Dodaj do ulubionych

lilja 4 ever

IP: 85.134.153.* 15.02.07, 02:15
hej czoraj obejrzalem ten film - norlamnie mnie wgielo.nie zeby nie znal
tematu (omlodej dziewczynie ktora zostaje sprzedana na zachod w wiadomych
celach) ale jakos tak mnie to przybilo ze nie moglem w nocy spac.polecam
kazdemu nalepiej w wersji oryginalnej bez tlumacza tylko z napisami.ja akurat
mialem po angielsku ale w polsce tez widzialem ten film wsklepach.
mam tez takie pytanie czy ktos znapodobne w wymowie filmy - upokarzanie
dzieci i ich wyzysk.znam jeszcze miasto boga...tez ten klimat.
Obserwuj wątek
    • mallina Re: lilja 4 ever 16.02.07, 00:10
      faktycznie to bardzo poruszajacy film
      mialam podobnie jak Ty -dlugo siedzial mi w glowie i o nim myslalam.
      kiedys lecial na Canal+, tez widzialam wersje z napisami.
    • Gość: jaija Re: lilja 4 ever IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.02.07, 02:21
      To ciekawe, że tyle ludzi lubi ten film. Ten reżyser kręcił znacznie lepsze.
      • sutekh1 Re: lilja 4 ever 20.02.07, 11:34
        które?
        Dziura w sercu?
        Fucking Amal?
        nie moge na to trafić , jasna kolera!!
        • Gość: jaija Re: lilja 4 ever IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.02.07, 13:17
          W moim odczuciu bezpretensjonalne Fucking Amal i Tylko razem były znacznie
          lepsze od wręcz kiczowatego Lilja 4ever. Co prawda, sama historia jest
          rzeczywiście chwytająca za serce, jednak obudowanie jej jakimiś wizjami, granie
          na najwyższej nucie zepsuło całkiem niezłą fabułę, przynajmniej ja tak uważam.
    • dr.verte Re: lilja 4 ever 20.02.07, 14:59

przynajmniej nie ma happy endu
      • miraflores5 Re: lilja 4 ever 25.12.14, 16:35
        Stareńki wątek. Oglądałam 2,5 miesiąca temu-film inspirowany był autentycznymi wydarzeniami jakie rozegrały się na przełomie 1999 i 2000 roku. 16-letnia Dangiule Rasalaite mieszka na jednym z kowieńskich(Litwa) osiedli wychowywana przez samotną matkę. Po jej wyjeździe do Stanów zostaje sama. Poznaje chłopaka, który proponuje jej pracę w Szwecji. Ta zgadza się, przed wylotem chłopak wyrabia jej rosyjski paszport. Po dotarciu do szwedzkiego Malmo jest od listopada 1999 roku przymuszana do prostytucji. 7 stycznia dziewczynie udaje się uciec po czym skacze ona z wiaduktu. Po 3 dniach umiera w szpitalu. Film w którym podobno wiernie przedstawione zostało jej życie nakręcono podobno na podstawie zapisków znalezionych w jej kieszeniach. To informacje, które znalazłam o niej w necie, boi, delikatnie mówiąc, nie jest tego za dużo. Co do samego filmu- oczekiwałam czegoś lepszego-ujęcia są kiczowate, vide: Wołodia z anielskimi skrzydłami, Mc Donald's, etc.-przedstawienie bez takiej jakiejś głębi , w prosty sposób dziewczyny z patologii tęskniącej za tzw. lepszym światem, który tu przedstawiany jest pod postacią wspomnianego Mc Donald'sa , salonu gier, ekskluzywnych towarów w sklepach na lotnisku, sushi jedzonego w samolocie-słowem-w najprostszy sposób. Z drugiej zaś strony ukazuje rzeczywistość, w jakiej obracają się dzieci z terenów byłego ZSRR-obdrapane blokowiska, bezrobocie, brak perspektyw, narkotyki, prostytucja. I chwytanie się pierwszej możliwej okazji na poprawienie bytu poprzez emigrację. Reasumując-pod kątem problemu werbowania w wiadomych celach dla gimnazjalistów, np. do puszczenia na wychowaniu do życia w rodzinie, dla starszych-pod kątem zwrócenia uwagi na warunki społeczno-ekonomiczne byłego ZSRR lub po prostu jako film tak, do obejrzenia. Daję 4+ na 10.
    • pani.truskawka Re: lilja 4 ever 14.01.15, 16:24
      Widziałam ten film już jakiś czas temu. Też wbił mnie wtedy w fotel.
      • 1listekzielony Re: lilja 4 ever 30.01.15, 16:27
        Świetny film, fajnie że ktoś podbił ten wątek i mi o nim przypomniał!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka