Dodaj do ulubionych

Do anula.a1 - Pomóż

02.04.05, 09:29
Pisałas ze jak bede miała jakies pytania to moge sie do ciebie zgłosić.Nadal
przyjmuje Cilest.Ból nogi jakby troche ustapił. jestem troche zaniepokojona
bólami rąk i żyłami jakie są widoczne na nogach, rękach i biuście.Nie wiem
czy czekać bo to kwestia przyzwyczajenia się organizmu czy odstawić bo to
początek zakrzepicy.Poradz bo nie wiem co robić.Do końca opakowania zostało
mi 10 dni.
Obserwuj wątek
    • heather_morris Re: Do anula.a1 - Pomóż 02.04.05, 13:37
      Boli cie tylko jedna noga? Opisz moze dokladniej ten bol. Moze to byc zwiazane
      z zakrzepica, ale tez moze byc oznaka np. braku magnezu i innych mineralow w
      organizmie...
      Co do bardziej widocznych zyl... Jesli sa to tylko zyly przeswitujace przez
      skore to raczej nie ma co sie przejmowac wink Ja tak mam od zawsze, a gdy biore
      pigulki staje sie to nawet bardziej widoczne. Co innego jak zauwazasz tworzenie
      sie wystajacych, poskrecanych zylek - to by byly poczatki zylakow i wowczas
      lepiej zglosic sie do lekarza!

Pozdrowionka
      • mmo13 Re: Do anula.a1 - Pomóż 02.04.05, 14:37
        jedna, a dokładnie lewa. taki ból pod kolanem tempy, rece tez bolą jakby
        drętwienie w zgięciach tyle ze obie, biore magnez ale narazie bez skutku.są to
        widoczne zyły, przeswituja przez skóre,nie wystają i nie są poskręcane,są tylko
        bardziej widoczne.w mojej rodinie są skłonności do żylaków, i to pewnie ma z
        tym związek.juz nie wiem co robić
        • heather_morris Re: Do anula.a1 - Pomóż 02.04.05, 17:40
          To masz takie same zyly jak u mnie wink Nie sa one niczym niepokojacym. Zylaki w
          rodzinie tez nie sa przeciwskazaniem do pigulek - jedynie gdybys ty je juz
          miala to musisz uwazac i gdyby sie poglebialy odstawic natychmiast pigulki. Na
          pocieszenie powiem ci ze u mnie w rodzinie tez sa zylaki (mama i obaj
          dziadkowie)...
          Opisane bole rak nie maja nic wspolnego z zakrzepica. Predzej jest to zwiazane
          z brakiem magnezu lub nawet wada kregoslupa (lub np. "krzywym" spaniem,
          siedzeniem w dziwnej pozycji itp). Co do nogi... Ja czasami mialam identyczne
          bole (nie bralam wtedy pigulek). Niestety nie wiem z czym mozna je polaczyc,
          ale raczej nie powinno to byc zwiazane z pigulkami... Na razie moze zmien
          pigulki na inne, troche "slabsze", z mniejsza iloscia ethinylestradiolu i na
          wszelki wypadek zrob podstawowe badanie krzepliwosci krwi (koszt prywatnie ok.
          15-20zl).

Pozdrowionka
    • anula.a1 Re: Do anula.a1 - Pomóż 03.04.05, 19:18
      Hejsmile A miałas się tak nie przejmowaćsmile Mam nadzieję, ze dziewczyny Cie jednak
      trochę uspokoiły i zgadzam się z nimi, ze to pewnie nic poważnego.

Słuchaj, rozumiem Cię, że się martwisz i pewnie jakby tu tysiąc osób napisało
      że jest ok to i tak będizesz. I masz trochę racji. Jesli nie czujesz się
      pewnie, to zrób badania. Nie wiem czy już zrobióaś te badania, które Ci
      poleciłam? Najlepiej jak zrobisz sobie morfologię, próbę wątrobową, krzepliwość
      krwi i jeszcze usg piersi. Wtedy jak bedziesz się źle czuła to przynajmniej
      będziesz wiedziała, ze to nie przez pigułki, ale np. boli Cię głowa ze
      zmęczenia.

A co do odstawienia pigułek, to ja bym zaczekała. Tak jak już mówiłam żadna
      poważna choroba nie rozwinie się przez 10 dni. Wez do konca opakowanie, zrób
      sobie badania i jak wszystko będziem ok, bierz dalej i zobacz jak je toleruje
      Twój organizm. jesli nadal będziesz się zle czuła, mimo, że wyniki badań będą
      złe, wtedy zmien pigułkę. Ja ze swojej strony polecam pigułki II generacji.
      (np. Cilest to pigułka III generacji). Lekarze mówią, ze pigułki II generacji
      mają mniej skutów ubocznych, w postaci bólów piersi, spadków libido, etc.

Pozdrawiamsmile
    • janka111 Re: Do anula.a1 - Pomóż 04.04.05, 12:36
      idz do lekarza, trzeba zrobic badanie czy mozesz przyjmowac ten lek. cos
      czytalam na forum zdrowie kobiety ???
    • mmo13 Re: Do anula.a1 - Pomóż 04.04.05, 17:48
      Zrobilam badanie układu krzepnięcia

Czas protrombinowy 11,6 sek
      współczynnik protrombinowy 103,4 %
      INR 0,97
      APTT 30,5 sek

ale nie mam pojęcia co oznaczają i kóre sa ważne bo w normie to chyba sa prawda?
      • heather_morris Re: Do anula.a1 - Pomóż 04.04.05, 19:55
        Wyniki dobre. Pigulki brac mozesz smile Ale jesli bole/dretwienia beda sie
        utrzymywac zmien pigulki na inne. I pamietaj o magnezie wink

Pozdrowionka
        • mmo13 Re: Do anula.a1 - Pomóż 04.04.05, 21:04
          Dzieki wielkie za omoc jestem spokojniejsza Pozdrawiam ciepło smile
          • awujotka Re: Do anula.a1 - Pomóż 05.04.05, 12:42
            Żeby cię pocieszyć powiem, iż jak brałam Marvelon, to wszystko było ok. Jak przeszłam na słabszy Harmonet, to aż chodzić nie mogłam, tak bolała mnie noga. Wróciłam do Marvelonu, przeszło jak ręką odjął. A teraz musiałam zrezygnować z pigułek (70% przewężenie tętnicy szyjnej) - noga chce mi odpaść. Ale mam nadzieję, że wszystko wróci do normy i "głód hormonalny" minie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka