chce- nie chce być taki jak jego rodzice- bogaci snobi żyjący na
      przedmieściach w domu z ogródkiem i basenem.
      Jesteśmy swiadkami dojrzewania emocjonalnego Benjamina, który decyduje
      zbuntować się przeciwko bezsensownym konwenansom i walczyć o to, na czym mu
      zależy.
      I tak naprawdę powinniśmy zastanowić się czy film ten jest jedynie okazją do
      dobrej zabawy przy pełnych humoru dialogach i wpadajacej w ucho muzyce, a może
      jest również szansą na spojrzenie wgłąb samego siebie..?
      • monikate Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 14.07.05, 21:17
        Mała uwaga: Elaine grała aktorka Katherine Ross!
        • ewa_przerwa_lucja Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 14.07.05, 21:37
          Przepraszam pomyłka przy kopiowaniu nazwisk.
          Elaine grała oczywiśćie KAtharine Ross, a nie jak głupio napisałam Murray
          Hamilton, bo on grał pana Robinsona

;)))))
    • p.skibinski Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 14.07.05, 22:17
      Stanowczo domagam sie dołączenia filmu "Kino Paradiso" do listy, a jako nagrody jednego z filmów z listy na dvd.

ps. Chcę też żeby "Gazeta Telewizyjna" była taka jaka była zanim ktoś postanowił ją zepsuć.
      pps. i na koniec: pasowałoby błagać o wybaczenie Kazika Staszewskiego, może wtedy wróci i pozwoli wam publikować swoje felietony

• Gość: Endengo Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę IP: *.edu.pl / *.edu.pl 15.07.05, 12:36
        POPIERAM POSTULATY!
        UDOBRUCHAĆ KAZIKA!
        ZDJĄĆ Z OKŁADEK TELENOWELE!
        WRÓCIĆ DO PRAWDZIWYCH RECENZJI!
    • mokot Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 14.07.05, 23:57
      Obcy-8 pasażer Nostromo to już dziś klasyka kina.Każdy szanujący się kinoman
      widział ten film przynajmniej raz.To film ,który stworzyl caly podgatunek
      horroru sci-fi i w tym podgatunku jest to horror doskonały i nie dościgniony
      wzór dla późniejszych nasladowców.Powstala cała seria filmów o Obcych ,która
      jest unikatowa w dziejach kina ,a każdy tytuł reżyserowal inny znakomity
      reżyser.Główną rolę zagrała świetnie Sigourney Weaver odmieniając całą swoją
      karierę i ukazując inną rolę kobiet w filmie.Dla mnie to film absolutnie
      kultowy ,który trzeba zobaczyć.Ten film jeszcze dziś potrafi nieźle
      przestraszyć.
    • redakcja Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 15.07.05, 00:44
      Zapraszamy do II etapu konkursu na recenzje filmowe.
      W tym tygodniu (15 - 21 lipca) do recenzowania są następujące filmy:
      American Beauty
      Big Lebowski
      M.A.S.H.
      Misja
      Requiem dla snu
      Ucieczka z Alcatraz

Regulamin

Prosimy nie pisać recenzji w tym wątku! Piszcie w watkach filmowych - trzeba
      kliknąć we wskazane adresy
      • p.skibinski Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 15.07.05, 08:56
        nadal nie widze na liscie filmu "Kino Paradiso", please dajcie go w następnym tygodniu.
        • redakcja Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 15.07.05, 11:50
          > nadal nie widze na liscie filmu "Kino Paradiso", please dajcie go w następnym
          tygodniu.
          OK
          Jeśli macie inne propozycje to proszę zgłaszajcie je w tym wątku
          • Gość: :) Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 14:16
            Ja proponuje Szeregowiec Ryan, Za wszelka cene.
            • my_name_is_you Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 15.07.05, 14:25
              Może być np.Dowcip czy Czekolada :)
              pzdr
              • redakcja Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 15.07.05, 15:20
                Dziękujemy za propozycje.
                Wybraliśmy według nas najciekwsze recenzje z tego tygodnia.
                Nagrodzeni to Agape93 za recenzję filmu Ojciec Chrzestny, Zmyslny za recenzję
                Absolwenta.
                • Gość: pytanie Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:52
                  A te recenzje moga byc opublikowane juz gdzie indziej, ale mojego autorstwa?
                • jansas hmmm 15.07.05, 16:54
                  Też nie widzę tych recenzji, więc sama nie wiem które to, chyba że od słońca
                  coś mi się w oczach mieni :))))
                  • redakcja Re: hmmm 15.07.05, 17:40
                    > Też nie widzę tych recenzji
                    recenzje są na forum kino-recenzje. Linki do wybranych filmów w pierwszym
                    poście o konkursie.
                    • Gość: pytanie Re: hmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 19:17
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      A te recenzje moga byc opublikowane juz gdzie indziej, ale mojego autorstwa?
                • miniaturka_86 Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 16.07.05, 17:11
                  jeśli chodzi o propozycje, to może Goodbye Lenin?
                  • Gość: kika Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę IP: *.darkstar.pl 17.07.05, 19:29
                    Baaardzo proszę o "Pianistę"!
      • big-lebowski Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 28.10.05, 12:59

nobody fucks with the Jesus
    • kubissimo propozycje tytulow 17.07.05, 22:23
      czy naprawde jedyne filmy jakie przychodza Wam do glowy na haslo KLASYKA, to
      produkcje z ostatnich 5 lat? :///
      rozumiem, ze np takie lata 40, czy nawet 70-te to dla Was prehistoria, ale
      wtedy tez powstawaly filmy ;)
      i to bardzo dobre
      • Gość: kika Re: propozycje tytulow IP: *.darkstar.pl 18.07.05, 07:53
        Proponowałam "Pianistę", ale marzy mi się zrecenzowanie kilku moich ulubionch
        filmów:
        "Podwójne życie Weroniki"
        "Czerwony"
        "Purpurowe skrzypce"
        Nie wiem jednak, czy jest to możliwe - filmy nie należą w końcu do tych
        najbardziej znanych...
        • leela moje propozycje 19.07.05, 00:05
          dokładnie w takiej kolejności:)

cienka czerwona linia
          wejście smoka
          święci z bostonu
          :)
          pozdrawiam
          • kubissimo Re: moje propozycje 19.07.05, 06:49
            Annie Hall
            Asfaltowa dżungla
            Barbarella
            Howards End
            Noce Cabirii
            Skłóceni z zyciem
            Szepty i krzyki
      • azosiolek Moje propozycje 20.07.05, 14:35
        Okruchy dnia
        Prosta historia
        Siedmiu wspaniałych
        Rashomon
        • redakcja III etap 22.07.05, 12:55
          Zapraszamy do kolejnego, III etapu (22-28.07) konkursu na recenzje filmowe.
          W tym tygodniu następujące filmy:
          Siedmiu wspaniałych
          Cinema Paradiso
          Asfaltowa dżungla
          Wejście smoka
          Trzy kolory. Czerwony
          Skłóceni z życiem

Regulamin
          Prosimy nie pisać recenzji w tym wątku
          • kubissimo Re: III etap 22.07.05, 13:27
            1. to moze wprowadzicie tez nagrody dla osob podajacych tytuly? ;)
            2. nie zebym wybrzydzal, ale skoro to konkurs na temat klasyki kina, a
            nagrodami sa filmy na dvd, to moglyby to byc bardziej klasyczne tytuly, a nie
            Old Boy ;)
          • rok1978 Re: III etap - do redakcji 22.07.05, 16:43
            Nie zebym wybrzydzal, ale czyje recenzje zostaly nagrodzone w II etapie?

Pozdrawiam
            • Gość: nieja Re: III etap - do redakcji IP: *.tkchopin.pl 22.07.05, 21:00
              moje propozycje to forrest gump, lot nad kukulczym gniazdem i memento
            • my_name_is_you Re: III etap - do redakcji 22.07.05, 21:18
              no właśnie, prosimy o wyniki:)
          • redakcja Re: III etap - nagrodzeni 01.08.05, 12:05
            Witamy,
            w tym tygodniu nagradzamy: mmroziuk za Cinema Paradiso oraz endengo za
            Asfaltową Dżunglę.
            Gratulujemy
    • my_name_is_you Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 23.07.05, 12:46
      znaczy się nie dowiemy kto wygrał w tym tygodniu?
      • Gość: mułła Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę IP: *.malbork.mm.pl 23.07.05, 14:40
        Pewnie nagrody im się skończyły:D:D:D:D Boją się przyznać, wolą nie powiedzieć,
        kto.
        • my_name_is_you Re: Konkurs: Recenzuj filmową klasykę 23.07.05, 14:55
          pewnie tak xD
          • zeik GDZIE WYNIKI? 23.07.05, 19:46
            Dziwne to - myslalam, ze tylko ja nie moge znalezc wynikow, ale widac, wiecej
            osob ma z tym problem. Szanowna REDAKCJO, pokaz jasno, gdzie mozemy ogladac
            wyniki. Dzieki!
            • Gość: mułła Re: GDZIE WYNIKI? IP: *.malbork.mm.pl 23.07.05, 21:20
              szanowna redakcja wyjechała na weekend i teraz do poniedziałku lypa pewnie :D
              • rok1978 Re: GDZIE WYNIKI? 23.07.05, 21:54
                Ja juz biore udzial w jednym konkursie Wyborczej, gdzie wyniki sa podawane z
                3tygodniowym poslizgiem, wiec nie powinno to byc dla mnie zadne zaskoczenie (a
                jednak jest).
                --
                • my_name_is_you Re: GDZIE WYNIKI? 23.07.05, 22:10
                  eh, wogóle nie szanują ludzi...
                  • redakcja Re: GDZIE WYNIKI? 24.07.05, 09:49
                    Bardzo Przepraszamy. Nie zdecydowaliśmy jeszcze! Wyniki w poniedziałek.
                    • my_name_is_you Re: GDZIE WYNIKI? 24.07.05, 11:08
                      ah. ok.poczekamy:)
                      • endengo1 Mała uwaga 24.07.05, 14:18
                        Mała uwaga natury technicznej: nie podaliście wymaganej długości recenzji.
                        Trochę się namęczyłem z wysłaniem nim doszedłem do tego, by trochę skrócić moje
                        wypociny. Musiałem założyć następne konto, stąd małe "zamieszanie" w polu
                        adresu "Big Lebowskiego"...
                        A co do wyboru filmów, to popieram strzały Redakcji:)
    • redakcja II etap - wyniki 25.07.05, 16:39
      Witamy
      Nagradzamy: makum za Big Lebowski i herni za Requiem dla snu
      dziękujemy, gratulujemy
      • Gość: Pan Jan z Nastawni Re: II etap - wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:05
        Ojciec Chrzestny - ZAJEBOZA!!!!!

PS Chcialbym wygrac Gigli albo jakis inny fajowy film z Benem Afleckiem
      • Gość: herni Re: II etap - wyniki IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 26.07.05, 17:29
        dzięki!
        a można wiedzieć jaki film dostałem i kiedy go dostanę?:)
        • komiksor lista filmów 27.07.05, 17:28
          Fajnie gdyby następnym razem można było zrecenzować " Lot nad kukułczym
          gniazdem"...
          • Gość: Endengo Re: lista filmów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 21:52
            Popieram! Moje typy na następny tydzień to:
            -Rikszarz
            -Rain Man
            -Chudy i inni
            -Dawno temu w Ameryce
            -Ptasiek
            ...i jeden film zły, w końcu recenzje negatywne też mają sens!
            -Szamanka
            • kubissimo Re: lista filmów 28.07.05, 00:11
              no ale to troche bez sensu
              zaden wysilek skrytykowac Szamanke
              lepiej np. zrobic konkurs na recenzje negatywna jakiegos dziela uznanego,
              obsypanego nagrodami i generalnie wielbionego
              np. AMERICAN BEAUTY, LOT NAD KUKULCZYM GNIAZDEM, czy inny POPIOL I DIAMENT
    • tebe IV etap - Terminator - do 5 sierpnia 29.07.05, 14:25
      Witam

Tym razem zapowiadamy go też na serwisie Film.

A do recenzji są:

Terminator

Dawno temu w Ameryce

Lot nad kukułczym gniazdem

Rozmowa

Siedmiu samurajów

Pół żartem, pół serio</b>

Pozdrawiam
      • zeik Czemu "tebe" nie "redakcja"? 29.07.05, 17:49
        No wlasnie? Co sie stalo z "redakcja"? I co mozna wygrac tym razem? I czemu tak
        dlugo mozna pisac?...

Pytam, bo lubie wiedziec :)
        • tebe Re: Czemu "tebe" nie "redakcja"? 29.07.05, 18:20
          Tebe gdyż się nie przelogowałem. Nagrody są bez zmian, czas pisania też tydzień.
          Chyba, że upał sprawił, że ten tydzień sie wydłuży.
          :-)
          Pozdrawiam
          • zeik Re: Czemu "tebe" nie "redakcja"? 29.07.05, 19:47
            a fakt... tydzien :) Juz sierpnien! Raany, jak ten czas leci! To juz niedlugo
            koniec lata, oj oj

dzieki za informacje!
            • kubissimo Re: Czemu "tebe" nie "redakcja"? 30.07.05, 11:00
              jaki koniec lata???
              bosz, zachowujesz sie jak supermarkety, ktore juz od dwoch tygodniu strasza
              dzieci promocja artykulow szkolnych ;)
          • Gość: gosć WYNIKI IP: *.abc.com.pl 03.08.05, 09:13
            kiedy będą wyniki poprzedniego etapu?
            • Gość: gosc Re: WYNIKI IP: *.abc.com.pl 03.08.05, 09:59
              aaaa sa wyzej :) przepraszam :)
      • Gość: tio tradycyjne: gdzie wyniki? IP: *.btk.net.pl 29.07.05, 20:13
        Ja chciałbym wiedzieć :)
        • Gość: endengo Re: tradycyjne: gdzie wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 13:58
          Dziś sobota, więc przyjdzie pewnie poczekać do poniedziałku.

Ps. Dziękuję za "Dawno temu w Ameryce"! W związku z tym, że nie było jeszcze
          ani jednego horroru, proponuję "Frankenstein" Jamesa Whale'a. Ciekawe, co na to
          reakcja...
      • komiksor Re: IV etap - Terminator - do 5 sierpnia 01.08.05, 09:50
        dzięki za "Lot nad kukułczym gniazdem", inne propozycje też są fajne więc
        trzeba się będzie zastanowić o czym napisać...
        • redakcja V etap - do 11 sierpnia 05.08.05, 13:20
          Zapraszamy do V etapu konkursu na recenzje filmowe.
          W tym tygodniu (5 - 11 lipca) do recenzowania są następujące filmy:
          Płytki grób
          Casablanca
          Lista Schindlera
          Psy
          Obywatel Kane
          Czas Apokalipsy

Regulamin
          • Gość: Justynka Re: V etap - do 11 sierpnia IP: *.atman.pl / *.atman.pl 06.08.05, 16:51
            A w tresci jest, ze chodzi o lipiec :-) dziennikarze powinni byc zawsze na
            biezaco! :-)))
          • redakcja Korekta 06.08.05, 17:01
            Oczywiście do 11 sierpnia a nie lipca.
            Przepraszamy za błąd :-)
          • redakcja Re: V etap - wyniki 17.08.05, 18:04
            Ciężko było, duża konkurencja :)
            Wybraliśmy recenzje: karol-borowiecki za Czas apokalipsy i lohengrin1977 za
            Casablanca
            serdecznie dziękujemy

nagrody wyślemy jutro
      • redakcja IV etap - wyniki 05.08.05, 14:11
        Tym razem nagradzamy: gsmorag za Terminatora oraz komiksor za Lot nad kukułczym
        gniazdem.
        Gratulujemy :)
        • Gość: Zawiesina Re: IV etap - wyniki IP: 212.182.93.* 06.08.05, 22:36
          To ja dorzucę kilka swoich propozycji do następnych etapów. Jak klasyka to
          klasyka:
          "Batman" Burtona
          "Blues Brothers"
          "Dziecko Rosemary"
          "Kacza zupa"
          "Underground"
          "Życie jest piękne"
          No i może któryś z filmów Monty Pythona...
        • komiksor Re: IV etap - wyniki 08.08.05, 12:47
          dzięki!!!
        • gothri Re: IV etap - wyniki 14.08.05, 18:27
          No cóż... Naprawdę dziwię się, że tak kiepskie recenzje wygrały konkurs. Ale z drugiej strony - jeżeli w jury zasiada np. pan "pmos", który nie ma pojęcia o filmach, szczegónie tych "fantastycznych". Pamiętam jak o pierwszym Matrixie napisał: pseudofilozoficzna kopanina w rytmie kung-fu, czy jakoś podobnie (dał 3 gwiazdki), a następną ocenił lepiej.

A może osobom z jury nie chce się czytać dłuższych, lepszych recenzji??? Po co w końcu marnować czas?
          • redakcja VI etap 15.08.05, 21:51
            VI ETAP
            Zapraszamy do VI etapu konkursu na recenzje filmowe.
            W tym tygodniu (12 - 18 sierpnia) do recenzowania są następujące filmy:
            Poszukiwacze zaginionej arki
            Taksówkarz
            Siedem
            Łowca androidów
            Gladiator
            Psychoza

Regulamin
            • hollygolightly85 Re: VI etap 16.08.05, 15:28
              napisane:)ale czemu taka mała konkurencja tym razem?
              pzdr
              • megasia Re: VI etap 17.08.05, 16:36
                Bo kiepski wybór filmów...i do tego i gladiator i łowca androidow, jakby mało
                było reżyserów
                • hollygolightly85 Re: VI etap 17.08.05, 17:38
                  e tam, o każdym filmie można coś napisać.krytyka (konstruktywna) mile
                  widziana,nie chodzi przeiceż tylko o pozytywne recenzje,zatem do dzieła:)
                  pozdrawiam
                  • redakcja Re: VI etap - Nagrodzeni 19.08.05, 15:03
                    Witamy,

Wybraliśmy zwycięzców VI etapu. Nagrody otrzymają:

pablo.yabollo za recenzję "Taksówkarza"
                    kraciak za recenzję "Łowcy Androidów"

Gratulujemy!

Redakcja Portalu
                    • Gość: pablo.yabollo Re: VI etap - Nagrodzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 12:04
                      Fajnie:)
                      Jak to jest z nagrodami - moge sobie wybrać czy wy decydujecie który film dla
                      kogo? Jesli można, prosiłbym o "OldBoya", ale o "Spragnionych..." się nie obrażę:)
                      • kraciak Re: VI etap - Nagrodzeni 22.08.05, 19:54
                        Ja też się cieszę, nawet bardzo! :-)))), a moim skromnym marzeniem są właśnie
                        Spragnieni miłości...;-). Jak redakcja widzi, nie pobijemy się z pablo.yabollo,
                        więc może można coś delikatnie zasugerować? :-) Ale numer, wreszcie wygrałam
                        coś w konkursie :-))))
                        • kraciak Re: VI etap - Nagrodzeni 25.08.05, 13:54
                          Życzeniu stało się zadość i to jak szybko! Jestem bardzo szczęśliwa, dziękuję i
                          zachęcam innych do recenzowania, bo miło jest mieć taką pobudkę, jak ja
                          dzisiaj :-)
    • makum Kiedy obejrzę wygrany film? 12.08.05, 17:53
      Chciałbym się zapytac redakcji kiedy mogę się spodziewać wygranego,
      upragnionego i wytęsknionego filmu?
      • redakcja Re: Kiedy obejrzę wygrany film? 19.08.05, 13:30
        W najbliższym tygodniu

pozdrawiamy
        --
        Redakcja Portalu
    • redakcja VII etap 19.08.05, 15:30
      Zapraszamy do VII etapu konkursu na recenzje filmowe.

W tym tygodniu (18 - 25 sierpnia) do recenzowania są następujące filmy:
      Miś
      forum.gazeta.pl/forum/72,63048,2482456,,,5459352,P_FILMY2.html

Pianista
      forum.gazeta.pl/forum/72,63048,2482456,,,5459913,P_FILMY2.html

Podziemy krąg
      forum.gazeta.pl/forum/72,63048,2482456,,,7194590,P_FILMY2.html

Przeminęło z wiatrem
      forum.gazeta.pl/forum/72,63048,2482456,,,5460208,P_FILMY2.html

Seksmisja
      forum.gazeta.pl/forum/72,63048,2482456,,,5460469,P_FILMY2.html

Waleczne Serce - Braveheart
      forum.gazeta.pl/forum/72,63048,2482456,,,5461144,P_FILMY2.html

filmami DVD (Spragnieni miłości albo OldBoy).
      Regulamin konkursu

pozdrawiamy,
      Redakcja Portalu
      • kubissimo Re: VII etap 26.08.05, 00:50
        oj slabo w redakcji ze znajomoscia klasyki, ze lapiecie sie za takie oklepane
        tytuly
        wrecz slabienko ;)
      • redakcja Wyniki VII etapu 26.08.05, 13:27
        Witajcie!

To niestety ostatnie rozdanie nagród, tym razem
        filmy trafią do czaroff za recenzję "Podziemnego kręgu"
        oraz mieciam za recenzję "Przeminęło z wiatrem" :)

Nagrody dla zwycięzców wyślemy pocztą.

Serdecznie gratulujemy!
        Redakcja Portalu
    • redakcja Niestety to już koniec zabawy 26.08.05, 13:31
      Witajcie,

Wszystko kiedyś się kończy, także nasza zabawa.
      Bardzo dziękujemy Wam za to, że poświęcaliście swój wakacyjny
      czas na oglądanie filmów i przez ostatnie tygodnie pisaliście
      dla nas recenzje. Mamy nadzieję, że wszyscy dobrze się bawili, a
      wybierane tytuły przyczyniły się do obejrzenia kilku zapomnianych
      pozycji :)

Szczęśliwym zwycięzcom raz jeszcze gratulujemy, wszystkich
      zapraszamy w przyszłości, do udziału w kolejnych konkursach.

Serdecznie pozdrawiamy!
      Redakcja Portalu
      • endengo Re: Niestety to już koniec zabawy 29.08.05, 15:11
        A ja dziękuję za bardzo dobry film.
        To był mój pierwszy koreański obraz, ale nie żałuję tych 2 godziń.
        Aż mnie korci, żeby napisać kolejną recenzję...
        • komiksor Re: Niestety to już koniec zabawy 30.08.05, 09:19
          A ja chciałabym zapytać kiedy dostanę mój film? Bo czekam na niego z
          niecierpliwością...
          • komiksor Re: Niestety to już koniec zabawy 07.09.05, 09:28
            Ponawiam moje pytanie dotyczące nagrody gdyż mimo upływu czasu nie otrzymałam
            filmu i chciałabym wiedzieć kiedy go dostanę!!!
            • komiksor Re: Niestety to już koniec zabawy 12.09.05, 09:19
              Dostałam film-dziękuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka