Dodaj do ulubionych

Oliver Twist

26.09.05, 18:55
Uwielbiam klasykę i już nie mogę doczekać się, aż ten obraz wejdfzie na nasze
ekrany.
Obserwuj wątek
    • vsgirl Re: Oliver Twist 30.09.05, 19:28
      Ja tez!
      Ja tez!
      Mam nadzieje, ze film mnie nie rozczaruje. Ksiazka byla wyborna.
    • kubissimo Re: Oliver Twist 30.09.05, 20:10
      pytanie tylko czy dystrybutor wypuscil kilka kopii z wersja oryginalna, czy
      jestesmy skazani na dubbing? :/
      • Gość: kung fu plaster Re: Oliver Twist IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 13:23
        A kto z was widział "Skazani na dubbing"? Z 1974, ależ jak śmiałem zapytać,
        przecież to już klasyka kina, każdy to musiał zobaczyć. A jak nie zobaczył, to
        niech to zrobi, bo tego nie wypada nie znać!
        • tukee Re: Oliver Twist 01.10.05, 23:21
          Jestem zaczarowana sama wizja pojscia na Olivera, ale obecnie nie moge sie
          oderwac od ksiazki, jak skoncze, to zaloze buciki i pojde do kina Muranow,
          tylko nie wim czy tam graja.
      • vobi Re: Oliver Twist 02.10.05, 00:45
        Co do wersji jezykowej - Monolith kilka kopii z wersja oryginalna wypuscil,
        podobno beda wyswietlane tylko w paru kinach w najwiekszych polskich miastach.
        Tak cos czytalam w "Filmie" bodajze.
        • sloggi Re: Oliver Twist 03.10.05, 02:56
          Kaska na bilet czeka :)
          • aszar.kari Re: Oliver Twist 03.10.05, 03:44
            Zdecydowanie za dlugi. Bardzo porzadna adaptacja bez wzlotow. Brawa dla Allana
            Starskiego za scegrafie i kostiumy. Reszta - mocno przecietna. Typowy film dla
            mlodziezy, ktorej sie nie chce czytac lektury. Szkoda - w sumie - dla kinomana
            spory zawod :(
            Aszar
            • Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 09:57
              Ale przynajmniej dubbing byl naprawde dobry. Skrecaja mnie filmy z polska
              sciezka, ale tu byla swietna.
              • anmanika Re: Oliver Twist 03.10.05, 10:37
                Ja byłam na wersji z napisami którą wolę.
                • Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 10:39
                  Skad wiesz, skoro nie bylas na dubbingowanej?

