Dodaj do ulubionych

Małe niedomówienie....

07.11.04, 21:08
Czy widzieliscie kiedys dzika?
Takie z lasu,co to nazywają go dzikim kuzynem świni:)
Powiedzcie jaki ma kolor?:)
Pzdr.
Jumar1
Ps.ja wiem...ale musze mieć to czarno na białym...:)
Obserwuj wątek
    • tamara_t Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:09
      bezczelny jesteś!
      • jumar1 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:10
        Prooooooooszę!
        To nie Ty miałas mi tutaj odpowiedzieć na to pytanie!
      • kraksa2 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:11
        tamara_t napisała:

> bezczelny jesteś!
        >

A ja niekumata ;D
        O co sie rozchodzi? Dlaczego bezczelny? :)))
    • diastema Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:11
      brazowo czarny jest.
      • jumar1 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:12
        A teraz bardzo ważne........
        jakiego koloru ma przewage?
        Czyz nie jest brazowy w czarne łatki???
        ....
        Pzdr.
        • kraksa2 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:14
          Nie wiem czy o to diastemie chodzilo, ale ja bym powiedziala, ze ni to brazowy
          ni czarny, nie to ze w latki.
        • Gość: katinka Re: Małe niedomówienie.... IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 07.11.04, 21:16
          wszystkie dziki, ktore napotkalam na swej drodze jadac lasami 3miejskimi mialy
          barwe brunatnego brudu ;) a moge wiedziec jaki jest kontekst pytania? bo
          reakcja bliskiej mi Osobki troszke mnie zaniepokoila i nie chcialabym brnac w
          niepewne ;))
          • tamara_t podpowiedź 07.11.04, 21:17
            to ja podpowiem że odpowiedz poprawna to CZARNY :)
            dziękuję za pomoc :)
        • diastema Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:22
          wyciagnelam zdjecie dzika i opisuje co widze.
          latek to dzik nie ma to po pierwsze dorosly dzik jest brazowy i ma czarne
          (szarawo czrne) nogi lopatki i grzbiet powyzej lopateki uszy i ryj. ja bym
          powiedziala ze wiecej jest brazowego. a mlode dziki takze sa brazowe tylko maja
          pasy czarne wzdluz bokow i pare ciapek.
    • burrunduk Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:23
      aaaaaaaa... to zalezy :)ubarwienie sukni (okrywa włosowa dzika)wykazuje
      zmiennośc indywidualną w zalezności od wieku, płci, pory roku, położenia
      geograficznego np. ubarwienie zimowe u dorosłego osobnika moze być
      ciemnobrunatne, czasem szarobrunatne lub smołowoczarne... zdarzaja się takie
      które maja na czarnym tle srebrzysty nalot. u warchlaków - do 1 roku zycia -
      mimo róznych odcieni sukni - zawsze widoczny jest rudawy nalot... a zupełnie
      młode warchlaczki paskowane są :)
      czy wystarczajaco czarno na białym ;)
      ja tez nie wiem o co cho...
      • kraksa2 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:27
        to jak , dowiemy sie, jaki werdykt? Czemu to pytanie sluzylo? :)))
        • jumar1 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:31
          Dobra ...jako że facet powinien byc szczery ja odpowiem1
          Wyglądam przez okno patrze a na podwórku cos biega!Duże to....i mysle
          sobie "dzik czy diabeł"?
          ..stąd to pytanie.
          Ale juz wiem jaki to dzik wiec moge uspokoic.....
          To był tylko Diabeł:)
          • gomory Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:43
            Ja w takim wypadku wiem ze to moja sasiadka z parteru :).
    • gomory Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:25
      Dzik ma szczecine rdzawo - sraczkowata (za przeproszeniem szanownych dam),
      brazowa, wiszaca na scianie skora jakas taka bardziej czarno-stalowo, siwa sie
      robi. Sa egzemplarze nawet laciate (z powyzszych zestawow kolorystycznych).
      Jest to tez zmienne zaleznie od pory roku, a warchlaczki sa takie fajnie
      pasiaste. Aczkolwiek widziane przeze mnie w zoo warchlaki afrykanskich dzikow
      nie mialy charakterystycznych pasow.
    • Gość: c.kapturek Yahoooooooooooooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:33
      Sus scrofa scrofa L., a na południu w górach - Sus scrofa attila Thomas.

Cechy morfologiczne
      wygląd zewnętrzny - bytując w pokrytym zwartą roślinnością terenie dzik jest
      przystosowany do przeciskania się przez gąszcz krzewów, podszytu leśnego,
      trawy, trzciny itp. Decyduje o tym krępa i zwarta sylwetka charakteryzująca się
      bardzo silną budową. Sylwetka i wygląd dzika zmienia się w zależności od wieku
      i płci osobnika. Ponieważ już od dawna dla określenia pewnych klas wieku i płci
      dzików używa się nazw, które są wprawdzie wytworem języka łowieckiego, lecz
      przyjęły się również w literaturze fachowej, przytaczamy poniżej odpowiednie
      określenia. Warchlakami nazywamy dziki bez względu na płeć w pierwszym roku
      życia tj. od urodzenia do końca marca następnego roku. W pierwszej fazie życia
      ze względu na charakterystyczną paskowaną okrywę włosową nazywane są przez
      myśliwych pasiakami. Przelatki to młode dziki w drugim roku życia od kwietnia
      roku następnego po urodzeniu do końca marca następnego roku. Dziki w tej klasie
      wieku ujmowane są bez względu na płeć. Lochy to osobniki żeńskie w 3 roku życia
      prowadzące potomstwo lub zaproszone. Wycinek to osobnik męski w 3 roku życia.
      Odyńcem nazywamy samca od 4 roku życia. Silną starą lochę nie prowadzącą
      potomstwa nazywamy samurą. Dziki prowadzące samotny tryb życia nazywamy
      pojedynkami. Wracając do cech morfologicznych skupimy się na wyglądzie
      dorosłego osobnika. Dorosłe osobniki, a szczególnie odyńce mają bardzo silnie
      rozwiniętą przednią część tułowia. Charakteryzują się dużą głową, która stanowi
      około 1/3 długości tułowia i ma wyraźnie klinowaty zarys. Krótka umięśniona
      szyja sprawia, że głowa jest mało zwrotna, toteż ocząc w określonym kierunku
      dzik najczęściej zmienia pozycję całego ciała. Kończyny dzika są krótkie mocno
      zbudowane. Mimo tego dzik potrafi biegać bardzo szybko. Potrafi również nieźle
      pływać.
      Sposób życia i zachowanie
      zmysły
      Spośród zmysłów najlepiej u dzików rozwinięte są węch, dotyk i słuch. Dzik
      odznacza się również dobrym zmysłem smaku. Wzrok dzika jest słaby.
      zachowanie
      Niewielu ludzi zdaję sobie sprawę z dużej inteligencji, jaką obdarzony jest
      dzik, który pod tym względem znacznie przewyższa wiele innych gatunków
      zwierząt. Pozwala mu to szybkie reagowanie na zmianę warunków bytowania,
      unikanie niebezpiecznych części łowiska itp. Stany emocjonalne wyrażają dziki
      poprzez przybranie odpowiedniej postawy ciała. Najruchliwszą częścią ciała jest
      ogon. Silnie zaniepokojony dzik stroszy szczecinę na grzbiecie (stawia chyb).
      Wydaje się wtedy znacznie większy niż w rzeczywistości. Stany emocjonalne
      wyrażają dziki poprzez wydawanie charakterystycznych głosów. W dziczej watasze
      niewątpliwie najbardziej "rozmowne" są warchlaki. Spokojnie żerując, niezbyt
      głośno lecz prawie bez przerwy pochrząkują. Krótko pokwikują w trakcie
      rodzinnych utarczek z rodzeństwem. Głośno i przeraźliwie kwiczą, gdy zostaną
      potrącone przez przebywającego w watasze przelatka lub przy innym
      niebezpieczeństwie (schwytane, atakowane przez psa itp.). Na taki kwik
      natychmiast reaguje locha atakując przelatka lub wroga nawet jeśli jest nim
      człowiek. Wycinki lub odyńce zwietrzywszy niebezpieczeństwo wydają
      charakterystyczny odgłos głośno wydmuchiwanego powietrza "fuch" raz lub kilka
      razy i uciekają. Locha w takim przypadku oprócz wydmuchiwanego powietrza wydaje
      głośny chrapliwy głos podobny do warczenia dużego psa. Dziki żerujące w
      ziemniakach lub kukurydzy przy bezwietrznej pogodzie słychać z odległości 200
      m.
      Aktywność dobowa
      W warunkach naturalnych różne przejawy aktywności zwierząt są stymulowane
      zarówno w cyklu rocznym jak i dobowym przez czynnik świetlny. Dzik należał
      kiedyś bezsprzecznie do gatunków o aktywności całodobowej. Dzisiaj ze względu
      przez obecność człowieka w ich środowisku zmienił tryb życia na przeważnie
      nocny, dzień spędzając w dobrze osłoniętym barłogu spoczynkowym. W okresie
      letnich nocy na pokrycie zapotrzebowania pokarmowego nie pozostaje dużo czasu.
      Dziki zatem opuszczają barłogi wcześnie, rozpoczynając żerowanie jeszcze przed
      zachodem słońca. Często czas do zapadnięcia zmroku wykorzystują na żerowanie w
      lesie kierując się ku polom.
      Pożywienie
      Dzik jest gatunkiem wszystkożernym. Równocześnie niewiele jest gatunków
      zwierząt, które potrafią tak szybko przystosować się do pokarmu najbardziej
      dostępnego i najłatwiejszego do zdobycia w danym środowisku. Umożliwia mu to
      występowanie na bardzo szerokim areale i w różnorodnych biotopach. Z tej
      przyczyny pożywienie dzika określone na podstawie analizy żołądka jest tak
      zróżnicowane w różnych krajach, a nawet na terenie Polski. Pożywienie dzika
      składa się z części roślinnych i zwierzęcych. W skład pożywienia roślinnego
      wchodzą nie tylko wegetatywne części nadziemne roślin, lecz także podziemne ich
      części, a zwłaszcza bulwy i kłącza oraz grzyby. Istotny składnik żeru stanowią
      owoce i nasiona niektórych drzew i krzewów leśnych. Pożywienie dzik zdobywa
      niestety nie tylko w biotopach leśnych, lecz również na polach uprawnych
      powodując niejednokrotnie duże zniszczenia. Jedną z największych atrakcji
      żerowych są dla dzika żołędzie. Intensywny opad żołędzi występuje w
      październiku i wtedy dziki koncentrują swoją uwagę na tych fragmentach
      drzewostanów. Drugim gatunkiem o dużym znaczeniu jest buk. Nasiona tego drzewa
      (bukiew) zawierają znacznie więcej tłuszczu od żołędzi. Pewne znaczenie mają
      również nasiona graba oraz leszczyny. Wśród płodów rolnych dziki żerują ziarna
      zbóż, ziemniaki, kukurydzę w mniejszym stopniu buraki cukrowe. Pożywienie
      zwierzęce jest bardzo urozmaicone, choć nie stanowi podstawy pożywienia. Dziki
      zjadają wiele gatunków zwierząt od najniżej uorganizowanych pierwotniaków do
      ssaków. Żywią się również świeżą padliną.
      Rola dzika w ekosystemach leśnych
      "Sprzymierzeńcy lasu - wrogowie pola" tak często nazywają dziki niektórzy
      leśnicy i myśliwi. Dzik jak to już wcześniej wspomniano, jest zwierzęciem
      wykorzystującym dla swego bytowania co najmniej dwa ekosystemy tzn. las i pola.
      Główną jego ostoją w cyklu rocznym pozostaje jednak biotop leśny. Obecność
      dzika w lesie akcentuje się jednak bardzo wyraźnie. Z ekologicznego punktu
      widzenia pełni on bardzo ważną rolę w ochronie lasu. W chwili obecnej w lasach
      na najuboższych siedliskach występują drzewostany jednogatunkowe. W tych
      ubogich ekosystemach ważnym problemem są gradacje (masowe występowanie)
      szkodliwych dla lasu owadów. Dzik często przyczynia się wtedy do przywrócenia
      równowagi ekologicznej między światem owadów a drzewostanem. Dziki nie są w
      stanie całkowicie zapobiec powstaniu gradacji, lecz mogą ograniczyć jej
      rozmiar, jak również częstotliwość pojawów. Z chwilą gdy wzrasta ilość owadów
      dziki potrafią całkowicie przestawić się na taki rodzaj pożywienia. Istnie
      bowiem możliwość łatwego znalezienia atrakcyjnego pokarmu na niewielkiej
      powierzchni. Niestety dziki nie są w stanie ograniczyć takich gradacji owadów,
      których żadne ze stadiów rozwojowych nie zalega w ziemi, jak np. brudnica
      mniszka, której gradacje nieraz niszczyły polskie lasy. Sposób zdobywania
      pożywienia przez dzika poprzez buchtowanie w znacznym stopniu zmienia również
      warunki ekologiczne dna lasu. Podczas intensywnego i głębokiego buchtowania
      dziki zdzierają pokrywę roślinną gleby, spulchniają glebę mineralna, mieszając
      ją przy okazji ze ściółką i innymi częściami roślin. Przyspiesza to w znacznym
      stopniu proces humifikacji, sprzyja dostępowi powietrza do wierzchnich warstw
      gleby. Mniej może istotna, choć bardzo widoczna rola dzika polega na
      przenoszeniu materii organicznej z jednego ekosystemu do drugiego, tj. z lasu
      na pole i odwrotnie, poprzez żerowanie i wydalanie kału. Bytując w lesie, a
      żerując na polach dzik staje się swoistym kanałem transportowym tych
      substancji, przy czym bilans jest z pewnością korzystniejszy dla lasu, w kt
      • Gość: c.kapturek Re: Yahoooooooooooooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:36
        w którym dziki z reguły przebywają przez dłuższy czas. Dzik ma spore znaczenie
        dla utrzymania higieny łowiska. Z upodabaniem zjada wszelką padlinę, a również
        uśmierca osłabione i chore osobniki innych gatunków zwierzyny. Likwidując takie
        osobniki często skutecznie przeciwdziała wybuchowi epizootii. Mimo odżywiania
        się pokarmem zwierzęcym należy go jednak traktować jako drapieżcę
        okazjonalnego.

