Dodaj do ulubionych

"Tunel" Jacek Kaczmarski

IP: 217.153.35.* 26.04.04, 21:36
Mi zaś "przejadły się" niejako stare utwory Jacka... i w 99 r. rzuciałam
się "wygłodniała" :) na Jego nowszą twórczość. Zarówno koncerty, kasety z
takimi programami jak "Pochwała Łotrostwa", "Sarmatia" "Wojna Postu z
Karnawałem", "Między nami" (lepsze jak się czyta, ale choć trzeba
przyzwyczaić się do opracowania muzycznego - nie jest to az taka klapa, jak
to niektórzy twierdzili), "Dwie skały" czy "Mimochodem" zawierają wspaniałe
utwory, zapadające w pamięć, mądre i uniwersalne. Nie zgadzam się zatem,
że "Konrad umarł, Gustaw się nie narodził". Narodził - i nadal będzie istniał
w naszej pamięci.
Obserwuj wątek
    • Gość: MichalG Re: "Tunel" Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 23:49
      A ja chcialem dodac tylko tyle, ze rowniez na "starych" programach Kaczmarskiego sa piosenki powszechnie mniej znane, ktore dla mnie osobiscie sa najwazniejsze. Dziady, Pusty Raj, "U wrot doliny" (to akurat Herbert;-). Warto to cale bogactwo przejrzec - wiele rzeczy mozna odkryc, lub odkryc na nowo.
      • Gość: JOA Re: "Tunel" Jacek Kaczmarski IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.05.04, 00:59
        "Dziady" też nie są Jacka - tylko, z tego co pamiętam - Jastruna.
        Ale to prawda - w starszych programach Jacka tez jest mnóstwo dobrych utworów -
        np.: Poczekalnia, Quasimodo, Powódź, Pieśń o śnie... Wcześniej napisałam trochę
        z przekory, bo zdenerwowały mnie zlekka słowa pana mikołajewskiego, że
        twórczość Jacka w latach 90tych jest kiepska.
    • Gość: Ludwik Górski Re: "Tunel" Jacek Kaczmarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 10:14
      Dlaczego o tomiku nowych wierszy Kaczmarskiego musi pisać ktoś, kto zatrzymał
      się kilkanaście lat temu w Twórczości Jacka??
      • gwidosz Re: "Tunel" Jacek Kaczmarski 26.05.04, 17:06
        Autor tej recenzji - jak wielu ludzi z legitymacją klucza politycznego -
        zatrzymał się na etapie "Naszej klasy", "Arki Noego" i "Zbroi", czyli jego
        zdaniem utworów dowalających komunie. A - jak na ironię - nawet tamte utwory są
        uniwersalne i konotacje stanowojenne zubażają je straszliwie.
        Dla bardzo wielu wielbicieli twórczości Jacka konotacje polityczne nie mają już
        na szczęście znaczenia. Oni zaczynali poznawać Jego twórczość od "Między
        nami", "Dwóch skał" czy "Mimochodem".
        Jak się domyślam, wymienione przeze mnie tytuły programów pan Mikołajewski co
        najwyżej ledwie kojarzy. Przykre, że największa w Polsce, z wielkimi
        aspiracjami opiniotwórczymi gazeta, pozwala sobie na to, by powierzać tematy
        ludziom o tak miernych kompetencjach.
        Krzysztof Nowak.
    • uhuhu Re: "Tunel" Jacek Kaczmarski 27.04.04, 12:44
      Twórczość Jacka jest mi bliska od dobrych paru lat. Szczególnie cenię - w
      warstwie tekstowej - dwa programy Jacka. Pierwszy z nich to "Dzieci Hioba"
      (pomijając trzy wiersze streszczające Trylogię Sienkiewicza), drugi - "Wojna
      postu z karnawałem" z przepięknym, kończącym płytę dziełem "Jan Kochanowski",
      gdzie w ostatnim refrenie słychać:

Im mniej cię co dzień, miodzie -
      Tym mi smakujesz słodziej:
      I słońcem i księżycem,
      Rozkoszą nienasyceń,
      Szczodrością moich dni -
      Dziękuję ci.

"Tunel" dopiero odkrywam. Przyzwyczaiłem się już do dźwięków towarzyszących
      wierszom Jacka i troszkę inaczej poznaję ten materiał niż większość
      poprzednich. Autor artykułu pisze: "Czytając dość obojętnie ostatnie utwory
      Kaczmarskiego, zacząłem się zastanawiać, jak brzmiałyby, gdyby je śpiewał.
      Jednak nie umiałem sobie wyobrazić, więc wycofałem się z tego ćwiczenia." Chyba
      tego nam bardzo brakuje. W przypadku Jacka dźwięk niesamowicie wzmacniał
      przekaz.
      • Gość: JOA Re: "Tunel" Jacek Kaczmarski IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.05.04, 00:53
        To prawda, wzmacniał, szczególnie odbiór całości utworów. Ale - byc może - mam
        lepszą wyobraźnię muzyczną od pana Mikołajewskiego, bo przy niektórych
        wierszach z "tunelu" (szczególnie tych pogodniejszych - lub bardziej
        ironicznych - jakbym wiedziała, jak Jacek mógłby to zaspiewać.

Z drugiej strony - poznawanie tych utworów z kartki, nie ze słuchu, wzmacnia
        dla mnie siłę samego słowa, samej, własnej melodyki wiersza. Czy zauważyliście
        jak Jacek chętnie bawił się aliteracją (na co nie zwraca się zazwyczaj uwagi w
        czasie koncertu)?
        • Gość: JOA Re: "Tunel" Jacek Kaczmarski IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.05.04, 01:11
          Przykład jednej z wielu aliteracji używanych przez Jacka :)

"Starzejesz się, stary - i ja się starzeje
          latami nie liczy się losu:(...)" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka