Dodaj do ulubionych

Prosze o rade

07.06.07, 22:05
Biore tabletki od czterech miesiecy (wlasnie koncze czwarte opakowanie,
zostaly mi chyba trzy tabletki).
Stwierdzam ze chce odstawic tabletki (przede wszystkim z powodu spadku
libido). Poza tym naczytalam sie tutaj troszke o roznych reakcjach ubocznych
po odstawieniu wiec stwierdzilam ze czym predzej tym lepiej. Jednak wyjezdzam
na wakacje za granice do pracy i zastanawiam sie jak to bedzie z opozniona @
tam... nie chce sie stresowac a poza tym gdyby co nie pojde tam do lekarza (a
trzy miesiace to jednak dlugo).
Nie wiem wiec co powinnam zrobic, odstawic teraz, czy po wakacjach?
Ciekawi mnie rowniez to czy im dluzej bierze sie tabletki tym skutki uboczne
sa wieksze?
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Prosze o rade 07.06.07, 22:10
      Co do tego co masz zrobić to Ci nie pomogę-decyzja należy do Ciebie, możesz
      przed wyjazdem iść do gina i skonsultować jak on to widzi-kiedy odstawić. Co do
      skutków ubocznych....organizm to nie szwajcarski zegarek, dwóch jednakowych nie
      ma także przypadki innych dziewczyn zawsze pozostaną tylko przypadkami i niczym
      więcej, albo poczytasz opinie pozytywne albo negatywne- się tylko zdołujesz.
      Nie sądzę jednak,żeby tak działał ten mechanizm-im dłużej ty gorzej-może w
      pewnych przypadkach przy różnych okolicznościach, ale wtedy dziewczyny nie
      brałyby tabsów latami, ja już z 10 lat...
      • gama20 Re: Prosze o rade 07.06.07, 22:45
        Lekarz jak wiekszosc lekarzy. Pewnie zechce mnie namawiac zebym nie odstawiala w
        ogole albo zebym przynajmniej zmienila na inne. A ja doszlam do wniosku ze nie
        chce w ogole. Moze sie wybiore do lekarza a moze sama podejme decyzje. Musze to
        jeszcze przemyslec... w kazdym razie dzieki za radesmile
        • turzyca Re: Prosze o rade 07.06.07, 23:51
          Moze zastanow sie czy to jest dobry lekarz?

Lekarz powinien doradzajac Ci, brac z jednej strony pod uwage wskazania
          medyczne, z drugiej Twoje checi, upodobania, tryb zycia czy poglady religijne.
          Jesli w ktoryms z punktow zawodzi to nalezy zmienic lekarza. I tyle.

A ze ja mam dobrego lekarza to poszlabym do niego i porozmawiala o moich
          watpliwosciach. Przedstawila wszelkie okolicznosci i poprosila o rade. I pewnie
          bym z niej skorzystala. Bo mu ufam i wiem, ze nie doradzi mi czegos zlego.
          • gama20 Re: Prosze o rade 08.06.07, 09:46
            Wydawalo mi sie ze lekarz jest dobry, wiele osob mi go polecalo. Kiedy wybieral
            mi tabletki powiedzial, ze sa trzy godne polecenia (wymienil nazwy i zapytal
            sie od ktorych zaczynamy!) A co ja moglam wiedziec? Powiedzial wiec: "Zacznijmy
            od najtanszych, jak beda zle to zmienimy." Nie jest zle, biore Cilest, na
            poczatku mialam trzy razy nudnosci, ale wiadomo organizm musi sie przystosowac.
            Ale ten spadek libido do zera (seks moze dla mnie nie istniec) troche mnie
            dobija jak patrze na mojego chlopaka ktory znosi to dzielnie juz czwarty
            miesiacsmile Jednak teraz stwierdzam ze zadne tabletki nie sa dobre no i chce je
            odstawic. Do lekarza chyba nie pojde bo nie chce mi sie placic 80 zl za
            uslyszenie ze mozna sprobowac innych. On ma chyba jakas umowe podpisana z tymi
            firmami i wciska tylko te tabletkiuncertain
            • turzyca Re: Prosze o rade 08.06.07, 11:48
              Aha! i tu sie roznimy! smile (pomijajac, ze ja mam oplacony abonament, wiec waz w
              kieszeni mnie nie powstrzymuje przed wizyta u lekarza)

Bo po latach leczenia tradziku nauczylam sie, ze leki, teoretycznie bardzo
              podobne, w praktyce na rozne organizmy dzialaja bardzo roznie. Jesli ktorys nie
              dawal u mnie pozadanych efektow, to szlam do pani doktor, pokazywalam jej efekt
              i razem ustalalysmy, co by tu zmienic.

Dlatego, gdyby po ostatniej zmianie pigulek (pan doktor jest na tyle "dbajacy",
              ze nalegal zeby zrezygnowac z Diany, ktora bralam ze wzgledu na cere, a ktora
              dosc silnie obciaza organizm) okazalo sie, ze nowe daja jakies negatywne skutki
              uboczne, nie wahalabym sie ani chwili, zeby pojsc i powiedziec "panie doktorze,
              chyba cos jest nie tak, bo ja sie czuje w ten i ten sposob i bardzo mi to
              przeszkadza". I probowalibysmy dobrac takie tabletki, zeby spelnic moje
              oczekiwania.

Teraz popatrz na siebie. Lekarz zaproponowal Ci trzy srodki i poniewaz nie
              mialas zdania, to wybral najtansze z zastrzezeniem, ze jesli bedzie zle to
              zmienicie. Jest zle, ale Ty zamiast skorzystac z jego propozycji i zmienic
              tabletki odrzucasz je w czambul. Miliony kobiet na swiecie przyjmuje pigulki, to
              najlepiej, po aspirynie, przebadany srodek farmakologiczny. Dobrze dobrane nie
              tylko zabezpieczaja przed ciaza nie obnizajac libido, ale tez w pozytywny sposb
              wplywaja na cere, bolesnosc miesiaczek, zmniejszaja ryzyko ciazy pozamacicznej,
              zapalenia przydatkow, w sumie obnizaja ryzyko raka (to akurat sprawdzalam!) itp.
              A co do Twojej teorii, ze ma podpisana umowe z tymi firmami, jest to o tyle malo
              prawdopodobne, ze nie dostalas najnowszego wynalazku, ktory lekarzom faktycznie
              oplaca sie wciskac.
              Mysle, ze lekarz zaproponowal Ci pigulki, bo dla mlodych kobiet to najlepsza
              forma antykoncepcji, o ile nie wystepuja jakies przeciwskazania ze strony
              organizmu. Stosunkowo tania, latwo odwracalna, nie zagrazajaca przyszlym ciazom,
              bardzo skuteczna.
              • gama20 Re: Prosze o rade 08.06.07, 14:55
                Dzieki turzyca za tak wyczerpujaca odpowiedzsmile Ja na poczatku myslalam ze
                tabletki sa dobrze dobrane bo przeciez dobrze sie czulam. Teraz wiem ze spadek
                libido jest wlasnie skutkiem brania zle dobranych tabletek.
                To prawda, powiedzial ze jak bedzie zle to powinnam przyjsc i sprobujemy
                innych. Ale czy tak wlasciwie to nie powinnam byla zrobic badan? Prosze napisz
                mi jakie to dokladnie sa badania bo z checia bym je zrobila.
                • turzyca Re: Prosze o rade 08.06.07, 15:50
                  Tu:
                  www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_wybor.htm
                  jest strona z odpowiedzia jakie badania sie robi - uwzglednia najszerszy mozliwy
                  zakres. Ale! np jakim typem jest kobieta mozna ustalic na podstawie wywiadu,
                  wiec nie wszyscy kieruja na badania krwi pod tym katem. Ja chyba wszystkie tu
                  wymagane badania krwi mialam robione w ramach kontroli ogolnej, a ze moj gin ma
                  dostep do calej mojej dokumentacji medycznej to nie dostalam dodatkowego
                  skierowania.

A tu wytlumaczenie jaki mechanizm powoduje, ze niektorym kobietom spada libido:
                  www.antykoncepcja.isf.pl/pigulki.php (w punkcie wady)

• gama20 Re: Prosze o rade 08.06.07, 19:20
                    Dziekuje bardzosmile Zaraz sobie poczytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka