Dodaj do ulubionych

Kuchnia+facet,czyli SOS !

17.02.05, 11:34
Opowiesc o tym co zdarzylo sie kilka sekund temu ,wciaz wywoluje u mnie
drzenie... Ale od poczatku;
Wlasnie robilem sobie jajecznice,kiedy wskutek mojej nieostroznosci w masie
jajecznej znalazl sie odlamek skorupki,czyli zewnetrznej powloki ochronnej
jednego z unicestwianych jaj. Mimo niezwlocznej interwencji skorupka nie
pozwolila sie juz z masy jajecznej wygrzebac,a rosnaca temperatura patelni
zrobila swoje... Skorupka ku mej rozpaczy zniknela,znaczy zasmazyla sie w
masie jajecznej. Sytuacja jest patowa bo jajecznica gotowa i stygnie,ja
zrozpaczony i glodny ! Co robic ?
Feralny kawalek wapienny mial nieregularne ksztalty,najdluzszy z jego bokow
osiagal dlugosc (w przyblizeniu) ok. 0,3 do 0,4 mm.
W procesie gastronomicznym braly udzial nastepujace skladniki:
- trzy jaja sredniej wielkosci,swierze
- patelnia teflonowa marki "TEFAL",o umiarkowanym przebiegu,srednica 25cm
- olej roslinny
- sol kuchenna
- lyzka kuchenna,drewniana
- no i moja nieszczesna persona

Prosze o jak najrychlejsza pomoc,bo mi jakos nie do smiechu...
Jajecznica w katastrofalnie szybkim tempie traci temperature,co radykalnie
zmniejsza jej walory smakowe.Co robic ?!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: katinka Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.attu.pl 17.02.05, 11:47
      zjesc jajecznice z wkladka ze smakiem :)
      • Gość: karioka23 Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.finemedia.pl 17.02.05, 11:52
        Przecież pluć potrafisz. Tzn. TAK?
        • Gość: katinka Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.attu.pl 17.02.05, 11:53
          nie rozumiem? ;)
          • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 11:57
            Prosze sobie nie robic JAJ...
            • Gość: katinka Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.attu.pl 17.02.05, 12:01
              my? takie piekne muszki... hihi.
              lepiej napisz, jak Ci sniadanko smakowalo ;)
              • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 12:08
                Ano siedze glodny i placze. Nikt nic konstruktywnego nie zapodal.Dobre checi to
                za malo.
                • camel_3d Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 12:18
                  wrzuc jeszcze goraca jajeszczniece do maszynki do mielenia. zmiel kilka razy i
                  po skorupce ni ebedzie sladu..

wlk. brytania..ja tam sie nie dziwnie, ze Polacy sobie nie radza za granica,
                  skoro nawet nie potrafia wyjac skorupki z jajecznicy..
        • Gość: karioka23 Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.finemedia.pl 18.02.05, 10:07
          Ty taki duży a skorupka taka mała. I kto komu da radę?
    • camel_3d zjedz 17.02.05, 12:17
      skorupka ci nie zaszkodzi..
    • Gość: mal Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.crowley.pl 17.02.05, 12:18
      Chłopie czym się martwisz, jedz razem ze skorupką,
      jest to (tzn skorupka)źródło bardzo dobrej jakości wapnia,
      będziesz miał zdrowe zęby i kości. howgh

pozdro
      • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 12:24
        Poniekad racja.
        Choc pomysl z maszynka do mielenia jest bardzo dobry.
        A za granica radze sobie podobnie dobrze jak Wy w Polsce,bo to dla mnie nie
        zagranica...
        • Gość: katinka Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.attu.pl 17.02.05, 12:40
          a pomyslales ile potem bedziesz mial zmywania? taka maszynka do mielenia...
          brrr :)))
          to jednak nie jest dobry pomysl :P
          • jill5 Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 12:49
            Sadze, ze o ile jestes w posiadaniu wiekszej liczby surowcow, mozesz jeszcze
            raz wykonac caly zabieg, bardzo przy tym uwaznie baczac aby ani kawalek
            wapiennej skorupki nie znalazl sobie miejsca na patelni. Mozesz na przyklad
            wbijac na przyklad jajka najpierw do kubeczka, sprawdzic czy nie ma skorupki (z
            zimnego zdecydowanie latwiej wyjac) i nastepnie wlac na patelnie. Troche
            roboty, ale moze to gra warta swieczki? Swoja droga..co swieczka ma wspolnego z
            patelnia....ale o tym w nastepnym odcinku;))
            • wlk.brytania Nie zrobie nowej jajecznicy,chocby mnie krajali 17.02.05, 13:00
              Na pozor rozwiazanie logiczne,ale nijak przystaje do mego charakteru.
              Nie poddam sprawy tak latwo. Udowodnie sobie samemu ,ze pozytywny upor i
              wytrwalosc rodzi korzysci.Nagroda bedzie posilek(zimny co gorsza).
              Taki swiecznik ze mnie...
    • Gość: MaBiWy Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.crowley.pl 17.02.05, 12:48
      wlk.brytania napisał:
      Prosze sobie nie robic JAJ...

jaja to już TY zrobiłeś.Tyle, że trochę wystygły, a zimna jajecznica -
      paskudztwo.Z gorących dań spróbuj herbatę zrobić, możliwość wpadki znacznie
      niższa. Smacznego ;)
      • Gość: katinka Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.attu.pl 17.02.05, 12:52
        a poniewaz u Wielkiej Brytanii poczatki bywaja trudne ;) proponuje zaczac od
        herbaty w torebkach jednorazowych...
      • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 12:54
        Herbate kocham,ale wlasciwosci odzywcze ma mocno umiarkowane,a ja tu slabne Moi
        Drodzy...
        Co do maszynki do mielenia;po dluzszym namysle wykoncypowalem ze kaliber czesci
        mielacej(wkladu) uniemozliwi skuteczne dzialanie przeciwko tak malemu skrawkowi
        skorupki o ktorym tu mowa. Zastanawiam sie czy nie zwrocic sie o pomoc do
        strazy pozarnej...
        • jill5 Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 12:57
          Mam pomysl: zrobimy zrzutke na jajka, usmazymy jajecznice bez skorupek (ja moge
          sie tym zjac, jajecznicy jeszcze nigdy nie udalo mi sie sknocic;)), wpkujemy
          papke w termos i priorytetem ją.....
          • Gość: katinka Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.attu.pl 17.02.05, 13:00
            Jill, lepiej wyslijmy jajecznice na koszt odbiorcy ;-)
        • Gość: katinka Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.attu.pl 17.02.05, 12:59
          a na co Ci straz pozarna?? ;-)
          zawsze mozesz jeszcze ugotowac jajko na twardo (sztuk 3, czas gotowania: 10
          minut), skorupka bedzie juz tak twarda, ze bez problemu poradzisz sobie z
          odzieleniem jej od reszty jajka...
          a gdzie byles, jak Cie nie bylo?
          • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 13:05
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=150&w=20698842&a=20702770
            • jill5 Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 13:09
              ;)))
              Ale pomysl o tym, ze Twoj pozytywny upor moze nie przyniesc upragnionej nagrody
              i co wtedy? Zaczniesz blednac (bladnac?), chudnac, staniesz sie apatyczny i
              zmeczony...w najgorszym wypadku umrzesz z glowa w talerzu zimnej jajecznicy ze
              skorupka, ktorej nikt nie umial uratowac...
          • pauli7 Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 13:09
            kati, no jak to na co straz pozarna!
            oni maja mnostwo roznego specjalistycznego sprzetu i na pewno znajdzie sie cos,
            czym mozna jajecznice odratowac... moze sitko od sikawki?
            i na pewno nie kaza potem ci tego sprzetu myc! przy najblizszej okazji sam sie
            przeplucze... tylko jajecznica przepuszczona przez sikawke moze okazac sie
            wodziata no i na pewno bedzie zimna...

Pauli
            • pauli7 off topic 17.02.05, 13:11
              a tak przy okazji - myslalam, ze tematem wiodacym watku bedzie SOS - wlk.
              brytanio, musisz staranniej dobierac tutuly, zeby uniknac takich
              wieloznacznosci;)))

Pauli
              • jill5 Re: off topic 17.02.05, 13:13
                Masz racje Pauli (btw.: dzien dobry:)) Ja tez sie dalam zwiesc z tym sosem...
            • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 13:13
              Wodziata,czy nie wodziata...To juz w tej chwili nie ma znaczenia.Rzecz dotyczy
              zapanowania umyslem nad chlodnym instynktem przetrwania. Mozna cierpiec, jesli
              swiadom jestes za co cierpisz...
              • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 13:17
                W czasie kiedy ja dzwonie do najblizszej jednostki wojskowej,moze ktos ma
                ochote zmierzyc sie z problemem rechabilitacji Smoka Wawelskiego.
                Post znajdziecie ponizej ,na tym samym forum.
                • jill5 Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 13:28
                  Nie czuje sie na silach rehabilitowac Smoka...oglnie rzecz biorac, w ogole nie
                  czuje sie na silach...a to chyba dlatego, ze o rana zjadlam dwie kostki
                  czekolady mlecznej i pol kubka herbaty wypilam. No ale coz...w przygotowaniu
                  obiadu zatrzymaly mnie przeciez wazne sprawy jajecznicowo-skorupkowe.
                  Dluzej juz jednak nie pociagne, ide odgrzac bigosik, na razie
    • Gość: zenon gajowniczek Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: 80.53.160.* 17.02.05, 16:48
      Facet! Robisz problem z głupiej jajecznicy.
    • Gość: MaBiWy Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:23
      smoka można wykorzystać do kwestii jajecznicy. Przepuści przez ząbki celem
      odzielenia skorupki, którą należy zachować do świąt Wielkanocnych i pomalować
      na pisankę.Przy okazji przcedzania jajeczniczki, smok osuszy i podgrzeje ją
      podmuchem z pyska. I tak wilk syty i owieczka cała.
      • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 17:44
        Z trudem mi to przechodzi przez gardlo,ale polowa jajecznicy Twoja...
        Nie pomyslalem ,ze mozna wykorzystac smoka. Ratujesz istnienie ludzkie,a i dla
        smoka znalazlas(es) w tych ciezkich czasach robote.To ze smok nie zyje, bo
        rabnal go Dratewka, przemilczymy dla dobra sprawy.
        • mabiwy Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 18:06
          z tą śmiertelnością to nigdy nie wiadomo, zresztą medycyna robi postępy, może
          klon albo jeszcze coś, a o swoich trzeba dbać niech ma chłopak robotę,może
          jeszcze w funtach zarobi?
          • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 19:33
            Tak tylko ja zamiast zatrudniac smoka,moglbym zainwestowac w jakas cud
            niewiaste. Sprawa jajecznicy rozwiazana docelowo,a i po piwko do lodowki jest
            komu skoczyc.
            • pauli7 Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 21:17
              no to ja tu dopiero widze powazny problem... w wielkiej brytanii raczej nie ma
              cud-niewiast!

Pauli
              • Gość: c.kapturek Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 21:24
                ba, tam zrzeszenie cosmopolitanek chyba większe niż niewiast hehehehe ;-))))))))
            • Gość: matylda Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.icpnet.pl 17.02.05, 22:20
              Wlk.Brytania, jak już inwestować, to w taką, co po to piwko skoczy aż do
              sklepu :P ;)
    • Gość: Toula Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 22:10
      Nieeeeee , nooooooo hahahahaha musze Ci powiedzieć , że jesteś genialny!!!! Z
      prostego smażenia jajecznicy zrobiłeś iście teologiczną despute , hahahaha
      brawo za oryginalność i pomysłowość. Takich facetó lubie!! Tak trzymać!
      Pozdrawiam :D
      • wlk.brytania Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! 17.02.05, 23:53
        No to dwa krotkie pytania:
        -czy nie bedziesz miala ambicjonalnych problemow ze skakaniem po piwko?
        -kiedy mozesz przyjechac?
        ;D
    • Gość: Toula Re: Kuchnia+facet,czyli SOS ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 20:42
      Hahahaha o nie nie nie mój drogi , po piwko to ja skakać nie będę :P:P ,
      chyba , że skoczysz ze mną :D hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka