Dodaj do ulubionych

zmiana tabletek anty

18.03.08, 12:23
hej Dziewczyny. mam pytanie. w sumie to moja wina, bo durna zapomnialam sie zapytac dzis lekarki...zmienila mi harmonet na novynette..mam teraz 7dniowa przerwe..i pierwsza tabletke powinnam wziac w piatek i tu pojawia sie zonk...sad "Zmiana doustnego preparatu antykoncepcyjnego
- W przypadku zmiany innych dwuskładnikowych, doustnych preparatów
antykoncepcyjnych na Novynette należy zakończyć przyjmowanie wszystkich tabletek z dotychczas stosowanych. Następnego dnia należy przyjąć pierwszą tabletkę preparatu Novynette. W tym czasie nie ma potrzeby stosowania innych
metod antykoncepcji." to fragment ulotki...rozumiem, ze konieczne bedzie stosowanie prezerwatywy, tak? czy któras z was tez tak miala? prosze o odpowiedz, bo teraz nie wiem, co mam zrobic.
Obserwuj wątek
    • sundry Re: zmiana tabletek anty 18.03.08, 14:24
      Rozumiem,że zdanie :"W tym czasie nie ma potrzeby stosowania innych
      metod antykoncepcji" nie dotyczy Twoim zdaniem prezerwatyw?
      Nie,nie musisz nic dodatkowo stosować.Harmonet ma mniej hormonów niż Novynette.
    • sigrid.storrada Re: zmiana tabletek anty 18.03.08, 21:22
      sundry, ale chodzi o to, że w ulotce napisali, żeby nie robić 7 dniowej przerwy,
      a oregano właśnie jest w trakcie niej.

Oregano, ja na twoim miejscu ten miesiąc bym darowała sobie ten miesiąc i
      zaczęła od następnego okresu. Ale nie wiem, może spróbuj zapytać lekarza, albo
      jakąś sensowną babkę w aptece chociaż.
      • sundry Re: zmiana tabletek anty 19.03.08, 08:34
        Przepraszam,mój błąd.Moim zdaniem prezerwatywy przez 7 dni byłyby ok.Ale warto
        się upewnić u lekarza.
        • dziubasekk Re: zmiana tabletek anty 21.03.08, 17:16
          A mi się wydaje,że może brać po tych 7miu dniach z tym,że właśnie dodatkowo się
          zabezpieczać przez 7 dni...
          • turzyca Re: zmiana tabletek anty 22.03.08, 19:04
            Zgadzam sie z jednym wyjatkiem - niech sprawdzi w ulotce nowych tabletek ile dni
            dodatkowego zabezpieczenia jest zalecanych w przypadku spoznienia sie z pierwsza
            tabletka (lub jesli tej opcji nie ma to przy zapomnianej tabletce), niektore
            tabletki maja 14, nie warto ryzykowac.

Za to pomysl z przeczekaniem tego miesiaca i rozpoczecia od kolejnego okresu
            jest zupelnie do kitu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka