Gość: gosia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 19:32 znacie takie? poszukuję pilnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pecorella Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 07.03.04, 21:58 Od razu wyjaśniam: NIE CZYTAŁAM tych wszystkich książek - po prostu są w bazie książek bolskich Biblioteki Narodowej (www.bn.org.pl). Pisma : święci Franciszek i Klara z Asyżu ; przekł. pol. Kajetan Ambrożkiewicz ; wprowadzenia historyczno-krytyczne i duchowe oraz indeksy Marie- France Becker [et al.]. Kraków : Warszawa : 2002. Posag Klary / Konrad Laguna [pseud.]. Poznań : cop. 2003. W szkole modlitwy świętych Franciszka i Klary z Asyżu : Adriano Parenti ; tł. Barbara Żurowska. Kraków : 2000. Kłopoty Klary czyli Z dziećmi a nawet i z dorosłymi ludźmi, jakoś da się żyć, chociaż oczywiście nie mogą się równać z nami, zwierzakami / Andrzej Żurowski. Gdańsk : 1997 Pieśń Klary czyli Klara z Asyżu : Samuele Duranti ; [przekł. z wł. Maria Ausilia Gołębiowska]. Warszawa : 1995 Reguła Świętej Klary : Lázaro Iriarte ; przeł. [z wł.] Maria Ausilia Gołębiowska. Warszawa : 1993 Pisma św[iętego] Franciszka i św[iętej] Klary / [przetł. z łac. Kajetan Ambrożkiewicz]. Warszawa : 1992 Kwiatki świętej Klary / Piero Bergellini ; z serboch. tł. Marian Bocian. [Kalwaria Zebrzydowska] : 1989 Wiewiórka Klara i jej przyjaciele / Martina Drijverová ; il. Zdenka Krejčová ; z czes. przeł. Joanna Figlewska. Warszawa : 2001. Ja i moja siostra Klara / Dimiter Inkiow ; tł. [z niem.] Elżbieta Grzybowska ; il. Irena Miernik. Warszawa : cop. 1994 Ja i Klara i jamnik Wąchacz / Dimiter Inkiow ; tł. [z niem.] Elżbieta Grzybowska ; il. Irena Miernik. Warszawa : cop. 1994 Klara - krowa o różowym nosku / Maureen Spurgeon ; [tł. z ang.]. Zielona Góra : cop. 1993 Klara Zetkin a polski ruch robotniczy : red. Michał Śliwa ; Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Kraków : 1990 Klara wśród swoich sióstr / René-Charles Dhont ; przeł. [z fr.] Jadwiga Szpakowska. Niepokalanów : 1988 Imię jej Klara / Ewa Szelburg Zarembina. Warszawa : 1987 Klara Prillowa : [tekst informatora Wiesława Wolna]. Bydgoszcz : 1987 Orły, Klara i medycy / Józef Stompor ; [oprac. graf. Stanisław Ożóg]. Rzeszów : 1987 Klara i jubiler / S. Meralda [pseud.]. Warszawa : 1983 Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 07.03.04, 22:24 Była taka książka Siesickiej w ktorej wystepowała Klara. Mieszkała na wsi, myła krowy szamponem i codziennie nosiła inną kretonową bluzkę. Potem te bluzki suszyły się na sznurku, wyglądały pięknie i kolorowo. Klara była chyba przyjaciółką matki młodocianej bohaterki. Tytuł... "Zapach rumianku", ale nie przysięgnę, może ktoś pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 07.03.04, 22:25 Ach! A czemu nikt nie wspomni o "Zemście"? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 07.03.04, 23:29 Ja pamietam, to wlasciwy tytul, Klara byla przyjaciolka Zuzanny i jako dziewczynki uczyly sie razem francuskiego, a potem u Klary corka tejze Zuzanny zakochala sie w Rafale, synu doktora. To byla pierwsza ksiazka Siesickiej, ktora czytalam, i podobala mi sie najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Akurat nie książki IP: *.dclient.hispeed.ch 08.03.04, 00:04 Piosenka "Claire" ( Gilbert O'Sullivan ) Claire The moment I met you, I swear I felt as if something, somewhere Had happened to me, which I couldn't see And then The moment I met you again I knew in my heart that we were friends It had to be so, it couldn't be no But try As hard as I might do, I just don't know why You get to me in a way I can't describe Words mean so little when you look up and smile And I don't care what they say, to me you're more than a child Oh Claire, Claire users.cis.net/sammy/clair.htm z muzyczką, oh, jak fajną :-) Poprawiłem mu pisownię z Clair na Claire, na stronie www.songlyrics.com/song-lyrics/O_sullivan_Gilbert/Miscellaneous/Clare/53853.html piszą Claire, ale w tytule Clare - oj ta Klara... Na dodatek wierszyk: Ach, nie litujcie się nad Klarą, którą francuski uwiódł baron, bo choć jej z oczu spadły łuski, lecz jakże zyskał jej francuski! Jednak książki: Pavel Kohout: Napady svate Klary (był też fajny film z Kati Böhm) Można też wejść na stronę jakiejś biblioteki i poszukać, tyle że wychodzą jakieś pewnie nikomu nieznane książki. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 08.03.04, 10:13 Jeszcze Klara Howard z "Emancypantek". Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 08.03.04, 15:10 E.T.A. Hoffmann - "Dziadek do orzechów". Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 08.03.04, 15:15 No i przecież jeszcze Klara Zachanassian z "Wizyty starszej pani" Dürrenmatta! Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 08.03.04, 15:26 Jeszcze dwie Klary znajdziesz w Disneyowskich komiksach: Clarice to wiewiórka ziemna, towarzyszka Chipa i Dale'a, a Clarabelle to krowa. Kolejna - tym razem Klarcia - jest w "Plastusiowym Pamiętniku" Marii Kownackiej: - Z czego ty jesteś? - Ja z gałganków... - A kto cię zrobił? - A Lodzia. - A jak ci na imię? - Klarcia. A ty z czego jesteś? - Ja, z plasteliny. - A kto cię zrobił? - A Tosia. - A jak ci na imię? - Plastuś. Czyż nie piękny to dialog?! Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 08.03.04, 15:31 Gość portalu: gosia napisał(a): > znacie takie? poszukuję pilnie... Klara ze "Ślubów panieńskich" A. Fredry, Klara z dramatu Korzeniowskiego pod takimż tytułem, Klara z "Fircyka w zalotach" Zabłockiego, może jeszcze Clarissa Harlowe tytułowa bohaterka powieści Samuela Richardsona. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 08.03.04, 15:43 ...jeszcze Klara Leontyna de Ronquerolles hrabina de Serisy oraz Klara, księżniczka Burgundii, wicehrabina de Beauseant - bohaterki wielu powieści Balzaka [ "Ojciec Goriot", "Stracone złudzenia" i in. ] Arana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broch Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) IP: *.mcg.edu 08.03.04, 15:37 Nie napisalas czy musza byc tytuly polskie. Jesli nie to latwo znalezc pare w google: Desert Spring : A Claire Gray Mystery - Michael Craft Land of Burning Heat: A Claire Reynier Mystery - Judith Van Gieson Violet & Claire - Francesca Lia Block troche zartem: ehmm.. Fred Claire: My 30 Years in Dodger Blue Oczywiscie bogata bibliografia Klary d'Arc oraz filmy: Klara chce spac, Klaralella, I Bog stworzyl Klare Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) 08.03.04, 16:08 Czy ktoś już wspomniał, że św. Klara występuje wielokrotnie w "Kwiatkach św. Franciszka z Asyżu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Dom duchow IP: *.shl / *.inforesources.ch 08.03.04, 16:55 Jakas Klara wystepuje zdaje sie w Domu duchow Isabel Allende. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malybialypies Re: książki o Klarze, z Klarą w tytule:) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 12:00 Dewaluacja Klary - m. Pawlikowska Jasnorzewska Odpowiedz Link Zgłoś