Dodaj do ulubionych

Coś w stylu Zafona

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 10:12
Witajcie,
chciałabym wieczorami mniej czasu poświęcać na internet, a więcej na czytanie.
Bardzo odpowiada mi styl Zafona. Przeczytałam Gre Anioła, Cień wiatru, Marinę i czekam na Więźnia nieba. Swojego czasu z przyjemnością zaglądałam też do książek Wiśniewskiego (Los powtórzony, Samotność w sieci i kilka "cieńszych")
Na najbliższe dwa lata potrzebuje "łatwej"-choć nie pustej literatury (właśnie czegoś takiego jak Zafon), bo mam dwoje malutkich dzieci i wieczorami jestem tak zmęczona, że wolałabym się raczej odprężyć przy książce, niż wytężać przy niej umysł.
Bardzo mi pomożecie jeśli podrzucicie trochę tytułów.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nioma Re: Coś w stylu Zafona 20.02.12, 10:33
      Polecam: "Trzynasta opowieść" Diane Setterfield
      Powinna Ci sie spodobac. Mozna kupic za grosze na allegro.
      • Gość: Ania Re: Coś w stylu Zafona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 11:00
        Dzięki serdeczne, zaraz zerkne. Czekam tez na kolejne propozycje.
      • Gość: gosc Re: Coś w stylu Zafona IP: *.agora.pl 20.02.12, 11:05
        Reszta książek Zafona?

# Światła września 2011 (Las luces de septiembre, 1995)
        # Pałac Północy, 2011 (El palacio de la medianoche, 1994)
        # Książę Mgły, 2010 (El Príncipe de la Niebla, 1993)
        • Gość: Ania Re: Coś w stylu Zafona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 11:15
          Zrezygnowałam po przeczytaniu recenzji. To raczej pozycje dla młodzieży, a ja już troszkę z tej grupy wiekowej wyrosłam:-) Szczerze, to nawet trochę trudno mi się czytało Marinę, choć mi się podobała.
          No chyba, że masz inne zdanie na temat wymienionych przez Ciebie tytułów.
          • Gość: gosc Re: Coś w stylu Zafona IP: *.agora.pl 20.02.12, 11:29
            Grze Anioła i Cieniowi Wiatru do pięt nie dorastają, są w stylu Mariny właśnie, w sumie chyba nawet gorsze. Ale z rozpędu przeczytałam :)
    • Gość: gosc Re: Coś w stylu Zafona IP: *.agora.pl 20.02.12, 11:32
      Aha, z innych autorów to polecam książki pana Daniela Silva
      • matt.cobosco Re: Coś w stylu Zafona 20.02.12, 15:43
        Zafon się spodobał to i Paulo Coelho się spodoba, tak przypuszczam.
        • Gość: Ania Re: Coś w stylu Zafona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 17:22
          Mylisz się. Nie wiem, dlaczego szufladkujesz wspólnie Zafona i Coelho, ale przypuszczam, że głównym powodem jest Twoja niechęć do obu. Zafona czytałam z przyjemnością. Coelho mnie mdli. Przypuszczam, że podobne odczucia są nie tylko moim udziałem.
          • bez_portek Re: Coś w stylu Zafona 23.02.12, 14:31
            Ja Zafona przeczytałam z zachwytem i z rozpędu - mam na myśli Cień wiatru i Grę anioła. Reszty nie znam.
            Coelho przeczytałam sławetnego Alchemika i na tym poprzestałam, nie pasuje mi w nim chyba wszystko.
            Najbardziej ciekawi mnie jak autorka postu może jednocześnie chwalić Zafona i Wiśniewskiego - ten drugi w moim odczuciu, że tak powiem "masakryczna masakra"
            • Gość: Ania Re: Coś w stylu Zafona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 21:00
              Napisałam, że swego czasu z chęcią zaglądałam do Wiśniewskiego. To były po prostu czasy, gdy miałam zapotrzebowanie na emocje, które był w stanie zaspokoić Wiśniewski (szczególnie w samotności w sieci, a i troszkę w losie powtórzonym). Dziś po paru ładnych latach na pewno JLW lekko by mnie zemdlił, ale z sentymentem wspominam wieczory z jego ksiazkami. Zafon to insza inszość :-) Dzięki za podrzucenie pomysłu na książki.
          • bez_portek Re: Coś w stylu Zafona 23.02.12, 14:35
            aha, a moja propozycja to Sarah Waters, wszystko co napisała jest lekkie i szybko się czyta
            • Gość: ig Re: Coś w stylu Zafona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 16:40
              polecam A.S.Byatt "Opętanie", rewelacyjnie sęe czyta, zresztą jest tez fajny film z Gwyneth Paltrow na podstawie tej ksiazki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka