14.01.04, 11:12
A co byście powiedzieli na mały quiz ze znajomości Pana Samochodzika.
Proponuję zasadę: kto odpowie poprawnie na zagadkę ma prawo do zadania
następnej. Co Wy na to?
Na początek łatwizna:
Kto został kustoszem Nawiedzonego Dworu po PS?
Obserwuj wątek
    • ihopeyouwilllikeme Re: Zagadki 14.01.04, 13:27
      april02 napisała:

> Kto został kustoszem Nawiedzonego Dworu po PS?

Panna Wierzchoń ?
      • cze67 Re: Zagadki 14.01.04, 13:33
        Bigos powiedzial do Samochodzika - pan byl straszny, ale ONA jest jeszcze gorsza!...
        • lukas1492 Re: Zagadki 15.01.04, 23:02
          Panna Wierzchoń !

Następna Zagadka za 3 pkt. Jak nazywał się Fantomas
          • krzyskup Re: Zagadki 16.01.04, 23:49
            lukas1492 napisał:

> Następna Zagadka za 3 pkt. Jak nazywał się Fantomas
            Pierre Marchant. "Nie bez kozery mrachnt nazywał siebie Fantomasem"

I kolejna zagadka: Jak nazywał się zmarły właściciej dworu w Janówce?

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
            Krzyskup

--
            Zapraszam na forum poświęcone Panu Samochodzikowi i jego przygodom
            • ihopeyouwilllikeme Re: Zagadki 19.01.04, 09:22
              krzyskup napisał:

> I kolejna zagadka: Jak nazywał się zmarły właściciej dworu w Janówce?

Joachim Czerski chyba...
          • krzyskup Re: Zagadki 16.01.04, 23:52
            Chciałbym tylko dodać, ze poprawnej odpowiedzi na pytanie o kolejnego kustosza
            muzeum w Janówce udzieliła april02. To jej zatem, a nie lukasowi1492
            przysługiwało prawo do zadania kolejnego pytania.
            Proponuję więc małą zmianę formuły: Po zadaniu pytania i udzieleniu odpowiedzi,
            osoba pytająca potwierdza jej prawdziwość, dopiero potem zwycięzca zadaje
            pytanie. Może unikniemy w ten sposób podobnych nieporozumień.

Pozdrawiam,
            Krzyskup

--
            Zapraszam na forum poświęcone Panu Samochodzikowi i jego przygodom
            • krzyskup Re: Zagadki 18.01.04, 22:45
              O Boże... Ale walnąłem gafę... Oczywiście prawidłowej odpowiedzi udzieliła
              ihopeyouwillkemme. Zainteresowaną/-ego ogromnie przepraszam i obiecuję
              poprawę...

Pozdrawiam,
              Krzyskup
              • ihopeyouwilllikeme Re: Zagadki 19.01.04, 09:21
                Nie nie, nic się nie stało :) Ale pytanie zadam. Oto ono ( nie mam specjalnie
                teraz czasu wymyslać, więc bedzie proste, bo z pamięci :):

Jak wcześniej nazywał się jacht, któremu Pan Tomasz nadał imię " Krasula " ?

Pozdrawiam!
                • jack9 Re: Zagadki 19.01.04, 10:43
                  ihopeyouwilllikeme napisał:

> Nie nie, nic się nie stało :) Ale pytanie zadam. Oto ono ( nie mam
                  specjalnie
                  > teraz czasu wymyslać, więc bedzie proste, bo z pamięci :):
                  >
                  > Jak wcześniej nazywał się jacht, któremu Pan Tomasz nadał imię " Krasula " ?
                  >
                  > Pozdrawiam!

Faktycznie proste - Szkwał
                  Pozdro
                  • ihopeyouwilllikeme Re: Zagadki 19.01.04, 14:19
                    jack9 napisał:

> Faktycznie proste - Szkwał
                    > Pozdro

No to jack9 zadaje następne pytanie...:))
                    • lukas1492 Re: Zagadki 19.01.04, 18:32
                      Sorry, że zadałem pytanie, ale skoro nie skorzystali z tego prawa
                      poprzrzednicy, to ja z niego skorzystałem :(
                      Więc teraz czekam niecierpliwie na następne.
                      • jack9 Re: Zagadki 21.01.04, 16:21
                        pytanie będzie proste ale prosze odpowiedziec precyzyjnie
                        Silnik jakiego samochodu miało auto Tomasza?
                        • dyr.marczak Re: Zagadki 21.01.04, 16:50
                          No faktycznie banał: Ferrari 410 Super Amerika.
                          • lukas1492 Re: Zagadki 21.01.04, 19:56
                            Jednak po przygodzie nad Loarą kupuje nowy silnik i opony.
    • rubeus Re: Zagadki 24.01.04, 20:22
      No to ja zadam swoją zagadkę :)

W jakich okolicznościach Pan Tomasz po raz pierwszy
      zademonstrował pełną moc swojego wechikułu ?
      • rilian Re: Zagadki 24.01.04, 20:44
        Chodzi o pływanie czy moc silnika? Bo jeśli pływanie to na pewno było to na
        Wiśle, w drodze na "Wyspę Złoczyńców, gdy podwoził Teresę... A pierwszy
        pościg - za Hertlem i skradzionymi zbiorami Dziedzica Dunina!...

Dobrze? Więc moja zagadka. Kiedy i gdzie dyrektor Marczak paradował w krótkich
        spodenkach?
        • rubeus Re: Zagadki 24.01.04, 21:28
          Tak chodziło mi o 'moc' silnika...
          Choć miałem inna scenę przed oczyma gdy zadawałem pytanie...
          • rilian Re: Zagadki 24.01.04, 22:19
            Tak? A jaką?
            • rubeus Re: Zagadki 24.01.04, 23:11
              Chyba w 'księdze Strachów' jest scena gdy pan Tomasz, rusza spod stacji
              benzynowej, w pogoni za człowiekiem, który uszkodził ruszając spod
              dystrubtora motory... [trochę mętnie to opisuje i nie gramtatycznie,
              ale może skojarzysz]
        • cze67 Re: Zagadki 25.01.04, 13:52
          rilian napisa3(a):
          > Dobrze? Więc moja zagadka. Kiedy i gdzie dyrektor Marczak paradowa3 w
          krótkich spodenkach?

W "Tajemnicy tajemnic", kiedy z Samochozikiem, panna Helenka schodzili po
          stromym bieszczadzkim stoku Marczak poslizgnal sie i wpadl do potoku. Chciol
          wysuszyc spodnie, ale zli ludzie mu na to nie pozwolili i musial paradowac w
          krotkich gatkach...

Jakie sa roznice w pseudonimach harcerzy miedzy ksiazka o Templariuszach a
          serialem z Mikulskim?
          • rilian Re: Zagadki 25.01.04, 14:05
            Bardzo ładnie! Ale z serialu z Machulskim nie pamiętam za wiele... Więc kto
            inny odpowie?
            • cze67 Re: Zagadki 25.01.04, 14:16
              Z Mikulskim jezeli juz...
              • lukas1492 Re: Zagadki 25.01.04, 19:37
                Wiem, że w "PS i Tajemnicy Tajemnic" (zresztą idiotycznej ekranizacji)
                występował zamiast Baśki jakiś Poniedziałek, Piątek i Niedziela.
                • turek123 Re: Zagadki 27.01.04, 12:03
                  lukas1492 napisał:

> Wiem, że w "PS i Tajemnicy Tajemnic" (zresztą idiotycznej ekranizacji)
                  > występował zamiast Baśki jakiś Poniedziałek, Piątek i Niedziela.

Ekranizacja faktycznie idiotyczna, ale akurat psudonimy chłopaków pasują.
                  Oprócz Baśki reszta pseudonimów była wzięta z dni tygodnia. Niestety nie
                  pamietam odpowiedzi na pytanie o różnice w imionach (film a książka) a ciekawią
                  mnie już następne zagadki i chcę się dostosować do reguł i nie zadawać
                  bezprawnie swojej ;-)
                  • turek123 Re: Zagadki 27.01.04, 13:29
                    Utknął ten fajny wątek z zagadkami, to ja zaryzykuję i spróbuję go wznowić. jak
                    się nazywał dawny jacht Winnetou?
                    • cze67 Re: Zagadki 27.01.04, 15:37
                      Ok. widze, ze nikt nie pamieta, wiec sam odpowiem. W telewizyjnej wersji
                      Samochodzika i Templariuszy bodajze Wilhelm Tell nosi pseudonim (bez sensu
                      zreszta) Doktorek. Zalozylbym sie takze, ze Wiewiorka tez nosi inne pseudo. Ale
                      nie pamietam dobrze.
                      • turek123 Re: Zagadki 27.01.04, 15:54
                        cze67 napisał:

> Ok. widze, ze nikt nie pamieta, wiec sam odpowiem. W telewizyjnej wersji
                        > Samochodzika i Templariuszy bodajze Wilhelm Tell nosi pseudonim (bez sensu
                        > zreszta) Doktorek. Zalozylbym sie takze, ze Wiewiorka tez nosi inne pseudo.
                        Ale
                        >
                        > nie pamietam dobrze.

Rzeczywiście dziwne, chociaż do niego akurat przypadkowo mogłoby pasować, bo
                        jego ojciec był doktorem. To teraz Twoja kolej na zagadkę
                        • cze67 Re: Zagadki 27.01.04, 16:10
                          Jak brzmial wierszyk, ktorym harcerze straszyli Kasie w "Ksiedze strachow" nad
                          jeziorem Morag? Chodzi o wiersz o wielkiej zabie...
                          • tragacik Re: Zagadki 29.01.04, 12:40
                            W tym jeziorze mieszka zaba
                            Wielka zaba jak pol draba
                            (...) nie pamietam srodka :-)
                            Kto sie oprze? kazdy slaby
                            Czy sie boisz takiej zaby?

W podstawowce mielismy jedna kolezanke, na ktora wolalismy Zaba i czesto
                            slyszala te cztery wersy, tylko zamiast jeziora bylo "Do tej szkoly chodzi
                            zaba..." srodek juz nie pasowal zupelnie, dlatego nie zapadl mi w pamiec :-)))))

PS
                            www.nienacki.art.pl
    • pizmak31 Re: Zagadki 27.01.04, 17:52
      Ha ha ha, cos dla mnie:

Cytuje z pamieci. Serio

W tym jeziorze mieszka zaba
      wielka zaba jak pol draba
      postac ludzka, glowa zabia
      wyjdzie z wody, narozrabia
      zanim minie noc do rana,
      porwie kasie, sebastiana
      kto sie oprze? kazdy slaby
      Czy sie boisz takiej zaby?

I moje pytanie:
      kajakiem jakiego typu Pan Tomasz plywal po jeziorze w ksiedze
      Strachow?
      • cze67 Re: Zagadki 27.01.04, 17:53
        1. Brawo!
        2. Nie wiem.
        • pizmak31 Re: Zagadki 27.01.04, 17:54
          Dla ulatwienia: to tez jest gatunek pewnego gada.
          • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 09:26
            Kajak się nazwywał Salamandra! To teraz moja kolej - jak miał na imię Wielki
            Bóbr?
            P.S. Śmieszne, ale pierwsza rzecz, po wejściu do pracy, to wejście na forum, bo
            byłem tak ciekawy ile nowych wpisów i o czym.

pozdrowienia!
            • rilian Re: Zagadki 28.01.04, 10:10
              Karol?
              • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 10:14
                rilian napisał(a):

> Karol?
                >
                nie, dla ułatwienia podam,że jak jeden z głośnych polityków za "poprzedniego
                systemu"
                • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 10:18
                  Edward? nie pamietam
                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 10:22
                    pizmak31 napisała:

> Edward? nie pamietam

Nie, ale imię i przywódca równie znany jak Gierek, tylko wcześniejsza epoka
                    • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 10:30
                      Władyslaw, kurna chata
                      • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 10:34
                        Bardzo gorąco!!!! O tego towarzysza chodzi - zasłynął jednak pod innym
                        imieniem;-)
                        • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 10:35
                          Wieslaw i to moje ostatnie slowo.
                          • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 10:38
                            pizmak31 napisała:

> Wieslaw i to moje ostatnie slowo.

I to jest to! Emerytowany urzednik pocztowy zresztą. To teraz Twoja kolej.
                            • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 10:41
                              Ufffff, ale ciezko bylo. Kto zostal piewrsza ofiara tajemniczego strzalu z
                              pistoletu gazowego w Ksiedze Strachow?
                              • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 10:42
                                Niech no pomyślę - Wiewiórka?
                                • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 10:43
                                  Jeeeeeeeeeeee! Teraz Ty.
                                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 10:45
                                    pizmak31 napisała:

> Jeeeeeeeeeeee! Teraz Ty.

Huurraaa! No to znowu okolice Mazur - kim z zawodu był Winnetou?
                                    • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 10:47
                                      Rysownikiem
                                      • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 10:52
                                        pizmak31 napisała:

> Rysownikiem
                                        Bingo!!
                                        • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 10:53
                                          Ha ha ha. To teraz ja: w Zlotej Rekawicy wazny jest pewien wiersz ludowego
                                          poety. W tym wierszu poeta wymienia znanego polskiego malarza. Prosze podac
                                          jego nazwisko :))))
                                          • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 11:29
                                            Czekaj, czekaj - trochę strzelam, trochę mi się przypomina, ale czy tu nie
                                            chodzi o Artura Grottgera?
                                            • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 11:32
                                              TAAAAAAAAAAK: a cytat jest taki:
                                              ?(...) Mój grób z brozowym krzyżem będzie
                                              Jak z Grottgerowych malowideł.
                                              Zarzuccie w tonie nocne sieci
                                              Po piesni sen ukryty w fali
                                              A jesli grobu nie znajdziecie
                                              Zechcijcie chociaż wiersz ocalić?.
                                              • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 11:40
                                                pizmak31 napisała:

Tak na marginesie, skąd Nienacki wziął ten wiersz? Zawsze mi się podobał
                                                (wiersz oczywiście ;-)
                                                Moja zagadka, co oprócz samochodu zostawił w spadku Tomaszowi wuj Gromiłło?
                                                • pizmak31 Re: Zagadki 28.01.04, 11:43
                                                  Wiersz zajebisty, tez sie zawsze zastanawialam:) Sam ułozył? Co do zagdki - nie
                                                  wiem:(
                                                  • grail Re: Zagadki 28.01.04, 11:46
                                                    to może ja spróbuję - czyżby garaż murowany w Krakowie?
                                                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 11:54
                                                    grail napisał:

> to może ja spróbuję - czyżby garaż murowany w Krakowie?

Za szybko podałem odpowiedź - sorry!. To teraz Twoja kolej grail na zagadkę;-)
                                                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 11:47
                                                    pizmak31 napisała:

> Wiersz zajebisty, tez sie zawsze zastanawialam:) Sam ułozył? Co do zagdki -
                                                    nie
                                                    >
                                                    > wiem:(

Może któryś z jego znajomych twórców ludowych? Czuję, że jest jakiś odpowiednik
                                                    artysty - na bank!
                                                    Wuj zostawił garaż, w którym stał samochód.

To inna zagadka, jaką teorię elektryczną przedstawili harcerze gospodyni
                                                    proboszcza?
                                                  • grail Re: Zagadki 28.01.04, 11:58
                                                    oki coś prostego - jak miał na imię bandyta zabity w szopie na wyspie
                                                    złoczyńców?
                                                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 12:56
                                                    Na imię? Pamiętam, że Pluta, ale jak miał na imię? Jakaś podpowiedź?
                                                  • grail Re: Zagadki 28.01.04, 13:30
                                                    na N - tak jak pewien 3miejski gangster (też już martwy)
                                                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 13:39
                                                    grail napisał:

> na N - tak jak pewien 3miejski gangster (też już martwy)

Już wiem - Nikodem (Nikoś) Pluta - rzeczywiście podobieństwo nie tylko z imion;-
                                                    )
                                                  • grail Re: Zagadki 28.01.04, 13:58
                                                    BINGO!!
                                                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 14:00
                                                    grail napisał:

> BINGO!!

No to moje będzie proste - jaka część motocykla ciotki Zenobii, zdaniem Tomasza
                                                    wymagała naprawy bądź wymiany?
                                                  • grail Re: Zagadki 28.01.04, 14:08
                                                    hmmm tłumik?
                                                    ...bo nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!
                                                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 14:11
                                                    grail napisał:

> hmmm tłumik?
                                                    > ...bo nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!

Dokładnie, nawet groził jej mandatem;-)
                                                  • grail Re: Zagadki 28.01.04, 14:20
                                                    heh to z tej samej części - kim niby miał być Fryderyk?
                                                  • turek123 Re: Zagadki 28.01.04, 14:30
                                                    grail napisał:

> heh to z tej samej części - kim niby miał być Fryderyk?
                                                    Ooo, to proste;-) Farbowany Szwajcar Fryderyk Braun udający producenta
                                                    zapalniczek miał być agentem jej królewskiej mości Jamesem Bondem

To teraz moje - gdzie Petersenowie poznali Kozłowskiego?
                                                  • czekolada72 Re: Zagadki 28.01.04, 22:30
                                                    turek123 napisał:

>
                                                    > To teraz moje - gdzie Petersenowie poznali Kozłowskiego?
                                                    W Warszawie, gdzie szukali tłumacza

Moje pytanie:
                                                    Kim był Chabrol?
                                                  • turek123 Re: Zagadki 29.01.04, 09:19
                                                    Witam o poranku! Trudne pytanie - pierwszy strzał, prezes Towarzystwa
                                                    Poszukiwaczy Skarbów, który kontaktował się z PS w "Templariuszach"? Ale to
                                                    tylko strzał

Pozdr
                                                  • czekolada72 Re: Zagadki 29.01.04, 11:57
                                                    Bingo!
                                                    Twoja zagadka!
                                                    pozdrawiam, w samo poludnie
                                                  • turek123 Re: Zagadki 29.01.04, 12:46
                                                    Yeeeaa! Oto moje pytanie. Niech no się zastanowię...jak zwano Marchanda
                                                    (Fantomasa) w Anglii?

• tragacik Re: Zagadki 29.01.04, 13:05
                                                    turek123 napisał:

> Yeeeaa! Oto moje pytanie. Niech no się zastanowię...jak zwano Marchanda
                                                    > (Fantomasa) w Anglii?
                                                    >
                                                    John Black
                                                    To teraz ja :-)
                                                    Jak mial na imie Milczacy Wilk?
                                                    PS
                                                    www.nienacki.art.pl
                                                  • turek123 Re: Zagadki 29.01.04, 13:09
                                                    tragacik napisał:

> turek123 napisał:
                                                    >
                                                    > > Yeeeaa! Oto moje pytanie. Niech no się zastanowię...jak zwano Marchanda
                                                    > > (Fantomasa) w Anglii?
                                                    > >
                                                    > John Black

Nooo, strzelam - Andrzej?
                                                    > To teraz ja :-)
                                                    > Jak mial na imie Milczacy Wilk?
                                                    > PS
                                                    > www.nienacki.art.pl
                                                  • pizmak31 Re: Zagadki 29.01.04, 13:57
                                                    Nie, chyba nie Andrzej, ale ja nie pamietam :(
                                                  • motyla.noga Re: Zagadki 29.01.04, 14:00
                                                    Mieczysław. Mieczysław Pawłowski.
                                                  • motyla.noga Re: Zagadki 29.01.04, 14:08
                                                    Jeśli Jury uzna tę odpowiedź za prawidłową - zadaję następną zagadkę:
                                                    Czym przyjechała Krwawa Mary na pierwsze umowione spotkanie z Panem
                                                    Samochodzikiem do lesniczowki?
                                                  • turek123 Re: Zagadki 30.01.04, 09:52
                                                    motyla.noga napisał:

> Jeśli Jury uzna tę odpowiedź za prawidłową - zadaję następną zagadkę:
                                                    > Czym przyjechała Krwawa Mary na pierwsze umowione spotkanie z Panem
                                                    > Samochodzikiem do lesniczowki?

No i utknąłem, nic mi nie przychodzi do głowy. Wczoraj nawet chciałem do Empiku
                                                    pójść sprawdzić, ale czasu nie starczyło;-) Będę strzelał - rowerem? Może ktoś
                                                    w końcu trafi?
                                                  • motyla.noga Re: Zagadki 30.01.04, 16:27
                                                    Nie, to nie był rower ;-))) Gramy dalej!
                                                  • waldic Re: Zagadki 31.01.04, 20:17
                                                    motyla.noga napisał:

> Nie, to nie był rower ;-))) Gramy dalej!

Motorower slynnej marki KOMAR
                                                    Waldek
                                                    A kto wie w jakim miesiacu zaczyna sie Niesamowity dwor?
                                                  • cze67 Re: Zagadki 01.02.04, 12:31
                                                    Kurcze, chyba w jakims jesiennym. Nie - zimowym, tam bylo cos o sladach na
                                                    sniegu. Luty?
                                                  • czekolada72 Re: Zagadki 01.02.04, 17:11
                                                    Listopad.
                                                  • czekolada72 Re: Zagadki 01.02.04, 17:14
                                                    czekolada72 napisała:

> Listopad.
                                                    I pozwole sobie zadac pytanie :
                                                    prosze wy,ienic przynajmniej dwa wolnomularskie symbole.
                                                    :)
                                                  • tragacik Re: Zagadki 02.02.04, 10:45

weze splecione (DWA :-)))
                                                  • turek123 Re: Zagadki 02.02.04, 11:19
                                                    tragacik napisał:

>
                                                    > weze splecione (DWA :-)))

W koronie strąconej ;-)
                                                  • turek123 Re: Zagadki 02.02.04, 16:43

No i jeszcze cyrkiel i kielnia

To teraz moja zagadka:

W jakim piśmie pracowała "Wszędobylska Hanka"?
                                                  • waldic Re: Zagadki 03.02.04, 21:22
                                                    > W jakim piśmie pracowała "Wszędobylska Hanka"?
                                                    "Szanuj zielen"
                                                    to teraz ja
                                                    Ktore z przygod PS dzieja sie w tym samym roku? Znalazlem dwa takie przypadki
                                                    (co prawda jeden mocno watpliwy, bo burzy cala chronologie, ale moze Nienacki
                                                    cos namieszal)
                                                  • turek123 Re: Zagadki 04.02.04, 09:51
                                                    Witam,

Masz może na myśli Fantomasa i Zagadki Fromborka (dzieją się tuż po powrocie
                                                    Tomasza z Francji) Właściwie, to i na końcu Niesamowitego Dworu jest nawiązanie
                                                    do Niewidzialnych-Tomasz jest wysyłany do Niemiec. O to chodzi?
                                                  • waldic Re: Zagadki 04.02.04, 13:46
                                                    > Masz może na myśli Fantomasa i Zagadki Fromborka (dzieją się tuż po powrocie
                                                    > Tomasza z Francji) Właściwie, to i na końcu Niesamowitego Dworu jest
                                                    nawiązanie
                                                    >
                                                    > do Niewidzialnych-Tomasz jest wysyłany do Niemiec. O to chodzi?

Fantomas i Zagadki to raz, czekam na drugi (co do Niewidzialnych nie jestem
                                                    pewien, moze to trzeci przypadek).
                                                    Waldek
                                                  • tragacik Re: Zagadki 04.02.04, 14:58
                                                    Na poczatku Ksiegi Stracho jest wzmianka o zakonczeniu sprawy o
                                                    kryptonimie "tajemnica tajemnic", w pierwszych wydaniach zwanej sprawa o
                                                    kryptonimie "golem"
                                                    Wynika z tego, ze Tajemnica tajemnic powstala juz po Ksiedze Strachow (bo
                                                    sprawa nie ma juz kryptonimu "Golem"), ale dlacego wobec tego Nienacki w
                                                    poczatku KS umiescil te wzminake??? A moze TT byl ajuz napisana od lat, tylko
                                                    czekala w szufladzie, a w miedzyczasie Nienacki zmianial szczegoly, zapominajac
                                                    o zdaniu w KS???
                                                    Podobnie rzecz sie ma z Fantomasem i Zagadkami Fromborka. W ZF Tomasz pisze, ze
                                                    zagadke Fantomasa rozwiazal razem z Karen, ale przeciez Karen w Fantomasie nie
                                                    wystepuje. Czyzby Zagadki powstaly jednak pierwsze niz Fantomas, tylko potem
                                                    czekaly dugo na wydanie???
                                                  • turek123 Re: Zagadki 04.02.04, 16:07
                                                    tragacik napisał:

> Na poczatku Ksiegi Stracho jest wzmianka o zakonczeniu sprawy o
                                                    > kryptonimie "tajemnica tajemnic", w pierwszych wydaniach zwanej sprawa o
                                                    > kryptonimie "golem"
                                                    > Wynika z tego, ze Tajemnica tajemnic powstala juz po Ksiedze Strachow (bo
                                                    > sprawa nie ma juz kryptonimu "Golem"), ale dlacego wobec tego Nienacki w
                                                    > poczatku KS umiescil te wzminake??? A moze TT byl ajuz napisana od lat, tylko
                                                    > czekala w szufladzie, a w miedzyczasie Nienacki zmianial szczegoly,
                                                    zapominajac
                                                    >
                                                    > o zdaniu w KS???
                                                    > Podobnie rzecz sie ma z Fantomasem i Zagadkami Fromborka. W ZF Tomasz pisze,
                                                    ze
                                                    >
                                                    > zagadke Fantomasa rozwiazal razem z Karen, ale przeciez Karen w Fantomasie
                                                    nie
                                                    > wystepuje. Czyzby Zagadki powstaly jednak pierwsze niz Fantomas, tylko potem
                                                    > czekaly dugo na wydanie???

No właśnie, poruszyliście bardzo ciekawy problem - chronologia i nieścisłości z
                                                    nią związane. Podobnie rzecz się ma z "II egzemplarzem Dukatu Łokietka", który
                                                    jest niczym Yeti u PS;-) Wspomniany jest pierwszy raz w "niesamowitym dworze",
                                                    nigdy go nie szukano, a szerzej opisany we "Fromborku" - może założycie nowy
                                                    post do dyskusji na temat chronologii?
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki 04.02.04, 20:07
                                                    Fantomas i Frombork.
                                                    ----------------------
                                                    A teraz TRUDNIEJSZA zagadka: co wam mówi nazwa "Arabella"?
                                                  • tragacik Re: Zagadki 05.02.04, 10:23
                                                    Arabella?
                                                    Nic mi sie nie kojarzy, czyli musi byc z UFO, pewnie jacht jakiegos mafioza
                                                  • turek123 Re: Zagadki 05.02.04, 10:27
                                                    Ale tu nie chodzi o kontynuacje PS prawda? Też się głowię
                                                  • turek123 Re: Zagadki 05.02.04, 10:29
                                                    tragacik napisał:

> Arabella?
                                                    > Nic mi sie nie kojarzy, czyli musi byc z UFO, pewnie jacht jakiegos mafioza

Chyba nie, tamten jach nazywał się bodajże Paloma
                                                  • tragacik Re: Zagadki 05.02.04, 11:37
                                                    turek123 napisał:

> tragacik napisał:
                                                    >
                                                    > > Arabella?
                                                    > > Nic mi sie nie kojarzy, czyli musi byc z UFO, pewnie jacht jakiegos mafioz
                                                    > a
                                                    >
                                                    > Chyba nie, tamten jach nazywał się bodajże Paloma

Masz racje. Ale juz mi sie kojarzy :-)
                                                    Hotel, w ktorym Samochodzik i Marczak mieszkali we Frankfurcie?
                                                  • turek123 Tragacik - czapki z głów 05.02.04, 14:05
                                                    Masz całkowitą rację, to ten hotel.
                                                  • tragacik Re: Tragacik - czapki z głów 05.02.04, 14:42
                                                    No to moja kolej
                                                    Gdzie wystepuje i kim jest Marczak? Tytlko nie rozpedzajcie sie, nie chodzi o
                                                    dyrektora departamentu :-)
                                                  • czekolada72 Re: Tragacik - czapki z głów 05.02.04, 15:14
                                                    zdaje sie ze chodzi Ci o lesniczego i teraz czy nie aby z Ksiegi strachow?
                                                  • czekolada72 Re: Tragacik - czapki z głów 05.02.04, 15:21
                                                    czekolada72 napisała:

> zdaje sie ze chodzi Ci o lesniczego i teraz czy nie aby z Ksiegi strachow?
                                                    lub Wyspa zloczyncow
                                                  • tragacik Re: Tragacik - czapki z głów 05.02.04, 16:54
                                                    czekolada72 napisała:

> czekolada72 napisała:
                                                    >
                                                    > > zdaje sie ze chodzi Ci o lesniczego i teraz czy nie aby z Ksiegi strachow?
                                                    > lub Wyspa zloczyncow

brawo :-)
                                                  • turek123 Re: Tragacik - czapki z głów 05.02.04, 17:00
                                                    Z Wyspy więc?
                                                  • tragacik Re: Tragacik - czapki z głów 06.02.04, 15:39
                                                    Z Wyspy
                                                    z tym, ze gajowy, nie lesniczy :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka