Dodaj do ulubionych

panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic

10.06.11, 11:09
mam problem moje auto (vectra c) nie chce mi odpalic. Komputer i zegar od obrotomierza fiksuje (włańcza się i wyłańcza) świa0tło się w aucie świecą mimo ze ich nie zapalałam. Auto nie odpali przekręcam kluczyk i słysze lekki stuk. Co się mogło stać! ratujcie. mąż wraca dopiero w pon. a ja kompletnie nie znam sie na motoryzacji
Obserwuj wątek
    • leziox Re: panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic 10.06.11, 11:30
      Zawsze trzeba miec w piwnicy jakis rower na wszelki wypadek.Tam nie ma komputra.
    • allerune Re: panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic 10.06.11, 11:43
      zwarcie ? bez mechanika/elektryka się raczej nie obędzie
    • uniwersalny_login Re: panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic 10.06.11, 17:52
      tylkoty0 napisała:

> a ja kompletnie nie znam sie na motoryzacji

myślę, że wszelkie porady na nic się zdadzą oprócz jednej: znajdź mechanika :).
    • to.niemozliwe Re: panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic 11.06.11, 08:16
      Jak wiesz, silnik samochodowy ma dużą masę i zeby go uruchomic potrzeba jest duzo energii, która jest czerpana z akumulatora. jest to tak duża energia, ze mozliwe jest przemieszcenie samochodu za pomocą rozrusznika (tego silniczka elektrycznego, co zakręca nieuruchomionym silnikiem). Tak, ze jest to moc zdolna przemieści wazący 1500 kg samochód np. o 1 metr. Jak chcesz się zorientować ile, to spróbuj przepchnac sama ;).
      Rozrusznik elektryczny zatem jest skonstruowany tak, aby dac bardzo duzo mocy w krótkim czasie. Pobiera tę moc z akumulatora, jest to kilkaset amper, prawie stan zwarcia. Newralgicznym elementem tego układu sa szczotki rozrusznika - małe, grafitowe pręty, którymi przepływa prąd z przewodów na obracający się wirnik rozrusznika (bo zamieniamy prąd na ruch obrotowy). Styk szczotek z wirnikiem jest oczywiście mechaniczny.
      Jezeli samochód ma już np. powyzej 8 lat, to ten styk jest zanieczyszczony i nierówny i szczotki nie ślizgają się po wirniku (a ściśle po jego części - komutatorze), tylko zablokowują się.
      Silnik elektryczny prądu stałego (rozrusznik) działa w ten sposób, że napotykając opór mechaniczny z uszkodzonej szczotki zwieksza moc (pobiera wiecej prądu).
      I ten pobór prądu jest tak duzy (zwarcie elektryczne), ze brak go do innych elementów samochodu (lampki, obrotomierz), przy czym wystepuja wtedy niestabilne stany napięcia w instalacji, które objawiaja się świecenim wszystkich lampek na tablicy rozdzielczej lub wychyłamy wskazówek obrotomierza na max.
      Tak, że moim zdaniem uszkodzony jest rozrusznik (szczotki lub łozyska lub peknięta obudowa) i samochód wymaga zholowania do warsztatu elektrycznego.
      • rybka.11 to.niemożliwe 11.06.11, 17:52
        to niemożliwe, że ...można było to tak pięknie wytłumaczyć;) (i że chciało się tyle literek stukać) :)
        • uniwersalny_login Re: to.niemożliwe 14.06.11, 18:42
          rybka.11 napisała:

> (i że chciało się tyle literek stukać) :)

e tam pewnie ctrl-c i ctrl-v :D
    • easyblue Re: panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic 11.06.11, 22:49
      Spróbuj "zresetować" auto - zdejmij klemy z akumulatora i po chwili je załóż.
      • lopi1 Re: panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic 13.06.11, 12:21
        Szkoda, że z głową tak nie można, niektórym by sie przydało. Rada do niczego
        • easyblue Re: panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic 13.06.11, 23:26
          Cóż, z moją głową dobrze, ale nie śmiem wyrokować, jak z twoją:)

Sama "resetowalam" tak Vito przy choice ze wszystkich możliwych świateł. Z bardzo dobrym skutkiem. Nie napisalam, zę zrobi to i będzie oke, ale że moze pomoże. Może. Ale raczej skończyła sie ta historia u mechanika.
    • tow.ortalion Jeder Popel 13.06.11, 14:53
      fährt 'nen Opel.

;)
      • easyblue Re: Jeder Popel 13.06.11, 23:27
        Czego chcesz od oupla?:) To najlepsze auto pod słońcem:) Zadnym innym tak dobrze mi się po lasach nie jeździlo:)
    • fredoo Re: panowie pomóżcie! auto mi nie chce odpalic 14.06.11, 12:27
      Autorka wątku tu już nie zagląda więc dyskusja rozwija się sama sobie.
      To co przeczytałem przyprawia mnie o siwienie resztki włosów i gdybym się nie znał na zagadnieniu zgłupiałbym niechybnie.
      W rozwiązywaniu każdego problemu trzeba mysleć i postępować od sprawdzania najprostszych rzeczy do coraz bardziej skomplikowanych "a nigdy inak"
      Jak to zrobić?
      1. Sprawdzamy czy klemy są czyste i w razie potrzeby czyścimy( papier ścierny lub coś ostrego)
      2.Sprawdzamy podłączenie masowe tzw.plecionki (gruby kabel nieizolowany między karoserią i silnikiem zwykle gdzieś w dole silnika)
      3.Jak nie pomogło to ładujemy akumulator lub pozyczamy energii(nie prądu)kablami z innego.
      4.Dopiero po tych zabiegach jak dalej nie działa to jedziemy do warsztatu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka