Dodaj do ulubionych

Matka Joanna od aniołów

19.11.05, 23:45
tak sobie mysle, czy ten film moglby dzis powstac
czy srodowisko nadgorliwych moher girls dopusciloby do realizacji

bo np. nie pamietam juz kiedy ten film lecial w jakies telewizji
przypadek, czy lek przed reakcja widzow? (skoro po Bozej podszewce
przepraszali, to co by musieli zrobic po takim niestosownym filmie?)
Obserwuj wątek
    • zielka Re: Matka Joanna od aniołów 20.11.05, 10:09
      Nie, no w ogole nie pisz takich rzeczy. Prosze o skasowanie postu i nie deprymowanie szerokiej
      publicznosci. Bo pewnie masz racje. ech.
      klaniam sie smutno

ps. masz racje, co to tego, ze nigdy (nigdy to dla mnie ostatnie 10-12 lat) sie z nim nie spotkalam na
      polskich ekranach (kino i tv), i widzialam dopiero na jakims przegladzie filmow polskich za granica.
    • Gość: Zdanka Re: Matka Joanna od aniołów IP: *.4web.pl 20.11.05, 10:20
      Ależ kiedyś też były protesty! I to nie wiem, czy nie od klimatów bardzo
      bliskich samemu Wyszyńskiemu. Zabij mnie , nie pamiętam kto, ale albo
      Jackiewicz, albo Kałużyński o tym piszą.Ksiąza grzmieli, że to film łamliwy ,
      oszczerczy i bezbożny. Ja i tak wolę opowiadanie, bo jest o wiele bardziej
      zadiablone:)
      • bdx65 Re: Matka Joanna od aniołów 20.11.05, 10:24
        Nagrane mam z TVP i to niedawno...
        Na razie jeszcze nie cenzurują...
        • kubissimo Re: Matka Joanna od aniołów 20.11.05, 11:39
          ale z jakiegos mainstreamowego kanalu, czy KINO POLSKA, EUROPA EUROPA lub
          KULTURA, ktore docieraja do 2% spoleczenstwa?
          • Gość: mateusz Re: Matka Joanna od aniołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 17:07
            Nie tak dawno temu (nie dalej jak rok) film leciał na TV Polonia. A Kino Polska
            puszcza go chyba dzisiaj wieczorem (!). Radzę obejrzeć albo zaopatrzyć się w
            wydanie DVD, póki jeszcze ze sklepów nie wycofali.
            • tago_mago Re: Matka Joanna od aniołów 20.11.05, 22:03
              Był w sierpniu bodajże na TVP2.
              • Gość: ann Re: Matka Joanna od aniołów IP: *.chello.pl 21.11.05, 01:55
                zgadza się, był w wakacje
                nie czytałam opowiadania J.I, więc mam pytanie: czy mi się zdaje, czy w filmie
                zmienili zakończenie? bo jakieś takie strasznie banalne mi się ono wydało, i
                chyba Iwaszkiewicz czegoś takiego nie popełnił...
                ale to tylko takie moje wrażenie
                chyba trzeba presczytać...
                • Gość: Kłujka Re: Matka Joanna od aniołów IP: 193.189.72.* 21.11.05, 10:28
                  Bezgłośny (a rozruszany) dzwon w finale.
                  Bardzo trafna metafora, czego trzeba więcej?

Pozdr.
    • braineater Re: Matka Joanna od aniołów 21.11.05, 14:42
      test na wrażliwość w Tv byłby jeszcze lepszy, gdyby puścic to z Kena Rusella
      ujęciem tematu, czyli 'Diabły, diabły' - najlepiej oba filmy pod rząd.
      Sądze, że pana Dworaka szukalibysmy później w Licheńskich kazamatach:)
      A na marginesie - Russel jednak lepszy i to nie dlatego, że wolę go od
      Kawalerowicza:)

P:)
      • kubissimo Re: Matka Joanna od aniołów 21.11.05, 15:27
        a ja przez Diably (chyba pojedyncze, bo podwojne to chyba film Kedzierzawskiej)
        nie przeszedlem
        pomimo calej sympatii dla Russella i Vanessy Redgrave :/
        • Gość: Zdanka Re: Matka Joanna od aniołów IP: *.4web.pl 21.11.05, 17:23
          A ja bym to wolała w zestawieniu z "Ostatnim tańcem Salome" tegoż, który jest
          wprawdzie badziewnym filmem, ale ładnie wygląda:) I wtedy już by nam nawet
          moherowy beret nie pomógł.
    • Gość: Jola Re: Matka Joanna od aniołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:13
      Jeśli już jesteśmy przy "moher girls", to uaktywnią się one pewnie na początku
      marca przy okazji premiery "Brokeback Mountain" - chyba, że władza nie wpuści
      tak zgniłego moralnie dzieła do Polski, a Anga Lee umieści na liście twórców
      zakazanych...
      • kubissimo Re: Matka Joanna od aniołów 21.11.05, 15:24
        nie no
        w Brokeback Mountain nie ma nic o ksiezach, wiec nie wiem, czy zareaguja
        probuje sobie przypomniec, czy bylo cos przy okazji Zlego wychowania Almodovara
        i ... nie pamietam :/
        • braineater Re: Matka Joanna od aniołów 21.11.05, 15:56
          @ Russel - masz racje - pojedyńczy. i nie masz racji - koniecznie zobacz raz
          jeszcze:)
          @ Almodovar - dla pamieci odświeżenia:
          www.nowakultura.info/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&printerfriendly=1&page_id=64

(swoja drogą, gdyby z tego zestawienia wywalić 'Księdza' co nędznym filmem był,
          to jest to dość zgrabny zestaw najlepszych filmow jakie ostatnimi laty weszły w
          szeroką dystrybucję:)

P:)
        • Gość: Jola Re: Matka Joanna od aniołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 16:39
          kubissimo napisał:

> nie no
          > w Brokeback Mountain nie ma nic o ksiezach, wiec nie wiem, czy zareaguja

O księżach nie, ale pokazywanie homoseksualistów jako ludzi zdolnych do uczuć
          zalatuje "propagowaniem dewiacji". Zresztą w którejś z włoskich katolickich
          gazet po nagrodzeniu tego filmu w Wenecji stwierdzono, że tegoroczne Grand Prix
          to kolejny atak na wartości katolickie.

> probuje sobie przypomniec, czy bylo cos przy okazji Zlego wychowania
          Almodovara

Jeśli dobrze pamiętam, LPR apelował do dystrybutora, by filmu w Polsce nie
          pokazywać. Kiedy to nie pomogło, dochodziło do zrywania plakatów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka