Dodaj do ulubionych

południowe Włochy

08.09.11, 12:26
Poprosze o literaturę beletrystyczną z południem Włoch w tle. Kalabria, Kampania, Apulia, Sycylia...
Obserwuj wątek
    • jottka Re: południowe Włochy 08.09.11, 12:48
      najprościej chyba przejść się do księgarni, bo ostatnio wysyp tego:) na pierwszy rzut kojarzą mi się książki marleny de blasi ('tamtego lata na sycylii"), kryminały andrei camillieriego (w fikcyjnym miasteczku na prawdziwej sycylii:), anny goławskiej "włochy. podróż na południe", co do reszty muszę sie zastanowić.
      • mamalgosia Re: południowe Włochy 08.09.11, 13:05
        Oh, Camillerego już wchłonęłam w całości:)
        • jottka Re: południowe Włochy 08.09.11, 13:30
          ale po polsku jeszcze nie wszystko sie ukazało:) a inne powieści camillieriego znasz? bo kilka przetłumaczono na polski ('zniknięcie pato" na ten przykład:)

przypomniała mi się jeszcze penelope green, australijka, pomieszkująca w rzymie, neapolu i gdzie tam jeszcze, czytable to, acz bez wzruszeń, kilka jej tytułów jest po polsku. a klasykę, czyli "obrazy włoch" muratowa znasz?:)
          • mamalgosia Re: południowe Włochy 08.09.11, 16:12
            O, nie! Muratowa nie znam, dziękuję.

Znikniecie Pato - majstersztyk moim zdaniem:)
            • jottka Re: południowe Włochy 09.09.11, 15:01
              wczoraj w księgarni natknęłam się na "miłość w apulii" chrisa harrisona - dzieła nie znam, ale wydała carta blanca, a jak dotąd to przyzwoite wydawnictwo.

są jeszcze kryminały michaela boecklera, które się rozgrywają po całych włoszech, ale ich głównym tematem są tak naprawdę włoskie wina oraz stylowe życie, sama intryga jest raczej pretekstowa:)
              • mamalgosia Re: południowe Włochy 09.09.11, 15:50
                no wiesz, nie do końca jestem pewna, czy o intrygę mi chodzi...;)

Dziękuję, mam nadzieję, że coś z tych rzeczy znajdę w bibliotece, bo kupować w chwili obecnej nie mogę:(
                • Gość: hell Re: południowe Włochy IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 21:32
                  Giuseppe Tommasi di Lampedusa "Lampart" (w nowym tlumaczeniu "Gepard"). I film Viscontiego.
              • tin_t Re: południowe Włochy 11.09.11, 00:26
                Miłość w Apulii nie dzieje się może w całości w Apulii, trochę bazuje na stereotypach i nie jest może wielkim dziełem literackim (pomijam błędy ortograficzne, słabe tłumaczenie, wydawnictwo przyzwoite owszem, więc tym bardziej rażą błędy i brak dokładności)... ale przeczytałam i wciągnęło. Lekka historia.
                • mamalgosia Re: południowe Włochy 11.09.11, 14:43
                  tin_t napisała:

> Miłość w Apulii nie dzieje się może w całości w Apulii, trochę bazuje na stereo
                  > typach i nie jest może wielkim dziełem literackim (pomijam błędy ortograficzne,
                  > słabe tłumaczenie, wydawnictwo przyzwoite owszem, więc tym bardziej rażą błędy
                  > i brak dokładności)...

Ale wydać pieniądze na to to chyba szkoda
                  • tin_t Re: południowe Włochy 14.09.11, 15:08
                    mnie nie szkoda. czytałam ją we Włoszech nad basenem :-) wakacyjna lektura. ja i tak od kilku lat i tak tylko kupuję, a nie pożyczam.
    • Gość: malgorzataka Re: południowe Włochy IP: *.aster.pl 11.09.11, 11:14
      Książki Leonarda Sciascii, na przykład Każdemu, co mu się należy (od mafii) czy Dzień puszczyka.
      Vitaliano Brancati - Sycylijski donżuan
      Corrado Alvaro - Ludzie z Aspromonte
      Carlo Levi - Słowa są jak kamienie i tegoż Chrystus zatrzymał się w Eboli
      Opowiadania Pirandella
      • Gość: malgorzataka Re: południowe Włochy IP: *.aster.pl 11.09.11, 11:22
        I ze staroci jeszcze mi się przypomniało: Giovanni Verga - Mastro Don Gesualdo i Don Candeloro i jego trupa.
        Jeśli Twoje zainteresowania obejmują również Neapol, to chyba o nim pisał Domenico Rea - były tłumaczone 2 książki (Fotografia majowa i Jezu uczyń światłość, ale nie mogę sprawdzić, bo stoją w drugim rzędzie pod sufitem, a stołek, po którym mogłabym się wspiąć, jest teraz zajęty; ale tak mi się południowo kojarzy), a na pewno Giuseppe Marotta - uroczy zbiór opowiadań Złoto Neapolu.
        • Gość: malgorzataka Re: południowe Włochy IP: *.aster.pl 11.09.11, 11:33
          I jeszcze Elio Vittorini - Sycylijska rozmowa, wyszło w czarnej serii PIW.

A jeśli kogoś interesują sardyńskie klimaty, to Gavino Ledda - We władzy ojca i Giuseppe Dessi - Kraina cieni, obie w serii KIK.
          • mamalgosia no dziękuję!!! 11.09.11, 14:44
            Wydrukuję listę i w przyszłym tygodniu poszukam co jest w bibliotece.

Szkoda, że nie mam dostępu do Twojej półki...
            • Gość: malgorzataka Re: no dziękuję!!! IP: *.aster.pl 11.09.11, 14:58
              Jeśli jesteś z Krakowa, to mogłabyś mieć :)
              • mamalgosia Re: no dziękuję!!! 11.09.11, 19:30
                No niestety nie:( A poczta strasznie zdziera.
                Póki co pójdę do biblioteki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka