Dodaj do ulubionych

antykoncepcja a depresja

30.09.11, 13:05
Hej,
jakies 3 lata temu brałam tabletki antykoncepcyjne i zawsze miałam po nich maskryczne dołki, wahania nastrojów, jednym słowem zachowywałam się jak wariatka. Pozniej dopadła mnie depresja, od pol roku biorę leki antydepresyjne i od jakiegos miesiąca czuję, ze wyszłam na prostą. Czuję się świetnie, wszystko mi się układa, mam kochającego chłopaka. No i wlasnie mam tez problem z antykoncepcją, gdyz jak tylko współżyjemy to pojawia się u mnie swędzenie, pieczenie itd. Teraz wdała mi się jakas infekcja i dzis byłam u lekarza. Najpierw chciał dac leki tez dla mojego chłopaka ale powiedzialam, ze zawsze używamy prezerwatwy więc powiedzial, ze nie trzeba. Stwierdzil tez, ze moze mam uczulenie na lateks i zeby na jakis czas odstawic prezerwatywy i sprobowac tabletek. Tylko ja się boję brać tabletek, boję się, ze po nich znów powrócą dołki i hustawki nastrojów. poza tym biorę antydepresanty, czasem cos na sen, suplementy diety, itd. i nie chce brac kolejnych tabletek... Pomyslalam o nuova ring ale lekarz mowi, ze nie powinnam skoro mam sklonnosc do infekcji. Więc sama nie wiem co robic... Ryzykowac tabletki? PRoszę o radę.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: antykoncepcja a depresja 30.09.11, 16:28
      spróbujcie prezerwatyw bez lateksu.
      są takie.
      jeżeli nadal będzie się pojawiać pieczenie i swędzenie, to znaczy że to grzybica, którą trzeba leczyć u was obojga.
      suplementy diety... po co je bierzesz?
      co do tabletek antykoncepcyjnych - najwyraźniej były xle dobrane, skoro miałaś huśtawki nastroju.
      trzeba zbadać hormony i dopiero na tej podstawie dobrać odpowiednie tabletki.
      • jusjus Re: antykoncepcja a depresja 01.10.11, 11:04
        Tzn. teraz na infekcje dostałam Gynalgin i tą maść Clotrimazol czy jakos tak i pobrał posiew. Lekarz powiedzial, ze moj partner nie musi sie leczyc bo nigdy z nim nie wspołżyłam bez prezerwatywy.
        Biorę suplementy bo bardzo schudłam po Seronilu, trochę wypadaja mi wlosy, wiec biore cos na wzmocnienie.
        • doral2 Re: antykoncepcja a depresja 01.10.11, 16:43
          gynalgin i clotrimazol to leki przeciwgrzybicze.
          ja bym jednak przeleczyla partnera na wszelki wypadek.
    • ziutachan Re: antykoncepcja a depresja 02.10.11, 10:45
      Ja po tabletkach dostałam nerwicy, która od czasu do czasu się pojawia (tabletki ponad rok temu natychmiast odstawiłam). Już nigdy w życiu się nie odważę na antykoncepcję hormonalną.
      Polecam prezerwatywy Unimil Skyn - są bezlateksowe (i bardzo przyjemne wink ).
      • jajko54 Re: antykoncepcja a depresja 02.10.11, 11:41
        leki antydepr. i pigułki to nie jest dobre połączenie. mimo że nie ma o tym w ulotce to leki antydepr. mogą obniżać skuteczność antykoncepcji doustnej. najlepiej antyk. niehormonalna, np spirala jeśli nie masz przeciwwskazań. możesz też pomysleć o Mirenie lub nuvaringu. ale to też są hormony więc niekoniecznie się sprawdzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka