Dodaj do ulubionych

czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantasy??

04.12.08, 00:08
Potrzebuję książkę fantasy dla mężczyzny, chciałabym ją podarować w prezencie,
cena nie istotna. Może któryś z Panów ineteresuje się fantastyką i byłby w
stanie polecić mi jakiś tytul? Bo mnie ten temat jest obcy. Widziałam u niego
takie książki jak: "Zasłona tysiąca łez" i "Wicher śmierci" więc tematyka w
tym stylu jak mniemam... Proszę o pomoc bardzo bardzo :)
Obserwuj wątek
    • grzehuu Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 00:22
      polecam Kod Lucyfera
    • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 00:23
      Skoro to fan fantasy to zapewne już czytał sagę o wiedźminie Sapkowskiego? A
      jeśli nie, to jest to lektura obowiązkowa i właśnie to mu powinnaś kupić (a
      przynajmniej pierwszą część lub poprzedzające opowiadania)

A po za tym. Nie ma tu gdzieś forum dla fanatyków fantasy? Tam powinnaś iść z
      takimi pytaniami
      • lambert77 Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 07:19
        Nie koniecznie :) znam paru czytających fantastykę, którzy uważają Sapka za
        grafomana nic nie wartego.
        • poprioniony Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 11:19
          Dokladnie, ten kolo jest wtorny. Poza tym mam, wrazenie,
          ze tu sie miesza pojecia fantasy z fantastyka.
          • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 13:43
            > Dokladnie, ten kolo jest wtorny.

Ale to nie umniejsza jego umiejętności operowania językiem.

Poza tym mam, wrazenie,
            > ze tu sie miesza pojecia fantasy z fantastyka.

Nie można mieszać, bo fantasy jest gatunkiem fantastyki, czyli jej podzbiorem
            (wszystko co jest fantasy jest fantastyką, ale nie w drugą stronę). Saga
            Sapkowskiego należy do fantasy (zawiera elementy niewystępujące w świecie
            realnym i niemożliwe do wytłumaczenia w sposób naukowy, umiejscowione w
            fikcyjnym świecie, w którym poza zwykłymi prawami fizyki i biologii działa też
            magia), a więc jednocześnie jest fantastyką.
          • minasz Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 05.12.08, 00:25
            nie znam tak dokładnie fantasy - ale nie kojarze innej np 3logii husyckiej
            ps
            pewnie ze myli - fantasy to magia czarodzieje etc
            swiat skonstruowany na modłe sredniowiecza

fantastyka zas zwiazana jest z nowymi technologiami
            ale nie czepiaj sie laski i tak dobrze ze wie ze istnieja 2 odrebne słowa :)
            • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 05.12.08, 09:02
              > pewnie ze myli - fantasy to magia czarodzieje etc
              > swiat skonstruowany na modłe sredniowiecza
              >
              > fantastyka zas zwiazana jest z nowymi technologiami
              > ale nie czepiaj sie laski i tak dobrze ze wie ze istnieja 2 odrebne słowa :)

No i g...no prawda. Najpierw troszkę się poducz, a potem wypowiadaj, bo się
              tylko ośmieszasz. Fantastyka to zarówno s-f jaki i fantasy.
              Dla pewności podaję link do hasła fantastyka. Tak jest to opisane w encyklopedii
              (o ile wiesz co to jest)

encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3899886
              • minasz Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 06.12.08, 09:53
                to ty nic nie rozumiesz
                ludzie uzywaja słowa fantastyka w znaczeniu sf

tzn fantasy ma sie tak do sf jak człowiek do psa - naleza do wiekszej grupy
                ssaki(tak jak fantasy sf i horror naleza do zbioru fantastyka)
                hehehehe
                • purchawkapuknieta Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 06.12.08, 11:32

> to ty nic nie rozumiesz
                  > ludzie uzywaja słowa fantastyka w znaczeniu sf
                  >

racja. ja na przyklad dla określenia ciebie używam slowa "debil". mimo
                  bezdyskusyjnego niedorozwoju, jest on jednak umiarkowany. powinnam mówić
                  "imbecyl". jednak upośledzenie, to upośledzenie- co się rozdrabniać.
                  • poprioniony Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 22:11
                    Przyznasz jednak, ze zycie znow nabiera jasnych barw i robi sie tak
                    jakby cieplej w podbrzuszu jak sie kogos tak charytatywnie zjedzie?
                    • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 23:01
                      Terefere dzieciak!
                • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 18:31
                  minasz napisał:

> ludzie uzywaja słowa fantastyka w znaczeniu sf
                  >
                  > tzn fantasy ma sie tak do sf jak człowiek do psa - naleza do wiekszej grupy
                  > ssaki(tak jak fantasy sf i horror naleza do zbioru fantastyka)
                  > hehehehe

A teraz przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i już nigdy nie mów, że ktoś jest
                  głupszy od Ciebie, bo to fizycznie nie możliwe
                  • minasz Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 22:00
                    chyba jestes zagłupia zeby zrozumiec co napisałem
                    jakos wcale mnie to nie dziwi hehehe
                    coz mozna wymagac od kloacznej inteligencji:)
                    • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 22:16
                      Jak zwykle słodki jesteś. A masz jeszcze gdzieś, w rękawie Twojego wielkiego
                      Ego, jakieś inne, niż to "kloaczne" słowo?

P.S. Zrozum słonko, fantastyka nie równa się s-f, słowo fantastyka dotyczy
                      również i fantasy. Oczywiście bardziej precyzyjnie jest mówić "fantasy", ale nie
                      jest błędem używać słowa "fantastyka". Ta forma jest tylko mniej precyzyjna.
                      Ponadto, nie wiem czy zauważyłeś ale ja się dosyć precyzyjnie w tej kwestii
                      wypowiedziałam. End of discussion.
                      • minasz Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 22:28
                        > ludzie uzywaja słowa fantastyka w znaczeniu sf(jest to skrot fantastyka naukowa)
                        dotarło???????????
                        hehehehe
                        • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 22:35
                          Ludzie głosowali na Samoobronę i LPR...Ludzie oniegdaj myśleli, że ziemia jest
                          płaska a na krańcu świata są ognie piekielne i smoki

Panie zabawny, nie pogrążaj się Pan
                        • minasz Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 22:36
                          -Potrzebuję książkę o psach dla mężczyzny, chciałabym ją podarować w -prezencie,
                          -cena nie istotna. Może któryś z Panów ineteresuje się ssakami i byłby -w
                          -stanie polecić mi jakiś tytul?

brzmi to absurdalnie heheheh

-Potrzebuję książkę o psach dla mężczyzny, chciałabym ją podarować w -prezencie,
                          -cena nie istotna. Może któryś z Panów ineteresuje się psami i byłby -w
                          -stanie polecić mi jakiś tytul?

co innego ta wersja hehe

te przykłady pokazuja wyraznie ze autorka nie ma pojecia o czym napisała a panie
                          ktore ja bronia zrozumienie tekstu maja na poziomie przedszkolaków hehehehehe

• modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 22:55
                            Napisałam bęc-wale, że fantastyka nie jest precyzyjnym słowem.
                            Owszem s-f jest fantastyką NAUKOWĄ. Ale fantastyka tyczy się i fantasy i s-f,
                            anawet i horroru z pełzającymi roślinkami na grzbiecie gigantycznych pająków.

A teraz pokaż mi fragment, gdzie napisałam fantastyka mówiąc precyzyjnie o
                            fantasy. No chyba że uważasz, że saga Sapkowskiego jest "fantastyką naukową"

I nie prowokuj mnie bo lubię mieć ostatnie słowo

• minasz Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 23:18
                              czyzby kloaka intelektualna nawet nie wiedziała ktorego postu dotyczy spor
                              ???????????????????????
                              hehehehehe dobre kłoci sie i nawet nie wie o co hehehehe
                              • minasz Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 23:21
                                to ci kloako intelektualna przytocze

"Potrzebuję książkę fantasy dla mężczyzny, chciałabym ją podarować w prezencie,
                                cena nie istotna. Może któryś z Panów ineteresuje się fantastyką i byłby w
                                stanie polecić mi jakiś tytul? Bo mnie ten temat jest obcy. Widziałam u niego
                                takie książki jak: "Zasłona tysiąca łez" i "Wicher śmierci" więc tematyka w
                                tym stylu jak mniemam... Proszę o pomoc bardzo bardzo :) "

hehehehehe
                                • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 23:42
                                  A od kiedy to ktoś kto się interesuje fantastyką w ogóle, nie może polecić
                                  książki fantasy? To się wg ciebie (zauważ z małej litery) wyklucza czy co?
                                  Podpowiedź - autorka nie zwęziła pytania do grona fanów fantastyki naukowej

P.S. Masz jeszcze jakieś inne określenia na "kloakę intelektualną" czy gdzieś to
                                  wyczytałeś i powtarzasz bez zastanowienia? Bądź trochę bardziej kreatywny w
                                  obrażaniu to cię (zauważ z małej litery) będę bardziej szanować
                                  • minasz Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 23:47
                                    coz mam odpowiedziec
                                    kloaka intelektualna - sens dyskusji z toba nie ma sensu poniewaz nie rozumiesz
                                    słowa pisanego(mowionego pewnie tez)
                                    co do twojej "podpowiedzi" dawno juz kloaka intelektualna otrzymałas odpowiedz
                                    hehehe
                                    • modrooka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 23:57
                                      buhahahahaha
                                      Oj zabawnyś, szkoda że taki mało kreatywny. Ale z dobrego serca dam ci (zauważ z
                                      małej litery) kilka podpowiedzi:
                                      - badziewie umysłowe
                                      - bez-mądra
                                      - wiedzoff
                                      - nonerudytwoman
                                      hehehe
          • lambert77 Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 05.12.08, 07:46
            czy jest wtórny to wiesz polemizowałbym. Pisze lekko i sprawnie kiedy się czyta
            sagę o wiedźminie odnosisz wrażenie, że wszystko jest dobrze poukładane i na
            swoim miejscu. Nie przypominam sobie z amierykańskich książek podobnego bohatera.
            W sumie ja to bym jeszcze polecił Komudę bo zacnie pisze o dzikich polach :)
            Ewentualnie coś z Pilipiuka na upartego.
    • tygrysio_misio Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 02:34
      Holy Bible
      • lambert77 Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 07:19
        a tego nie czytałem :) o czym to ??
        • tygrysio_misio Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 12:26
          rozstepujace sie morza, gadajace krzaki, bomby atomowe, gadajace weze, duzo duzo
          krwi ludzkiej przelanej...

a na koniec niemal wszyscy płoną

strazna ksiazka... nie dla dzieci..ale bywaja tez mile chwile... czasem jedzenia
          spada z nieba
    • lambert77 Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 07:20
      dwa tytuły to mało, żeby się rozeznać co by to mogło być :)
      • rumunska_ksiezniczka Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 08:11
        kup mu "lód" jacka dukaja. kniga robi wrażenie - jest grubaśna, idealna na
        prezent ;-P jeśli lubi temat, a nie czytał dukaja, to warto, żeby poznał. jeśli
        zna tego autora, to sie ucieszy. chyba, ze go nie lubi, ale wątpię.
        pozdrawiam
        • netmenka29 Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 09:40
          Cała Saga Endera mnie powala.. Orsona Scotta Carda. Ale fantastyka
          to wg mnie jak np. horrory i thillery - kazdy gatunek ma swoje
          jeszcze podgatunki, wiec nie kazda fantastyka sobie podobna.
          Pzdr
        • purchawkapuknieta Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 13:22
          tylko żeby przypadkiem mu "czarnych oceanów" nie kupila, po chłopak się zniechęci :D
    • showmessage Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 10:16
      Wszystko co napisał Terry Pratchett. :) Przynajmniej można się pośmiać.
      • netmenka29 Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 12:11
        Pratchett jest dobry, zgadzam się...specyficzne poczucie humoru :)
        Pzdr
        • showmessage Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 06.12.08, 01:31
          Specyficzne? hmm.. On tylko stara się opisać to na co nie zwracamy uwagi. Takie
          krzywe zwierciadło. Jeden z najlepszych autorów jakich czytałem. Tylko trzeba
          czytając zamknąć jedno oko i tak trochę pod skosem patrzeć na jego słowa. ;)
          Cała nasza rzeczywistość z różnymi charakterami obdartymi z masek, korporacjami
          z idiotycznymi zasadami... W tym zwierciadle widać rzeczywistość i z tego się
          śmiejemy... z siebie.
    • purchawkapuknieta Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 04.12.08, 13:19
      fantasy? smoki, czarownice i baby z gołym cycem? Jej. weź popracuj nad nim i
      zmień mu gust :) co za facet czyta takie gnioty :D
      Z Fantastyki miłe lekkie i przyjemne są stre spaceopery. poczciwy Harry
      Harrison, Heinlein. Możesz zagrać "ambitniej" asimovem, silverbergiem. potem
      czas na strugackich. no i cała paleta polskiego sf-u. klasyka: zajdel, oramus,
      wiśniewski-snerg, dębski. jest w czym wybierać. a nie ta sieczka o panach z
      wielkimi drągami.
      • pancwynar Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 08.12.08, 10:47
        Asimova jest ładne Na-Prezent-W-Sam-Raz wydanie; nie wiem czy cała
        Fundacja jest już dostępna, ale nawet pierwsze np. trzy tomy mogą
        wywołać uśmiech...
        Diunę Herberta też wydali ostatnio w twardych okladkach bogato
        ilustrowaną - niestety nie pamiętam, jak z przekładem stoi (leży?);
        a może nowego Kinga 'Ręka Mistrza'? sam przymierzam się do
        przeczytania bo wszem i wobec chwalą, że Mistrz (nomen omen)
        powrócił do dawnej formy..
        był fajny zbiór opowiadań tytanów SF; bodaj z przed 2 lat - niestety
        wyleciał mi z głowy tytuł - b. dobra pozycja (duża, gruba książka
        formatu B5)
    • jj1978 Re: czy może ktoś mi polecić jakąś książke fantas 07.12.08, 11:12
      ostatnio czytam wiecej sf - Richard Morgan (troche space opera, ale
      bardziej powazna tematyka chyba - Altered Carbon, Broken Angels,
      etc) ale napisal tez jedna ksiazke fantazy, bardzo dobra - The Steel
      Remains, nie znam polskiego tytulu ale radze poszukac, 'bardzo
      rzeczywisty' swiat fantazy troche podobny do sapka.
    • motylanoga71 ja bym polecil dwie ksiazki 10.12.08, 13:57
      nawet jesli je czytal , a lubi SF to powinien sie ucieszyc

"Gwiazdy moim przeznaczeniem"

albo

"Obcy w obcym kraju"
      • motylanoga71 a jesli chodzi o fantasy 10.12.08, 14:01
        to moze ....

Ladne wydanie Wladcy Pierscieni?
        Albo ..... opowiadan o Conanie R.Howarda ?

Mozesz tez poszukac ksiazki pt "Wilczarz". Jakiegos rosyjskiego autora. Dobrze
        sie ja czyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka