diabel.tasmanski 30.06.05, 22:21 Jednostka miary piwa w zależności od regionu Polski. Ślązacy podobno piwo liczą na "kasty" :) znacie jeszcze jakieś takie nietypowe jednostki miar ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marecki997 Re: Jednostka miary piwa ??? 30.06.05, 23:40 Oczywiście na "metry", ale to raczej typowa miara podobnie jak kupowane na metry ziemniaki (tyle że to inna waga i objętość, ale też jednostka kojarzona raczej z pomiarem odległości). Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: Jednostka miary piwa ??? 01.07.05, 05:41 wiem metr czyli dwa centnary czyli kwintal Odpowiedz Link Zgłoś
murowany Re: Jednostka miary piwa ??? 30.06.05, 23:52 Dokladnie, na kasty badz na kisty - znaczy to samo tylko inna wersja wymowy gwarowego slownictwa. Prawdziwy Slazak bedzie liczyl na krzynki :))) Taki troche bardziej zniemczony liczy wlasnie na kisty czy kasty. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.tasmanski a prosieta na pary 01.07.05, 05:43 nie wiem dlaczego tak jest ale widziałem kiedyś jakiś program - analize cen w rolnictwie i tam podawali ceny różnych towarów , a prosieta były liczone na pary. dziwne. ciekawe dalzcego akurat na pary? Odpowiedz Link Zgłoś
murowany Re: a prosieta na pary 01.07.05, 16:23 No jak? Normalnie! Jak rolnik idzie z prosiakami do skupu to jedno prosie bierze pod jedna pache a drugie pod druga pache i tak sobie idzie. Skoro kazdy chlop ma dwie pachy to moze zabrac ze soba tylko dwa prosieta, stad para. A jednego nie bierze bo niewygodnie szloby mu sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: a prosieta na pary 01.07.05, 20:06 fajne uzasadnienie :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
p-iotr Re: Jednostka miary piwa ??? 01.07.05, 10:00 Przypomniala mi sie wesola zabawa za studiow. Swego czasu walczylismy o brazowa/srebrna/zlota/platynowa nerke. Chodzilo o to zeby wypic 6/8/10/12 piw bez sikania pomiedzy kolejnymi kuflami. Bolesne doswiadczenie, oj, bolesne... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: Jednostka miary piwa ??? 01.07.05, 10:37 znam inne określenie na tą jednostke miary - mały orzeł i i duży orzeł. Maly orzeł - 5 piw , duży orzeł 10 piw. Nigdy nie udało mi sie zaliczyc duzego orła. Nawet mały wymaga wielkiego poświecenia, ale za to jaka przyjemnośc jak mozna pęcherzowie po wszystkim ulżyć. Podobno przyjemnosc z sikanai jaka przychodzi po dużym orle jest porównywalna z sexem :) Odpowiedz Link Zgłoś
murowany Re: Jednostka miary piwa ??? 01.07.05, 16:25 A rozrozniamy male i duze orly pod wzgledem mocnych piw? Nie potrafie sobie wlasnej osoby wyobrazic po 5 wojakach superstrong a co dopiero po 10..... Z lechami premium albo tyskim nie byloby problemow:) Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.tasmanski Re: Jednostka miary piwa ??? 01.07.05, 20:08 5 piw to da sie rade wypić nawet jak są baaaaardzo mocne. Trzeba szybko pić żeby zdążyć wypić zanim sieświadomosc straci :) Odpowiedz Link Zgłoś
putativus Re: Jednostka miary piwa ??? 03.07.05, 13:22 ślązacy także na skrzynki;-)))Kasta to z niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś