meduza7 02.08.05, 20:53 Mam nadzieję, że pecha nie będzie ;) Zaczynam lekko: ilu synów miała pani Blenkensop i czym szczególnym się odznaczali? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kindov Re: zagadki seria XIII 02.08.05, 21:12 Witam :) Pani Blenkensop miala trzech synow: Douglasa, Raymonda i Cyryla, a najciekawsza i wyrozniajaca ich cecha bylo to, ze w ogole nie istnieli - oczywiscie poza bujna wyobraznia Tuppence, ktora z wielka fantazja udawala pania Blenkensop w N czy M? pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
meduza7 Re: zagadki seria XIII 02.08.05, 21:24 Kindov, na ciebie zawsze można liczyć. No to ciąg dalszy proszę! Odpowiedz Link
kindov Re: zagadki seria XIII 02.08.05, 22:43 Kolejna zagadka zwiazana bedzie z ksiazka, ktora (po raz kolejny) zaczytywalem sie w pociagu do Sopotu :) Jak ktos mnie widzial, to bedzie wiedzial, a jak nie, to tu mala podpowiedz: ...pewien morderca kiedys posluzyl sie wąglikiem, żeby pozbyc sie kogos bardzo dla siebie niewygodnego... Pytanie: jaka powiesc czytalem w pociagu? :D pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov Tak! 03.08.05, 11:26 Swietnie! Pewnie mnie widziales w pociagu, co...? ;) czekamy na Twoja zagadke :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Tak! 03.08.05, 11:35 Kindov, w pociągu Ciebie nie widziałem, ale właśnie czytam tą książkę! ;) A oto nowa zagadka: W którym dziele Agathy możemy znaleźć wzmiankę o książce przygodowej A. Hope'a "Więźniu na Zamku Zenda"? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
damian.pisula Re: odpowiedz :) 03.08.05, 13:18 Przyznam szczerze, że mnie zaskoczyłeś! :) "Tajemnicę Wawrzynów" czytałem wieki temu i nie pamiętam dobrze tej książki. Ale oczywiście ufam w to, że tam również jest "Więzień...". Ja miałem na myśli inną powieść :) Myślę, że zaliczę Ci tą odpowiedź, także możesz zadać nową zagadkę. A jeśli komuś przyjdzie na myśl o jaką książkę mogło mi chodzić może dopowiedzieć! :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov nowe pytanko :) 03.08.05, 14:10 Tym razem latwe: Jaki tytul nosila powiesc Tajemnica Sittaford w pierwszym polskim wydaniu? pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: nowe pytanko :) 03.08.05, 15:28 Znam drugi tytuł tej książki: "Tajemnica wirującego stolika", ale czy był to pierwszy tytuł w polskim wydaniu to nie wiem... Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: nowe pytanko :) 03.08.05, 16:37 Owszem, byl :) Mozesz zadawac zagadke :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Zagadka 04.08.05, 14:45 W której książce żona ambasadora pozorowała pielęgniarkę? :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
damian.pisula Tak! 04.08.05, 22:03 No jasne! :D Pani Ambasadorowa nie należała niestety do postaci przyjemnych... Prosimy o nową zagadkę! Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
aisling_26 Nowa zagadka 04.08.05, 22:16 W jakiej książce na miejscu zbrodni znajdował się podróżny zegarek z wyciśniętym złoconymi literami napisem ROSEMARY w rogu? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 04.08.05, 22:31 Przyjdz i zgin (The Clocks) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
aisling_26 Re: Nowa zagadka 05.08.05, 07:07 Gratuluję poprawnej odpowiedzi. Czekam na nowa zagadkę. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 05.08.05, 11:09 Witam :) Moze byc troszke trudniej tym razem, ale w razie czego podpowiem, ok? O ile Damian zbyt szybko nie zgadnie... ;) Pytanie: W ktorej powiesci Poirot pokazuje jednej z bohaterek sztylet, ktorym zamordowano w Morderstwie w Orient Expressie? pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa zagadka 05.08.05, 16:59 Chodzi o powieść "Karty na stół", gdzie Poirot mówi dwóm bohaterkom (Annie Meredith i Rhodzie Dawes) o tym sztylecie, jednakże tylko Rhodzie go pokazuje. Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 05.08.05, 17:30 Doskonala odpowiedz! Gratulacje :) Czekamy na Twoja zagadke! pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa zagadka 05.08.05, 20:18 W jakiej innej powieści oprócz "Morderstwa w Mezopotamii" występuje Amy Leatheran? Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 05.08.05, 22:33 Pasazer do Frankfurtu :) Ciekawostka: Pewna panna Leatheran wystepuje w opowiadaniu Hydra Lernejska w zbiorze 12 prac Herkulesa, ale nie jest to ta pielegniarka z Morderstwa w Mezopotamii. pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 06.08.05, 10:44 W Niedzieli na wsi pewna role odegralo szesc pudelek zapalek. W innej powiesci wazne bylo jedno pudelko zapalek i to puste, okazalo sie jednak bardzo wazna poszlaka. O jaka powiesc chodzi? pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa zagadka 06.08.05, 13:59 Hmmm... może "Pułapka na myszy"? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 06.08.05, 16:35 Niestety nie :( Podpowiedz: W tym pudełku po zapałkach bylo wczesniej ukryte cos zywego. pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa zagadka 06.08.05, 17:44 Chodzi o powieść "Śmierć w chmurach", gdzie też Norman Gale wypuścił z pudełka od zapałek osę tak, aby pasażerowie myśleli, że to jej ukąszenie spowodowało śmierć madame Giselle. Odpowiedz Link
kindov Re: Nowa zagadka 06.08.05, 22:25 Ajajaj!!! To juz prawie SPOILER Ci wyszedl...! Lepiej unikac zbyt szczegolowych odpowiedzi ;) Oczywiscie, Twoja odpowiedz jest poprawna :) Czekamy na Twoja zagadke :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa zagadka 07.08.05, 09:49 W powieści "Śmierć na Nilu" i "Pięć małych świnek" mamy do czynienia z klasycznymi przykładami trójkątów małżeńskich. Podobnie zresztą jest w "Niedzieli na wsi", gdzie też w grę nie wchodzi już trójkąt, lecz czworokąt. Pytanie: W jakim innym utworze Agatha Christie wplotła w akcję powieści czworokąt? Odpowiedz Link
tom_beresford Re: Nowa zagadka 07.08.05, 09:52 Powtórzę pytanie, bo tamto jest sformuowane źle. W jakim innym utworze Agatha Christie wplotła w akcję czworokąt? Ta drobna korekta powinna wam pomóc w znalezieniu odpowiedzi. Odpowiedz Link
bejaa Re: Nowa zagadka 07.08.05, 11:25 Czy chodzi o opowiadanie "Otoczony ścianą" ze zbioru opowiadań "Dopóki starczy światła"?... Odpowiedz Link
joasia72 Re: Nowa zagadka 07.08.05, 13:29 Witam, może "Trójkąt na Rodos" ? pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link
tom_beresford Świetnie! 07.08.05, 14:46 Tak, dokładnie, chodziło o opowiadanie "Trójkąt na Rodos". Nazwa wskazuje na trójkąt, lecz w rzeczywistości mamy tam do czynienia z czworokątem. Twoja kolej:) Odpowiedz Link
joasia72 Re: Świetnie! 07.08.05, 17:02 W jakiej powieści jeden z bohaterów "chwalił" się pobytem w borstalowskim domu poprawczym. Odpowiedz Link
damian.pisula Hmm 08.08.05, 13:23 Może jakaś 'tyci-tyci' podpowiedź? :D Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
tom_beresford Może dobrze (???) 08.08.05, 15:41 Mi dom poprawczy kojarzy się wyłącznie z powieścią "Strzały w Stonygates". Coś mi świta w główce, ale musiałbym trochę posiedzieć i pomyśleć. Odpowiedz Link
joasia72 Re: 'tyci-tyci' podpowiedź 08.08.05, 20:08 On "chwalił" się, że był w Borstalu, choć najprawdopodobniej mieszkał z ojcem i siostrą na jednej z wysp na kanale La Manche a później wylano go z Oksfordu z powodu malenkiego nieporozumienia. Joanna Odpowiedz Link
tom_beresford Re: 'tyci-tyci' podpowiedź 09.08.05, 10:33 A gdzie jest Kindov? Czyżby nie znał odpowiedzi... Odpowiedz Link
kindov Re: 'tyci-tyci' podpowiedź 09.08.05, 11:18 a nie znam, nie znam :) coz, nie jestem alfa i omega ;) i nigdy tak nie twierdzilem :) szukalem troche odpowiedzi, ale na razie nic z tego :( Przydalaby sie jeszcze jakas podpowiedz! pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
damian.pisula Re: 'tyci-tyci' podpowiedź 09.08.05, 12:51 Przychylam się do prośby o podpowiedź! Jakoś narazie też nie mam nawet 'małego pomysłu' ;) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
aisling_26 Re: 'tyci-tyci' podpowiedź 09.08.05, 13:17 Czy chodzi może o Charlesa Arundella z powieści "Niemy świadek"? Odpowiedz Link
joasia72 Re: 'tyci-tyci' podpowiedź 09.08.05, 13:34 Tak, to Karol powiedział, że nie podsłuchiwał Teresy i Poirota, bo bardzo pilnowano tego w Borstalu. Trafiłam no to, czytając po raz n-ty "Niemego świadka" i od razu pomyślałam, że będzie dobre na zagadkę. pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link
aisling_26 Re: Oczywiście Twoja kolej. 09.08.05, 14:11 Z kogo śmiercią ma związek Ruy Lopez? Odpowiedz Link
damian.pisula Odp! 09.08.05, 14:25 Ruy Lopez ma związek ze śmiercią Gilmoura Wilsona :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
aisling_26 Gratuluję! 09.08.05, 14:31 Gratuluję poprawnej odpowiedzi. Czekam na twoją zagadkę. Odpowiedz Link
damian.pisula Zagadka 09.08.05, 14:40 Pani Ariadna Oliver, powieściopisarka kryminałów, stworzyła postać detektywa, który rozwiązywał zagadki w jej książkach. Jak się owa postać nazywała, oraz jakiej była narodowości? :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadka 09.08.05, 15:13 Tym razem wiem, ale moze ktos inny sprobuje zgadnac :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
tom_beresford Nowa zagadka 09.08.05, 15:25 Dobra, wiem, że dobrze odpowiedziałem. Mam świetne pytanie, dlatego też nie czekam na akceptację... Podczas pracy nad jaką książką panna Oliver zjadłam pięć funtów jabłek? Odpowiedz Link
damian.pisula Odp! 09.08.05, 15:27 Chodzi o książkę "Śmierć w rurze odpływowej" :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
tom_beresford Pytanie 09.08.05, 15:26 Nad pracą nad jaką książką panna Oliver zjadła pięć funtów jabłek? Odpowiedz Link
tom_beresford Dobrze 09.08.05, 17:00 Widzę, że wcześniej odpowiedziałeś. Małe zamieszanie. Twoja kolej Odpowiedz Link
damian.pisula Pytanko! 09.08.05, 20:01 W której książce powodem śmierci pewnej osoby był ananas? :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
kindov Re: Tak! 09.08.05, 22:09 Jaki utwór Agathy Christie jest zapisem jedynej porazki Poirota? pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov moze mala podpowiedz...? 10.08.05, 12:24 Chodzi o opowiadanie, nie powiesc. Poirot byl wowczas jeszcze policjantem... pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov Oczywiscie! :) 10.08.05, 14:43 To wlasnie jest prawidlowa odpowiedz :) Gratulacje! czekamy na zagadke :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
aisling_26 Zagadka 10.08.05, 16:41 Jaka część ciała wg Poirota miała istotne znaczenie dla rozwiązania zagadki zniknięcia pewnej osoby? I kim była ta osoba? Odpowiedz Link
pink75 Re: Zagadka - Odp 10.08.05, 17:53 Czy chodzi o "Pierwsze, drugie... zapnij mi obuwie"? Zaginięcie panny Sainsbury Seale, która została zamordowana i jej zwłoki (dzięki zmasakrowanej twarzy i sfałszowanej dokumentacji dentystycznej) "udawały" zwłoki pani Chapman. Piorot zorientował się, bo nie zgadzał się rozmiar stopy "zwłok pani Chapman" i jej pozostałych bucików. Odpowiedz Link
aisling_26 Re: Zagadka - Odp 10.08.05, 18:02 Nie, chodzi o "nogi", ale osoba która zaginęła nie została zabita. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Zagadka - Odp 10.08.05, 18:44 broda - zaginął pewien finansista... (nazwisko na D, ale nie pamiętam) Odpowiedz Link
aisling_26 Re: Zagadka - Odp 10.08.05, 18:54 Osobą która zaginęła jest kobieta. A chodzi mi o część nóg. Odpowiedz Link
aisling_26 Podpowiedź do mojej zagadki 11.08.05, 09:57 Osobą która zniknęła była uczennica, która nie była Angielką. Odpowiedz Link
pink75 Re: Podpowiedź do mojej zagadki 11.08.05, 11:23 Czy chodzi o porwanie Shaisty z "Kota wśród gołębi"? Poirot zorientował się po kolanach. Odpowiedz Link
aisling_26 Re: Podpowiedź do mojej zagadki 11.08.05, 11:53 Tak, zgadza się! Teraz twoja kolej na zagadkę. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
pink75 Zagadka 11.08.05, 12:02 Kto, komu i z jakiej okazji podarował psa oraz DWIE obroże i DWIE smycze ? I oczywiście w jakiej powieści. Odpowiedz Link
tgosia44 Odpowiedź? 11.08.05, 18:02 Joanna Jerry'emu z okazji ślubu z Megan- w "Zatrutym piórze" :-) Odpowiedz Link
tgosia44 nowiutka (mam nadzieję) 11.08.05, 19:39 Arthur Calgary potwierdził alibi- czyje i dlaczego nie miało to dla tej osoby znaczenia (mimo oskarżenia o zabójstwo? Odpowiedz Link
tom_beresford odpowiedź 11.08.05, 19:44 Arthur Calgary potwierdził alibi Jacko Argyle w powieści "Próba niewinności". Jednakże nie miało to znaczenia, ponieważ Jacko już wtedy nie żył. Odpowiedz Link
tgosia44 nic dodać nic ująć 11.08.05, 19:49 dłużej zajęło mi wymyślanie zagadki niż Tobie odpowiadanie :-) brawo Odpowiedz Link
tom_beresford Nowa zagadka 11.08.05, 19:51 Komu i do czego będą potrzebne różowe okulary. Proszę podać również tytuł powieści. Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Nowa zagadka 14.08.05, 15:44 Oj, nikt nie zgaduje... :( Tommy, daj jakąś podpowiedź! Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
tom_beresford Podpowiedź do zagadki 14.08.05, 18:31 Chodzi o książkę, w której pewna osoba otrzymała w zamian za coś dużą sumę pieniędzy. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Podpowiedź do zagadki 16.08.05, 21:40 Tommy, zlituj się... to podpowiedź tak ogólna, że może pasować do wszystkiego. Kapnij jeszcze coś! Odpowiedz Link
tom_beresford Dobrze! 17.08.05, 14:31 Wprawdzie odpowiedź jest niekompletna (pytałem też o osobę), ale zaliczam, ponieważ chyba to pytanie sprawiło wam trochę problemów. Twoja kolej! Odpowiedz Link
ikkala jak dobrze to... 18.08.05, 00:07 .. nowa zagadka. Choć przyznam,że te różowe okulary pamiętam bardzo mgliście, a na trop naprowadziła mnie dopiero podpowiedź. Co się zaś tyczy nowej zagadki oto ona: kto i w której powieści chciał pojeździć pociągami. :) Odpowiedz Link
aisling_26 Re: jak dobrze to... 18.08.05, 08:24 Czy chodzi o Tuppence Beresford w powieści "Dom nad kanałem"? Odpowiedz Link
aisling_26 Nowa zagadka 18.08.05, 11:57 Jak się nazywała pacjentka chorująca na chorobę Ridgewaya i w jakim szpitalu leżała? Odpowiedz Link
tgosia44 Re: Nowa zagadka 18.08.05, 14:28 Pani Crabtree w szpitalu pod wezwaniem Sw. Krzysztofa? Odpowiedz Link
aisling_26 Gratuluję odgadnięcia zagadki! 19.08.05, 07:30 Gratuluję. Teraz twoja kolej na zagadkę! Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
tgosia44 nowa 19.08.05, 14:03 komu zaproponowano niebezpieczną misję zamiast samobójstwa? Odpowiedz Link