Gość: claire IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.04, 00:17 Szukam dramatu antycznego, którego myślą przewodnią będzie wyprawa, podróż, pęd. Z góry dzięki, to dla mnie b. ważne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bozena Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.chello.pl 25.04.04, 00:33 Gość portalu: claire napisał(a): > Szukam dramatu antycznego, którego myślą przewodnią będzie wyprawa, podróż, > pęd. Z góry dzięki, to dla mnie b. ważne. Dramat antyczny charakteryzował się jednością miejsca i akcji. Jeśli szukasz podróży to raczej epos. Chyba że chodzi ci o coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claire Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.04, 12:17 Nie chodzi mi o tekst, którego akcja toczy się w podróży, ale o taki, w którym jest o niej mowa!!! Np.o jakiejs wyprawie do Teb albo czymś takim. Proszę tylko o pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bozena Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.chello.pl 25.04.04, 19:39 Ajschylos - "Agamemnon" powrót z Troi do Argos Ajschylos - "Siedmiu przeciw Tebom" - Wyprawa Polinikesa na Teby Ajschylos - "Błagalnice" - przyjazd Danaid do Argos Ajschylis "Persowie" - wojny Kserksesa Sofokles - "Król Edyp" - Edyp zabija spotkanego po drodze ojca Sofokles - "Edyp w Kolonos" - Edyp wygnany z Teb dociera do Kolonos Eurypides - "Medea" - Do Kolchidy przybywa Jazon i spotyka Medee Odpowiedz Link Zgłoś