paddinktun 12.02.07, 16:02 Co to oznacza, gdy w glosnikach komputerowych slysze strzepki rozmow? Jaki proces zachodzi? Prosze o w miare szczegolowy opis, moze byc z fachowym slownictwem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eleni80 Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 16:04 ale kiedy? podczas rozmowy przez skype? czy nawet wtedy gdy są wyłączone? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pontif Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:39 Oj nie śmiej się, bo to właśnie na wyłączonych się zdarza. Poważnie. Jak tam w rezonans wpadają na jakiejś częstotliwości cb to wcale im nie przeszkadza brak sygnału w kablu. Jeśli gitarę kiedyś widziałaś, taką klasyczną, to jej pudło jest właśnie takim głośnikiem, który się sam wzbudza od drgań strun i to nawet na różnych częstotliwościach. Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:44 Nie śmieję się ;)) no może troszkę ;) wspominam sobie, że ja czasami słyszałam rozmowy jakichś Ruskich ;) a raczej nie mieszkam na wschodzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
poprioniony Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:23 W 6-tym zmysle kolo slyszal glosy na tasmie magnetofonowej, okazalo sie, ze to duchy, a na samym koncu ze jest trupem. Sprawdz se lepiej puls. Odpowiedz Link Zgłoś
pontif Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:32 Oznacza to, że masz marnej jakości głośniki, najpewniej jakieś mediatech albo inne badziewie robiące za demodulator, a rozmowy, które słyszysz to prawdopodobnie cb radio. Być może jakiś sąsiad się w cb bawi, a jeśli na przykład ma jakieś dopalacze do mocy albo źle uziemioną antenę to może być taki efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
paddinktun Pontif 12.02.07, 18:40 Dzieki. Czyli odbiornik/nadajnik CB (czy ten demodulator o ktorym wspomniales) zapewnia taki sam efekt? Nasluchu bez wywolania? Odpowiedz Link Zgłoś
pontif Re: Pontif 12.02.07, 23:27 Trochę nie rozumiem pytania. To głośnik jest takim niechcianym demodulatorem. Fale elektromagnetyczne wędrują sobie po eterze wszędzie dookoła, niektóre odbiorniki są specjalnie przystosowane do ich odbierania/nadawania (CB) a niektóre robią to samoistnie (głośnik). Żeby przesyłać jakieś dane przy pomocy fal radiowych musimy coś z nimi robić, jakoś kodować, żeby przesłać informacje. Taki proces nazywamy modulacją. Coś w tej fali zmieniamy, a że wszystko się dzieje bardzo szybko ilość tych zmian jest wystarczająca, żeby coś przez to przekazać. Odbiornik natomiast wykorzystując zjawisko rezonansu wzmacnia sobie fale określonej częstotliwości i analizuje je pod kątem tych zmian (na przykład kiedy wybieramy sobie jakiś kanał w radiu). I każdy, kto tylko wie jakim sposobem zostały te informacje zmodulowane może ten proces odwrócić (demodulacja), a niektóre źle zaprojektowane urządzenia, jak te nieszczęsne głośniki, robią to zupełnie nieświadomie, jeśli częstotliwość własna drgań jakiegoś ich elementu sprzyja powstawaniu rezonansu na danej częstotliwości fali wykorzystywanej na przykład w cb. I nie trzeba nic wywoływać. Może trochę nie do końca precyzyjne wyjaśnienie, ale mam nadzieję że przynajmniej szczątkowo zrozumiałe. Uff. Odpowiedz Link Zgłoś
paddinktun Re: Pontif 13.02.07, 13:24 Pytanie niezrozumiale, ale odpowiedz fachowa i wyczerpujaca. Bardzo, bardzo dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:41 To bardzo prawdopodobne. Miałam takiego sąsiada maniaka- cb. Tylko radio odbierały nie głośniki komp. tylko telefon ;). Wymieniłam telefon, sąsiad na dodatek się wyprowadził i wszystko wróciło do normy: pul... już nie widzę martwych ludzi ;) chyba... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
svenja1 Re: Do mezczyzn, techniczne 12.02.07, 18:32 ha! ja też czasem słyszę "głosy" w głośnikach... szczególnie jak obok mojego domu przejeżdżają jakieś większe auta (ciężarówki)... Odpowiedz Link Zgłoś