Szkody wyrządzane przez dziki
        Przyczyny szkód
        Szkody wyrządzane w lasach i na polach przez zwierzynę zależą od warunków
        środowiskowych i poulacyjnych. Dotyczy to również dzika. Postępujące już od
        kilkudziesięciu lat zmiany w środowisku leśnym, wywoływane gospodarczą
        działalnością człowieka przyczyniły się do znacznego zubożenia naturalnej bazy
        żerowej dla dzików. Pogorszenie warunków bytowania następuje także na skutek
        penetracji środowiska leśnego przez człowieka. Człowiek mając wstęp do
        wszystkich części lasu praktycznie o każdej porze roku, wnosi tyle niepokoju,
        że ogranicza to możliwość wykorzystania przez dzika bazy żerowej. W okresie
        lata i jesieni penetracja przez zbieraczy runa leśnego jest tak duża,
        że "wypycha" dziki z terenów leśnych. Stwarza to niestety niebezpieczeństwo
        powstania większych szkód w uprawach rolnych, gdyż dziki żerują wtedy na polu.
        zapobieganie szkodom
        W celu zapobieżenia szkodom stosuje się metodę biologiczną, zwaną przez
        niektórych autorów ekologiczną. Polega ona przede wszystkim na dostosowaniu
        pogłowia dzików do pojemności łowiska, czyli zasobności naturalnej bazy
        żerowej. W przypadku gdy stan pogłowia przekracza pojemność należy ograniczyć
        liczebność stada podstawowego.
        Oprócz biologicznej ochrony stosowane są również urządzenia techniczne.
        Podstawowym środkiem jest grodzenie zagrożonych szkodami powierzchni. Skuteczna
        wydaje się ochrona przynajmniej niektórych szczególnie narażonych na szkody
        upraw za pomocą tzw. pastuchów elektrycznych. W tradycyjnej formie są to
        umocowane na słupkach i izolatorach druty, w których płynie prąd zmienny o
        napięciu nie zagrażającym życiu zwierzyny i ludzi. Inną grupą środków są
        urządzenia odstraszające, najczęściej akustyczne.
        Środki chemiczne stosuje się w celu odstraszania dzików od szczególnie
        zagrożonych lub cennych uprawach. Są to najczęściej środki zapachowe,
        wydzielające silną woń działającą na wyczulony zmysł węchu u dzika. Należy
        jednak pamiętać, że zwierzyna może szybko przyzwyczaić się do zapachów, dlatego
        zalecane jest zmienianie preparatów zapachowych.
        Literatura:

"Dzik" - prof. B. Fruziński
        "Łowiectwo" - Praca zbiorowa

koniec referatu ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
        • burrunduk Jumar! 07.11.04, 21:41
          te środki zapachowe odstraszające o których kaptur wspomniała nawet diabła
          odstraszą ;)zaopatrz sie ;) fuj ble łeee...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka