jumar1 07.11.04, 21:08 Czy widzieliscie kiedys dzika? Takie z lasu,co to nazywają go dzikim kuzynem świni:) Powiedzcie jaki ma kolor?:) Pzdr. Jumar1 Ps.ja wiem...ale musze mieć to czarno na białym...:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jumar1 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:10 Prooooooooszę! To nie Ty miałas mi tutaj odpowiedzieć na to pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:11 tamara_t napisała: > bezczelny jesteś! > A ja niekumata ;D O co sie rozchodzi? Dlaczego bezczelny? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jumar1 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:12 A teraz bardzo ważne........ jakiego koloru ma przewage? Czyz nie jest brazowy w czarne łatki??? .... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:14 Nie wiem czy o to diastemie chodzilo, ale ja bym powiedziala, ze ni to brazowy ni czarny, nie to ze w latki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katinka Re: Małe niedomówienie.... IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 07.11.04, 21:16 wszystkie dziki, ktore napotkalam na swej drodze jadac lasami 3miejskimi mialy barwe brunatnego brudu ;) a moge wiedziec jaki jest kontekst pytania? bo reakcja bliskiej mi Osobki troszke mnie zaniepokoila i nie chcialabym brnac w niepewne ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
tamara_t podpowiedź 07.11.04, 21:17 to ja podpowiem że odpowiedz poprawna to CZARNY :) dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:22 wyciagnelam zdjecie dzika i opisuje co widze. latek to dzik nie ma to po pierwsze dorosly dzik jest brazowy i ma czarne (szarawo czrne) nogi lopatki i grzbiet powyzej lopateki uszy i ryj. ja bym powiedziala ze wiecej jest brazowego. a mlode dziki takze sa brazowe tylko maja pasy czarne wzdluz bokow i pare ciapek. Odpowiedz Link Zgłoś
burrunduk Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:23 aaaaaaaa... to zalezy :)ubarwienie sukni (okrywa włosowa dzika)wykazuje zmiennośc indywidualną w zalezności od wieku, płci, pory roku, położenia geograficznego np. ubarwienie zimowe u dorosłego osobnika moze być ciemnobrunatne, czasem szarobrunatne lub smołowoczarne... zdarzaja się takie które maja na czarnym tle srebrzysty nalot. u warchlaków - do 1 roku zycia - mimo róznych odcieni sukni - zawsze widoczny jest rudawy nalot... a zupełnie młode warchlaczki paskowane są :) czy wystarczajaco czarno na białym ;) ja tez nie wiem o co cho... Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:27 to jak , dowiemy sie, jaki werdykt? Czemu to pytanie sluzylo? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jumar1 Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:31 Dobra ...jako że facet powinien byc szczery ja odpowiem1 Wyglądam przez okno patrze a na podwórku cos biega!Duże to....i mysle sobie "dzik czy diabeł"? ..stąd to pytanie. Ale juz wiem jaki to dzik wiec moge uspokoic..... To był tylko Diabeł:) Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:43 Ja w takim wypadku wiem ze to moja sasiadka z parteru :). Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Małe niedomówienie.... 07.11.04, 21:25 Dzik ma szczecine rdzawo - sraczkowata (za przeproszeniem szanownych dam), brazowa, wiszaca na scianie skora jakas taka bardziej czarno-stalowo, siwa sie robi. Sa egzemplarze nawet laciate (z powyzszych zestawow kolorystycznych). Jest to tez zmienne zaleznie od pory roku, a warchlaczki sa takie fajnie pasiaste. Aczkolwiek widziane przeze mnie w zoo warchlaki afrykanskich dzikow nie mialy charakterystycznych pasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Yahoooooooooooooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:33 Sus scrofa scrofa L., a na południu w górach - Sus scrofa attila Thomas. Cechy morfologiczne wygląd zewnętrzny - bytując w pokrytym zwartą roślinnością terenie dzik jest przystosowany do przeciskania się przez gąszcz krzewów, podszytu leśnego, trawy, trzciny itp. Decyduje o tym krępa i zwarta sylwetka charakteryzująca się bardzo silną budową. Sylwetka i wygląd dzika zmienia się w zależności od wieku i płci osobnika. Ponieważ już od dawna dla określenia pewnych klas wieku i płci dzików używa się nazw, które są wprawdzie wytworem języka łowieckiego, lecz przyjęły się również w literaturze fachowej, przytaczamy poniżej odpowiednie określenia. Warchlakami nazywamy dziki bez względu na płeć w pierwszym roku życia tj. od urodzenia do końca marca następnego roku. W pierwszej fazie życia ze względu na charakterystyczną paskowaną okrywę włosową nazywane są przez myśliwych pasiakami. Przelatki to młode dziki w drugim roku życia od kwietnia roku następnego po urodzeniu do końca marca następnego roku. Dziki w tej klasie wieku ujmowane są bez względu na płeć. Lochy to osobniki żeńskie w 3 roku życia prowadzące potomstwo lub zaproszone. Wycinek to osobnik męski w 3 roku życia. Odyńcem nazywamy samca od 4 roku życia. Silną starą lochę nie prowadzącą potomstwa nazywamy samurą. Dziki prowadzące samotny tryb życia nazywamy pojedynkami. Wracając do cech morfologicznych skupimy się na wyglądzie dorosłego osobnika. Dorosłe osobniki, a szczególnie odyńce mają bardzo silnie rozwiniętą przednią część tułowia. Charakteryzują się dużą głową, która stanowi około 1/3 długości tułowia i ma wyraźnie klinowaty zarys. Krótka umięśniona szyja sprawia, że głowa jest mało zwrotna, toteż ocząc w określonym kierunku dzik najczęściej zmienia pozycję całego ciała. Kończyny dzika są krótkie mocno zbudowane. Mimo tego dzik potrafi biegać bardzo szybko. Potrafi również nieźle pływać. Sposób życia i zachowanie zmysły Spośród zmysłów najlepiej u dzików rozwinięte są węch, dotyk i słuch. Dzik odznacza się również dobrym zmysłem smaku. Wzrok dzika jest słaby. zachowanie Niewielu ludzi zdaję sobie sprawę z dużej inteligencji, jaką obdarzony jest dzik, który pod tym względem znacznie przewyższa wiele innych gatunków zwierząt. Pozwala mu to szybkie reagowanie na zmianę warunków bytowania, unikanie niebezpiecznych części łowiska itp. Stany emocjonalne wyrażają dziki poprzez przybranie odpowiedniej postawy ciała. Najruchliwszą częścią ciała jest ogon. Silnie zaniepokojony dzik stroszy szczecinę na grzbiecie (stawia chyb). Wydaje się wtedy znacznie większy niż w rzeczywistości. Stany emocjonalne wyrażają dziki poprzez wydawanie charakterystycznych głosów. W dziczej watasze niewątpliwie najbardziej "rozmowne" są warchlaki. Spokojnie żerując, niezbyt głośno lecz prawie bez przerwy pochrząkują. Krótko pokwikują w trakcie rodzinnych utarczek z rodzeństwem. Głośno i przeraźliwie kwiczą, gdy zostaną potrącone przez przebywającego w watasze przelatka lub przy innym niebezpieczeństwie (schwytane, atakowane przez psa itp.). Na taki kwik natychmiast reaguje locha atakując przelatka lub wroga nawet jeśli jest nim człowiek. Wycinki lub odyńce zwietrzywszy niebezpieczeństwo wydają charakterystyczny odgłos głośno wydmuchiwanego powietrza "fuch" raz lub kilka razy i uciekają. Locha w takim przypadku oprócz wydmuchiwanego powietrza wydaje głośny chrapliwy głos podobny do warczenia dużego psa. Dziki żerujące w ziemniakach lub kukurydzy przy bezwietrznej pogodzie słychać z odległości 200 m. Aktywność dobowa W warunkach naturalnych różne przejawy aktywności zwierząt są stymulowane zarówno w cyklu rocznym jak i dobowym przez czynnik świetlny. Dzik należał kiedyś bezsprzecznie do gatunków o aktywności całodobowej. Dzisiaj ze względu przez obecność człowieka w ich środowisku zmienił tryb życia na przeważnie nocny, dzień spędzając w dobrze osłoniętym barłogu spoczynkowym. W okresie letnich nocy na pokrycie zapotrzebowania pokarmowego nie pozostaje dużo czasu. Dziki zatem opuszczają barłogi wcześnie, rozpoczynając żerowanie jeszcze przed zachodem słońca. Często czas do zapadnięcia zmroku wykorzystują na żerowanie w lesie kierując się ku polom. Pożywienie Dzik jest gatunkiem wszystkożernym. Równocześnie niewiele jest gatunków zwierząt, które potrafią tak szybko przystosować się do pokarmu najbardziej dostępnego i najłatwiejszego do zdobycia w danym środowisku. Umożliwia mu to występowanie na bardzo szerokim areale i w różnorodnych biotopach. Z tej przyczyny pożywienie dzika określone na podstawie analizy żołądka jest tak zróżnicowane w różnych krajach, a nawet na terenie Polski. Pożywienie dzika składa się z części roślinnych i zwierzęcych. W skład pożywienia roślinnego wchodzą nie tylko wegetatywne części nadziemne roślin, lecz także podziemne ich części, a zwłaszcza bulwy i kłącza oraz grzyby. Istotny składnik żeru stanowią owoce i nasiona niektórych drzew i krzewów leśnych. Pożywienie dzik zdobywa niestety nie tylko w biotopach leśnych, lecz również na polach uprawnych powodując niejednokrotnie duże zniszczenia. Jedną z największych atrakcji żerowych są dla dzika żołędzie. Intensywny opad żołędzi występuje w październiku i wtedy dziki koncentrują swoją uwagę na tych fragmentach drzewostanów. Drugim gatunkiem o dużym znaczeniu jest buk. Nasiona tego drzewa (bukiew) zawierają znacznie więcej tłuszczu od żołędzi. Pewne znaczenie mają również nasiona graba oraz leszczyny. Wśród płodów rolnych dziki żerują ziarna zbóż, ziemniaki, kukurydzę w mniejszym stopniu buraki cukrowe. Pożywienie zwierzęce jest bardzo urozmaicone, choć nie stanowi podstawy pożywienia. Dziki zjadają wiele gatunków zwierząt od najniżej uorganizowanych pierwotniaków do ssaków. Żywią się również świeżą padliną. Rola dzika w ekosystemach leśnych "Sprzymierzeńcy lasu - wrogowie pola" tak często nazywają dziki niektórzy leśnicy i myśliwi. Dzik jak to już wcześniej wspomniano, jest zwierzęciem wykorzystującym dla swego bytowania co najmniej dwa ekosystemy tzn. las i pola. Główną jego ostoją w cyklu rocznym pozostaje jednak biotop leśny. Obecność dzika w lesie akcentuje się jednak bardzo wyraźnie. Z ekologicznego punktu widzenia pełni on bardzo ważną rolę w ochronie lasu. W chwili obecnej w lasach na najuboższych siedliskach występują drzewostany jednogatunkowe. W tych ubogich ekosystemach ważnym problemem są gradacje (masowe występowanie) szkodliwych dla lasu owadów. Dzik często przyczynia się wtedy do przywrócenia równowagi ekologicznej między światem owadów a drzewostanem. Dziki nie są w stanie całkowicie zapobiec powstaniu gradacji, lecz mogą ograniczyć jej rozmiar, jak również częstotliwość pojawów. Z chwilą gdy wzrasta ilość owadów dziki potrafią całkowicie przestawić się na taki rodzaj pożywienia. Istnie bowiem możliwość łatwego znalezienia atrakcyjnego pokarmu na niewielkiej powierzchni. Niestety dziki nie są w stanie ograniczyć takich gradacji owadów, których żadne ze stadiów rozwojowych nie zalega w ziemi, jak np. brudnica mniszka, której gradacje nieraz niszczyły polskie lasy. Sposób zdobywania pożywienia przez dzika poprzez buchtowanie w znacznym stopniu zmienia również warunki ekologiczne dna lasu. Podczas intensywnego i głębokiego buchtowania dziki zdzierają pokrywę roślinną gleby, spulchniają glebę mineralna, mieszając ją przy okazji ze ściółką i innymi częściami roślin. Przyspiesza to w znacznym stopniu proces humifikacji, sprzyja dostępowi powietrza do wierzchnich warstw gleby. Mniej może istotna, choć bardzo widoczna rola dzika polega na przenoszeniu materii organicznej z jednego ekosystemu do drugiego, tj. z lasu na pole i odwrotnie, poprzez żerowanie i wydalanie kału. Bytując w lesie, a żerując na polach dzik staje się swoistym kanałem transportowym tych substancji, przy czym bilans jest z pewnością korzystniejszy dla lasu, w kt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.kapturek Re: Yahoooooooooooooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:36 w którym dziki z reguły przebywają przez dłuższy czas. Dzik ma spore znaczenie dla utrzymania higieny łowiska. Z upodabaniem zjada wszelką padlinę, a również uśmierca osłabione i chore osobniki innych gatunków zwierzyny. Likwidując takie osobniki często skutecznie przeciwdziała wybuchowi epizootii. Mimo odżywiania się pokarmem zwierzęcym należy go jednak traktować jako drapieżcę okazjonalnego. Szkody wyrządzane przez dziki Przyczyny szkód Szkody wyrządzane w lasach i na polach przez zwierzynę zależą od warunków środowiskowych i poulacyjnych. Dotyczy to również dzika. Postępujące już od kilkudziesięciu lat zmiany w środowisku leśnym, wywoływane gospodarczą działalnością człowieka przyczyniły się do znacznego zubożenia naturalnej bazy żerowej dla dzików. Pogorszenie warunków bytowania następuje także na skutek penetracji środowiska leśnego przez człowieka. Człowiek mając wstęp do wszystkich części lasu praktycznie o każdej porze roku, wnosi tyle niepokoju, że ogranicza to możliwość wykorzystania przez dzika bazy żerowej. W okresie lata i jesieni penetracja przez zbieraczy runa leśnego jest tak duża, że "wypycha" dziki z terenów leśnych. Stwarza to niestety niebezpieczeństwo powstania większych szkód w uprawach rolnych, gdyż dziki żerują wtedy na polu. zapobieganie szkodom W celu zapobieżenia szkodom stosuje się metodę biologiczną, zwaną przez niektórych autorów ekologiczną. Polega ona przede wszystkim na dostosowaniu pogłowia dzików do pojemności łowiska, czyli zasobności naturalnej bazy żerowej. W przypadku gdy stan pogłowia przekracza pojemność należy ograniczyć liczebność stada podstawowego. Oprócz biologicznej ochrony stosowane są również urządzenia techniczne. Podstawowym środkiem jest grodzenie zagrożonych szkodami powierzchni. Skuteczna wydaje się ochrona przynajmniej niektórych szczególnie narażonych na szkody upraw za pomocą tzw. pastuchów elektrycznych. W tradycyjnej formie są to umocowane na słupkach i izolatorach druty, w których płynie prąd zmienny o napięciu nie zagrażającym życiu zwierzyny i ludzi. Inną grupą środków są urządzenia odstraszające, najczęściej akustyczne. Środki chemiczne stosuje się w celu odstraszania dzików od szczególnie zagrożonych lub cennych uprawach. Są to najczęściej środki zapachowe, wydzielające silną woń działającą na wyczulony zmysł węchu u dzika. Należy jednak pamiętać, że zwierzyna może szybko przyzwyczaić się do zapachów, dlatego zalecane jest zmienianie preparatów zapachowych. Literatura: "Dzik" - prof. B. Fruziński "Łowiectwo" - Praca zbiorowa koniec referatu ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
burrunduk Jumar! 07.11.04, 21:41 te środki zapachowe odstraszające o których kaptur wspomniała nawet diabła odstraszą ;)zaopatrz sie ;) fuj ble łeee... Odpowiedz Link Zgłoś