Dodaj do ulubionych

Do mezczyzn, techniczne

12.02.07, 16:02
Co to oznacza, gdy w glosnikach komputerowych slysze strzepki rozmow? Jaki
proces zachodzi? Prosze o w miare szczegolowy opis, moze byc z fachowym
slownictwem.
Obserwuj wątek
    • eleni80 Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 16:04
      ale kiedy? podczas rozmowy przez skype?
      czy nawet wtedy gdy są wyłączone? ;)
      • pontif Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:39
        Oj nie śmiej się, bo to właśnie na wyłączonych się zdarza. Poważnie. Jak tam w
        rezonans wpadają na jakiejś częstotliwości cb to wcale im nie przeszkadza brak
        sygnału w kablu. Jeśli gitarę kiedyś widziałaś, taką klasyczną, to jej pudło
        jest właśnie takim głośnikiem, który się sam wzbudza od drgań strun i to nawet
        na różnych częstotliwościach.
        • eleni80 Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:44
          Nie śmieję się ;))
          no może troszkę ;) wspominam sobie, że ja czasami słyszałam rozmowy jakichś
          Ruskich ;) a raczej nie mieszkam na wschodzie ;)
    • poprioniony Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:23
      W 6-tym zmysle kolo slyszal glosy na tasmie magnetofonowej, okazalo
      sie, ze to duchy, a na samym koncu ze jest trupem. Sprawdz se lepiej puls.
      • pontif Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:32
        Oznacza to, że masz marnej jakości głośniki, najpewniej jakieś mediatech albo
        inne badziewie robiące za demodulator, a rozmowy, które słyszysz to
        prawdopodobnie cb radio. Być może jakiś sąsiad się w cb bawi, a jeśli na
        przykład ma jakieś dopalacze do mocy albo źle uziemioną antenę to może być taki
        efekt.
        • paddinktun Pontif 12.02.07, 18:40
          Dzieki. Czyli odbiornik/nadajnik CB (czy ten demodulator o ktorym wspomniales)
          zapewnia taki sam efekt? Nasluchu bez wywolania?
          • pontif Re: Pontif 12.02.07, 23:27
            Trochę nie rozumiem pytania. To głośnik jest takim niechcianym demodulatorem.
            Fale elektromagnetyczne wędrują sobie po eterze wszędzie dookoła, niektóre
            odbiorniki są specjalnie przystosowane do ich odbierania/nadawania (CB) a
            niektóre robią to samoistnie (głośnik). Żeby przesyłać jakieś dane przy pomocy
            fal radiowych musimy coś z nimi robić, jakoś kodować, żeby przesłać informacje.
            Taki proces nazywamy modulacją. Coś w tej fali zmieniamy, a że wszystko się
            dzieje bardzo szybko ilość tych zmian jest wystarczająca, żeby coś przez to
            przekazać. Odbiornik natomiast wykorzystując zjawisko rezonansu wzmacnia sobie
            fale określonej częstotliwości i analizuje je pod kątem tych zmian (na przykład
            kiedy wybieramy sobie jakiś kanał w radiu). I każdy, kto tylko wie jakim
            sposobem zostały te informacje zmodulowane może ten proces odwrócić
            (demodulacja), a niektóre źle zaprojektowane urządzenia, jak te nieszczęsne
            głośniki, robią to zupełnie nieświadomie, jeśli częstotliwość własna drgań
            jakiegoś ich elementu sprzyja powstawaniu rezonansu na danej częstotliwości fali
            wykorzystywanej na przykład w cb. I nie trzeba nic wywoływać. Może trochę nie do
            końca precyzyjne wyjaśnienie, ale mam nadzieję że przynajmniej szczątkowo
            zrozumiałe. Uff.
            • paddinktun Re: Pontif 13.02.07, 13:24
              Pytanie niezrozumiale, ale odpowiedz fachowa i wyczerpujaca. Bardzo, bardzo
              dziekuje:)
        • eleni80 Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:41
          To bardzo prawdopodobne. Miałam takiego sąsiada maniaka- cb. Tylko radio
          odbierały nie głośniki komp. tylko telefon ;).
          Wymieniłam telefon, sąsiad na dodatek się wyprowadził i wszystko wróciło do
          normy: pul... już nie widzę martwych ludzi ;) chyba... ;)
      • svenja1 Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:32
        ha! ja też czasem słyszę "głosy" w głośnikach... szczególnie jak obok mojego
        domu przejeżdżają jakieś większe auta (ciężarówki)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka