Gość: gosc IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 08:45 www.kulturaonline.pl/Labirynt,fauna,-,dla,kogo,ten,film,tytul,artykul,415.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mana_mana Re: Labirynt fauna - recenzja 30.03.07, 09:59 Zgadzam się z powyższą recenzją w 101 procentach. Idąc do kina na Labirynt Fauna spodziewałam się filmu poruszającego, świdrującego ludzką duszę. Dramatu z domieszką fantastyki. Otrzymałam bajkę nie dla dzieci z domieszką "poruszającego" <w pewnych momentach miałam ochotę najzwyczajniej odwrócić wzrok albo nawet zasłonić oczy> okrucieństwa. Część fantastyczna wypadła w sumie nieźle chociaż mało w niej polotu. Zgrabne są kostiumy, ładna otoczka, zarys postaci ciekawy ale... Ofelia wykonuje wszystkie zadania bez większych problemów, a nie tak być powinno. Powinno grzmieć, walić się i łomotać! Co do ukazania faszyzmu w tym filmie też mam zastrzeżenia. Czy naprawdę aby pokazać bezmiar ludzkiego bestwialstwa i okrucieństwa, trzeba to robić tak dosadnie? Sceny z ukatrupionym <dosłownie> wieśniakiem czy tortury są nie do przyjęcia. Spodziewałam się baśni z szerokim polem popisu dla wyobraźni, z niedopowiedzeniami, subtelnej bajki z dramatycznym zabarwieniem. Nie żeby film mi się nie podobał, po prostu nie lubię się rozczarowywać... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: Labirynt fauna - recenzja 30.03.07, 10:50 mana_mana napisała" > Sceny z ukatrupionym <dosłownie> wieśniakiem jak to dosłownie?zabili jakiegoś wieśniaka na planie? Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Labirynt fauna - recenzja 30.03.07, 12:06 Pytasz ze zdziwieniem czy ironią? <owszem, zabili> Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Labirynt fauna - recenzja 30.03.07, 15:22 Alem głupia ;) Dopiero teraz zrozumiałam wydźwięk twojego pytania :) Dosłownie - chodziło mi o to, że pomiędzy zabić a ukatrupić jest pewna różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Labirynt fauna - recenzja IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.03.07, 16:09 Mnie tam żadne sceny nie przeraziły, ani nie odraziły, bom twarda sztuka, ale film - tak, jak napisali - jest powierzchowny ( w warstwie dramatycznej, otrzymujemy w sumie to, co zwykle, nic nie zaskakuje), niespójny, fantazje bohaterki jakieś takie... bo ja wiem... niezbyt intensywne, myślałam, że obranie takiej konwencji zaowocuje naprawdę oszałamiającymi scenami rozgrywającymi się w psychice dziewczynki, a tu jakoś tak... bez polotu. Właśnie - ten film dla mnie jest po prostu poprawny, ale brakuje mu polotu. Szkoda. Może gdyby kto inny skroił ten materiał, wyszłoby arcydzieło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: Labirynt fauna - recenzja IP: *.biskupin.wroc.pl 30.03.07, 21:18 A ja widziałam zajawki w kinie i z chęcią bym się wybrała. Nie mam zbyt wielkich oczekiwań, wiec może mi się spodoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Labirynt fauna - recenzja 30.03.07, 22:04 tak z czystej ciekawości lingwistycznej: jaka jest róznica pomiędzy "zabić" a "ukatrupić"? poza tą, że "zabić" brzmi powazniej? ad rem: jednej trzeciej filmu nie widzialam, bo mialam zamkniete oczy, okrutne były niektóre sceny ponad miarę; wiekszość z pozostałych dwóch trzecich przepłakałam, no ale ja jestem stara płaczka kinowa postać kapitana nie podobała mi sie, dla mnie byłoby prawdziwiej, gdyby miał jakieś ludzkie cechy, a nie miał ani jednej bardzo podobały mi sie zdjęcia no i nie jestem zawiedziona, to bardzo dobry film - ale dobrze zrobiłam omijając recenzje przed obejrzeniem filmu, nie chciałam się niczym zasugerować. No i dziś nie czuję się zawiedziona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Labirynt fauna - recenzja IP: *.s02.a001.ap.plala.or.jp 10.04.07, 20:56 jesli chodzi o ludzka strone kapitana, lub jak napisalas, jej brak.hmm...jak myslisz, co oznaczal pojawiajacy sie nieustannie motyw sprwdzania przez niego zegraka? Odpowiedz Link Zgłoś
jszhc Re: Labirynt fauna - recenzja 30.03.07, 16:47 "Najbardziej oczekiwany film roku"...wg mnie sporo przesadzone;) Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Raczej kiepski.. 02.04.07, 01:46 Wlasnie wrocilem z kina.. i musze powiedziec, ze mocno przereklamowany ten film.. Dziewczynka z schizophrenia, w ktora wpadla zapewne na skutek przezyc jakich doswiadczala na kazdym kroku.(troche to oklepane). Ropucha w drzewie.. (litosci) Potwor od przekasek.. (zywcem podprowadzony z gry Half-life). Nawet nie wspomne o calym okrucienstwie, ktore moglibysmy odniesc wrazenie ze jest domena jedynie frankistow.. ( gdyby nie scena dobijania w identyczny sposob rannych przez partyzantow ) Zmanipulowana pseudo historyczno-fantastyczna opowiastka.. jednego mi szkoda.. Ta dziewczynka swietnie grala..Bardzo mi sie podobala w tej roli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: Raczej kiepski.. IP: *.bph.pl 02.04.07, 12:18 Ten film to bajka dla dorosłych którzy pozostali jeszcze trochę dziećmi:) Mnie się podobał, wzruszył, ale dziełem wybitnym to on nie jest. Otoczka wizualna b. dobra, mroczny klimat. Bajka dla dorosłych, niestety dosłownie bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza może to i jest potwór od przekąsek... 11.04.07, 13:36 ale JA go wcześniej nie znałam, nie widziałam na oczy gry half-life i porządnie mnie przeraził , a nawet z lekka straumatyzował... Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: może to i jest potwór od przekąsek... 11.04.07, 14:54 Mnie chodzilo o to, ze w tym filmie nie ma nic nowego.. Jest ofelia a poza nia nie ma nic czarna dziura.. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzehuu Re: Labirynt fauna - recenzja IP: *.gdynia.mm.pl 02.04.07, 13:10 Właśnie jestem po obejrzeniu tego filmu, żaden film dawno mnie tak nie wzruszył ;(((( Polecam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Labirynt fauna - recenzja 02.04.07, 14:47 Nie rozumiem.. wzruszyc to moze pianista albo crash "moasto gniewu" ale ten film to kalka dziesiatkow filmow + nie trzymajaca sie kupy opowiesc fantasy.. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Labirynt fauna - recenzja IP: *.chello.pl 02.04.07, 20:29 Mnie na przykład Crash nie poruszył wcale z tych powodów,które ty zarzucasz "Labiryntowi".Ale może jestem trochę inny.Labirynt to moim zdaniem znakomity film m.in dzięki świetnemu aktorstwu Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Labirynt fauna - recenzja 02.04.07, 23:47 Gra dziewczynki to jedyny plus tego filmu.. Nie wybacze im tej kradziezy potwora z gry :\ Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane Re: Labirynt fauna - recenzja 03.04.07, 20:42 A mi się film spodobał- tak po prostu. Arcydzieło to nie jest, ale obejrzeć można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinomaniaczka które sceny są okrutne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 08:44 p.S Panicznie boję się scen związanych z okrucieństwem,możecie mi powiedzieć kiedy mam zasłaniać oczy?Albo co jest takie okrutne w tym filmie?Potwór od kanapek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jest takich pare. Re: które sceny są okrutne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 23:23 Obcinanie nog, robactwo, tortury, strzaly w glowe, masakra butelka, krew, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: które sceny są okrutne? 05.04.07, 00:02 Hm.. obcinania nog nawet nie zapamietalem.. ewentualnie wstrzasajaca moglaby byc scena z okladaniem twarzy chlopaka butelka.. chociaz kazdego poruszy co innego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Labirynt fauna - recenzja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 13:06 A czy ktoś wie o co chodziło z zegarkiem Vidala. Na przyjęciu jakis frankista opowiada o jego ojcu i jego zegarku, a on odpowiada, że jego ojciec nie miał zegarka. He? O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justine pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 22:23 A ja mam inne pytanie: dlaczego Ofelia podczas drugiej próby otworzyła pierwszą skrytkę, a nie środkową- tak jak to wskazały jej wróżki? A co do Twojego pytania, to chyba chodzi o to, że on właśnie miał jego zegarek/ albo przynajmniej miał inny, ale jego cel był ten sam jak u jego ojca. Chciał, żeby dziecko znało godzinę jego śmierci, choć przecież jak wiemy nie dowie się nawet jego imienia. Ale dlaczego ta godzina ma takie znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 23:24 > A ja mam inne pytanie: dlaczego Ofelia podczas drugiej próby otworzyła pierwszą > skrytkę, a nie środkową- tak jak to wskazały jej wróżki? To byl test, czy Ofelia nadal ma w sobie ten "dar". Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: Labirynt fauna - recenzja 05.04.07, 00:05 On mial wlasnie ten zegarek ojca.. dosc jasno zostalo to ukazane kamera zatrzymala sie na chwile, zeby widz mogl zobaczyc to pekniete szkielko.. ktore jego ojciec niby rozbil chcac zatrzymac zegarek.. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Labirynt fauna - recenzja 06.04.07, 11:11 Ten film jest cienki jak d*pa węża. Arcytrudne próby polegające na tym w jak głębokie błoto wejdzie mała dziewczynka, no niesamowite po prostu. Nieruchawy faun bez mimiki, wymachujący bez składu łapami. W dodatku te zupełnie niepotrzebne sceny okrucieństwa, jak choćby ta z butelką. No i bzdura nr 1 dla mnie, czyli rozcięta gęba kapitana, rana niekrwawiąca i zachowująca się jak nromalne przedłużenie ust, nie było tam jakiegoś lekarza na planie czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
sikor102 Re: Labirynt fauna - recenzja 10.04.07, 15:55 Niestety kapitan Vidal i jego czyny, tak zdominował film, że głównie jego zapamiętałem po wyjściu z kina. Odpowiedz Link Zgłoś
nikt_inny nie wszyscy wyjdą z tego labiryntu fauna 16.05.07, 15:03 Mnie ten film poruszył. Przesiąknięty surrealistycznymi fantazjami dziewczynki kojarzącymi mi się ze scenami z filmu "Cela". Nie jest to ani Spiderman ani familijne kino Alicji w krainie czarów. Film zdecydowanie dla starszej widowni która załstanowi się przez moment nad symboliką tego co widzi. Brutalność była w tym filmie niezbędna żeby pewne rzeczy opowiedzieć. (a te komentarze że nie tak sobie rozciął bo popłynęło za mało krwi... ech.. a nie zauważyłeś że to nic w porównaniu z tym że wróżki nie istnieją? - to dopiero jest nieścisłość!) Film jest o tym że dziecko nie potrafi zrozumieć przerażającej rzeczywistośći, to dla niej niewyobrażalne, nierealne że człowiek potrafi "zakatrupić" człowieka wręcz tak nierealne jak świat baśni w który ucieka.. stąd ten świat elfów.. do końca niewiemy czy faun jest dobry czy zły.. naiwne dziecko wykonuje wszystkie jego polecenia.. jak filmowy ss-man tylko że jego polecenia są inne - koniec jest ten sam, doprowadzenie do śmierci.. dlatego uważam że film jest głeboki i z przesłaniem.. polecam, choć nie obiecuję dobrego humoru po wyjściu z kina, to film z którego wychodzi się z problemem do przemyślenia.. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dez Re: nie wszyscy wyjdą z tego labiryntu fauna IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 14:53 Mnie też nie poruszył. Dużo bardziej wolę Klątwę 2, lepiej zrobiona i wciąga.. Bo nie ma nic gorszego jak nuda w kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: nie wszyscy wyjdą z tego labiryntu fauna 13.06.07, 16:32 i w majtkach, gdy nic nie pierdzi! Odpowiedz Link Zgłoś