Dodaj do ulubionych

umieram ze strachu, chyba mam kiłę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 10:07
jestem przerazona. pół roku temu miałam na wargach sromowych wrzoda,
wyciskając go wyleciało trochę ropy, potem zniknął. teraz znowu mam
takiego wrzoda, ale w miejscu bikini. czytałam ze to jest pierwszy
objaw kiły, ale zadnych innych objawów nie mam. mój mąż nic takiego
nie ma.musze isc do lekarza ale strasznie sie boje
Obserwuj wątek
    • Gość: anabell Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 10:10
      błagam dr.o radę!!!
    • Gość: iwona298 Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.access.telenet.be 30.11.08, 14:20
      mi tez sie robia takie krosty strzelajace ropa, ale ja mam tak jak
      przemarzne albo po okresie.
      • Gość: anabell Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 14:36
        o wkoncu jakis odzew, dzieki. mi one nie strzelają ropą,troche im
        wtym pomogłam i one sa twarde, pod skórą, a ty pewnie masz takie
        syfki na skórze.
        • Gość: iwona298 Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.access.telenet.be 30.11.08, 17:12
          to nie sa syfki tylko jeden wrzod i tez jak nacisne to ropa idzie.
          • Gość: anabell Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 17:18

i co nie martwisz się?ja napoczatku to zlekceważyłam, naprwde
            myslałam ze to nic takiego, ale jak z nudów napisałam o tym na
            forum , to odpisali mi ze mam kiłę. od tego czasu nie mogę sie
            pozbierac, przeczytałam chyba wszsytko na temat kiły.mam jeszcze
            małą nadzieję ze to nie to. a ty masz to co jakis czas?ile razy
            miałas tak? ja mam drugi raz, a podobno po 9 tyg powinny sie zrobic
            takie male krostki brunatne, wysypka. narazie, na szczęscie tego nie
            mam.
            • Gość: iwona298 Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.access.telenet.be 30.11.08, 21:05
              mi to wychodzi juz pare lat, nie czesto, moze raz na pare miesiecy,
              jakos nie panikuje.
            • Gość: iwona298 Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.access.telenet.be 30.11.08, 21:08
              a i jeszcze, nie bierz za bardzo do serca rad na forum, bo naprawde
              mozna sie rozchorowac, kazdy czlowiek jest inny, a jak bardzo cie
              niepokoi, to idz do gina.
              • Gość: ania Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.aster.pl 01.12.08, 15:37
                może masz to od depilacji? A swoją drogą ,,owrzodzenie,, to nie
                jest ,,syfek z ropą,, chociaż tak sie powszechnie mówi. Syfek z ropą
                to czyrak. Pierwszy objaw kiły to niebolesne owrzodzenie (ranka) na
                śluzówce. Nie panikuj kobieto, bo sobie wodę w kolanie wynajdziesz :)
                POzdrowienia.
                • Gość: anabell Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 17:05
                  to ze to było owrzodzenie to raczej pewne, bo to było taki
                  niebolesne, twarde owlane cos, a wyleciało z tego ropa bo
                  wyciskałam to. mam nadzieje ze panikuje, chce tego jak nigdy. od
                  depilacji to moze było to jedno, ale to drugie było w miejscu gdzie
                  włosów nie ma(miedzy wargami). czekam na wizyte u lekarza. jak cos
                  jeszcze wiecie na ten temat to piszcie, bardzo prosze
                  • Gość: ania Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.aster.pl 01.12.08, 19:26
                    kiła I rzędowa surowiczoujemna - (lues primaria seronegativa)- To
                    najwcześniejszy etap kiły wczesnej objawowej . Następuje on po 3
                    tygodniach okresu wylęgania i trwa przez około 21 dni. W miejscu, w
                    którym doszło do wniknięcia krętków (czyli przede wszystkim na
                    zewnętrznych narządach płciowych) powstaje tzw. zmiana pierwotna
                    (sclerosis initalis). Jest to przeważnie pojedyncze owrzodzenie,
                    które pokryte jest surowiczą wydzieliną. Właśnie w niej znajduje się
                    ogromna ilość krętków. Po upływie kilku dni okoliczne węzły chłonne
                    ulegają powiększeniu. W dalszym etapie zaatakowane zostają wszystkie
                    obwodowe węzły chłonne. Klasyczny odczyn serologiczny może być
                    ujemny. Rozpoznanie choroby opiera się na analizie wydzieliny ze
                    zmiany pierwotnej. Dochodzi wówczas do stwierdzenia w niej krętka
                    bladego.
                    kiła I rzędowa surowiczododatnia - ( lues primaria seropositiva)- to
                    okres kiły wczesnej, której towarzyszą objawy. Etap ten następuje po
                    6 tygodniach od zakażenia. Odczyny serologiczne są dodatnie. Na tym
                    etapie może jeszcze trwać - przede wszystkim na narządach płciowych-
                    objaw pierwotny. Jest to okrągłe owrzodzenie, które nie przynosi
                    uczucia bólu. Towarzyszy temu na ogół powiększenie węzłów chłonnych.
                    Rozpoznanie choroby na tym etapie odbywa się za pośrednictwem
                    stwierdzenia krętków bladych w wydzielinie ze zmiany pierwotnej albo
                    w punktacje węzła chłonnego.
                    kiła II rzędowa:- wczesna (lues secundaria recens)- to okres kiły po
                    upływie 9 tygodni od zakażenia. Charakteryzuje go występowanie
                    obfitej, symetrycznej, jednopostaciowej osutki. Najczęściej jest ona
                    plamista albo grudkowa. Nie daje przy tym subiektywnych objawów.
                    Odczyny serologicznie są bardzo mocno dodatnie.
                    • Gość: anabell Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 20:13
                      no i ja mam objawy pierwszej lub drugiej, ale bez powiekszonych
                      węzłów. a wyjasnij mi jedno jesli mozesz, co to znaczy ze jest
                      pokryte surowiczą wydzieliną?jak mam to rozumiec?dzieki za
                      zainteresowanie tematem
                      • Gość: malutka Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: 217.153.168.* 01.12.08, 23:02
                        pl.wikipedia.org/wiki/Ki%C5%82a
                      • Gość: ania Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.aster.pl 01.12.08, 23:21
                        pokryte surowiczą wydzieliną to tak jakby sie z uszkodzonej śluzówki
                        sączył płyn. Ale nie ropa. Ty miałaś może zwykłego ,,syfka,,. Czasem
                        sie zadarzają w tych miejscach.
                        • Gość: anabell Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 09:49
                          jezu to jest jakas nadzieja, bo z tego nie sączył sie płyn , tylko
                          dopiero jak zaczełam wyciskac.ja miałam taka wyrazną kulkę pod
                          skórą. troche mi ulzyło, a nawet barzo, chociaz jeszcze sie nie
                          ciesze, wizyta u gina i badania nie zaszkodzą.dzęki
                          • jestem_mama Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę 10.12.08, 11:50
                            Ja też mam takie coś.Chodzę z tym do lekarza i powiedziano mi,że to zacięcie od
                            golenia.mam to od 4 lat,raz na 2 tygodnie robi się z tego stan zapalny.Raz
                            miałam to nacinane i wyciskane.W ciąży nie miałam z tym w ogóle kłopotu.Pozdrawiam
                            • Gość: lilith Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.acn.waw.pl 20.01.09, 15:10
                              Ja też coś takiego mialam przez 13 lat.Robilo sie,znikalo i tak w
                              kólko.Najgorzej bylo zawsze przed okresem.Tylko w ciąży święty
                              spokój.Oblecialam chyba kilkunastu lekarzy,aż jeden mądry dermatolog
                              zdiagnozowal,że to hormonalne(dlatego w ciąży zanikalo).Po urodzeniu
                              drugiego dziecka przeszlo calkiem.I mam nadzieję,że nie wróci.
                    • Gość: Anonim Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.centertel.pl 15.02.14, 13:27
                      Czy jest to możliwe że zmiana pierwotna nie pojawia się w miejscu wnikniecia krętków a pojawia się na plecach?
                • Gość: mona Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.chello.pl 22.01.10, 02:02
                  a moze to opryszczka narzadow plciowych??:>
        • gin2907 Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę 31.07.09, 15:26
          Hej wszystkim!czy ktoś może wie jakie jest prawdopodobieństwo zarażenia kiłą gdy
          obydwie osoby nie miały nigdy innych partnerów seksualnych?Byłam ostatnio w
          szpitalu gdzie zrobiono mi test, który był najpierw dodatni a później słabo
          dodatni. Czytałam w necie, że można się zarazić również przez pocałunek
          (pocałunki z innymi osobami też odpadają chyba, że nawet przez taki w policzek
          choć szczerze w to wątpię).Czekam na potwierdzenie tych badań bo ponoć zdarza
          się, że są błędne.Nigdy nie miałam objawów typowych dla kiły (zdarzyło się raz
          czy dwa jakieś zapalenie ale wywołane zupełnie czym innym). Przeczytałam, że
          błędne wyniki mogą być spowodowane alkoholem (piłam 4-5dni przed pobraniem krwi
          tyle, że biorę leki na padaczkę). Czy to mogło być przyczyną dodatniego WR bo
          jest mi naprawdę trudno uwierzyć, w tą kiłę jeżeli zachowania seksualne moje i
          mojego chłopaka nie wskazują na jakiekolwiek podejrzenia (nie mam najmniejszego
          powodu żeby mu nie ufać)?
          • Gość: ~~ Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: 89.230.255.* 07.09.09, 19:46
            Możesz mieć jakąś chorobę autoimmunologiczną. Np. toczeń. Często pierwsze
            nieprawidłowości w badaniach to właśnie dodatni test na kiłę.
    • zkowalska Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę 02.12.08, 13:15
      Witam! Uważam, że zamiast do ginekologa powinnas pójść do
      dermatologa wenerologa, który zleci Ci badanie VDRL. Możesz sama
      pójśc do laboratorium i zrobic to badanie (koszt jakieś 6-8 zł).
      Jeśli wynik bedzie dodatki - niestety jestes zarażona i nalezy jak
      najszybciej ropocząc leczenie. Można brac antybiotyki przez 2
      tygodnie po 4 szt./dzien, ale takze zastrzyki z penicyliny, ale w to
      jest wtajemniczone więcej osób, a po co rozgłos w takiej sprawie. Ja
      jakies poł roku temu otrzymałam wiadomośc od mojego stałego
      partnera, że mam się przebadać, okazało się że jestem nosicielką.
      Nie miałam zadnych objawów, bo rozpoznanie nastapiła w bardzo
      wczesnym stadium. VDRL było dodatnie, dla potwierdzenia robiłam FTA
      również dodatnie, odczyn 4600, więc nie było az tak źle. Po pół roku
      leczenia i obserwacji VDRL jest u mnie juz ujemny ale FTA ma jeszcze
      odczyn 1300, czyli leczenie przynosi efekty:) Niestety okres całego
      leczenia i obserwacji trwa dwa lata.
      Radzę, jak najszybciej sie tym zająć, pójśc do specjalisty, zrobic
      badania, bo czym prędzej tym lepiej. Powodzenia
    • Gość: Anka36 Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 16:53
      A wystarczy mieć c.ipkę dla jednego partnera i odwrotnie i po kłopotach tego typu.
      • Gość: hehe Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.215.92.228.getinternet.no 07.09.09, 14:36
        A jaka masz kolezanko gwarancje tego ze Twoj partner nie ma innych
        c..ek?Wystarczy jeden raz.Wiec zamiast dawac tego rodzaju prady
        przeczytaj uwaznie to forum moze Ci sie kiedys przydac!
        • kiwi_net Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę 09.09.09, 23:39
          Bez paniki:) Miałam coś takiego 2-3 lata temu. Przestraszyłam się niemiłosiernie, bo było duże i twarde (po naciśnięciu pojawiła się ropa). Od razu pobiegłam do ginekologa. Pani mi to usunęła (bardzo mocno cisnęła, nie pamiętam, czy nie nacięła), oczyściła i przypisała mi rywanol (barwi na żółto, pewnie znacie).

Ulżyło mi wtedy tak bardzo:)
    • Gość: kiki Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 18:14
      mi sie czesto zdarza, zwykle po nacieciu czy podraznieniach przy
      goleniu :) wyciskam, czasem przekluwam szpilka, stosuje jodyne
      antyseptycznie i po klopocie. raz sie wystarszylam bo mi wyskoczylo
      kilka duzych naraz i mialam problem zeby to wszystko pokluc i
      powyciskac ,ale jakbym tak jak Ty panikowala przy kazdej to juz bym
      te kile przechodzila dobre kilkanascie razy ;)
    • rosapulchra-0 Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę 01.06.10, 22:17
      a mnie to wygląda właśnie na opryszczkę płciową.
    • Gość: facet Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę IP: *.home.aster.pl 01.07.11, 14:16
      Trzeba było nie latac z du.pskiem na prawo i lewo to by nie bylo kily - mogily :-) hehe a tak to teraz ze dwa lata sie trzeba przeleczyc i chodzic na kontrolne testy :p
    • iliagruzin Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę 24.08.19, 01:43
      Obszerny opis choroby kiły -> twoja-choroba.pl/kila/262
    • annalewa94 Re: umieram ze strachu, chyba mam kiłę 04.12.20, 11:43
      Mąż nie miał, ale może przeniósł... Zabezpieczenie mechaniczne np. diafragma caya chroni przed przenoszeniem chorób wenerycznych. ANtykoncepcja hormonalna sama przed tym nie ochroni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka