Gość: powerq IP: *.vadain.pl 13.08.02, 16:09 e nie przesadzajmy 'final fantasy' nie jest takie zle na poziomie scenariusza!!! widzialem kilka gorszych rzeczy ktore okrzyknieto hitami!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anexxa Re: Następca "Final Fantasy"? 14.08.02, 22:23 wymien jedna. ff the movie (aka ff - spirits within) to jeden z najgorszych scenariuszowo filmow, jakie mialam okazje widziec. i nie mysl, ze jestem jakas konserwatywna wielbicielka filmow powaznych, bron boze nie sf etc. final fantasy, pomimo calkowitej alergii na gry z tej serii, bylo bliskie mojemu sercu - to bylby taki symboliczny pierwszy krok, na powaznie, ze swiata gier do swiata filmu. i wyszlo cos na poziomie ... no, nie wiem, do czego to porownac. film byl nudny, dretwy, przwidywalny co do przecinka w warstwie fabularnej i narracyjnej, zas zakonczenie po prostu mnie rozwalilo, w sensie negatywnym. zal mi hironobu sakaguchiego. on chcial dobrze, jestem o tym przekonana. nikt nie zrobilby swiadomie takiej szmiry. niestety, film zrobiony przez japonczykow, z postaciami o jak najbardziej europejskich rysach (grey wygladal jak klon bena afflecka) i fabule tak plytkiej, ze reklamy w tv to przy niej arcydziela suspensu nie mogl sie udac. nad czym bardzo boleje, bo square zamknal studio filmowe i tyle. w dodatku zegarek seiko, niby-reklama filmu, tez byl szmirowaty. mialam go narece, wiec wiem o czym mowie. sam plastik, i to tez niezbyt fajny. ale chociaz to sie sprzedalo;) xx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pri Re: Następca IP: *.myslowice.artcom.pl 15.08.02, 15:22 Zapewne bardziej Ci sie podobal scenariusz Titanika. Albo calkiem swietny jest scenariusz Spidermana nie mowiac juz o doskonalym glebokim filmie pod tytulem Batman i Robin. Wybacz ala akurat FF nie bylo takie zle. Scenariusz? hmm moze i nie najwyzszych lotow ale znam gorsze chociazby Matrix - najwiecej bledow w historii kina - szmira nad szmiry - brutalnie zerzniety z wielu ksiazek i opowiadan. A co powiesz o Starship Troopers? - Doslownie zgwalcona wspaniala ksiazka. Szczerze mowiac moge w ten sposob znalezc cala mase (doslownie) filmu, ktore sa znacznie slabsze i glupsze od FF i mowie tylko o fantastyce. Gdby spojrzec na filmy "inne" niz fantastyczne.... coz... bylo by tego znacznie znacznie znacznie znacznie wiecej. A przy wielu z nich FF to film genialny pod kazdym wzgledem (ze wspomne tylko kilka durniejszych - Spice World, nowe Aniołki Charliego, 90% polskiej produkcji ostatnich lat....) achhh i z dzialki fantastycznej - WIEDZMIN...tam naprawde scenriusz jest mocny...tylko gdzie sie podzial scenarzysta? Wogole byl takowy? Odpowiedz Link Zgłoś
anexxa Re: Następca 17.08.02, 17:36 wiekszosc z filmow, ktore byles laskaw wymienic, istotnie nie moze poszczycic sie swietnym scenariuszem. ale zaden z nich nie mial byc i nie byl zapowiadany jako kamien milowy w historii kina. ff:sw - tak. ergo, mozna bylo wymagac od niego wiecej. mozna bylo wymagac od niego tego poziomu skomplikowania, jaki zwykle maja japonskie erpegi, niekoniecznie ff. sadze, ze sfilmowanie (albo zrobienie mangi) takiego chrono trigger na snesa daloby o wiele lepszy film. xx. Odpowiedz Link Zgłoś