visenna_4 18.04.08, 23:54 ...jak dla mnie zawsze wygrywa kompozytor Thomas Newman. Na pierwszym miejscu soundtrack i przez to film "American Beauty". A jakie sa Wasze perełki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexanderson Re: 20.04.08, 13:57 1) Michael Nyman: Fortepian; Gattaca; Kontrakt rysownika 2) Michał Lorenc: Bandyta; Prowokator 3) Hans Zimmer: Ostatni samuraj; Cienka czerwona linia 4) Ennio Morricone: Misja; Dawno temu w Ameryce 5) Wojciech Kilar: Dracula; Smuga cienia 6) Ryuichi Sakamoto: Mały Budda; Wichrowe wzgórza; Pod osłoną nieba 7) Ludovico Einaudi: Doktor Żywago 8) Zbigniew Preisner: Niebieski 9) Jan A. P. Kaczmarek: Aimee & Jaguar 10) John Barry: Pożegnanie z Afryką Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 20.04.08, 16:50 No i zapomniałem najlepszego - Trevor Jones i Randy Edelman: Ostatni Mohikanin Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: 20.04.08, 19:58 oprócz wyżej wspaniałych dodaję swoje subiektywne typy: Angelo Badalamenti - Twin Peaks (1990) Cartel Burwell - Rob Roy (1995) Clannad - Legend (1984) Cliff Martinez - Kafka (1991) Cliff Martinez - Narc (2002) Cliff Martinez - Solaris (2002) Cliff Martinez - Traffic (2001) Clint Mansell & Kronos Quartet - Requiem for a Dream (2000) Clint Mansell & Kronos Quartet - The Fountain (2006) Elliot Goldenthal - Heat (1995) Georges Delerue & Budd Carr - Platoon (1987) Hans Zimmer & Lisa Gerrard - Gladiator (2000) Harry Gregson-Williams - Spy Game (2001) Iva Davies, Christopher Gordon & Richard Tognetti - Master & Commander: The Far Side Of The World (2003) James Horner - Braveheart (1997) James Horner - The Devil's Own (1997) James Newton Howard - Collateral (2004) Joshua Bell - The Red Violin (1999) Krzysztof Komeda - Rosemary's Baby (1967) Leonard Rosenman - Barry Lyndon (1975) Mark Isham - Crash (2005) Michael Brook - An Inconvenient Truth (2006) Miles Davis - Ascenseur pour l'échafaud / Lift to the Scaffold (1958) Miles Davis & John Lee Hooker - The Hot Spot (1990) Miles Davis & Marcus Miller - Siesta (1987) Peter Gabriel - Passion: Music For The Last Temptation Of Christ (1989) Philip Glass - Koyaanisqatsi (1998) Philip Glass - Naqoyqatsi (2002) Philip Glass - Powaqqatsi (1988) Robert Rodriguez, John Debney & Graeme Revell - Sin City (2005) Terence Blanchard - Inside Man (2006) Terence Blanchard & Branford Marsalis - Mo' Better Blues (1990) Tibor Szemzó - Sunset on Left (2000) Vangelis - 1492: Conquest of Paradise (1992) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regina Re:moze krocej by bylo? IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.08, 21:06 gnioty wymienic! Te byly www.youtube.com/watch?v=YtEysRo_2wg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re:moze krocej by bylo? 20.04.08, 21:58 pani regino, temat wątku był zgoła inny od pani proponowanego, zatem jeśli nie posiada pani swoich ulubionych soundtracków, lub nie chce sie pani z nami podzielić, proponuję założyć właśnie własny wątek, pod pani u góry proponowanym tytułem. Czyżby youtube oraz wikipedia były wyrocznią w kształtowaniu własnych opinii? Obym się mylił.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
wielkie.nieba Wszystkimi członkami podpisuję się pod: 23.06.08, 22:49 Angelo Badalamenti - Twin Peaks Miles Davis & Marcus Miller - Siesta Krzysztof Komeda - Rosemary's Baby Terence Blanchard & Branford Marsalis - Mo Better Blues Miles Davis - Ascenseur pour l'échafaud Hans Zimmer & Lisa Gerrard - Gladiator Od siebie dodaję: Neil Young - Truposz Krzysztof Komeda - Matnia Zbigniew Preisner - Podwójne życie Weroniki Krzysztof Komeda - Nóż w wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: 21.04.08, 00:34 > alexanderson napisał: hmmm, troche sie dziwie, ze nie uwzgledniles muzyki Roty do filmow Felliniego. tu to nawet ciezko wybrac jakis tytul, bo kazdy jest sam w sobie perelka, ale gdybym musial, to chyba postawilbym na Casanovę. Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 21.04.08, 06:38 Ja też się dziwię ;-), choć dla mnie Rota u Felliniego wymaga współgrania z ekranem, poza nim zdaje się brzmieć zupełnie inaczej, "banalniej". A jak Rota, to jeszcze "Romeo i Julia" Zeffirellego. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: 21.04.08, 10:46 oj nie. w kazdym razie ja tego "banalniej" nie czuje. wszystkie "fellińskie" plyty Roty, ktore mam, dosyc czesto lądują w odtwaraczu. Sa znakomite. mam tez muzyke Roty do "Wojny i pokoju" (wersji z A. Hepburn), ale jakos nie moge sie do niej przekonac. tak samo jak do filmu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
obatala Re: najpiękniejsza muzyka fimowa 20.04.08, 14:20 Bonanza ;-) pl.youtube.com/watch?v=kA-PdP4k4Xw "On this land we put our brand, Cartwright is the name, fortune smiled, the day we filed the Ponderosa claim. Here in the West, we're livin' the best, Bonanza, if anyone fights any one of us, he's go a fight with me," Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: najpiękniejsza muzyka fimowa 20.04.08, 21:46 Jeszcze muzyka w "Pikniku pod Wiszącą Skałą". Niestety, nie pamietam autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: najpiękniejsza muzyka fimowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.08, 14:24 Hans Zimmer "Gladiator", Clannad "Robin of Sherwood", Loreena McKennitt "Mgły Avalonu". Odpowiedz Link Zgłoś
jasminowo Re: najpiękniejsza muzyka fimowa 22.04.08, 09:59 Peter Gebriel - "Birdy" Mike Figgis - "Leaving Las Vegas" P.S. Jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy i zasobności szafek z płytami... potraktuję to jako przewodnik przy szukaniu czegoś dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: najpiękniejsza muzyka fimowa 22.04.08, 12:09 a ten utwór łaził za mną latami... wiedziałam, że jest z filmu. wiedziałam, że z Belmondem. a potem ktoś wymyślił youtube :)))) pl.youtube.com/watch?v=9DSzGQVTTRs&feature=related Le Professionnel Odpowiedz Link Zgłoś
visenna_4 Re: najpiękniejsza muzyka fimowa 22.04.08, 12:35 jeszcze dorzuciłabym Edwarda Shearmur'a i jego "K-PAX": pl.youtube.com/watch?v=STynV18Yw-A&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: najpiękniejsza muzyka fimowa 22.04.08, 17:20 Nie potrafie podac jednego tylko soundtracku. Za to do moich ulubionych kompozytorow naleza Michael Nyman, Zbigniew Preisner, Angelo Badalamenti i Gustavo Santaolalla. Odpowiedz Link Zgłoś
my2008 To zależy... 22.04.08, 18:50 Muzyka z trylogii Władca Pierścieni i... z filmów bollywoodzkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirelli Re: najpiękniejsza muzyka fimowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 18:14 Ja jestem wciąż pod wielkim wrazeniem muzyki z filmu Sweeney Todd. Bardzo dobrze zrobione, świetnie głosowo wyrabiaja się aktorzy - dla mnie, miodzio. merlin.pl/Sweeney-Todd-Demoniczny-golibroda-z-Fleet-Street-Sweeney-Todd-The-Demon-Barber-of/browse/product/4,579168.html Odpowiedz Link Zgłoś
aurax Re: najpiękniejsza muzyka fimowa 18.05.08, 14:45 moi ulubieni to z wyżej wymieniomych: A. Badalamenti, W. Kilar, Clint Mansel, J. Newton Howard, H. Zimmer. a od siebie dorzucam jeszcze Roque Banosa - "Mechanik" Odpowiedz Link Zgłoś
flanelowy.zapach.snu Amelie Poulin, czyli AMELIA - Yann Tiersen... 21.05.08, 00:12 ...a potem naprawdę długo, długo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
lucilla1 Re: najpiękniejsza muzyka fimowa 21.06.08, 21:36 www.youtube.com/watch?v=pHO5KWIMZUo uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rani Re: najpiękniejsza muzyka fimowa IP: *.acn.waw.pl 22.06.08, 22:25 Porozmawiaj z nią Almodovara... Arcydzieło Odpowiedz Link Zgłoś