Dodaj do ulubionych

jak cwiczyc?

06.07.05, 19:30
Czy moze mi ktos z was podpowiedziec jak cwiczyc,aby nie przedobrzyc?
Od tygodnia biegam i jestem zadowolony,ale mysle,ze robie to bardzo
nieprofesjonalnie.Jak wiecie to napiszcie mi jak powinna wygladac rozgrzewka
i jaki dystans na poczatki lub czas??
Od kilku tygodni cwicze tez na sylwetke z nastawieniem na brzuch i klatke
piers.-jakie cwiczenia polecacie a moze i diete?

Z gory dzieki za wpisy.
Obserwuj wątek
    • tony82 Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 19:32
      Na brzuch A6W
      • poprioniony Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 23:13
        A6W to bzdura.
    • nyhed Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 19:36
      A co to takiego to A6W???
      Jak masz jakiegos linka to podeslij!
      • tony82 Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 19:38
        www.sfd.pl/temat144665/
        • nyhed Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 19:47
          tony82 napisał:

> www.sfd.pl/temat144665/

Dzieki-zaczynam jutro,bo dzisiaj juz sie katowalem cwiczeniami wlasnego
          pomyslu:)
          • tony82 Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 19:48
            spoko:)
            • maclorcan Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 21:21
              Tony skończyłeś A6W? Ja zaczynałem ze dwa razy chyba z rok temu, ale wymiękłem jakoś na początku :)) Chyba trzeba będzie zrobić trzecie podejście.
              A jak się patrzy na obrazki to się takie łatwe wydaje ;)
              • tony82 Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 22:06
                W połowie padłem na twarz:))
                Ale mam zamiar zacząć od nowa:)
                • maclorcan Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 22:24
                  Był jakiś widoczny efekt pracy? :)
                  Przed A6W trzeba by porobić jakiś czas normalne ćwiczenia na brzuch żeby go wzmocnić i przyzwyczaić do wysiłku. Ale leniwy jestem i się nie mogę zebrać w sobie ;)
                  • tony82 Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 10:23
                    Efekty były. W zasadzie jeden. Bardzo mocne i twarde mięśnie brzucha.
    • maclorcan Re: jak cwiczyc? 06.07.05, 21:26
      Żaden ze mnie ekspert, ale do biegania po prostu rozgrzej nogi: staw skokowy,Achillesa, kolana. Ja biegam tyle ile akurat w danym dniu moge, średnio wychodzi coś koło 30-40 min. Powinno się chyba biegać dłużej (1 h), ale mi się nudzi :) bo generalnie nie lubię tak biegać bez celu gdzieś po parku.
    • diabel.tasmanski Z diet to najlepeij wiadro sterydów 06.07.05, 21:36
      Nie napracjujesz sie sylwetke "wyrzeźbisz", szyja ci zaniknie , bedziesz
      wygladal jak praówka w za ciasnym flaku. Jedyna wada taka że ci ptaszek uschnie.
      Wybor należy do ciebie :)
      • typowy_kark Re: Z diet to najlepeij wiadro sterydów 07.07.05, 19:33
        :)

2 uwagi :
        - napracujesz sie straszliwie, czy to z czy bez sterydow.
        - szyja ci nie zaniknie, przynajmniej nie od razu ;)
    • poprioniony Nawet nie marnujcie czasu na A6W... 06.07.05, 23:14
      Puknijcie sie w glowy.
      To nie jest trening ani na redukcje/rzezbe ani na mase.
      Na sile/wytrzymalosc tak.
      • nyhed Re: Nawet nie marnujcie czasu na A6W... 07.07.05, 08:59
        Jednak sie skusilem i zrobilem wczoraj serie A6W - poszlo bezproblemowo,ale
        dzisiaj czuje moje miesnie i cos jeszcze!

Chlopaki wpisujcie sie,bo cos nie chce mi sie wierzyc,ze nie cwiczycie!!

Poprioniony!-a mozesz cos zaproponowac w zamian za A6W??
        • kajetanb52 Re: Nawet nie marnujcie czasu na A6W... 07.07.05, 09:30
          Polecam zabawy na drągu, nic ci tak góry nie wyrzeźbi
          • jz166 Re: Nawet nie marnujcie czasu na A6W... 07.07.05, 10:16
            Ten program jest bezsensowny, gdyz:

- jest zbyt forsowny dla poczatkujacego
            - jest zbyt krotki
            - zbyt wiele obiecuje
            • tony82 Re: Nawet nie marnujcie czasu na A6W... 07.07.05, 10:26
              > - jest zbyt forsowny dla poczatkujacego

Można odpuszczać sobie za pierwszym razem dokładność ćwiczeń.

> - jest zbyt krotki

Można go powtarzać.

> - zbyt wiele obiecuje

Bez hektolitrów wylanego potu nic się nie osiągnie.
              • jz166 Re: Nawet nie marnujcie czasu na A6W... 07.07.05, 11:34
                Sądze, ze nigdy nie powinno sie odpuszczac dokladnosci cwiczen. Dlatego, ze taki
                trening jest nieefektywny a odpuszczanie na poczatku stwarza nie jednemu
                cwiczacemu pokuse dalszego odpuszczania. Powinno byc intensywnie, dokladnie ale
                do przejscia za pierwszym razem, zeby sie nie zniechecic.

Powtarzac oczywiscie trzeba, ale co to za powtorki, ktore sa kolejnymi probami
                pierwszego ukonczenia programu ?
                Program ten obiecuje nie hektolitry wylanego potu ale mowi o wymaganych efektach.
                Na pewno nie jest to program dla wszystkich.
                Poza tym nie przewiduje on zadnych przerw dla miesni, co dla poczatkujacego jest
                nie do przejscia. Kiedy ten biedny brzuch ma odpoczac ? Przeciez musi byc czas
                na regeneracje po tych katorgach.
                • tony82 Re: Nawet nie marnujcie czasu na A6W... 07.07.05, 13:05
                  W sumie racje, tylko że ja nie stosuję tylko tego a6w. Traktuje to jako jedno z wielu ćwiczeń jakie robie codziennie.
                • typowy_kark swieta racja 07.07.05, 19:16
    • kapat76 Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 10:21
      No< nareszcie jakiś męski wątek na forum "Mężczyzna"!
    • kapat76 Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 11:01
      Żeby nie przedobrzyć z bieganiem, na Twoim miejscu chyba należy zacząć od
      marszobiegów (na początek np. 3 min bieg, 3 min marsz, i tak 5-6 serii przez
      tydzień co drugi dzień), w następnych tygodniach wydłużać czas biegów a skracać
      czas marszów, aż dojdziesz do momentu, kiedy będziesz biegał przez 30- 40 minut
      bez przerwy na marsze. W sumie, żeby były jakieś efekty, trzeba by biegać
      jakieś 40-60 minut 4 razy w tygodniu. A na rozgrzewkę - tak jak ktoś już pisał -
      rozcziągnąć ścięgna, krótka przebieżka, steping A i steping B, przeplatanka,
      poza tym ROZGRZAĆ RĘCE - wymachy ramion, krążenie ramion itp.
      Jeżeli niedawno biegałeś i teraz chcesz po prostu wrócić do biegania (a Twój
      organizm jest przystosowany do dłuższego wysiłku) to zrezygnowałbym z tych
      marszów, ale jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem - to bym nie
      odpuszczał sobie marszów.
      Co do diety - ogranicz grilla i piwo do max jednej porządnej imprezy na 2
      tygodnie, a pozostałe posiłki jedz normalne (byle by nie było normą 5 tys.
      kalorii dziennie). Przy założeniu, że masz zwykłą przemianę materii, ćwiczenia
      siłowe i bieganie powinny umożliwić "spalenie" skonsumowanych dóbr.
      Inny sposób na dietę jeśli chcesz szybkich wyników to - jak wcześniej napisano -
      wiadro sterydów albo odżywki DT lub DK (zapytaj rolników co to znaczy), ale
      chyba nie o to Ci chodzi. A jeśli chodzi o szybkie przyrposty, to zamiast pytać
      na forum zapytaj kolegów z siłowni o "witaminki".
      I pij 2 litry wody dziennie.
      A tak w ogóle to polecam sfd.
      kapat

• tony82 Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 11:18
        > Co do diety - ogranicz grilla i piwo

To tak się da?:)))
        • kapat76 Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 11:39
          No, jeśli ktoś się chce pozbyć kilku "obręczy" - to należałoby się trochę
          pomęczyć.
          Również uważam, iż kłóci się to z zasadą "w zdrowym ciele zdrowy duch", bo bez
          grila i browara - nie będzie zdrowego ducha. Mięso musi jeść mięso!
          Ale bez poświęceń nie będzie efektów.
          Tak uważam.
          kapat
          • jz166 Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 11:51
            No sa to niewatlpiwie mile zdrowemu duchowi rzeczy :)
            ale mieso nie musi byc z grilla a bro to wg mnie smakuje lepiej pite nie
            codziennie(to tez sa niezle kalorie). Free to choose.
            • maclorcan Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 11:55
              Heh, a co ja mam powiedzieć jak mnie zawsze łapie ochota na zimnego browara właśnie po biegu? :) Najpierw spalę kalorie, a potem od razu mam ochotę je uzupełnić ;P

Ach te wyrzeczenia ;)
    • maclorcan może to Ci się przyda 07.07.05, 11:47
      bieganie.pl/zacznij/jak/index05.html
    • fuzzystone Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 13:12
      idz na forum Czas wolny tam jest dzial Fitness. Zapytaj Joggera - on jest
      prawdziwym guru jesli o to chodzi
    • nyhed Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 18:18
      Oj to widze,ze troche przesadzam!
      Ja biegam codziennie i cwicze tez - moze dlatego bola mnie tak nogi w stawie
      skokowym i lydki!-dzisiaj odpuszcze,choc jest mi to nie na reke,bo polubilem
      bieganie!
      Co do diety to ja nie musze chyba ograniczac piwa i grilla,bo nigdy nie mialem
      klopotu z nadwaga (mam 183cm i 75kg) - biegam,bo rzucilem palenie(i chce miec
      nowy nalog).Cwicze,bo moja sylwetka jest taka nijaka,przecietna!
      Na silownie nie mam zbytnio czasu a zalezy mi,aby zrobic cos z klatka i
      ramionami!-jakies propozycje??
      • jz166 Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 19:07
        Ja bym Ci odradzal dluzsze bieganie przy warunkach fizycznych, ktore podales.
        Po co masz wazyc 70 kg? Klatka i ramiona jeszcze bardziej Ci sie zmniejsza.
        Kondycje mozna pocwiczyc np. sprintami, jak sie lubi biegac, ale nie wiadomo, w
        jakim wieku jestes. Po sprintach dobiegniecie do autobusu jest lekkusienkie
        (chyba,ze sie jezdzi autem) :-)
        Na razie sie pewnie porzadnie zakwasiles, a to normalne.

Co do diety, to radzilbym jednak te przyjemnosci troszke ograniczyc. Szklanka
        piwa dziennie powinna wystarczac. To jest bogate zrodlo energii a nie daje
        organizmowi zadnych skladnikow odzywczych.

W domowych warunkach mozna pocwiczyc na klatke i ramiona. Chyba przyda sie
        jednak jakis sprzet. Na silce sie malo znam, zajrzyj tu, ja sie tym kieruje:
        www.kulturystyka.pl/atlas/

• typowy_kark Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 19:11
        - silownia 2xtydzien po godzinie - wystarczy.
        - aeroby (ale nie bieg, tylko szybki marsz) okolo 45 minut przed sniadaniem
        - duzo bialka, troche weglowodanow, troche tluszczy (roslinnych i troszke zwierzecych tez sie przyda)
        - morze zielonej herbaty (10 kubkow dziennie docelowo)
        - zadnych weglowodanow po 17 (tylko bialko i troche tluszczy, moze byc nieco zielonych warzyw)
        - w miare mozliwosci nie mieszaj weglowodanow z tluszczami w jednym posilku
        - w diecie w zasadzie tylko weglowodany zlozone + jakis owoc (jablko jest znakomite)
        - suplementacja witaminami
    • typowy_kark Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 19:05
      zgadza sie - a6w to bzdura prowadzaca do przetrenowania. za wyglad brzucha w znakomitej czesci odpowiada dieta - polecam na czas odchudzania przejsc na niskoweglowodanowa, wysokotluszczowa i wysokobialkowa. (kwasniewski w wersji wysokobialkowej, atkins).

warto (koniecznie!) dolozyc cwiczenia na silowni (2xtydzien w zupelnosci wystarczy) - im wiecej masz miesni, tym wiekszy wydatek dobowy energii, latwiej zdobyc i utrzymac szczupla sylwetke
    • nyhed Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 19:26
      Hmm!
      Mam 28lat i do pracy uzywam metro zazwyczaj (jak zaspie to auto i wyjazdy
      sluzbowe 1 w tyg)Przy kompie w biurze spedzam ok.10h dziennie i w domu ok.3h.
      Jem 3 posilki dziennie rano kanapke z czyms slodkim lub serem,w poludnie lunch-
      zazwyczaj duzo warzyw i ryby,wieczorem marchewka,tost z wedlina,salatka
      krewetkowa pomidory z mozarella - to zazwyczaj w tygodniua w weekend jak mam
      czas to ide do restauracji na obiad,albo gotuje.Wypijam spokojnie 3l.wody
      dziennie + 4-5 kaw malych;)- innych napojow nie toleruje (wykluczajac piwo i
      czerwone wino,ale to zawsze w weekend).
      DZis odpuszcze sobie bieganie,ale na brzuch juz cwiczylem;)

• typowy_kark Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 19:39
        nyhed napisał:

> Hmm!
        > Mam 28lat i do pracy uzywam metro zazwyczaj (jak zaspie to auto i wyjazdy
        > sluzbowe 1 w tyg)Przy kompie w biurze spedzam ok.10h dziennie i w domu ok.3h.
        > Jem 3 posilki dziennie rano kanapke z czyms slodkim lub serem,w poludnie lunch-
        > zazwyczaj duzo warzyw i ryby,wieczorem marchewka,tost z wedlina,salatka
        > krewetkowa pomidory z mozarella - to zazwyczaj w tygodniua w weekend jak mam
        > czas to ide do restauracji na obiad,albo gotuje.Wypijam spokojnie 3l.wody
        > dziennie + 4-5 kaw malych;)- innych napojow nie toleruje (wykluczajac piwo i
        > czerwone wino,ale to zawsze w weekend).
        > DZis odpuszcze sobie bieganie,ale na brzuch juz cwiczylem;)
        >
        >

w wielu aspektach sytuacja podobna do mojej.
        radzilbym zwiekszyc ilosc posilkow do 5-6 dziennie i spozywac mieso. wolowina - optimum, qrczak - dobra sprawa, wieprzek - tluste mieso, ale mozna sobie czasem pozwolic.

nie warto cwiczyc codziennie tej samej partii miesni, poza tym cwiczenie brzucha nie powoduje jego "chudniecia", miejscowa redukcja tluszczu jest niemozliwa (metodami nieoperacyjnymi).
        • nyhed Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 19:50
          Moge zwiekszyc ilosc posilkow,ale po godzinie 17!-do tej godziny mam czas tylko
          na dwa!!!-i to juz tak naciagane;)a wieczorne jedzenie mysle,ze nie wyjdzie mi
          na dobre!
          Ja nie chce chudnac!!!!-na brzuchu mam tylko mala faldke (jak siedze) w pozycji
          wyprostowanej lekko zarysowane mam miesnie (tzw.szesciopak).
          Pozbyc sie tluszczu jedynie moge i chce z ud - bo odkad przestalem jezdzic
          konno (2lata temu-wypadek) to wszystkie kalorie wchodza mi do ud i tylka.Widze
          to tylko ja (bo inni wmawiaja mi,ze jest ok.) i dlatego chcialbym wygladac jak
          kiedys.Przy okazji chce podrosnac troche w klacie i ramionach;))
          • typowy_kark Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 19:59
            kup sobie odzywke proteinowa, rano przed wyjsciem do pracy zmixuj ja z platkami owsianymi, przelej do pojemnika i to niech zapewni ci 2 dodatkowe posilki w ciagu dnia. taki "posilek " spozyjesz w ciagu 1-2 min, zanim szef zdazy powiedziec "akuku" ;)

zeby rosnac musisz zapewnic organizmowi wystarczajaco duzo kalorii i bialka + bodziec stymulujacy wzrost muskulatury : cwiczenia z obciazeniem.

aeroby przed sniadaniem warto robic nawet w trakcie przybierania na masie z kilku powodow :
            - pozwalaja kontrolowac poziom tluszczu w organizmie, ktory przy nadwyzce kalorycznej moze zaczac sie zwiekszac,
            - poprawiaja stan ukladu sercowo-naczyniowego
            - poprawiaja apetyt
            - pobudzaja do dzialania na caly dzien

aeroby mozna wykonywac 3-4 x tygodniowo i obserwowac, czy nie przeszkadzaja w przybieraniu na wadze - tu juz wszystko zalezy od indywidualnych predyspozycji kazdego czlowieka.

• jz166 Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 20:49
              Aerobow przed sniadaniem to bym nigdy nie robil, bo pierwsza rzecza jest
              dostarczenie mojemu organizmowi energii po nocy i na caly dzien. Bez tego to bym
              chyba padl gdzies po drodze ;-)
              Ale to wlasnie wszystko zalezy od indywidualnych predyspozycji. Kazdy zna swoj
              organizm.
              • typowy_kark Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 21:15
                zalezy o jakiej intensywnosci mowimy. niska intensywnosc (marsz) przy czasie trwania 30-45 minut nie jest specjalnie wyczerpujaca, ani narazajaca na powazny stan kataboliczny.
                warto wypic kawe/zielona herbate/wziac termogenik (przy rzezbieniu sie) przed takim "spacerem".
          • gomory Re: jak cwiczyc? 07.07.05, 20:40
            Bieganie nie za wiele Tobie pomoze. Kondycha Ci sie poprawi i tyle, nic Ci nie
            urosnie. Tobie zdecydowanie potrzeba silowni i pracy z obiazeniem. Wejdz ma
            www.kulturystyka.pl zjedz na dol na czesc "trening cykliczny" i zacznij jechac
            jako grupa 1. Poza tym Kark w tym watku Ci tez bardzo dobrze radzi.
            6 Weidera wydaje mi sie dla Ciebie raczej do kitu. Jesli nie robiles dotad
            brzuszkow, to zaczniesz wykonywac niepelne ruchy, oszukane, albo nie dasz rady
            wykonac pelnych serii i tylko bedziesz sie frustrowal. Nie rzucaj sie na
            gleboka wode, najpierw przyzwyczaj organizm do wysilku.
            • mrynk Re: jak cwiczyc? 08.07.05, 13:04
              A ja mam taka metode na brzuszki: 120 skretosklonow ,z nogami na podlozu
              (ugietymi w kolanach pod katem 90 stopni - bez przytrzymywania stop), z rekami
              na karku (uniesienie pelne tluowia, skret w obie strony = 1 powtorzene). A
              nastepnie 160 uniesien lekko ugietych nog do klatki piersiowej, lezac. Oba te
              cwiczenia jedno po drugim, na raz, bez zadnych przerw. Na lozeczku, zeby kosc
              ogonowa nie bolala. Ot taka wersja dla leniwych :) Ale macham juz tak 12 lat to
              sie przyzwyczailem i nie chce mi sie zmieniac. I tak co najmniej 5 dni w
              tygodniu (czasem 7 :). Szesciopak jakis biedny jest, ale mam 31 lat, nie jem
              zadnych odzywek (ani tym bardziej koksu) ani specjalnych diet, wiec chyba spoko.
    • kajetanb52 Re: jak cwiczyc? 08.07.05, 13:18
      Weź się za wspinanie, poważnie. Nie karzę ci uderzać od razu w taterki, na
      początek wystarczy panel i skałeczki. Wspinając się pracujesz praktycznie tylko
      górą, obręcz barkowa, plecy, ręce, klata. Gwarantuję ci że po roku
      przesiedzianym uczciwie na panelu nie poznasz się przed lustrem.
    • viola2 Re: jak cwiczyc? 08.07.05, 14:06
      jak jestescie tacy madrzy drodzy (hihihi) panowie, to powiedzcie jak brzuch
      powinna cwiczyc kobieta?
      czekam:)
      • typowy_kark Re: jak cwiczyc? 08.07.05, 14:12
        dokladnie tak samo - zasady stosuja sie do obu plci w podobny sposob.

cwiczenie brzucha odpowiada zaledwie za kilka% jego wygladu. dieta oraz odpowednio ukierunkowany i dobrany wysilek fizyczny pozwala na zmniejszenie zawartosci tluszczu w organizmie, co z kolei moze przelozyc sie na np.slawetny szesciopak.

ogolnie stosowalbym wszystkie zasady podane przeze mnie w postach powyzej :
        -aeroby na czczo
        -10 kubkow zielonej herbaty dziennie
        -trening na silowni (tak, tak kobiety nie musa sie tego obawiac, ich cialo z trudem buduje miesnie, w przeciwienstwie do mezczyzn, wiec nie grozi im kwadratowa postura)
        -dieta balansujaca w okolicy 0 w dziennym bilansie energetycznym, moze nieco ponizej
        -spore spozycie protein - bialko podkreca metabolizm
        -duzo wody

chcesz wiecej szczegolow - daj znac
        • viola2 Re: jak cwiczyc? 08.07.05, 14:23
          wielkie dzieki i zwracam honor:)
          wielkie dzieki ale na silownie ja niestety nie mam czasu:( sama w domu
          jednynie moge pocwiczyc
          Dziekuje za odpowiedz i pozdrowionka:)
      • viola2 zatkalo?? 08.07.05, 14:12
        czy jakas zmowa ze z baba nie gadacie? <rotfl>
        • typowy_kark Re: zatkalo?? 08.07.05, 14:17
          daj czas na odpowiedz :)
          lepiej wolniej i umiejetnie, niz szybko i byle jak ;)
          • viola2 Re: zatkalo?? 08.07.05, 14:32
            no ba! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka