banan9991 06.04.06, 15:57 czy zmiany ktore propnuje krzemienny krag zmienia powiat i model zatrudnienia w powiatach naszym i okolicznych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kszo.pany Re: turystyka 06.04.06, 16:05 Banan, ja odpowiem Ci pytaniem - Czy aktualne jest wciąż powiedzenie "bałtowska bieda"? Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: turystyka 06.04.06, 16:08 a bylo takie jak oni realnie sa tam zaktywizowani bo ty jestes w krzemiennym i wiesz sporo bo ja mam wiedze tylko z gazet Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: turystyka 06.04.06, 16:12 W Krzemiennym Kręgu jestem TYLKO małym przedstawicielem społecznym, a więc mieszkańców, a nie samorządu, z gminy Sadowie. Napiszę Ci o tym wieczorem, bo teraz inne obowiązki wzywają. Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: turystyka 06.04.06, 16:18 dzieki ze napiszesz bo ja osobiscie mam wielkie nadzieje w zwiasku z dzialalnoscia tej organizacji Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: turystyka 06.04.06, 16:37 Jest takie hasło przewodnbie wśród menadzerów miast: Turystyka, to największy przemysł swiata:)...i racja:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: turystyka 06.04.06, 16:42 najpiekniejsze sa gminy tam gdzie jest turystyka i bogate to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: turystyka 06.04.06, 19:46 W skład Lokalnej Grupy Działania „Krzemienny Krąg” wchodzi dziewięć gmin z trzech powiatów, będących częścią dwóch województw: mazowieckiego i świętokrzyskiego. Gminy znajdujące się w województwie mazowieckim, w jego południowo – wschodniej części to: Chotcza, Lipsko i Solec n/Wisłą ( powiat lipski). Pozostałe gminy, tj.: Bałtów, Bodzechów, Ćmielów, Kunów (powiat ostrowiecki), oraz Sadowie i Tarłów (powiat opatowski). W centralnej części obszaru LGD znajduje się gmina Ostrowiec Świętokrzyski, która jako jednostka terytorialna o charakterze miejskim, nie może być objęta działaniem typu LEADER+. Obszar obecnego LGD nie jest jednorodny pod względem kulturowym. Wynika to z położenia geograficznego, co do tej pory jest zauważalne w zwyczajach, pieśniach, potrawach ludowych, itp. Południowa i centralna LGD to ziemia świętokrzyska, która znajdowała się w strefie oddziaływania Kielc, ale również Sandomierza. Część północna i północno – wschodnia była determinowana bliskością Radomia, Puław, jak również rzeki Wisły. Duży wpływ na utrwalenie wzorców kulturowych, architektonicznych wynika z przynależności tych ziem do dawnego zaboru rosyjskiego. Pomimo pewnych różnic jest to nadal dawna kongresówka, w której działania oddolne, wspólne inicjatywy społeczne i rozwój samoorganizacji społeczeństwa jest nadal niewielkie i przyjmowane z nieufnością. Jednak i w tym temacie następuje widoczna poprawa gdyż powrót do „korzeni” i tworzenie oddolnych inicjatyw w rodzaju stowarzyszeń jest coraz bardziej popularne. Tym, co wyróżnia gminy współpracujące razem w ramach Lokalnej Grupy Działania są jedyne w swoim rodzaju szlaki tematyczne. Wszystkie te szlaki są ważne, bo każdy jest inny, pokazuje piękno tych ziem lub ich historię w zupełnie odmienny sposób. Najważniejszymi szlakami łączącymi wszystkie gminy wchodzące w skład LGD i równocześnie pokazujące piękno i historie tych ziem są: Szlak Gombrowiczowski. Szlak Żółwia i Dinozaura. Szlak zabytków sakralnych. Szlak „Od epoki kamienia do epoki żelaza” śladami dziedzictwa przemysłowego. Szlak wzdłuż malowniczego Przełomu Wisły. Szlak śladami skały i skamieniałości. Szlak „od garnka glinianego do ekskluzywnej porcelany”. Przykład Bałtowa, który dzięki spływowi rzeką Kamienną, a następnie Parkowi Jurajskiemu przyciągnął w 2004 roku ponad 150 000 turystów, pokazuje, że jest to słuszny kierunek rozwoju. Powstają na danym terenie gospodarstwa agroturystyczne, które zwiększają atrakcyjność oferty turystycznej (Kraina Koni Bałt, Gospodarstwo świat Kucyków, Agro-Turbo (quady). W sąsiednich gminach widać wzrost liczby turystów i powstają nowe atrakcje (Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie, Muzeum Gombrowicza, Szlak Żółwia i Dinozaura). Efekt synergii wynikający ze współdziałania widać na ponad dwukrotnym wzroście odwiedzających Kopalnię Krzemionki w gminie Bodzechów (40 000 turystów w 2004 roku). Rozwija się baza noclegowa, najazd turystów powoduje zwiększenie obrotów w lokalnych punktach handlowych i zapotrzebowanie na nowe usługi. Dlatego również konieczne wsparcie przedsiębiorczości dzięki zastosowaniu nowych technologii oraz know-how. Powstają gospodarstwa ekologiczne, których odbiorcami są odwiedzający region turyści. Następuje stopniowa modernizacja bazy sportowej, rekreacyjnej (Chmielów – tereny rekreacyjne nad Kamienną, Nietulisko – tereny rekreacyjne, Szewna – hala sportowa, Ruda Kościelna – centrum konferencyjne w zabytkowej gorzelni, Solec nad Wisłą – schronisko i odnowa miejscowego rynku, zbiornik rekreacyjno-retencyjny Topiołki k.Ćmielowa to tylko przykłady działań z ostatniego roku, których celem jest rozwój przemysłu czasu wolnego. Powstają stowarzyszenia gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych (Chotcza, Bałtów).Waga rolnictwa i przemysłu czasu wolnego (turystyki) dla gmin LGD Krzemienny Krąg potwierdzają stosowne zapisy w gminnych strategiach rozwoju, czy planach rozwoju lokalnego. Licza ludności - ok.65.000 osób Liczba gospodarstw - ok.14.000 Aby byc zarejestrowanym jako bezrobotny, wielkość gospodarstwa nie moze przekraczac 2 ha, więc do ofcjalne dane należy powiększyć o połowę, aby poznać stan faktyczny. Przykład Bałtowa, który dzięki spływowi rzeką Kamienną, a następnie Parkowi Jurajskiemu przyciągnął w 2004 roku ponad 150 000 turystów, pokazuje, że jest to dobry kierunek rozwoju. Powstają na danym terenie gospodarstwa agroturystyczne, które zwiększają atrakcyjność oferty turystycznej (Kraina Koni Bałt, Gospodarstwo świat Kucyków, Agro-Turbo (quady). W sąsiednich gminach widać wzrost liczby turystów i powstają nowe atrakcje (Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie, Muzeum Gombrowicza, Szlak Żółwia i Dinozaura). Efekt synergii wynikający ze współdziałania widać na ponad dwukrotnym wzroście odwiedzających Kopalnię Krzemionki w gminie Bodzechów (40 000 turystów w 2004 roku). Rozwija się baza noclegowa, najazd turystów powoduje zwiększenie obrotów w lokalnych punktach handlowych i zapotrzebowanie na nowe usługi. Dlatego również konieczne wsparcie przedsiębiorczości dzięki zastosowaniu nowych technologii oraz know-how. Powstają gospodarstwa ekologiczne, których odbiorcami są odwiedzający region turyści. Następuje stopniowa modernizacja bazy sportowej, rekreacyjnej (Chmielów – tereny rekreacyjne nad Kamienną, Nietulisko – tereny rekreacyjne, Szewna – hala sportowa, Ruda Kościelna – centrum konferencyjne w zabytkowej gorzelni, Solec nad Wisłą – schronisko i odnowa miejscowego rynku, zbiornik rekreacyjno-retencyjny Topiołki k.Ćmielowa to tylko przykłady działań z ostatniego roku, których celem jest rozwój przemysłu czasu wolnego. Powstają stowarzyszenia gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych (Chotcza, Bałtów).Waga rolnictwa i przemysłu czasu wolnego (turystyki) dla gmin LGD Krzemienny Krąg potwierdzają stosowne zapisy w gminnych strategiach rozwoju, czy planach rozwoju lokalnego. Zgodnie z koncepcją przedstawioną w Raporcie Brutland i Agendzie 21, zrównoważony rozwój, oznacza prawo do zaspokojenia aspiracji rozwojowych obecnej generacji, bez ograniczania praw przyszłych pokoleń do zaspokojenia ich potrzeb rozwojowych i odnosi się w zasadniczej mierze do aspektów środowiskowych rozwoju gospodarczego. Priorytetowym zagadnieniem rozwojowym dla obszarów wiejskich LGD Krzemienny Krąg jest trwały zrównoważony wzrost gospodarczy, objawiający się wielofunkcyjnym rozwojem obszarów wiejskich oraz konkurencyjnością. Uwarunkowaniem tego celu jest podniesienie poziomu aktywności i wykształcenia mieszkańców gminy, wspieranie przez władze samorządowe ludzi przedsiębiorczych, utrzymywanie wysokiej jakości środowiska naturalnego oraz dobre zarządzanie zasobami. W wyniku tego osiągnie się poprawę jakości życia mieszkańców. „Krzemienny Krąg” to sposób rozwiązywania problemów gospodarczych, społecznych i ekologicznych regionu metodą partnerską, polegającą na łączeniu zasobów, kompetencji i możliwości samorządu terytorialnego, organizacji gospodarczych i społecznych, celem wypracowania zintegrowanych i skoordynowanych działań, mających na celu efektywną realizację przyjętej wspólnie wizji. Najważniejsze jest przełamanie mentalności ludzkiej, aby zacząć działać, a każde działanie na pewno przyniesie korzyści. Byłem na spotkaniach wiejskich i wiem jakie to jest trudne, nikt nie chce wyjść przed szereg, wszyscy narzekają, że Państwo i gmina nic nie robi. Lepiej więc tkwić w marazmie i narzekać, uprawiać czarnowidztwo o "hochsztaplerach z Bałtowa", niż rozejrzeć się wokół. A siła jest w nas! P.S. Nie ma co, zakończenie mi się udało:) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: turystyka 06.04.06, 20:51 popieram :-) Chciało ci się wklepywac to wszystko,czy wkleiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
kszo.pany Re: turystyka 06.04.06, 20:58 Znaczna część, choć nie wszystko jest wklejona, ale opracowana przeze mnie, mam nieformalny dokument, jeszcze nieopublikowany. Brzydzę się kłamstwem, jak niczym innym, już chyba wolałbym zabić, ukrasć, czy zgwałcić, ale nie kłamię: Z Krzemiennym Kręgiem też może wyjść tak, ze wszyscy będą się oglądać na niewidzialnych "ICH", zamiast działać i wyjść z tym działaniem do ludzi. Nie wiem, czy Banan będzie usatysfakjonowany tymi informacjami - to dopiero początek. Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: turystyka 06.04.06, 21:06 bardzo jestem zadowolony oczywiscie mamy co robic i dzialac powoli liczba turystow bedzie sie zwiekrzac w koncu bedzie bum inwestycyjny i zmieni sie calkiem nasz powiat i okoliczne moze to poczatek czegos wielkiego kto wie za 10 lat bedziemy wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: turystyka 06.04.06, 21:08 Dobry początek to podstawa,a ze po drodze zawsze coś się może popieprzyć... Byleby dzialać! Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: turystyka 06.04.06, 21:46 pewnie kryzysiki moga byc ale trzeba byc dobrej myski tak jak w przypadku targow kielce Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: turystyka 06.04.06, 22:06 jeszcze wiory tam tez beda ludzie latac do pracy np ma powstac jachtowa przystan i nietulisko pewnie wyskocza inne dzialania w swietokrzyskim zacznie sie spora promocja i z tego bedzie sie utrzymywac region Odpowiedz Link Zgłoś