Dodaj do ulubionych

Kolekcja literatury XX wieku

IP: *.zyrardow.mediaclub.pl 30.05.04, 22:28
książka będzie jako dodatek??? ile będzie kosztował numer z książką? wie ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.met.pl 30.05.04, 23:56
      Obawiam się, że Gazeta zostanie z tymi książkami na lodzie, bo 15 zł za
      książkę, to nie jest mało; wiele z tych pozycji można kupić na przecenie lub w
      antykwariacie znacznie taniej, nie wspominając już o wypożyczeniu ich z
      biblioteki. Tytuły te zresztą, poza niektórymi, nie są arcydziełami, były po
      prostu modne w swoim czasie.
      • Gość: mloda Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.polomarket.pl 14.06.04, 12:48
        Nie zostanie z nimi na lodzie, bo ludzie jak zobacza ze sasiad "kolekcjonuje"
        ksiazki, to tez zaczna je kupowac. Nawet jezeli mialoby to ozanczac, ze ksiazki
        te beda staly na polkach i nigdy nie zostana nawet otwarte, a co pol roku przed
        swietami bedzie z nich scierany kurz. Przeciez taka kolekcja bedzie ladnie
        wygladala i rodzinie bedzie sie czym pochwalic.
        Tak a'propos tytułów i autorów, to moim wielkim marzeniem jest żeby kiedyś
        ukazał się G. Orwell "Hołd Katalonii", którego nie można dostać w żadnej
        księgarni.
        • Gość: Bartosz Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 82.177.71.* 27.06.04, 16:00
          Co do propozycji "Hołdu Katalonii", to powiem jedno słowo - AMEN.
      • Gość: A.Brothers Absolutny TOP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:51
        Uważamy, iż w kolekcji powinny się znaleźć również książki z podgatunku grozy
        (Howard Philips Lovecraft, Stephen King), fantasy (J.R.R. Tolkien) jak i
        również coś humorystycznego. Bo przecież to nie muszą być jedynie książki,
        które niosą ze sobą jakieś istotne przesłanie lub ukryte prawdy. Mogą to być
        również książki po prostu dobre, czymyś utrwalające się w pamięci...(Zresztą
        były już takie książki - Agata Christie, Alistair McLean etc.)
        Jeśli myślicie podobnie jak my, to podawajcie swoje typy z tych podgatunków...

Pozdrawiamy
    • Gość: iga Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 15:40
      myślę, że 10 zł. to byłaby dobra cena, wiele z proponowanych pozycji można
      kupić w sklepie internetowym za mniejsze pieniądze
      • Gość: Humpty Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 18:06
        Cwaniaki na Allegro już od wielu dni sprzedają "gazetowe" wydanie Imienia Róży w
        cenie powyżej 15 zł :) Naiwni kupują.
        • Gość: Kapsel Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 00:18
          Słuchajcie, kolekcja jest wyśmienita. Nie może zabraknąć Stephana KINGA !!!! On
          jest wielki, wie to każdy kto czytał jego dzieła, żyje na przełomi XX/XXIw. Bez
          niego będzie wielka szkoda. Polecam "Lśnienie" lub "Bastion". Pozdrawiam Gazete
    • Gość: hevel Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 09:56
      to, ze dokładacie ksiazke do gazety, nie powinno oznaczac, ze zmniejszacie jej
      nakład!!!!! :[ o godz 9 rano juz nie mogłem jej w paru miejscach dostac, a
      kioskarka mowiła mi ze miala tylko kilka sztuk. A mnie ta ksiązka mało w sumie
      obchodziła, bo mam ją i tak na półce, ale przez to moja rodzina została
      pozbawiona przyjemnosci codziennej lektury gazetowej... Czytanie z portalu, to
      nie to samo... :/ Kolejny raz przez wasze głupie akcje promocyjne nie mogłem
      nabyć aktualnego egzemlarza! A dodam, ze nie mieszkam w sródku trójmiasta!!!
      Albo róbcie akcje z wiekszym nakładem, albo nie róbcie ich wcale :(
      • slawek.rokicki Re: Kolekcja literatury XX wieku 01.06.04, 12:30
        Jeżeli Gazecie naprawdę nie jest wszystko jedno,to coś z tym zrobi. Może
        pzrepraszam chociaż? A może to nie ten nakład?
      • Gość: Zbychu Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.polkomtel.com.pl 01.06.04, 12:39
        W podziemiach Centralnego w W-wie o 8.15 już nie było ;-(
        Chyba troche WSTYD, Gazeto!

-z.
      • Gość: md79 Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 81.210.112.* 01.06.04, 14:46
        zgadzam się, przed 10.00 w siedmiu kioskach usłyszałem, że Gazety już nie ma. I
        choć ja akurat chciałem ją kupić z powodu książki, to akcja powinna być
        staranniej zaplanowana; tak, aby każdy, kto chce kupić gazetę bez książki miał
        taką możliwość, zaś ci, którzy chcieli właśnie skorzystać z "promocji" mieli
        więcej czasu na reakcję niż tylko wtorkowy wczesny ranek. :(
        • Gość: Z.R. Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.veranet.pl 01.06.04, 17:28
          Idąc rano na zajecia ok 8,00 chciałam kupic Gazete (nie ukrywam, że dla
          książki) nieststy nigdzie nie było a wracająć z zajeć nabyłam "Imie róży"(za
          8PLN) na Kleparzu Starym od pana ,który opócz sporej ilośći nakładu sprzedawał
          również stare buty.
        • Gość: TomS Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 17:07
          Zbieram wytrwale kolekcje.Brakuje mi jednak ksiązki Jamesa Joyce'a.Najlepszy
          byłby "Ulisses" ale radowałbym się też z "Dublinczykami" badź "Portretu artysty
          z czasów młodości".
      • Gość: Ag Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 16:06
        Mnie tez sie nie udalo kupic dzisiejszej gazety. A kioskarz mi powiedzial, ze byli tacy, co brali
        po kilka sztuk, i zaloze sie, ze najpozniej jutro Wasza darmowa ksiazka znajdzie sie na
        straganach, za minimum 20 zl!!!
        • Gość: silvia77 Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 16:39
          Szkoda że nasz naród jest taki egoistyczny bo przecież komuś komu książka nie
          była potrzebna to nie musiał kupować od razu paru sztuk! Niestety już tacy
          jesteśmy i zawsze bierzemy dla siebie jak najwięcej!!!! Przykry jest fakt że
          potem tacy naciągacze sprzedają książki o wiele drożej zarabiając na tym a
          najsmutniejsze jest to że są ludzie którzy od nich kupują z drugiej jednak
          strony nie dziwię się bo gdybym nie dostała tej książki to z całą pewnościa nie
          mogę stwierdzić czy nie kupiłabym jej inną drogą?????
        • Gość: o rany Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 10:55
          Juz tak jest ze na Allegro jakiś motłoch sprzedaje ta ksiazke po 10 -20
          zł .Boli mnie to ze kupili te ksiazki ludzie chcacy na nich zarobic a nie Ci
          krórzy chcieli je przeczytac lub potraktowac inaczej niz łatwy zarobek....
      • Gość: kasia Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.04, 17:12
        Codziennie o godz. 9 rano kupuję Gazetę. Codziennie o 9 rano można ją dostać w
        kiosku bez problemu. Dzisiaj Agora dodała do Gazety książkę. Pytam dla kogo? Bo
        przecież nie dla stałych czytelników, którzy codziennie o godz. 9 rano kupują
        Gazetę. Jestem oburzona, bo od tygodnia codzienie czytam, że 1 czerwca z Gazetą
        zacznę kompletować Kolekcję literatury XX wieku. Chcę zacząć kompletować i co?
        Zabrakło?! Jak talk można traktować stałych czytelników! Trzeba było
        przewidzieć i zwiększyć nakład!
        • Gość: paweł Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.coco.pl 01.06.04, 17:44
          tak jak tysiące innych odeszliśmy od kiosków bez GW.Może zrobią dodruk?
          • Gość: joy Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.torun.mm.pl 01.06.04, 18:44
            W Toruniu o 8 obeszłam połowę miasta niemalże i nie było w żadnym kiosku. Dałaś
            Gazeto plamę, bo co to łaska, jak książki nie można dostać? Popularyzacja
            kanonu literatury hehe...

Gość portalu: paweł napisał(a):
            > tak jak tysiące innych odeszliśmy od kiosków bez GW.Może zrobią dodruk?
      • Gość: majka Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 81.21.195.* 02.06.04, 14:12
        To ja chyba będe tu wyjątkiem, bo mam zamiar pochwalic Gazete za tą akcje.
        Jakby nakład był o milion większy, to nic by sie nie zmieniło, bo takie sa
        mechanizmy ludzkiej pazerności jak cos dają za darmo. Tak było tez z pierwszą
        ksiązką w Białymstoku, a teraz nie ma problebu żeby kupic ksi.azkę z kolekcji.
        Na pewno nastepne kupicie ;-) bez kolejki!
      • Gość: colargol Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.04, 21:24
        POPIERAM!!!
        Byłem w tej samej sytuacji! Ciekawe ze tak sie wszystkim zachciało Imienia ROży. Ok g.8.00 nie mogłem nigdzie dostać Gazety. Dlaczego nie było 2ch wersji z książką i bez? W sumie dziwię się że Gazeta dołączyła do szału podwyższania sprzedaży dodatkami.
    • Gość: Czytelnik Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.chello.pl 01.06.04, 11:42
      15 zł
      • Gość: kropka cała prawda IP: 195.150.162.* 10.08.04, 12:07
        Naprawdę byłam zdziwiona, że o godzinie 7 nigdzie nie było książki „Imię róży”.
        Zwłaszcza że chłopak poszedł do kiosku przed jego otwarciem i kioskarz
        powiedział, że już nie ma!!! Śmieszne, bo ja myślałam, że trzeba najpierw
        otworzyć kiosk, żeby sprzedawać!!! Prawda jest taka, że nakład był zbyt mały i
        że kioskarze pozostawiali książki dla siebie i rodziny!!! Na szczęście w
        wielkim Krakowie, bo stąd piszę, kolejne książki jakoś udaje się zdobyć.
        Dla „pasjonatów literatury”, którzy zdobyli 1 książkę, 15 zł za kolejne to już
        żadna frajda. A są tacy, którzy i tę 1 kupiliby w tej cenie!!! Pozdrawiam
        wszystkich zawiedzionych jak ja.
    • Gość: JCZ Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.biuinf / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:54
      Cena gazety + 15 PLN, Ale co z prenumeratorami ???
    • michaelus Nie-miłośnik literatury wyraża oburzenie akcją GW 01.06.04, 13:16
      Nie-miłośnik literatury to ja!
      Moje oburzenie jest tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=521&w=13091298
      • Gość: WT Wkurw..nie stałych czytelników IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 01.06.04, 18:48
        Dziękuję Ci moja Gazeto za Twoją kolejną akcję! Poraz kolejny nie kupiłem
        Gazety, bo już o 7 jej nie było w moim kiosku. Dalej nawet nie biegałem, bo już
        to doświadczałem przy poprzednich Waszych akcjach.

Myślę, że skoro kontynuujecie takie akcje - jesteście z nich zadowoleni. Mam
        dla Was pomysł: róbcie więcej takich akcji! Ale jak znaleźć je sfinansować?
        Otóz można przecież sprzedawać gazety bez artykułow, ale za to z gratisami!
        Oszczedność farby, honorariów, a nakład 2 000 000, a może 5 000 000. Tak dalej
        Gazeto!
        • Gość: MARK Większy nakład !!!!!!!!!! IP: *.visp.energis.pl 01.06.04, 19:43
          Bardzo spodobał mi się Wasz pomysł z dodawaniem do waszego dziennika książek,
          najlepszych pozycji dwudziestowiecznej literatury. Z polskim czytelnictwem nie
          jest najlepiej i pewnie jednym z tego powodów są dosyć wysokie ceny. Wasz
          prezent może spowoduje, że na półkach zagoszczą ciekawe pozycje, choć ciekaw
          jestem ile osób tak naprawdę weźmie je do ręki i przeczyta.

Osobiście bardzo chciałem zakupić Gazetę, ale oczywiście o godz. 9 w żadnym
          kiosku już jej nie mogłem znaleźć. Nie ma się czemu dziwić, tania książka do
          zdobycia:) Dziwi mnie jednak dość skromny nakład Gazety:( To dziwne jak w całym
          moim mieście szybko wykupiono Wyboczą. Już pewnie o 8. jej nigdzie nie było.
          Powinniście zwiększyć nakład przynajmniej tych sprezetowanych numerów, bo po
          prostu stali czytelnicy nie mają żadnych szans na zakup swego dziennika, no
          chyba, że wstają o 6 rano. To trochę dziwne, że podaż jest mniejsza niż popyt,
          czyż nie? Ja mam tylko jedną prośbę, byście w najbliższym czasie jeszcze raz
          dołączyli do Gazety pierwszą część Waszej kolekcji, bardzo bardzo Was o to
          proszę!

Czytelnik
          • Gość: elka Re: Większy nakład !!!!!!!!!! IP: *.piotrkow.shadows.pl / *.piotrkow.shadows.pl 01.06.04, 20:03
            To, że w Warszawie o 10 czy w Toruniu o 8 nie było Gazety to ja się nawet
            specjalnie nie dziwię. W Piotrkowie nie było już o 7. Mimo że mialam zamówiony
            egzemplarz. I co z tego, kiedy mój punkt sprzzedaży nie dostał dziś ANI JEDNEGO
            numeru? A w Hypernowej było ich aż 4! Takie sztuki z promocją literatury to nie
            w kij pierdział. Dziękuje Wam Wasza czytelniczka od początku Waszego istnienia,
            może do dzisiaj. Skrzynkę też mam u Was. Ale co Was to wszystko obchodzi, nie?
            Najlepszego!
          • Gość: Komar Re: Większy nakład !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 20:10
            Mnie się też pomysł podoba i wiązałam z nim bardzo konkretne nadzieje. Chciałam
            kupić książkę do do biblioteki szkolnej.Liczyłam na kilka egz.. Niestety w moim
            mieście "Ruch" nie dostarczył do kiosków ani jednej gazety z książką.Podobno
            jakaś pomyłka i nieporozumienie!
            Takie akcje są wspaniałe,nie zmienią natychmiast miejsca książki w każdym domu
            i nie zachęcą od zaraz do lektury,ale pokażą,że książka jest czymś
            ważnym,pożądanym,że może warto ją mieć- nawet z czystej zachłanności i snobizmu.
            A przy okazji mają szanse ,Ci dla których inny sposób dostania tych książek
            jest niemożliwy.Bariery sa przecież różne,finansowa,ale i ograniczony
            dostęp,nieumiejętność wyboru...Szkoda tylko ,że na samym poczatku zawodzi
            uczciwość.Komar
          • Gość: gosc Re: Większy nakład !!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.06.04, 10:16
            Ja tam nie wiem w moim miescie byl olbrzymi naklad nawet o 18.00 mozna bylo
            kupic "imie rozy", ale gdy poszlam do Galeri Mokotow to tam jeszcze o 20.00
            mozna bylo jeszcze kupic... no nie wiem u mnie nie bylo wiec zadnych problemow
            z nabyciem ksiazki
    • Gość: mikk Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 17:39
      jestem ciekawy jak informacja z pierwszej strony GW o powodzeniu akcji i nakladzie 600 tys. egzemplarzy ksiazki ma sie do rzeczywistosci, bo kolo godziny 8 w kilku kioskach gazety byly, ale bez ksiazek, w jednym kiosku uslyszalem 100 gazet - 30 ksiazek, w innym 60 gazet - 10 ksiazek, a dzisiaj czytam, ze wystarczy zadzwonic 15zl + przesylka i moge miec ja w domu, moze lepiej zamiast gratis od razu trzeba bylo brac 15zl, wtedy ksiazki nie zniknelyby w "tajemniczych" okolicznosciach, gazeta na co dzien opisuja nasza rzeczywistosc, a nie przygotowala sie na nia...
    • Gość: coolargol Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.04, 21:33
      Smutne to ale prawdziwe: znowu zwyciezyly łokcie i zwykłe chamstwo: tylko naiwni mogli przypuszczać że dostaną Wyborczą o 8.00 albo i później. Pewnie trzeba było warować przy kiosku 0 5 rano albo dać w łapę kioskarce. Żałosne ze Gazeta nie przewidziała że po darmowe poleci najpierw hołota, albo też wisi Jej to... :((( Żal mi nie książki, bo tę mam i czytałem wiele razy, ale tego że drobne cwaniaczki pozbawiły mnie możliwości zwyczajowej lektury...
    • Gość: dromaczek Lovecraft i Poe IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 08.06.04, 13:25
      Moim zdaniem fajnie by było gdyby w kolekcji pojawiły sie jakaś ksiązka Edgara
      Alana Poe'go i H.P.Lovecrafta.
      • barabara6 Re: Lovecraft i Poe 08.06.04, 22:22
        No właśnie! Kto układał te listę? Jest Agata Ch., a nie ma Artura Conan-
        Doyle'a? A Raymond Chandler? A wspomniany powyżej Poe? A Zajdel? A "Buszujący w
        zbożu" Salingera?
        Jesli to ma być akcja promująca czytelnictwo, to niech to będą książki do
        czytania!
        Kto dziś strawi Bradbury'ego? Albo Nabokova?
        • Gość: Kasiania Re: Lovecraft i Poe IP: *.acn.waw.pl 10.06.04, 18:22
          O przepraszam, Bradbury to mój ulubiony pisarz. Tego się nie trawi, to się po
          prostu pochłania! A science fiction z lat pięćdziesiatych i sześćdziesiątych ma
          swój urok magiczny. I jako wielbicielka literatury sci-fi bardzo się cieszę
          zarówno z "Kronik Marsjańskich" jak i z "Roku 1984". :-)
        • bezpretensjonalny Re: Lovecraft i Poe 21.06.04, 12:27
          > Doyle'a? A Raymond Chandler? A wspomniany powyżej Poe?
          Jak dacie Poe'go, to nie ma bata, musicie dac i Cervantesa. Tak samo jak Poe
          tworzyl w XX wieku.

A tak serio to przydalby sie Joyce, Burgess, Kerouac, Marquez, Cortazar,
          Carpentier i moze cos z Japonczykow. Aha no i Rushdie oczywiscie.

PozdrawiamT
      • Gość: Asiula Re: Lovecraft i Poe IP: *.gdynia.mm.pl 20.08.04, 10:43
        Taaaak!!!!!! Zew Chtoulu Lovecrafta, którego nie ma w żadnej księgarni ani w
        żadnym antykwariacie... Moje ciche marzenie... Da się je spełnić, Droga
        Gazeto??...
    • Gość: Zawiedziony KIEDY DODRUK Nabokova???? IP: *.furrynet.org / 213.155.191.* 10.06.04, 22:00
      Czy ktoś wie może, kiedy będzie dodruk Nabokova??
      • Gość: jakub Re: KIEDY DODRUK Nabokova???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 15:07
        Rany ludzie maja problem z kupnem ksiazki a u nas przez cały tydzien lezało 5
        egzemplarzy!! Tak sobie ysle czy jest sens zabijac sie dla ksiazek których
        szata graficzna bedzie ozdoba wszystkich domów??
    • Gość: Kirke Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.fnet.pl 15.06.04, 18:46
      Moje typy:
      1."Komu bije dzwon"Ernest Hemingway
      2.Paolo Coelho "Weronika postanawia umrzeć"
      3."Paragraf 22"
      4."Ulisses"James Joyce
      • Gość: anonymous Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.intertele.pl 07.09.04, 23:25
        Dodałbym jeszcze "Kobietę z wydm" ABE KOBO
    • qbabrzezio oddam lewą nerke 18.06.04, 10:58
      Ludzie płaczecie jak małe dzieci,przecież wiadomo że jak dają książke za darmo
      to Polak zabije a zdobędzie,po prostu trzeba było wstać odpowiednio wczesnie i
      bujnąć się do kiosku zrobić maślane oczka a książeczka na pewno by się znalazła
      (mowa o "Imię róży")ja sobie wszystko przemyślałem uprzedziłem kioskarkę żeby
      mi odłożyła jedną, a i tak poszedłem maksymalnie rano i w ten oto sposób
      ksiązeczka leży sobie grzecznie na półeczce i czeka na zakończenie sesji
      egzaminacyjnej.p.s.oddam lewą nerke za namiary na książke Chucka
      Palahniuka "Podziemny Krąg"
      • Gość: Kasiania Re: oddam lewą nerke IP: *.acn.waw.pl 19.06.04, 21:29
        Ha! Ja mam tę książkę u siebie na półce. Razem z wszystkimi trzema (jak na
        razie) książkami z kolekcji Gazety. :-D
        "Podziemny krąg" górą!
      • Gość: ahab@o2.pl Re: oddam lewą nerke- nie szarżuj tak ;) IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 01.07.04, 19:33
        "Podziemny krąg" widzialem swego czasu w jednej z "Tanich książek", a poniewaz
        w nich jest przeważnie to samo to rozejżyj sie dobrze.
    • Gość: Remo dzieła Lema IP: 82.177.71.* 27.06.04, 16:14
      Co byście powiedzieli na wrzucenie do kolekcji XX wieku którejś książki
      Stanisława Lema, np. "Solaris" albo "Kongresu futurologicznego". Te książki są
      w sumie ogólnodostępne, ale według mnie ewidentnie zasługują na to, by trafiły
      do szerszej "publiki"...
      • Gość: elsi Re: dzieła Lema IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.06.04, 21:34
        Jestem jak najbardziej za!!! Solaris to IMHO najlepsza książka Lema i
        zdecydowanie powinna być zaliczona do kanonu literatury XX w.
        20 tytułów.. Wsród nich brakuje nam na pewno wielu ukochanych. Ale czemuż się
        dziwić - liczba 20 jest zdecydowanie zbyt mała, by zamknąć w niej cały XX wiek.
    • Gość: Anna L. Dodajcie do Kolekcji literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 18:32
      1. Thomas Mann " Czarodziejska góra"
      2. Thomas Mann "Doktor Faustus"
      3. Borys Pasternak "Doktor Żywago"
      4. John Steinbeck "Grona Gniewu"
      5. John Steinbeck "Na wschód od Edenu"
      6. Joseph Conrad "Lord Jim"
      7. Witold Gombrowicz "Ferdydurke"
      8. Witold Gombrowicz "Pornografia"
      9. Henryk Sienkiewicz "Ogniem i mieczem"
      10. Henryk Sienkiewicz "Potop"
      11. Henryk Sienkiewicz "Pan Wołodyjowski"
      • Gość: korowiow Re: Dodajcie do Kolekcji literatury XX wieku IP: *.tvsat364.lodz.pl 13.07.04, 18:31
        lepiej:
        "Zbraonia i kara" Fiodor Dostojewski
        "Paragraf 22"
        i coś Shultza (opowiadania :))
        • Gość: major Major Re: Dodajcie do Kolekcji literatury XX wieku IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 28.07.04, 11:03
          Zdecydoanie "Paragraf 22" Hellera; "Przygody dobrego wojaka Szwejka" Haška;
          może coś z Pratchetta?
      • Gość: vardebedian Re: Dodajcie do Kolekcji literatury XX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:47
        ozesz, ozesz tylko nie Heniek...
        • Gość: Adam R.Heinlein "Obcy w obcym kraju" IP: 195.46.231.* 13.09.04, 11:28
          jako kandydat do kolekcji
      • Gość: Ida Re: Dodajcie do Kolekcji literatury XX wieku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.04, 08:02
        Dodajcie do kolekcji :
        1)Dostojewski - "Zbrodnia i kara"
        2)Coetzee - "Hańba"
        3)W. Dichter - "Szkoła bezbożników"
        4)Steinbeck - "Grona gniewu"
        • camomile Re: Dodajcie do Kolekcji literatury XX wieku 31.07.04, 13:02
          Moje propozycje (częś sie powtarza :)):

1. G. Herling-Grudziński "Inny świat"
          2. T. Borowski - opowiadania
          3. J. Steinback "Grona gniewu"
          4. J. Conrad "Jądro ciemności"
          5. J. Heller "Paragraf 22"
          6. A. Huxley "Nowy wspaniały świat"
      • kangur4 Paragraf 22! 03.08.04, 10:11
        Bo mój się już rozpadł!
        • Gość: outsider21a Re: Paragraf 22! IP: *.rybnet.pl 05.08.04, 23:30
          Nie wyobrazam sobie tej kolekcji bez jakiegokolwiek dzieła Franza
          Kafki.Proponuje wybrac jedna z ponizszych pozycji: 1) Proces 2) Zamek 3)
          Ameryka 4) Przemiana
    • Gość: rita Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: 217.75.60.* 30.07.04, 06:18
      Chciałabym, aby znalazły się następujące utwory:
      ,,Wilk stepowy"Hesse
      ,,Kronika wypadków miłosnych"T. Konwicki
      ,,Doktor Faustus"T. Mann
      ,,Buszujący w zbożu"Salinger
      ,,Siekierezada"albo,,Zima leśnych ludzi"E.Stachura
      "Białe noce" Dostojewski
      • Gość: lula Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 18:11
        czlwieku to jest kolekcja XX wieku wiec nie moze sie w niej znalezc dostojewski
        czy sienkiewicz!!!
        pomysl...

ps ja jakos nie mam problemu wiekszych niz zwykle z nabyciem gazety we wtorek a
        ksiazke mozna kupic takze bez niej, jezeli juz cos to bywa ze brakuje ksiazki,
        ale zawsze mozna ja kupic w empiku
        psps SWIETNA AKACJA=)
    • Gość: ja Ratunku !!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.04, 00:24
      Przegapiłam 1 ksiązkę "Tortilla flat" :(((. Skad mam ja wytrzasnąć??? Będzie
      dodruk???? Chce miec całą kolekcję :(((((((
      • Gość: Camilla Re: Ratunku !!!! IP: *.wpisz.com / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 06:56
        Wejdź i poszukaj na Allegro.Tam może będzie...
    • Gość: Pako Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 19:30
      Książki które pojawiły się do tej pory są po prostu wyśmienite, ale z
      wytęsknieniem czekam na klasyka klasyków tj. " Proces " wybitnego pod każdym
      względem Kafki.
      • Gość: Kordian Następna książka IP: 213.17.244.* 14.08.04, 00:52
        "Bracia Karamazow" Dostojewskiego, ewentualnie "Biesy" albo "Idiota"
        • Gość: Rodion Dostojewski!!!!! Bracia Karamazow IP: 213.17.244.* 14.08.04, 00:53
          dobrze pisze!! Dajcie Dostojewskiego
        • Gość: firedrake Re: Następna książka IP: *.chello.pl 28.08.04, 12:44
          racja, Dostojewski, Rybakow, Suworow, Tołstoj (obydwaj), Gogol... dajcie trochę
          ruskich bo jest w czym wybierać i na prawde warto!
        • Gość: tybi Re: Następna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:31
          to nie jest XX wiek
    • Gość: aanirak Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.futuro.com.pl 14.08.04, 17:58
      Bardzo bym chciala wzbogacic swoja biblioteczke o zbiorki polskiej poezji.
      Dziekuje rowniez za wspanialy pomysl wydawania powiesci XX wieku. Swietny
      wybor, piekne wydanie, przystepna cena!!!
      • Gość: Iwan dobrze pisze! dajcie Dostojewskiego !! IP: 213.17.244.* 16.08.04, 11:55
        podzielam pogląd Rodiona, że Dostojewski na pewno byłby uzupełnieniem kolekcji.
        Fakt, że nie jest to pisarz XX wieku ale czytelnicy na pewno by się nie
        pogniewali
        • Gość: ArekB Colas Breugnon - nie może zabraknąć IP: *.aster.pl 18.08.04, 10:17
    • Gość: Aga Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 15:34
      A miało byc Sto lat samotności!!!! O co tu chodzi??? Tak pisało w Gazecie
      jeszcze w maju!!! Ja sie nie zgadzamm na zmiany !!! protestujeee!
    • Gość: Anusia Sto lat samotnosci!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:29
      Sto lat samotnoscii !! Mialo byc a nie ma!!!!!! A ja czekaaaaaaam!!
      Proszeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!
    • Gość: bula Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.rajgrod.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 10:00
      Bardzo podoma mi się wasz seria wydawnicza klasyki literatury xx wieku.Sądzę,że
      powinniście zwiększyć serię.Cieszy się ona przecież ogromnym powodzeniem i jest
      jeszcze tyle pięknych ksążek.Chętnie widzałbym takie tytuły jak:"Sto lat
      samotności", "Rozmowa w Katedrze", "Lot nad kukułczym gniazdem", "Poletko Pana
      Boga".Proszę,zwiększcie repertuar.
    • Gość: kinor Marquez'a chcę!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.media4.pl 30.08.04, 12:42
      A ja chcę się dowiedzieć co to za zmiany!! We wrześniu miała być książka
      Marqueza "Sto lat samotności"!! A tu co?? Nie ma!! Zamiast tego Miłosz!!
      Beznadziejna zamiana!!
      • Gość: Gt_O Re: Marquez'a chcę!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 30.08.04, 19:53
        Zamiast Marqueza wszedł Cortazar, (Miłosz bodaj zamiast Iwaszkiewicza)i bardzo
        dobrze, że w kolekcji pojawiła się 'Gra w klasy', tylko dlaczego kosztem 'Stu
        lat..'? Czy to jakiś problem rozszerzyć kolekcję zamiast zamieniać pozycje???
        • Gość: C.A. Villee Re: Marquez'a chcę!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.piramida.biz.pl / 80.51.229.* 01.09.04, 18:41
          uważam ze to głupota. specjalnie nie kupowałem Marqueza, bo byłem pewien ze w
          Wyborczej bedę to miał. przyjeżdżam po wakacjach, a tu nie ma. szkoda bo
          widziałem gdzieś 100 lat samotności, w jakimś markecie, w promocji. :-(

szkoda tylko ze nadal reklamują w radiu Marqueza.

pozdrawiam

"plemiona skazane na sto lat samotności nie mają już drugiej szansy na ziemi"
          • Gość: Gt_O Re: Marquez'a chcę!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 01.09.04, 22:12
            We wtorkowej wyborczej, pod zapowiedzią Gry w kalsy jest aneksik*100 lat
            smaotności ukaża się wpóźniejszym terminie, więc nie jest źle ;)
            • Gość: Affanasief I nagle pojawiły się nowe tytuły IP: *.jelenia.com 07.09.04, 21:44
              OK. już się cieszę, że rozszerzyliście kolekcje o kolejne 5 pozycji ale nadal
              nie ma wyczekiwanego przez wszystkich Marqueza i Stu lat, cieszy powrót na łono
              kolekcji "opowiadań" Iwaszkiewicza, bo jak coś ma być to ma być i tego się nie
              powinno zmieniać, bo my czekamy na konkretne tytuły, każdy ma swoich
              ulubieńców, a Wy czasami wykręcacie taki numer jak ten z Marquezem czy
              Iwaszkiewiczem

Widzę, że na nic sie zdają nasze propozycje w tym forum ...jaka książka powinna
              się znaleźć w kolekcji, bo gdyby było inaczej ktoś odpowiedzialny za kolekcje
              zaserwował by nam najbardziej pożądane przez czytelników pozycje - Ulissesa,
              Czarodziejską Górę, Wilka Stepowiego, Szatańskie wersety, Nowy, lepszy świat
              itp a tu jakieś niewiadomo co, niewiadomo jak..."Absalomie Absalomie"...cóż, że
              Faulkner, czymże jest Green? Nic mi nie mówi Cesarz (a może powinien)

Ba...nierładnie, nikt nas nie słucha....NIEŁADNIE! ;(
      • Gość: ŻĄDAJĄCY MARQUEZA Re: Marquez'a chcę!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 19:33
        Ja chcę i wręcz żądam
        MARQUEZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: joasia Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 07.09.04, 22:05
      Witam. Uwazam, ze w kolekcji musi ( a nie powinna) znalezc sie ksiązka Karola
      Dickensa "Wielkie Nadzieje". Ksiazka tak jest nie do zdobycia, nie do kupienia,
      nie do wypożyczenia. Po prostu unikalna pozycja, wydana ostatnio w 1999 roku, a
      bardzo poszukiwana.
      • Gość: giba LENIN IP: 150.254.87.* 10.09.04, 14:25
        Wszystkie tomy Lenina!!!!!!
        A tak naprawde to np. Król szczurów clavella
      • Gość: ***czytelniczka Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.autocom.pl 10.09.04, 14:40
        a ja mam, czytalam, ale na kolekcje arcydzieł moim zdaniem nie zasluguje
        • jaropikaczu Miłosz vs Herbert 11.09.04, 14:25
          a ja uważam, że jak daliście Miłosza w tak zacne grono literatów, to jak nie
          dacie Herberta, to z piekła nie wyjdziecie :-), tak xlle to może nie będzie,
          ale dla równowagi nie zaszkodziłoby, chyba ...........
      • Gość: vtech Re: Kolekcja literatury XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 19:39
        Karol Dickens żył i tworzył w wieku dziewiętnastym, a nie XX. Dlaczego wiele
        ludzi nie sprawdza, kiedy została wydana ich proponowana książka? Sienkiewicz,
        Dostojewski? Aż tak się można pomylić?
    • Gość: STO LAT SAMOTNOŚCI STO LAT SAMOTNOŚCI - KONIECZNIE IP: *.acn.waw.pl 15.09.04, 15:43
      • Gość: Agnieszka dom dusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:00
        Proponuję dołączyć do kolekcji "Dom dusz".
        • v.ci Dołączcie "GRZĘZAWISKO" Uptona Sinclaira 16.09.04, 21:59
          Ta książka może wsztrząsnąć człowiekiem .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka