Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja bez tycia

08.08.13, 19:36
Mam pytanie, brałam już harmonet i yasminelle, bardzo po nich tyłam, po odstawieniu waga wróciła do normy. Planuję rozpocząć regularne współżycie, ale nie chcę przytyć, nie mam dzieci,mam 30 lat, jaka może być najlepsza forma antykoncepcji, może macie jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Antykoncepcja bez tycia 08.08.13, 19:57
      mamy mnóstwo doświadczeń.
      ale tobie najlepiej doradzi twój ginekolog.
      • koralinaa007 Re: Antykoncepcja bez tycia 30.09.14, 19:35
        też jestem tego zdania, że najlepiej zasięgnąć opinii u ginekologa. ja miałam zmieniane pigułki chyba ze 3 razy, bo niektóre zwyczajnie nie były dla mnie. źle się po nich czułam, i nie było to jedynie rozregulowanie wagi ale w końcu doszliśmy do tych właściwych, dla mnie najodpowiedniejszych smile fakt faktem trzeba mieć godnego polecenia lekarza, ja od lat chodzę do jednego i tego samego w swojej przychodni w lux medzie, więc zna mój "przypadek"
    • sonia_240 Re: Antykoncepcja bez tycia 04.09.13, 18:40
      Ja myślę, że to kwestia Twojego organizmu. Co dla jednych jest dobre, dla innych niekoniecznie. Ja np. brałam Yasminelle, a teraz biore Naraye i są okey. Moja koleżanka znowu po Yasminelle przytyła i Yaz jej podpasował. Inna z kolei prawie się wykończyła po Yaz. Jeżeli antykoncepcja hormonalna Ci szkodzi to może lepiej przerzucić się na prezerwatywy. Nie wiem, czy próbowałaś używać plastrów?
    • dorota.k2 Re: Antykoncepcja bez tycia 08.09.13, 20:18
      mój gin mówi, że nie tyje się od tabletek tylko od jedzenia, tabletki jesli już mogą zwiększać apetyt, ale nad tym trzeba zapanować, albo powodować zatrzymywanie się wody, w takim wypadku najlepiej wybrać któreś pigułki nowszej generacji, które mają w składzie drospirenon, on nie powoduje zatrzymywania się wody w organizmie.
    • zielonykrolik Re: Antykoncepcja bez tycia 11.09.13, 13:42
      Moja koleżanka bardzo chwali sobie kapturek FemCap. Osobiście nie używałam, ale jej wierzę.
    • kasiullla2003 Re: Antykoncepcja bez tycia 05.12.14, 10:20
      ja teraz biorę vibin. trafiłam w końcu na odpowiednie tabletki,dobrze się czuję, nie mam zwiększonego apetytu, nie boli mnie głowa, brak plamień. wcześniej brałam ovulastan ale po 4 miesiącach zrezygnowałam z powodu silnych mdłości. trochę to "metoda prób i błędów" i nie warto od pierwszego opakowania rezygnować bo z kolejnym już może być ok i organizm dobrze " zaakceptuje" tabletki
    • moniiiia Re: Antykoncepcja bez tycia 26.11.15, 19:40
      ja też nie mam problemów z wagą bo biorę osłonowo przy pigułkach harmonellę która pomaga utrzymać prawidłową wagę dzięki zawartości chromu, a poza tym co dla mnie ważniejsze, chroni serce, wątrobę czy układ krążenia czego najbardziej się obawiam biorąc pigułki, mam teraz także ładniejsze włosy, skórę i paznokcie, a polecił mi ją stosować mój ginekolog i dobrze że się zdecydowałam
    • martynika41 Re: Antykoncepcja bez tycia 07.12.15, 09:11
      Kiedyś przed ciążą brałam cilest, teraz chciałam do nich wrócić, ale okazało się, że już ich nie ma. Lekarka zaproponowała mi właśnie elin, podobno mają identyczny skład. Wykupiłam już potrójne opakowanie i czekam na 1 dzień cyklu. Mam nadzieję, że równie dobrze będę tolerować.
    • patka_33 Re: Antykoncepcja bez tycia 29.12.15, 20:19
      A może wkładka z hormonami? Ja mam taką i ma ona niewielką zawartośc hormonów, które nie działają waśnie z takim skutkiem ubczonym jak tycie czy zatrzymywanie wody w organizmie, bo oddziaływają miejscowo. Przy wkładce nie mam problemów z tyciem żadnych, a przy tabletkach moja waga rosła.
    • techio Re: Antykoncepcja bez tycia 11.03.16, 23:25
      A co na to Twój ginekolog? Moim zdaniem, jeśli tabletki są dobrze dobrane (na podstawie przeprowadzonych badań, wywiadu z pacjentką itp) nie powinno być żadnych efektów ubocznych przyjmowania tabletek hormonalnych. Jeśli lekarz nie zlecił takich badań, poproś go o to. Ja po swoich nie przytyłam ani grama, czuję się fantastycznie.
    • laurakrol Re: Antykoncepcja bez tycia 18.04.16, 10:36
      Najlepsza metoda antykoncepcji to wkladka czyli spirala ta zwykla bez hormonow. Co prawda koszt okolo 500zl ale skuteczna i bez tycia
      • patka_33 Re: Antykoncepcja bez tycia 26.06.16, 10:43
        Najlepsza to taka, która jest dobrana indywidualnie do danej osoby i nie powiedziałabym, że zwykła spirala bez hormonów jest najlepsza, nie każdy może ją stosować. Dla innych lepsza może być wkładka z hormonami.
    • sylwia_lestat Re: Antykoncepcja bez tycia 01.06.16, 21:51
      Nie tyje sie po tabletkach. Problem tycia jest w niekontrolowaniu łaknienia. Niektóre tabletki zmieniaja nasz układ hormonalny na tyle, że łaknienie wzrasta, a jak nie umiemy nad nim panować to niestety tyjemy. Jeśli lekarz będzie wiedział, że przybieramy na masie może zmienić nam tabletki, aby żaden ich składnik nie wpływał na łaknienie, ale nie znaczy że to się uda.
      • techio Re: Antykoncepcja bez tycia 28.09.16, 15:59
        Dokładnie, jeśli są dobrze dobrane, nie będzie mowy o tyciu. Trzeba poprosić ginekologa, żeby przepisał tabletki po dokładnych badaniach, nie tylko wywiadziesmile Mamy do tego prawo i nie bójmy się o to prosić smile
    • candley Re: Antykoncepcja bez tycia 14.11.16, 11:36
      właśnie, po tabletkach się nie tyje, może się np zatrzymywać woda w organizmie ale już bez przesady. U mnie belara od roku, piję regularnie czerwoną herbatę i usuwam nadmiar wody, waga stoi w miejscu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka