potter2 05.07.04, 17:33 Właśnie mam nadzieje nadrobić zaległości i przeczytać "Mistrza i Małgorzatę". Tylko chciałabym się dowiedzieć, dlaczego ta książka jest tak ceniona i jaki jest jej tzw. głębszy sens :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szcz Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.czes.gazeta.pl 05.07.04, 18:53 Przeczytaj czym prędzej, a sam się dowiesz i odpowiesz sobie na te pytania :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Mistrz i Małgorzata 05.07.04, 18:59 Poszukaj wwyszukiwarce, był b.ciekawy wątek na ten temat. Chociaż może najpierw przeczytaj faktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
krooll Re: Mistrz i Małgorzata 05.07.04, 19:17 Ta ksiazka jest po prostu niesamowita. Wlasnie czytam ja drugi raz. Na pewno ci sie spodoba. Nie bede ci opowiadal o co w niej chodzi bo zepsuje ci cala zabawe. Przyjemnej lektury!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Mistrz i Małgorzata 05.07.04, 20:26 potter2 ja jestem właśnie na 70 stronie i narazie wciągła mnie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 05.07.04, 20:32 Potter, pewnie wiesz, że są takie książki, które po prostu trzeba "przezyć" w najgłębszym znaczeniu przeżycia, jako niesamowitego doznania. Spotkania z innym światem. Pamiętam "Mistrza i Małgorzatę" jako lekturę, którą przeczytałam w najlepszym dla siebie momencie, kiedy byłam gotowa wchłonąć i zrozumić dwoistą jej scenerię, zrozumieć miłość i cierpienie, jakie Miłość, ta przez wielkie M niesie ze sobą... Kiedy sama przeczytasz myślę, że będziesz wiedziała, o jakiej miłości myślę ja. Poza tym z książkami jest chyba tak, że trafiają do nas te, w których znajdujemy to, co dla nas ważne - może się więc zdarzyć, choć chyba nie w wypadku tej książki, że nie znajdziesz tam nic dla siebie, a może na razie nie znajdziesz... Miłej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
joasia-ja Re: Mistrz i Małgorzata 05.07.04, 20:47 to moja najukochansza ksiazka i poprostu nie umiem o niej rozmawaic. zawsze mam wrazenie, ze ja to splyca, gwalci. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Mistrz i Małgorzata 06.07.04, 08:50 Zjadliwa humoreska na sowiecką biurokrację + ciekawe postacie + oklepany, ale wiecznie popularny temat diabła = przereklamowana pozycja Odpowiedz Link Zgłoś
potter2 Re: Mistrz i Małgorzata 06.07.04, 09:52 Wczoraj wieczorem zaczełam czytać i na razie b. mi się podoba. Ale jestem niezdyscyplinowanym czytelnikiem i najpierw przekartkowałam wątek miłości Małgorzaty do mistrza. Po prostu rewelacja! Jakbym to znała z własnego życia! Wielka szkoda, że nie odkryłam tej książki wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kle-kot Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 10:41 Jak już przeczytasz Mistrza i Małgorzatę to sięgnij do innych książek Bułhakowa. Fatalne Jaja, Psie Serce, Diaboliada. Polecam =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.bci.net.pl 06.07.04, 13:16 j_karolak napisał: > Aha. Mordercą jest behemot. To Ty Karolak umiesz czytać, czy ktoś czyta Ci na głos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: christo Re: Mistrz i Małgorzata IP: *.dial-in.ats.pl 06.07.04, 15:15 j_karolak napisał: > > > Aha. Mordercą jest behemot. > > > To Ty Karolak umiesz czytać, czy ktoś czyta Ci na głos? Toz nie musial czytac, znajac inteligencje pana Karolaka wysuwam teze ze wyzej wymieniony wnioskuje na podstawie tytułu, obrazka na okładce a więcej ,nawet na podstawie koloru okładki. Więc przeciez oczywiste jest ze mordercą to kot behemot Odpowiedz Link Zgłoś
urtiko www.mim.kgb.pl 06.07.04, 23:29 potter2 napisała: > Właśnie mam nadzieje nadrobić zaległości i przeczytać "Mistrza i Małgorzatę". > Tylko chciałabym się dowiedzieć, dlaczego ta książka jest tak ceniona i jaki > jest jej tzw. głębszy sens :) Nie pytaj, tylko czytaj! ciekawa strona o "Mistru i Małgorzacie" jest pod adresem www.mim.kgb.pl Odpowiedz Link Zgłoś