"Ja wole krewetki, niz osmiornice, ktorej nigdy nie jadlem" <- gdzie tu logika?
                  • anmanika Re: Oliver Twist 03.10.05, 11:24
                    Wolę słuchać aktorów, słuchanie dubbingu mnie męczy. Poza tym widziałam w tiwi
                    fragmenty wersji dubbingowanej.
                    • Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 12:14
                      "Meczy mnie jedzenie frutti di mare, poza tym wachalem te osmiernice i jestem
                      przekonany, ze nie bedzie mi smakowac"
                      • kubissimo Re: Oliver Twist 03.10.05, 13:26
                        pozostajac w kregu kulinarnych porownan:
                        jadlem ryby nie raz i nie dwa i po prostu wiem, ze nie lubie. niezaleznie od
                        talentu kucharza danie z ryby bedzie daniem z ryby. zjesc moge, ale bez
                        przyjemnosci, wiec po co sie meczyc, skoro w karcie dan sa inne dobre rzeczy :)
                        • Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 13:32
                          Wydaje Ci sie. Lubisz ryby.
                          • kubissimo Re: Oliver Twist 03.10.05, 13:38
                            nie lubie :)
                            • Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 13:58
                              Nie kloc sie.
                              • kubissimo Re: Oliver Twist 03.10.05, 13:59
                                no dobrze, przepraszam. juz lubie ;)
                    • anmanika Re: Oliver Twist 03.10.05, 13:16
                      Podtrzymuję moje zdanie mimo dziwacznych porównań.
                      • Gość: Wrecekrzepki Re: Oliver Twist IP: 195.136.112.* 03.10.05, 13:32
                        W porzadku, tez podtrzymuje swoje zdanie o nielogicznosci.
                        • aszar.kari Re: Oliver Twist 03.10.05, 16:32
                          Nie mieszkam w Polsce, film ogladalam w wersji oryginalnej, nie poprawily wiec
                          ani nie pogorszyly mojego odbioru dubbing lub napisy :( Bylo, jak bylo...
                          Aszar
                • Gość: michele Re: Oliver Twist IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.05, 20:45
                  Na pewno była lepsza, bo przynajmniej spójna stylistycznie. Teksty zapewne po
                  prostu wzięte z książki.
              • Gość: michele Re: Oliver Twist IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.05, 20:44
                Nie powiem, w warstwie dźwiękowej, to OK. Zresztą Polacy zawsze robili dobry
                dubbing. Ale kto układał te polskie dialogi?!! "Tak, panie" Olivera na przemian
                ze współczesnym knajackim żargonem Zmyślnego Krętacza brzmi tragicznie.
            • Gość: michele Re: Oliver Twist IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.10.05, 21:01
              Ten Fagin jest spieprzony. W filmie to jest jakiś dobroduszny łotrzyk, a nie
              obłudny, przewrotny i bezwzględny łajdak, w dodatku Żyd (tak, tak, 150 lat temu
              polityczna poprawność nikomu się nawet nie śniła i jeśli chciał swojego bohatera
              dodatkowo obrzydzić czytelnikom, to czynił go Żydem).

Ogólnie film wygląda w porządku do momentu, gdzie jego fabuła rozchodzi się
              fabułą książkową. Reżsyer nie zaufał Dickensowi i, moim zdaniem, stracił.
              Wyrzucił wprawdzie kilka istotnych osób i wątków (w tym miłosny, a właściwie
              nawet dwa!), ale nie dał nic w zamian. Nie rozbudował postaci, które zdecydował
              się pozostawić i wyszła kicha. Do oglądania się to nadaje, ale niewiele więcej.
              Dla tych co nie czytali książki mam propozycję: przeczytajcie. Jest dużo lepsza.
              A przy okazji poznacie "prawdziwą" historię Olivera Twista. Cudzysłów jest
              dlatego, że nie jestem przeciwny rzerabianiu fabuły przy adaptacji. Ale tylko
              wtedy, gdy film dodaje coś od siebie.

Nie wiem dlaczego utarło się, że "Oliver Twist" to książka (i film) dla dzieci.
              Mamy tam przecież: złodziei, dziwki, brutalne morderstwo i znęcanie się nad
              zwierzętami. Wystarczy? Jeszcze kilkanaście lat temu byłby to film zdecydowanie
              dla dorosłych, choć o dziecku. No, ale dzisiejsze dzieci czytają i oglądają
              Harry'ego Pottera, gdzie jest to wszystke co i w Oliverze. Nie, przepraszam, nie
              wszystko. Nie ma dziwek.
            • synogarlica Re: Oliver Twist 13.10.05, 20:01
              podzielam
      • Gość: synogarlica Re: Oliver Twist IP: *.chello.pl 13.10.05, 19:58
        niestety oglądałam ów film i muszę przyznać że niedość że jest pozbawiony orginalnych głosów aktorów( a więc jednak ten nieszczęsny dubbing), to scenariusz wedle którego przyszło im grać też nie należy do wybitnych. szczerze mówiąc zawiodłam się tym filmem, liczyłam na coś wiecej. eh
    • b_rysio1 Re: Oliver Twist 14.10.05, 21:07
      Widzialam ten film! Jest przefantastyczny!! Nie widzialam juz dawno tak dobrego
      filmu- nie ma w nim krzty kiczu. Goraco polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka