sloggi 26.09.05, 18:55 Uwielbiam klasykę i już nie mogę doczekać się, aż ten obraz wejdfzie na nasze ekrany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vsgirl Re: Oliver Twist 30.09.05, 19:28 Ja tez! Ja tez! Mam nadzieje, ze film mnie nie rozczaruje. Ksiazka byla wyborna. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Oliver Twist 30.09.05, 20:10 pytanie tylko czy dystrybutor wypuscil kilka kopii z wersja oryginalna, czy jestesmy skazani na dubbing? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kung fu plaster Re: Oliver Twist IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 13:23 A kto z was widział "Skazani na dubbing"? Z 1974, ależ jak śmiałem zapytać, przecież to już klasyka kina, każdy to musiał zobaczyć. A jak nie zobaczył, to niech to zrobi, bo tego nie wypada nie znać! Odpowiedz Link Zgłoś
tukee Re: Oliver Twist 01.10.05, 23:21 Jestem zaczarowana sama wizja pojscia na Olivera, ale obecnie nie moge sie oderwac od ksiazki, jak skoncze, to zaloze buciki i pojde do kina Muranow, tylko nie wim czy tam graja. Odpowiedz Link Zgłoś
vobi Re: Oliver Twist 02.10.05, 00:45 Co do wersji jezykowej - Monolith kilka kopii z wersja oryginalna wypuscil, podobno beda wyswietlane tylko w paru kinach w najwiekszych polskich miastach. Tak cos czytalam w "Filmie" bodajze. Odpowiedz Link Zgłoś
aszar.kari Re: Oliver Twist 03.10.05, 03:44 Zdecydowanie za dlugi. Bardzo porzadna adaptacja bez wzlotow. Brawa dla Allana Starskiego za scegrafie i kostiumy. Reszta - mocno przecietna. Typowy film dla mlodziezy, ktorej sie nie chce czytac lektury. Szkoda - w sumie - dla kinomana spory zawod :( Aszar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 09:57 Ale przynajmniej dubbing byl naprawde dobry. Skrecaja mnie filmy z polska sciezka, ale tu byla swietna. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Oliver Twist 03.10.05, 10:37 Ja byłam na wersji z napisami którą wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 10:39 Skad wiesz, skoro nie bylas na dubbingowanej? "Ja wole krewetki, niz osmiornice, ktorej nigdy nie jadlem" <- gdzie tu logika? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Oliver Twist 03.10.05, 11:24 Wolę słuchać aktorów, słuchanie dubbingu mnie męczy. Poza tym widziałam w tiwi fragmenty wersji dubbingowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 12:14 "Meczy mnie jedzenie frutti di mare, poza tym wachalem te osmiernice i jestem przekonany, ze nie bedzie mi smakowac" Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Oliver Twist 03.10.05, 13:26 pozostajac w kregu kulinarnych porownan: jadlem ryby nie raz i nie dwa i po prostu wiem, ze nie lubie. niezaleznie od talentu kucharza danie z ryby bedzie daniem z ryby. zjesc moge, ale bez przyjemnosci, wiec po co sie meczyc, skoro w karcie dan sa inne dobre rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 13:32 Wydaje Ci sie. Lubisz ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 13:58 Nie kloc sie. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Oliver Twist 03.10.05, 13:16 Podtrzymuję moje zdanie mimo dziwacznych porównań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 13:32 W porzadku, tez podtrzymuje swoje zdanie o nielogicznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
aszar.kari Re: Oliver Twist 03.10.05, 16:32 Nie mieszkam w Polsce, film ogladalam w wersji oryginalnej, nie poprawily wiec ani nie pogorszyly mojego odbioru dubbing lub napisy :( Bylo, jak bylo... Aszar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michele Re: Oliver Twist IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.05, 20:45 Na pewno była lepsza, bo przynajmniej spójna stylistycznie. Teksty zapewne po prostu wzięte z książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michele Re: Oliver Twist IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.05, 20:44 Nie powiem, w warstwie dźwiękowej, to OK. Zresztą Polacy zawsze robili dobry dubbing. Ale kto układał te polskie dialogi?!! "Tak, panie" Olivera na przemian ze współczesnym knajackim żargonem Zmyślnego Krętacza brzmi tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michele Re: Oliver Twist IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.05, 21:01 Ten Fagin jest spieprzony. W filmie to jest jakiś dobroduszny łotrzyk, a nie obłudny, przewrotny i bezwzględny łajdak, w dodatku Żyd (tak, tak, 150 lat temu polityczna poprawność nikomu się nawet nie śniła i jeśli chciał swojego bohatera dodatkowo obrzydzić czytelnikom, to czynił go Żydem). Ogólnie film wygląda w porządku do momentu, gdzie jego fabuła rozchodzi się fabułą książkową. Reżsyer nie zaufał Dickensowi i, moim zdaniem, stracił. Wyrzucił wprawdzie kilka istotnych osób i wątków (w tym miłosny, a właściwie nawet dwa!), ale nie dał nic w zamian. Nie rozbudował postaci, które zdecydował się pozostawić i wyszła kicha. Do oglądania się to nadaje, ale niewiele więcej. Dla tych co nie czytali książki mam propozycję: przeczytajcie. Jest dużo lepsza. A przy okazji poznacie "prawdziwą" historię Olivera Twista. Cudzysłów jest dlatego, że nie jestem przeciwny rzerabianiu fabuły przy adaptacji. Ale tylko wtedy, gdy film dodaje coś od siebie. Nie wiem dlaczego utarło się, że "Oliver Twist" to książka (i film) dla dzieci. Mamy tam przecież: złodziei, dziwki, brutalne morderstwo i znęcanie się nad zwierzętami. Wystarczy? Jeszcze kilkanaście lat temu byłby to film zdecydowanie dla dorosłych, choć o dziecku. No, ale dzisiejsze dzieci czytają i oglądają Harry'ego Pottera, gdzie jest to wszystke co i w Oliverze. Nie, przepraszam, nie wszystko. Nie ma dziwek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synogarlica Re: Oliver Twist IP: *.chello.pl 13.10.05, 19:58 niestety oglądałam ów film i muszę przyznać że niedość że jest pozbawiony orginalnych głosów aktorów( a więc jednak ten nieszczęsny dubbing), to scenariusz wedle którego przyszło im grać też nie należy do wybitnych. szczerze mówiąc zawiodłam się tym filmem, liczyłam na coś wiecej. eh Odpowiedz Link Zgłoś
b_rysio1 Re: Oliver Twist 14.10.05, 21:07 Widzialam ten film! Jest przefantastyczny!! Nie widzialam juz dawno tak dobrego filmu- nie ma w nim krzty kiczu. Goraco polecam Odpowiedz Link Zgłoś