Dodaj do ulubionych

Windows 7 - system przewietrzony

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 00:36
Cóż za piękny panegiryk.
Jaka jest 7 to się przekonamy za pół roku, nie ma co bezkrytycznie przepisywać ich materiałów marketingowych.
Na razie wygląda na to, że zmianie uległy wodotryski, a jeśli chodzi o bezpieczeństwo... dzisiaj właśnie wykryto pierwszy błąd krytyczny tzw. 0-day, czyli jak zwykle - dużo szumu o bezpieczeństwie, a hackerzy wiedzą swoje.
Myślę że za pół roku będzie sp1 oraz duuuużo doniesień o lukach, wadach, włamaniach, wirusach i innych tym podobnych zdarzeniach na "cudownym" systemie 7 - nowym chwicie matietingowym majkrosoftu...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość:sic Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.09, 00:52
      na razie prosty i słuszny system : ubuntu. prosty w obsłudze, a interfejsem miażdży siódemeczkę już na starcie. Ram w trakcie dużego obciążenia systemu w okolicy 1gb vista przy podobnym, zagarniała ponad 2 gb ramu...
    • pensioner63 Re: Windows 7 - system przewietrzony 13.11.09, 00:52
      Gdyby Win 64 bitowe pozwalało na korzystanie ze starych 16-bitowych programów to zgodziłbym się z krytyką opcji "wyboru między wersją 32- i 64-bitową". Osobiście wolę wersję 32-bitową, bo nie potrzebuję więcej niż 2 GB pamięci. Natomiast używam kilku starych programów, które nie mają nowych wersji 32 bitowych. Podobnie wiele firm ma stary software, który działa dobrze. Te firmy zmuszają Microsoft do zachowania kompatibilności. Nie wszyscy dążą aby mieć same nowości ze względu na "peer pressure" (presję kolegów czyli mody).
    • zmyslowasowa Re: Windows 7 - system przewietrzony 13.11.09, 00:55
      Jakie to nowe funkcje pojawiły się w wordpadzie i paincie?
    • Gość: scsa Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.firstam-reis.com 13.11.09, 01:09
      32-bitowe systemy powinny wreszcie odejsc. Jesli, kto lubi i uzywa 16 bitowych aplikacji, to proponuje sobie zainstalowac jakas wirtualna maszyne i tam je odpalac
    • Gość: luni Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 13.11.09, 01:23
      @zmyslowasowa
      Jakie nowe funkcje to nie wiem ale zamiast standardowych przycisków pojawiły sie wstążki znane z nowego Offica.
    • pensioner63 Re: Windows 7 - system przewietrzony 13.11.09, 01:26
      Po co mam instalować jakas wirtualna maszyne i ją odpalac gdy mogę korzystac z 32-bitowych Win Xp? Ci co lubią nowości dla przyjemności nowych wrażeń mogą sobie z nich korzystać. Ja nie zmuszam Ciebie abyś miał stary system operacyjny, Ty nie staraj się zmusić mnie do nowego, bo nowy Ci się bardziej podoba. Moje hobbies nie wiążą się z nowymi Windows.
    • Gość: Mararch Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.acn.abpl.pl 13.11.09, 01:30
      A co z takimi programami jak cad 2009 lub 3dmax np 2008?? czy nie ma problemu z uzytkowaniem przy 7mce?? Jestem ciekaw bo właśnie się nastawiam na 7ke a te programy są dla mnie podstawowe.
    • Gość: denver85 Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.chello.pl 13.11.09, 01:42
      'Konieczność wyboru między odmianą 32- i 64-bitową.' Jaka koniecznosc? Najglupszy argument jaki widzialem. Jakby dali wersje tylko 32-bity oznaczaloby to krok wstecz, ja rowniez nie bylbym zadowolony. Gdyby dali tylko 64-bity tez byloby zle. Za duzo wersji systemu? A przepraszam w czym problem? Jednym wystarczy Home Premium, inni kupia Ultimate. Generalnie artykul nieciekawy, pelen bledow merytorycznych :|
    • Gość: 86 Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 01:42
      32bit widzi max 3giga RAMu (nie jak napisano 4).
    • Gość: pollux Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 01:57
      Dzień bez Winsdowsa 7 dniem straconym.
    • Gość: YaBol Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.as.kn.pl 13.11.09, 03:09
      denver85: Zbyt duża ilość wersji systemu to błąd - wprowadza niepotrzebny zamęt i może doprowadzić klientów do frustracji. Przy zakupie powstaje dylemat: którą wersję wybrać? Obecnie masz X wersji pomnożone przez 2 (32 i 64 bit). Pytam się: po cholerę to mącenie w głowach? Osobiście śmieszy mnie zachłanność Microsoftu która się przez to objawia. Zamiast wypuścić 2 wersje: 7 i 7 Serwer, rozmieniają system na drobne. Ponadto klient powinien dostawać w pudełku zarówno wersję 32 bit jak i 64 bit. Windows 7 wygląda nieźle, przynajmniej na screenshotach, ale odrzuca mnie takie dojenie klientów przez M$. Jestem zwolennikiem polityki Apple w tym temacie - minimalizm, czyli 2 wersje OS X: zwykła i serwer. W prostocie jest siła. Argument: po co komuś funkcje z których i tak nie skorzysta uważam za nietrafiony - gdyby były to może by skorzystał, a tak nie będzie miał szansy. Nawet gdyby pewnych opcji nie użył, to nie jest przekonujący argument do takiego rozdrobnienia. To bez sensu, a jest tak głównie dlatego, że chcą wyrwać od firm większą kasę. Sam miałbym problem z wyboerm: 64 czy 32 bity, bo nie mam przekonania czy na 64 nie będzie problemów za aplikacjami. Gdyby w pudełku były obie, to zawsze beazpłatnie mógłbym wrócić do 32 bit i, a tak M$ zmusza mnie do bulenia po raz kolejny. Dla mnie to nie do zaakceptowania.
    • Gość: Wojtek Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.spray.net.pl 13.11.09, 03:36
      Już całkiem wygląda jak OS X Maca. Zwłaszcza ten pasek zadań na dole. A nowe powalające funkcje to usunięcie błędów Visty oraz innowacje typu "Kalkulator potrafi natomiast teraz pomóc w przeliczaniu miar i wag.". Rzuciłem Vistę pół roku temu dla Maca i chyba nie będę wracał - komputer do pracy to nie Windows. W domu może przejdę na 7 na komputerze "do gier".
    • Gość: MamDosyc Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.zone7.bethere.co.uk 13.11.09, 05:26
      MAm juz dosyc Kublika ktory zmusza mnie do zmiany samochodu, mam dosyc natretow naklaniajacych do zmiany systemu operacyjnego mojego komputera. Zygac mi sie od komecrji, ktora wciska sie do mojego mozgu z kazdej strony. Nikt juz nie pozostawia mi miejsca. Moje ja sie kurczy i budzi sie we mnie wstret. I tylko sie zastanawiam, czy juz tylko ja tak czuje...?
    • Gość: keeslaff Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.nidzica.vectranet.pl 13.11.09, 05:33
      Heh, wczoraj opublikowano poważny błąd w win7 i proszę, od razu pojawiła się "Oda do Siódemki" :)
    • Gość: Gość Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.11.09, 06:41
      Dobrze, że dali wersję 64-bitową: Photoshop CS4 64-bit działa znacznie szybciej niż wersja 32-bitowa.
    • Gość: .... Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: 195.163.188.* 13.11.09, 06:51
      Wiecej reklam , wiecej reklam , wiecej reklam!
    • Gość: Miód Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.chello.pl 13.11.09, 07:16
      "32bit widzi max 3giga RAMu (nie jak napisano 4)." - 32 bitowy nigdy nie będzie ci czytał 4 giga ramu, nie ważne czy to jest XP, Vista czy 7.

Piszę właśnie z Windowsa 7 Ultimate 64 bitowego, powiem że kompatybilność z programami w nim jest bardzo dobra nawet jeśli program nie jest przystosowany do niego .W przypadku Visty 64bit to była porażka: Alcohol 120%, Daemon tools i inne podobne nawet się nie uruchomiły. Kompatybilność z grami jak narazie jest dobra gdyż nie natrafiłem na grę która nie chciałaby działać.
      Posiadam gry: Red Faction Guerrilla, Star Wars The Force Unleashed i NFS SHIFT wszystko działa zajefajnie.
      Naprawdę polecam tego Windowsa.
    • Gość: gosc Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.lns20.syd7.internode.on.net 13.11.09, 07:34
      w7 jest tak dobre, ze potrzebuje 5 razy wiecej miejsca na twardym i dwa razy w pamieci RAM. Obrazki sa sliczne, ale windows manager to masakra.
      Ten program otwiera sie w wersji dla idiotow.
      Dlatego go wypakuje, gdy sie skonczy darmocha. Mnie xp w zupelnosci wystarcza. Placic tyle szmalu za kalejdoskop?
      koham.mihnika.copyright
    • Gość: łejkUP Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.tktelekom.pl 13.11.09, 07:44
      ja kupilem we wtorek win7 Home Premium, czy drogo ? nie wiem, to zalezy,w usa kosztuje 106USD, u nas jakies 370PLN , jest drozszy niz w usa nie wspominajac o relacjach dochodow. Faktem jest, ze kosztuje tyle co 2 nowe gry. Jak na razie nie dzialal u mnie jeden program: Acronis Disc Director, najnowsza wersja. Polecam ten system !
    • Gość: Pewex Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.chello.pl 13.11.09, 08:01
      @łejkUP: nie wiem czy Microsoft bo on to akurat lokalizuje swoje produkty, ale Adobe czy Apple stosują przelicznik 1USD=1EUR. Stosunek zarobków do ceny jest podobny. To że my zarabiamy średnio 30% najniższej pensji w UE to nie wina Microsoftu Apple czy Adobe. Minimalna pensja w US czy UE to średnio okolice 1000 jednostek, czyli to czy Amerykanin zapłaci 160 swoich jednostek z 1000 zarobionych swoich jednostek czy Europejczyk innych jednostek to procentowo wychodzi to podobnie.
    • kretynofil Re: Windows 7 - system przewietrzony 13.11.09, 08:16
      @Yabol:

Pierdzielisz jak potluczony. Masz wiecej niz 4GB RAM? Jesli tak, to powinna interesowac Cie wersja x64. Jesli nie, po co Ci x64?

Co do wersji - planujesz uzywac BitLockera? Jest Ci do czegos potrzebny? Nie? To od razu odpada wersja Ultimate (ktora, nota bene, w pudelku ma obie wersje - x86 i x64). Teraz: czy potrzebna Ci obsluga VM windows XP oraz domen AD? Tez nie? To Professional tez nie dla Ciebie.

Zostaje Home Premium i Home Basic. Masz wystarczajaca karte graficzna i podniecaja Cie wodotryski? Bierzesz HP, w przeciwnym razie HB.

Proste jak konstrukcja cepa...

Gdyby MS zrobil jak Apple - i wypuscil tylko wersje Ultimate to bys jeczal, dziecie neostrady, ze nowy system od MS jest taki drogi i to jest dojenie klientow.

Naprawde, jak czytam te komentarze MS-Haterow to smiac mi sie chce. Windows ma za malo wersji - zle, dojenie klientow; Windows ma za duzo wersji - zle, dojenie klientow; Windows nie zmienia interfejsu - zle, w OSX jest lepszy; Windows zmienia interfejs - zle, w OSX jest taki sam. Jak Cie dupa swedzi, bo jej od wielkanocy nie umyles - to tez wina Microsoftu?

--------------

Artykul generalnie fajny - bo wspomina o innych rzeczach niz Aero - oby wiecej rzetelnych informacji o wszystkich nowosciach w tych systemach. Wszystkich, rzecz jasna, nie tylko Se7en...
    • Gość: Kaaska Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: 195.163.188.* 13.11.09, 08:17
      Mialam wersje RC. Totalna porazka. Poza nowym wygladem i paroma "nowosciami" ktore w innych systemach sa od lat system nic nie oferuje. Jesli masz XP i przeczekales Viste a boisz sie Maca albo Linuxa to 7 moze byc jeszcze znosne. Ale jesli kupiles Viste i teraz kupiles 7 to ktos tu zrobil z Ciebie frajera...
    • Gość: gość Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 08:25
      Co to znaczy "popularna karta graficzna"? Ciekawe określenie.
    • Gość: axe Re: Windows 7 - system przewietrzony IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.09, 08:26
      sic, odpal mi pod Ubuntu Dragon Age, to się zastanowię. A dla starszych aplikacji przewidziany jest w 7 XP mode - niestety dopiero od wersji Professional (no cóż, tu już chcą wyciągnąć kasę...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka