Dodaj do ulubionych

Mistrz i Małgorzata

05.07.04, 17:33
Właśnie mam nadzieje nadrobić zaległości i przeczytać "Mistrza i Małgorzatę".
Tylko chciałabym się dowiedzieć, dlaczego ta książka jest tak ceniona i jaki
jest jej tzw. głębszy sens :)
Obserwuj wątek
    • Gość: szcz Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.czes.gazeta.pl 05.07.04, 18:53
      Przeczytaj czym prędzej, a sam się dowiesz i odpowiesz sobie na te pytania :)
      • monikate Re: Mistrz i Małgorzata 05.07.04, 18:59
        Poszukaj wwyszukiwarce, był b.ciekawy wątek na ten temat. Chociaż może najpierw
        przeczytaj faktycznie.
    • krooll Re: Mistrz i Małgorzata 05.07.04, 19:17
      Ta ksiazka jest po prostu niesamowita. Wlasnie czytam ja drugi raz. Na pewno ci
      sie spodoba. Nie bede ci opowiadal o co w niej chodzi bo zepsuje ci cala
      zabawe. Przyjemnej lektury!!!
    • indiaaa Re: Mistrz i Małgorzata 05.07.04, 20:26
      potter2 ja jestem właśnie na 70 stronie i narazie wciągła mnie:))
    • Gość: rybka Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 05.07.04, 20:32
      Potter, pewnie wiesz, że są takie książki, które po prostu trzeba "przezyć" w
      najgłębszym znaczeniu przeżycia, jako niesamowitego doznania. Spotkania z innym
      światem. Pamiętam "Mistrza i Małgorzatę" jako lekturę, którą przeczytałam w
      najlepszym dla siebie momencie, kiedy byłam gotowa wchłonąć i zrozumić dwoistą
      jej scenerię, zrozumieć miłość i cierpienie, jakie Miłość, ta przez wielkie M
      niesie ze sobą... Kiedy sama przeczytasz myślę, że będziesz wiedziała, o
      jakiej miłości myślę ja. Poza tym z książkami jest chyba tak, że trafiają do
      nas te, w których znajdujemy to, co dla nas ważne - może się więc zdarzyć, choć
      chyba nie w wypadku tej książki, że nie znajdziesz tam nic dla siebie, a może
      na razie nie znajdziesz... Miłej lektury :)
      • joasia-ja Re: Mistrz i Małgorzata 05.07.04, 20:47
        to moja najukochansza ksiazka i poprostu nie umiem o niej rozmawaic. zawsze mam
        wrazenie, ze ja to splyca, gwalci.
    • j_karolak Re: Mistrz i Małgorzata 06.07.04, 08:50
      Zjadliwa humoreska na sowiecką biurokrację + ciekawe postacie + oklepany, ale
      wiecznie popularny temat diabła = przereklamowana pozycja
    • potter2 Re: Mistrz i Małgorzata 06.07.04, 09:52
      Wczoraj wieczorem zaczełam czytać i na razie b. mi się podoba.

Ale jestem niezdyscyplinowanym czytelnikiem i najpierw przekartkowałam wątek
      miłości Małgorzaty do mistrza. Po prostu rewelacja! Jakbym to znała z własnego
      życia! Wielka szkoda, że nie odkryłam tej książki wcześniej.
      • j_karolak Re: Mistrz i Małgorzata 06.07.04, 10:34
        Aha. Mordercą jest behemot.
        • Gość: kle-kot Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 10:41
          Jak już przeczytasz Mistrza i Małgorzatę to sięgnij do innych książek Bułhakowa.
          Fatalne Jaja, Psie Serce, Diaboliada. Polecam =)
        • Gość: Pawełek Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.bci.net.pl 06.07.04, 13:16
          j_karolak napisał:

> Aha. Mordercą jest behemot.

To Ty Karolak umiesz czytać, czy ktoś czyta Ci na głos?
          • Gość: christo Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.dial-in.ats.pl 06.07.04, 15:15
            j_karolak napisał:
            >
            > > Aha. Mordercą jest behemot.
            >
            >
            > To Ty Karolak umiesz czytać, czy ktoś czyta Ci na głos?

Toz nie musial czytac, znajac inteligencje pana Karolaka wysuwam teze ze wyzej
            wymieniony wnioskuje na podstawie tytułu, obrazka na okładce a więcej ,nawet na
            podstawie koloru okładki. Więc przeciez oczywiste jest ze mordercą to kot
            behemot
    • urtiko www.mim.kgb.pl 06.07.04, 23:29
      potter2 napisała:

> Właśnie mam nadzieje nadrobić zaległości i przeczytać "Mistrza i Małgorzatę".
      > Tylko chciałabym się dowiedzieć, dlaczego ta książka jest tak ceniona i jaki
      > jest jej tzw. głębszy sens :)

Nie pytaj, tylko czytaj!
      ciekawa strona o "Mistru i Małgorzacie" jest pod adresem www.mim.kgb.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka