Gość: tyda IP: 94.254.247.* 17.03.10, 22:17 Która z tych dwóch pozycji ciekawiej i wnikliwiej ukazuje życie Marylin Monroe: "Blondynka" czy "Marylin ostatnie seanse"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdytyjeszczenamucheptapta Re: Marylin Monroe 18.03.10, 05:49 Ja startowałem do "Blondynki", ale nie zmęczyłem. BTW Marilyn, a nie Marylin :) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Marylin Monroe 18.03.10, 08:57 A ja przeczytałam obie i chyba wolę Blondynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Blondynka 18.03.10, 11:32 Ja też i to zdecydowanie, a najlepiej to przeczytać obie:) Odpowiedz Link Zgłoś
factory2 Re: Marylin Monroe 19.03.10, 14:52 Nie "Marylin", tylko - Marilyn. obie pozycje kiepskie - pierwsza dlatego, że jest średnim powieścidłem marnej autorki, druga - gdyż jest to de facto quasi-biografia z nadmetrażem psychoanalitycznego bełkotu. I pełno w niej błędów merytorycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Marylin Monroe 19.03.10, 15:15 To co polecasz? Ja chetnie przeczytam co jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
libra1310 Re: Marylin Monroe 19.03.10, 16:00 Jesli chcesz naprawde dowiedziec sie czegos o MM to najlepsza ksiazka jaka ukazala sie na naszym rynku jest wydana w 1997 przez PRIMA "Marilyn Monroe" autor: Daniel Spoto. Cegla, ale naprawde dobra biografia, ciekawie napisana, dobrze przetlumaczona, nie tylko suche fakty dotyczace kariery, ale tez duzo szczegolow ze skomplikowanego zycia prywatnego. Jest jeszcze pozycja z 1998 z serii PARY Wydawnictw Literackich: M.Monroe i Artur Miller. "Seanse' sa niezle, chociaz chyba zbyt duzo w nich konfabulacji autora. Ksiazki, ktore wymienilam to solidne, ciekawe biografie.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
factory2 Re: Marylin Monroe 19.03.10, 16:20 Najrzetelniejsza biografia MM to: "Marilyn Monroe. Biografia" Donalda Spoto. Może znajdziesz na Allegro lub w bibliotece. Odpowiedz Link Zgłoś
libra1310 Re: Marylin Monroe 19.03.10, 16:06 Uwazam, ze najlepsza ksiazka biograficzna MM na naszym rynku to Marilyn Monroe Daniela Spoto (wyd. Prima 1997). Ciekawa, solidnie podajaca fakty, wyjasniajaca wiele mitow i zagadek zycia MM,zawierajaca duzo historii z zycia prywatnego. "Seanse" sa dobre, ale dla mnie zbyt duzo w niej konfabulacji autora. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mdl2 Re: Marylin Monroe 19.03.10, 20:18 One się ładnie uzupełniają. Jak chcesz "czegoś do poczytania na wieczór" to "Blondynka" jest lepsza, jak masz ochotę się pomęczyć psychoanalitycznie ;-) i bardziej "na zimno" to "Seanse". Ale żadna nie jest biografią sensu stricte, po prostu dwie wizje życia Marilyn w wykonaniu dwojga autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
mdl2 Re: Marylin Monroe 20.03.10, 22:51 Przepraszam za pomyłkę. a swoją drogą, nie masz nic do dodania w temacie, ale przynajmniej się przyczepisz do literki, żeby sobie humor poprawić? Odpowiedz Link Zgłoś
factory2 Re: Marylin Monroe 21.03.10, 01:51 Nie, żeby Tobie samoocena globalna opadła. Dżizas Krajst, o co kaman, gdyż nie jarzę? Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Marylin Monroe 21.03.10, 20:17 Najcudniejsza rzecza, jaka czytalam o Marilyn Monroe jest rozdział pt. "Piękne dziecko", z ksiazki Trumana Capote "Muzyka dla kameleonow". Mowi o niej wiecej, niz niejedna biografia. I wogole cala ksiazke jest cudna i magiczna. Serdecznie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś