omfala 20.04.05, 16:27 Chcę przez miesiąc nie brać tabletek (nie przydadzą się ). Kiedy mogę wziąć pierwszą po tym miesiącu przerwy? Po 21 dniach, czy z pierwszym dniem wystąpienia miesiączki??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buffy85 Re: kiedy 1.tabletka po miesięcznym odłożeniu??WA 20.04.05, 16:36 Z tego co wiem to tego typu przerwy nie są wskazane. Ale powinnaś zacząć brać tak jakby to było pierwszy raz, czyli w pierwszy dzień cyklu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
omfala dlaczego? 20.04.05, 16:47 Dziękuję. Ale czy ktoś wyjaśni, dlaczego nie są wskazane? Ryzyko zajścia w ciążę, problemy z hormonami?? Rodzaj odpowiedzi jest dla mnie istotny. Odpowiedz Link
gocha221 Re: dlaczego? 20.04.05, 17:37 bo taka przewra jest za krótka, zeby organizm porzadnie odpocząl od hormonów i znowu złapał swój rytm. Może tylko powodowac rozregulowanie organizmu i cyklu. Nawet jeśli przez ten m-c zabezpieczenie nie będzie Ci potrzebne, to jednak bierz tabletki Odpowiedz Link
omfala A-ha! 20.04.05, 18:00 No ok, w zasadzie przekonanam. A czy mógłby ktoś powiedzieć mi, ile w takim razie powinna trwać taka przerwa, żeby nie miało to złych skutków dla organizmu? Gdzieś chyba czytałam, że trzy miesiące... Odpowiedz Link
gocha221 Re: A-ha! 20.04.05, 19:28 ja czytałam o 6. Ale najlepiej zapytać lekarza, chociaż z lekarzami tez róznie-każdy mówi co innego Odpowiedz Link
buffy85 Re: A-ha! 21.04.05, 10:06 Odradza sie własnie z powodu rozregulowania calego organizmu. Mój ginekolog stweirdził, że on wogóle nie poleca przerw, nawet takich 3 czy 6 miesięcznych, mówi, że lepsze dla organizmu jest ciągłe branie tabletek niz taka huśtawka. Ja już odstawiłam tabletki, ale bralam przez 1,5 roku nonstop. Odpowiedz Link
gocha221 Re: A-ha! 21.04.05, 17:11 problem właśnie w tym, że sami lekarzy maja rózne zdanie moja endo twierdzi, ze nalezy robic przerwy, dr Koala z forum Zdrowie Kobiety też, a mój gin twierdzi właśnie, ze to w ogóle nie jest konieczne, a nawet lepiej nie kombinować. I co tu robić!! Odpowiedz Link
metnia Re: kiedy 1.tabletka po miesięcznym odłożeniu??WA 21.04.05, 13:21 Teoretycznie z pierwszym dniem okresu... o ile go dostaniesz :] wszak po odstawieniu czesto dlugo sie czka na okres. Poza tym zupelnie zgadzam sie z przemowczyniami, miesieczna przerwa bardziej zaszkodzi niz pomoze. Odpowiedz Link