Dodaj do ulubionych

Filmy, seriale kultowe.

31.08.06, 18:03
Wszyscy od razu że ,,Rejs,, że MAtrix,, że ,,Alternatywy 4,,

Jaki film, serial można uznać za kultowy a który nie?

jakie filmy, seriale wg was są kultowe.

bo dzisiaj już zanim film wejdzie na ekrany obwieszczają kultowym.c co to
znaczy ten kultowy
Obserwuj wątek
    • Gość: chichi Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.tls3.tor1.rogerstelecom.net 31.08.06, 20:59
      No polskie seriale to chyba 2: Pancerni i Kloss - to jest KULT dla kilku
      pokolen!
      Amerykanski serial to pewnie "I love Lucy"; no i chyba "Sesame street" tez dla
      kilkunastu juz chyba pokolen.
      Czy dla Rosjan to tak jest ze Sztirlizem? Ktos wie?
      • Gość: Peter Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.06, 23:34
        moim zdaniem:Kult od kultury czyli wniosly cos do kultury(nie koniecznie tej
        przez duze K)narodowej.Dzisaj naduzywa sie tej nazwy czesto,byle gniot zaras
        Kult
        • magax Re: Filmy, seriale kultowe. 02.09.06, 00:01
          Gość portalu: Peter napisał(a):

> Dzisaj naduzywa sie tej nazwy czesto,byle gniot zaras Kult>
          Właśnie. Zawsze mnie to ciekawi, jak świeże rzeczy można nazwać kultowymi.
          --------
          I Might Be Wrong...
          • Gość: jaija Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.09.06, 00:29
            A dla mnie wcale nie od kultury, tylko od kultu, którym się otacza dany film,
            książkę, itp. :) Niekóre filmy w zasadzie nie mają większej wartości
            artystycznej, ale są kultowe, gdyż są śmieszne, beznadziejnie złe, dlatego
            śmieszne; inne z kolei cieszą się opinią doskonałych dzieł sztuki i dlatego są
            kultowe. Jeszcze inne coś zainicjowały, mają chrakterystyczne dialogi, łączą
            się z jakąś subkulturą, nastrojami w społeczeństwie... jest tyle różnych
            czynników...
            A jeżeli o mnie chodzi, to myślę, że wszystkie PRL-owskie Bareje, potem Monty
            Python serialowy i filmowy zasługują na miano kultowych ;)
            • Gość: Kulka Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.06, 16:29
              idac teoria jaija,wpisuje do kultowych:Niewolnica Izaura i Szpital na
              peryferiach
              • Gość: Aja Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:01
                "szpital ..." był chyba calkiem niezly ,w tamtych czasach jak nie bylo nic w TV
                ogladalo sie to co akurat nadawali.
              • Gość: jaija Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.09.06, 23:56
                Bardzo słuszne typy :D Każda rodzina oglądała Isaurę :D:D:D Szpital chyba też
                chętnie i zbiorowo, a potem dyskutowano...
                I pamiętacie te wszystkie małe Isaury (pewnie zmieniają teraz imię)?
            • Gość: strasna zaba Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 18:38
              np filmy eda wooda są koszmarne, ale zyskały status kultowych właśnie poprzez
              swoją koszmarność, nie wiem czy ktoś z was widział choc jeden jego film ale coś
              w tym jest, w końcu nie każdy reżyser może pochwalić się opinią tego
              najgorszego w historii
    • arwene Re: Filmy, seriale kultowe. 03.09.06, 10:34
      myślę, że skoro w Wielkiej Brytanii trzeba bylo zarejestrować religię Jedi
      (tylu ludzi zdeklarowało się jako jej wyznawcy), to kultowymi należy też nazwać
      Gwiezdne Wojny. Inne typy to tak jak pisaliście filmy i seriale Barei i może
      jeszcze np. Przystanek Alaska (tak mi jakoś przyszedł do głowy...)
      ...
      Anyway the wind blows...
      • Gość: Peter Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.06, 11:51
        Alaska to przegiecie jesli z USA to musowo Dallas i Bonanza
        • Gość: Aja Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 13:14
          no i Dynastia:D
        • Gość: Peter Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.06, 13:19
          Nie,Dallas bylo 1 Dynastia to udana powtorka
          • Gość: Juras Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.06, 17:41
            no to ciekawe hala kultem cos tu nie tak!Moj typ Fip i Flap
            • Gość: Juras Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.06, 17:42
              oczywiscie FLIP i FLAP
    • Gość: NiKi Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.i24.pl 06.09.06, 20:36
      Dla mnie kultowy to właśnie od słowa "kult", może być to gniot, ale jeżeli duża
      masa ludzi się nim zachwyca, zna na pamięć każde słowo z tego filmu/serialu to
      można go nazwać kultowym. Dla mnie obecnie, choć pewnie się wiele osób nie
      zgodzi kultowym serialem są "Zagubieni" - serial bije rekordy oglądalności,
      powstały nawet strony internetowe lini lotniczych Oceanic ktorymi lecieli
      rozbitkowie, a które w rzeczywistości nie istnieją, zespołu w którym gra
      bohater serialu Charlie itp. a nawet na wzór encyklopedii Wikipedia - LOSTpedia.
      To tak z teraźniejszości, a tak to słowo kultowy kojarzy mi się z serialami
      amerykańskimi dla młodzieży typu Beverly hills czy Jezioro marzeń. A jeśli
      chodzi o film to Gwiezdne wojny of course - nikt nie zaprzeczy :)
      • Gość: NiKi Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.i24.pl 07.09.06, 11:17
        film.onet.pl/0,0,1356811,1,600,artykul.html
    • daggy4 Re: Filmy, seriale kultowe. 07.09.06, 14:00
      hotel zacisze
      halo halo
      The Fresh Prince of Bel-Air
      scrubs

• Gość: Miisska Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.06, 15:55
        daggy4 znasz duzo seriali Brawo a kultowe gdzie?
        • Gość: Dobranocka Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.06, 22:32
          Absolutny kult:Balbina i Ptys oraz Jacek i Agatka(kto nie wie-pytac babcie)
          • Gość: Wnuczka Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.06, 12:31
            pytalam babunia twierdzi ze to pestka,Telesfor to kult
            • Gość: majla Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.chello.pl 10.09.06, 22:12
              Mis Uszatek
              okienko Pankracego
    • Gość: Lania Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:20
      Tylko ZAGUBIENI,nie mogę się doczekać trzeciej serii!!!
      • Gość: e2006 Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 14.09.06, 23:55
        Z nowych - zdecydowanie "Sześć stóp pod ziemią" - genialny
        "Ostry dyżur" - chociaż go nie lubię
        "Rodzina Soprano"
        "Przyjaciele"
    • ariwederczi Re: Filmy, seriale kultowe. 17.09.06, 12:19
      Seriale kultowe: "The X Files", "24", "LOST".
      • Gość: zadrapka Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.mtm-info.pl 19.09.06, 18:06
        Przyjaciele:)

Tylko jakos zakonczenie serialu takie smetne bylo:/

Moja kolezanka twierdzi,ze kultowy film to Dirty dancing. Zna praktycznie wszystkie dialogi z tego filmu na pamiec:) Gdy dostala go na Dvd (bo kaseta sie jej zdarla przy ogladaniu) to oburzla sie, ze dialogi sa inaczej tlumaczone:D:D
        A ja i tak ja lubie:D
        • stworzenje Re: Filmy, seriale kultowe. 20.09.06, 12:03
          Z archiwum X wszystkie obejrzalam :-)
    • Gość: oglądacz Re: Filmy, seriale kultowe. IP: 83.71.84.* 24.09.06, 12:03
      Dla mnie kultowym jest to co sam uznam za kultowe zmojego własnego punktu
      widzenia.
      Takie filmy dla mnie to:
      Four Brothers
      Green Street
      36

• Gość: Waz w Airbusie Re: Filmy, seriale kultowe. IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.06, 17:33
        jestem kultowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka