mieszko.5 08.04.10, 18:22 Chcę kupić telewizor 32 cale, bo taki mi sie zmieści we wnęce ( szer. 82 cm dokładnie). I mam dylemat jak w tytule. Cena do 3500zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmwracer Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 18:49 Kazdy bedzie ten ktory Ci sie podoba bedzie dobry. Im drozszy tym lepszy. Wg mnie: LED (Samsung), LCD (Sony), plasma w takiej kolejnosci... A wiecej parametrow nie maje te TV? I co wohole jest wazne dla CIEBIE ?? Producent, model ...oceny uzytkownikow etc... Dla mnie np waznna byla rozdzielczosc (1920x1080?), czestotliwosc (min 120 Hz) Ekran - jeli TV bedzie mial okno naprzeciw to beda odbicia a wiec Plazma (ma szklny ekran) bedzie problemem...etc.. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko.5 Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 19:10 Dzięki za radę, nie wiedziałem o tej szybie w plaźmie. Nie znam się na telewizorach i mało oglądam ale żona lubi obejrzeć jakieś babskie programy na cyfrowym polsacie. Filmów na DVD puszcza sobie bardzo mało. Gier też nie będziemy na tym uzywac. Za 2 lata ma wejść telewizja cyfrowa naziemna, więc chcę taki model, żeby nie kupować jakiegoś dekodera. Ma być wyraźny, kontrastowy obraz i tyle. Pokój duży ok. 5x6m ale odbiornik ma być we wnęce. Dotychczas używamy jeszcze Thomsona 27cali kineskopowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwracer Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 19:16 Ja mam oknoa naprzeciw TV and ogladam mecze oraz blureay DVD a wiec kupilem Sony LCD 120Hz Preferowalbym LED - cienki i dobra jasnosc ale pomijajc ze drozszy, Samsung LED and LCD maja szybe ktora odbija wszystko. Sony ma najbardzije matowy ekran wiec wygral. Poza tym wazne bylo ile ma wejsc i jakie np chcialem aby mial koputerowe poniewaz lubily ogladac zdjecia na TV.. W sumie kazdy jest dobry - wazne jest to co jest wazne dla Was Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:06 Skoro się nie znasz to dla ciebie żadna różnica. Jeśli w sklepie nie jesteś w stanie zobaczyć różnicy w obrazie między LCD, plazmą i LED to kup LCD. Kryterium niech będzie wygląd, odpowiedni tuner (jak napisał ortalion) i ewentualnie potrzebne ci złącza, jakość głośników. Cyfrowy Polsat i tak ma słabą jakość obrazu więc co za różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 17:46 bmwracer napisał: > > LED (Samsung), LCD (Sony), plasma w takiej kolejnosci... > A co za różnica? Pracują na tych samych matrycach. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 20:47 Za 3,5 kilo za dużego wyboru nie masz. Pozostaje raczej plasma, w porywach LCD. LED-a z to nie kupisz. Jak się zdecydujesz na plasmę to się spiesz, bo przestają je już produkować. Ważne, żeby był tuner cyfrowy dwusystemowy DVB-T+ i DVB-C (MPEG4) z wejściem PCMCIA na kartę kodową oraz wejściami USB 2.0 i HDMI 4. Potwierdzam: plasma ma szybę i wszystko się w niej odbija jak w lustrze, LCD z kolei nie ma pełnej czerni i mniejszy kąt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko.5 Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:05 Ja tu widzę LEDy od 2500zł. www.ceneo.pl/Telewizory_LED;01732_cale_P1-190140.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:19 mieszko.5 napisał: > Ja tu widzę LEDy od 2500zł. > www.ceneo.pl/Telewizory_LED;01732_cale_P1-190140.htm --------------------------------- No nic nie pisałeś, że masz mały pokój. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:05 yyyyy rozumiem co drugie słowo;p Tow my w tym samym kraju mieszkamy? hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:20 lolcia-olcia napisała: > yyyyy rozumiem co drugie słowo;p Tow my w tym samym kraju mieszkamy? hahahaha --------------------------- To uruchom więcej z tych znanych Ci języków, zwłaszcza łacinę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:22 Te skróty powinny być dopasowane do możliwości intelektualnych kobiet:D, a tak same hieroglify... Brrrr 2,5 roku łaciny, setki sentencji...nie nie nie!!!;p Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:40 lolcia-olcia napisała: > > Brrrr 2,5 roku łaciny, setki sentencji...nie nie nie!!!;p ========================== Przydatna łacina jest w dalszej nauce czegokolwiek, przydatna. Zazdroszczę Ci szczerze. P.S. Czego nie rozumiesz? LED - Light Emitting Diode USB v. 2 - Universal Serial Bus wersja 2 HDMI 4 - High Definition Multimedia Interface wersja 4 DVB-C - Digital Video Broadcasting-Cable DVB-T - Digital Video Broadcasting-terrestrial PMCIA - Personal Computer Memory Card International Association CI - Common Interface MPEG4 - Motion/Moving Picture Expert Group ver. 4 Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:45 > Przydatna łacina jest w dalszej nauce czegokolwiek, przydatna. > Zazdroszczę Ci szczerze. Czasem się przydaje, ale ja innej terminologii się uczyłam;) > > P.S. Czego nie rozumiesz? > > LED - Light Emitting Diode > USB v. 2 - Universal Serial Bus wersja 2 > HDMI 4 - High Definition Multimedia Interface wersja 4 > DVB-C - Digital Video Broadcasting-Cable > DVB-T - Digital Video Broadcasting-terrestrial > PMCIA - Personal Computer Memory Card International Association > CI - Common Interface > MPEG4 - Motion/Moving Picture Expert Group ver. 4 > Tow!!! Dzięki:) masz za to duży plus;D nie piwo, bo Ty raczej w innych alkoholach gustujesz:D Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 21:26 Dobierz kredyt u Lolci i tego kup: www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/led/UE46C8000XWXXH/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=spec&fullspec=F Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko.5 Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 22:09 Na 11 tys zł nie potrzebuje kredytu ale nie potrzebuję też telewizora 3D. Avatara albo inną bajkę mogę raz na jakiś czas obejrzeć w kinie. Czytam, że do tego potrzebny jeszcze odtwarzacz Blu-ray 3D (za 1999 PLN) i specjalne okulary (od 399 do 599 złotych). Z tego zestawu, to najbardziej mi sie podobają okulary. Tylko szybki wymienie na dymne, polaryzacyjne. www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/149119/samsung-okulary.png Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 22:14 To jest najnowsza seria 8 Możesz kupić któryś ze starszych serii 7 lub 6 Polecam. www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/led/index.idx?pagetype=subtype Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: najlepszy jest KiNeSkOpOwY za 35 zł 08.04.10, 22:32 W sensie CRT? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko.5 Re: najlepszy jest KiNeSkOpOwY za 35 zł 08.04.10, 23:04 Myślę, że kineskopy CRT kiedyś wrócą i to kurwa w wielkim stylu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: najlepszy jest KiNeSkOpOwY za 35 zł 08.04.10, 23:09 mieszko.5 napisał: > Myślę, że kineskopy CRT kiedyś wrócą i to kurwa w wielkim stylu ;) ========================= A ja myślę, że wszystkie CRT, Plasmy, LCD i LED-y zostaną zastąpione OLED-ami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina25 Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 23:13 samsung o'led.Ledy są nieśmiertelne super kontrast i rozdzielczość,full HD,wybierz taki z tunerem naziemnej tv cyfrowej. Plazma,krócej żyje i pobiera więcej prądu,nagrzewa się też niemożebnie,ale ma jednakowoż lepszą jakość odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko.5 Re: Plazma, LCD, czy LED? 08.04.10, 23:28 To ja chyba wyciągnę ze strychu projektor super 8 mm i film o wilku i zającu obejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 00:06 hermina25 napisała: > samsung o'led.Ledy są nieśmiertelne > super kontrast i rozdzielczość,full HD,wybierz taki z tunerem naziemnej tv cyfr > owej. > Plazma,krócej żyje i pobiera więcej prądu,nagrzewa się też niemożebnie,ale ma > jednakowoż lepszą jakość odbioru ---------------------------------- LoL! Napisz mi tylko po co komu nieśmiertelny telewizor? Obecnie wyrzucane są na śmietnik 20 letnie działające śmiertelne telewizory CRT. Odpowiedz Link Zgłoś
dyson Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 08:21 Po pierwsze prawdziwych LED w zasadzie NIE MA. Sa tylko LCD z podswietleniem LED a to jest roznica, ale marketingowcy wszystko upchna. Po drugie kupowanie LCD i ogladanie telewizji w nie natywnej rozdzielczosci wiaze sie z potrzeba reskaolowania obrazu itp. Wiec jesli nie chcesz grac na konsoli w Full HD (1920x1080) albo ogladac filmow z BluRay to moim zdaniem wybor LCD nie jest jednoznaczny. Po za tym wszystkie dostepne kanaly HD jakie sa w obecnie w TV to sa kanaly w standardzie HD Ready (1024x768) a nie Full HD. Zeby ni bylo niedomowien: obecnie Full HD to tylko filmy BluRay i niektore konsole do gier. Ja od pol roku mam plazme (ale wiekszy rozmiar) i jestem bardzo zadowolony z zakupu. LCD mnie zadne nie przekonaly bo zawsze widac jakies rozmazane plamy, zwlaszcza na kanalach w standardowej rozdzielczosci. Czesto sie tego ogladac nie da :(. Moim zdaniem plazma bije LCD na glowe jesli chodzi o jakosc obrazu SD, HD ready jest takze lepsze ze wzgledu na wieksze kontrasty i czarniejsza czern (odrdzam np ogladanie LCD w ciemnym pokoju wieczorem, czern po prostu na nim swieci... ). Jesli nie masz okna po przeciwnej stronie ekranu plazmowego i ogolnie pokoj nie jest mocno jasny (np kilka okien na roznych scianach jak w szklarni jakiejs to zadnych odbic nie bedziesz widzial. Problem z plazma mozesz miec taki ze generalnie rozmiary ma ona zwykle wieksze. Moim zdaniem zaden LCD nie pobije plazmy jakoscia obrazu. Mity o wiekszej pradozernosci plazmy tez mozna miedzy bajki wlozyc. Ogolnie popytaj temat Plazma vs LCD jest (byl) szeroko walkowany na wielu forach dedykowanych branzy i tam polecam szukac bardziej fachowych odopowiedzi bo to co w tym watku jest to paplanina noobow (wlacznie ze mna) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 08:55 Nie ma "prawdziwych" telewizorów LED. LoL! Też bym tak napisał, gdybym umoczył kasę w coś, czego produkcja na świecie staje, tak jak mi dziś od samego rana.;) Plasma jest najtańsza, a nie najlepsza - a to jest różnica jednak. Ceny Plasm spadają na pysk - o czym to świadczy? Jedyną zaletą Plasmy jest to, że można kaloryfer w pokoju wyłączyć i to nawet podczas zimy w okresie globalnego ocieplenia. Telewizory "edge LED", bo o takich kolega pisze przechodzą już też na świecie do historii, razem z Plasmą i LCD. Jak kto chce być trendy to powinien dziś kupować "LED RGB" ("prawdziwe") i takie są! Wykorzystują one technologie "local dimming LED". Diody są tam lokalnie wyłączane i włączane, dzięki czemu czarny faktycznie staje się czarny, a kontrast przy tym jest na najwyższym poziomie. Jedyną ich wadą jest to, że nie są już tak cienkie jak te z "edge LED" - te "nieprawdziwe". ;) Można oczywiście poczekać na OLED RGB (dimming OLED) jak kto cierpliwy. Z jednym się zgadzam: nigdy nie należy kierować się "poradami" sprzedawców, którzy albo chcą się pozbyć zapasów albo pojęcia nie mają co sprzedają. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko.5 Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 10:04 dyson napisał: > Ja od pol roku mam plazme (ale wiekszy rozmiar) i jestem bardzo zadowolony z > zakupu. Mozna wiedzieć jaki model? Oglądalismy u znajomego Panasonica TXP42X20 i żonie spodobał się. Mówi teraz, że telewizor nie musi być koniecznie w tej nieszczęsnej wnęce. Pytałem technika z serwisu i on z kolei polecał jednak LCD, bo pokój mamy jasny, 2 duże okna. LED to jego zdaniem bajer, do oglądania w ciągu dnie najlepszy LCD. Wieczorem też może być, więc najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyson Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 12:07 Ja kupilem Panasonic TX-P46G10E i jestem zadowolony. I nie wciskal mi go zaden sprzedawca, sam taki wybralem. Jedynym minusem jaki w nim widze to umiejscowienie czesci przylaczy na tylnym panelu co uniemozliwia powieszenie go na sciania jak obrazu (chcac miec dostep do wszystkich portow bo z samym laczem HDMI nie ma problemu). Od dawna juz produkowane plazmy nie maja juz tez efektu wypalania, trwalosc jest tak duza ze zanim sie zauwazy oznaki zuzycia to technologie tv sie zmienia kilka razy i wczesniej po prostu kupimy nowy tv. Ja cie nie namawiam na zadna opcje, wybierzcie sami ale zrobcie to swiadomie. Przeczytaj: www.hdtv.com.pl/forum/inne/16409-plazma-czy-lcd-czytac-1wszy-post-plasma-czy-lcd-plazma-vs-lcd-plasma-vs-lcd.html plazma-lcd-fakty.pl/ - strona informacyjna producentow tv plazmowych www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/HD_czy_Full_HD._Plazma_czy_LCD._37_czy_42_cale._Poradnik_dla_kupujacych_HDTV-1172/strona/3331.html tu polecam przeczytac "od deski do deski" a tow. ortalion mnie moze pocalowac w dupe, typowy pieniacz i cwaniaczek Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 12:23 dyson napisał: > a tow. ortalion mnie moze pocalowac w dupe, typowy pieniacz i cwaniaczek ---------------------------- Widzę, że kolega ma słabe nerwy i przeszedł od razu od meritum do argumentów ad personam. Ja jestem nad wyraz dzisiaj spokojny i o moim pieniactwie nie ma w ogóle mowy. Mnie to akurat nie przeszkadza, ale uważam, że największym chamstwem jest zalecenie komuś czytania benchmarków i innych porównań sprzed roku i dwóch lat, kiedy to w głowach autorów tych artykułów nie mieściło się nawet co dzisiaj będzie w sklepach. P.S. Proponuję wyjechać za granicę i zapytać o TV plasma. I proszę się nie dziwić, gdy sprzedawca zacznie się na boku rechotać. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 17:45 A znajdziesz LED do takiej kwoty? Jak tak to bierz. Jak nie to LCD lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 17:57 Aa, i bardzo ważny drobiazg. Niech on ma wejście monitorowe, to można lapka podłączyć łatwo. I niech ma mały rozstaw śrub mocujących, bo inaczej trudno kupić uchwyt. Aha, w naszym języku nie ma słowa plasma tylko plazma Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko.5 Re: Plazma, LCD, czy LED? 09.04.10, 18:02 Przecież piszę plazma. Za uwagi dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko.5 Top 10 09.04.10, 18:15 www.pcworld.pl/galeria/34670/1/0/10.najlepszych.telewizorow.html Odpowiedz Link Zgłoś