Dodaj do ulubionych

Zamkną Szpital

30.08.07, 12:34
Zamkną szpital?
Jeśli dyrekcja nie dogada się z lekarzami, pacjenci z powiatu ostrowieckiego mogą zostać bez opieki. Już dzisiaj drżą o swoją przyszłość.

- Przecież każdy powie, że szpital powinien być! Ale to jest decyzja lekarzy, niczyja inna. Pacjenci na to nie mogą nic poradzić - oceniają pacjentki ostrowieckiego szpitala, Elżbieta Worek i Lidia Miler (na zdjęciu od prawej). (A. Wykrota-Przysiwek)

Ginekologia i położnictwo, kardiologia, chirurgia, radiologia, oddział wewnętrzny - mogą być zamknięte jako pierwsze. I może do tego dojść jeszcze we wrześniu. Lekarze tych oddziałów zgodnie złożyli wypowiedzenia z pracy. Przez dyrekcję zostali zobligowani do wykorzystania we wrześniu zaległych urlopów.

Sytuacja w Szpitalu Powiatowym w Ostrowcu staje się coraz bardziej niepokojąca. Rozmowy prowadzone pomiędzy dyrektorką ostrowieckiej lecznicy Grażyną Słowik, a lekarzami zrzeszonymi w związku zawodowym, nie przynoszą żadnych rezultatów.

Fiasko rozmów

Związkowcy mówią wprost, że to pat i powrót w negocjacjach do punktu wyjścia.
- Propozycja ze strony dyrekcji jest cały czas ta sama - 10 procent (około 280 złotych brutto) podwyżki. Zaproponowanie nam takich pieniędzy jest śmieszne. Dopóki nie będzie innych propozycji, nie będziemy podejmować rozmów - podkreśla Paweł Cichocki, przewodniczący Oddziału Terenowego Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Sytuacja jest tym trudniejsza, że na około 70 lekarzy zatrudnionych na etacie w ostrowieckim szpitalu, wypowiedzenia z pracy złożyło około 40 specjalistów. Oznacza to, że jeśli nic się nie zmieni, najdalej od 1 października ostrowieckiemu szpitalowi grozi nie tyle paraliż, co likwidacja. Jeśli zaś lekarze będą zobligowani wykorzystać we wrześniu zaległe urlopy, wtedy praca większości oddziałów stanie nawet za kilkanaście dni.

- Na niektórych oddziałach wypowiedzenia złożyli wszyscy albo prawie wszyscy lekarze - na ginekologii, kardiologii, radiologii, chirurgii, jednym z oddziałów wewnętrznych. Na innych wypowiedzenia złożyło po dwie, trzy osoby, ale tam personel medyczny liczy cztery osoby. Te oddziały także zostaną zamknięte - wylicza Piotr Walasik, członek zarządu Oddziału Terenowego Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Szpitalowi grozi paraliż!

- Urlopy lekarzy grożą paraliżem wielu oddziałów. I to od zaraz! Jednak decyzja w tym zakresie leży po stronie dyrekcji - czy zobliguje do wykorzystania zaległych urlopów, czy nie. Wówczas do końca września oddziały mogłyby w miarę normalnie pracować - ocenia dr Piotr Walasik.

Zaniepokojenia i obaw nie kryją najbardziej zainteresowani - pacjenci.
- Trzeba zrobić wszystko, aby uratować szpital. Groźba jego likwidacji przeraża chyba każdego - argumentuje Monika Jarosz-Kostrzewa, młoda kobieta w zaawansowanej ciąży.

- Przecież każdy powie, że szpital powinien być! Ale to jest decyzja lekarzy, niczyja inna. Pacjenci na to nie mogą nic poradzić - ocenia Lidia Miler.
Kilkukrotnie prosiliśmy o spotkanie z dyrektor ostrowieckiej lecznicy Grażyną Słowik, by zapytać o przyszłość szpitala. Pani dyrektor dotychczas nie znalazła dla nas czasu, nawet przysłowiowych pięciu minut. - Jestem po spotkaniu z senatorem, muszę zająć się ważnymi rzeczami. Może w przyszłym tygodniu…? - wyjaśniała wczoraj Grażyna Słowik.
Obserwuj wątek
    • neti69 Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 12:58
      Ale na ostatniej konwencji PISu minister Religa powiedział,że
      jeszcze nigdy w historii "wolnej Polski" nie było tak dużych
      nakładów na służbę zdrowia... Śmiechu warte...Ale ten śmiech jest
      przez łzy...Do czego to doprowadzi?Módlmy się do Boga o zdrowie,
      jeśli to coś w ogóle pomoże...
      • brazilion Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 14:17
        I tak oto, pomalutku, ale systematycznie wypelnia sie wizja
        polityczno-ekonomiczna Kanonowicza. W Warszawie zamykaja wszystkich,
        a na prowincji - wszystko, wiec niedlugo faktycznie NIC NIE
        BEDZIE...
        Kanonowicz wizjonerem !
        Kanonowicz na prezydenta, prezesa i o wogole na wszystko, albo
        nic ;D
    • jasia_ronczkowska Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 14:28
      Obywatelu! Pomoz milicji. Pobij sie sam. Mala parafraza tego hasla bedzie trafna na zaistniałą sytuacje.
      • brazilion Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 14:45
        Jasiu, daj spokoj.
        Teraz przeciez juz milicji od dawna nie ma...
    • acidb Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 16:04
      Nie Kanonowicza tylko Kononowicza.

Sytuacja jest na prawde tragiczna dla nas pacjentów.
      Z drugiej jednak strony trzeba by podpytać pana starostę o panią bez kompetencji którą mianował dyrektorem i dlaczego sobie nie radzi.

Dlaczego w tej sytuacji nie ma zdecydowanej reakcji władz miasta , województwa ? Gdzie są posłowie ?

Przecież nie chodzi o kolejny plac zabaw tylko o SZPITAL DLA 80cio TYSIĘCZNEGO MIASTA !
      • brazilion Nie chodzi o nazwisko, chodzi o zjawisko 30.08.07, 16:40
        Ale skoro o tym mowa, jak dla mnie - to facet powinien nazywac sie
        stosownie, czyli najlepiej Jaś Fasola...
    • tycja78 Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 21:49
      Po prostu sobie tego nie wyobrazam...
      • ostrowiak_1982 Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 21:52
        Będziemy się leczyć w Starachowicach lub Opatowie :-(
        • ziggyx Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 21:59
          zamknąć, zlikwidowac, wtedy już nie będzie niczego
          • tycja78 Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 22:03
            a w starachowicach lub opatowie maja na tyle miejsca?
            ja sie chyba wyniose z tego państwa jak tak dalej pojdzie...
            • ziggyx Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 22:05
              ja też wyjeżdzam do Hannoveru, do mojego nowego Heimatu!!
    • skladak1968 Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 22:11
      Tak myślałem, że wytrzymam, ale się nie da ...

Jest tyle pięknych zawodów ... pożytecznych ... ale nie ... uprą się na
      "dziennikarstwo" i piszą ... pisząc straszą ... Wiersze przynajmniej nie sieją
      paniki....
      • tycja78 Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 22:14
        czyli nie zamkną???
        Bo juz nie wiem.
        • skladak1968 Re: Zamkną Szpital 30.08.07, 22:21
          No pewnie, że nie! To jest 800 zatrudnionych osób prawie 500 łóżek. Szpital był
          już w dużo ..cięższych chwilach i NIKOMU do głowy nie przyszło, żeby go zamykać.
          "Dziennikarze" zawsze najchętniej widzieliby sensację wszędzie. I przepraszam
          Dziennikarzy tych bez " "
          • acidb Re: Zamkną Szpital 31.08.07, 09:21
            A to bardzo ciekawe co mówisz bo właśnie zamykają szpital w RZESZOWIE i przygotowują do ewakuacji pacjentów - nawet noworodki. Przypuszczam że to większy szpital niż ten u nas i co - zamykają ? - ZAMYKAJĄ !

Więc nie śmiej się z sianej paniki bo nie jesteś pacjentem szpitala który już teraz bije się z myślami czy jutro będzie miał się do kogo zwrócić o pomoc.
            • skladak1968 Re: Zamkną Szpital 31.08.07, 09:33
              Informacja -
              miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4447292.html

Komentarze - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=68274860&a=68274860

I nie śmieje sie z paniki. Potępiam takie nieodpowiedzialne zachowania mediów. A
              to różnica. Panika na pewno nie służy dobru pacjenta. W Ostrowcu skala
              wypowiedzeń jest o wiele mniejsza i mam nadzieję, że przy dobrej WOLI obydwu
              stron uda się porozumieć.

• acidb Re: Zamkną Szpital 31.08.07, 12:32
                Sytuacja naszego szpitala jest bardzo zła i dobrze że się o tym pisze. Czy wiesz, że od "juta" pacjentka która właśnie ma rodzić będzie leżała z kobietami chorymi ? - taka jest rzeczywistość. I nie dotyczy tylko jednego oddziału ale WIĘKSZOŚCI. Ja nie byłem tego świadom do czasu kiedy nie ukazały się artukuły , wtedy zasięgnołem języka i już wiem że jest jeszcze gorzej niż to opisują.

Też jestem zdania że szpitala nie zlikwidują , ale dobrych lekarzy i dobrej opieki raczej nie będziesz się miał co w nim spodziewać.
    • Gość: renmik Re: Zamkną Szpital IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 13:36
      To prawda nawet lekarze takie mają zdanie o sobie. Cytat z ostatniej
      mojej rozmowy z lekarzem.
      On- No i gdzie Pani z tym pójdzie?
      Moja odp. -Mam zamówioną wizytę w Kielcach .
      On - No to dobrze bo w Ostrowcu nie ma do kogo.
      A nie chodziło o jakieś skomplikowane rzeczy tylko o ortopedę.
    • e_dyta71 Re: Zamkną Szpital 31.08.07, 15:09
      Niech zamykają. Ciekawe kto pójdzie do gina prywatnie do gabinetu jak on nie pracuje w szpitalu? Stracą wiekszość pacjentek.
    • kosmita_oo Re: Zamkną Szpital 31.08.07, 16:02
      Jak zamkną to i tak mała strata.
      Przed laty jak mi zafundowali złożenie złamanej
      nogi, to do dziś nie mogę się pozbierać.
      • w.kielanowska Re: Zamkną Szpital 31.08.07, 19:15
        ciesz się,że w ramach promocji Ci nie amputowali od razu...
    • x.ray Re: Zamkną Szpital 07.09.07, 09:52
      W Łechu Dnia pojawił się kolejny artykuł odnosnie groźby zamknięcia, podobnie jak we Wiadomościach Swiętokrzyskich
      • Gość: pit wczoraj sie nie dogagali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 07:31
        www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070913/POWIAT0107/70912090
        • Gość: ------- Re: wczoraj sie nie dogagali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 11:24
          zaprosic biskupa do negocjacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka