19.09.12, 20:27
Witam,
Czy znacie jakieś sposoby żeby mieć ładny basowy głos? Ponieważ na co dzień mam dosyć denerwujący, piskliwy jak u nastolatka. Chociaż rano po wstaniu mam zupełnie inny, basowy, da się jakoś zrobić, jakieś porady żeby przez cały dzień taki był?
Obserwuj wątek
    • silverbaum jak najbardziej. 19.09.12, 20:37
      krolwioski napisał:
      > Czy znacie jakieś sposoby żeby mieć ładny basowy głos?

znamy. tylko od tego sa specjalisci od emisji glosu.
      a nie "laikat" na forum.
      • krolwioski Re: jak najbardziej. 19.09.12, 20:52
        silverbaum napisał:
        > znamy. tylko od tego sa specjalisci od emisji glosu.
        > a nie "laikat" na forum.
        To moze udzielisz jakichs wiecej info, namiarow na jakas strone o tym poswiecona albo na jakiegos specjaliste?
        • carbone77 Re: jak najbardziej. 19.09.12, 21:42
          Fachowcy pomogą, choć zawsze warto zadbać o podstawy. Sam, aby jakoś pomóc swojemu głosowi, możesz zacząć od świadomego oddychania przeponą (jeśli oddychasz za płytko, w internecie znajdziesz na pewno wiele profesjonalnych porad w tej sprawie). Z innych najprostszych rzeczy od zaraz - warto rano zawsze wypić coś gorącego, np. herbatę, Twoje struny głosowe Ci się potem odwdzięczą. Można też po prostu zwracać uwagę na to, by mówić nieco niżej. Kto wie, czy ta ostatnia rada nie jest najskuteczniejsza :). Jeśli naprawdę problem jest spory, trzeba do specjalisty.
          • qqbek Sama nauka oddechu. 20.09.12, 10:36
            Coś da.
            Ale rzeczywiście nauczyć się korzystać z przepony to zadanie wymagające fachowego nadzoru.
            Jak nie znajdzie fachowca od emisji głosu (powinien być w każdej placówce kształcącej nauczycieli, ale rzecz jasna nie ma), to zawsze można zapisać się do sekcji strzeleckiej miejscowego klubu sportowego (ja nauczyłem się oddechu z pomocą samej przepony naście lat temu, jak jeszcze z karabinka sportowego strzelałem).

A rzecz jasna na siłę i barwę głosu wpływa też cała masa innych rzeczy, na które normalnie uwagi nie zwracamy (na przykład trudniej będzie uzyskać obniżenie głosu siedząc, siedząc także nigdy nie uzyskamy pełnego natężenia dźwięku).
    • 08przez15 Re: Głos 22.09.12, 23:46
      Smiejcie sie, ale wymuszanie wymiotow obniza glos. Wkladasz dwa paluszki w buzie az zbierze Ci sie na pawia i szybko wyciagasz. Wymiotowac nie musisz. Regularnie, kilka razy dziennie i glos zejdzie w dol.
      Ale na jakiej zasadzie to dziala, to juz Ci nie wytlmacze niestety.
      pozdrawiam
    • konwalia55 Re: Głos 23.09.12, 00:51
      moze masz problem z migdalkami?

niektorzy codziennie rano wypijaja surowe zoltko, ale nie wiem, czy to bedzie sie miescilo w temacie ;-)
    • koham.mihnika.copyright trzeba pic duzo zimnej wodki, jak Zdzicho 23.09.12, 01:05
      Maklakiewicz i Jasio Himilsbach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka